fredag, juli 11, 2008

Det blev bättre!


En kul nyhet och erfarenhet var onsdagens vin. Hade lite förhandstipps om en nyhet i beställningssortimentet för juli släppet. Att jag gillar vinerna från Clos Saint Jean har väl inte undgått den som följt min blogg. Redan nu kan man få en känsla av hur årgång 2007 ter sig i södra Rhône. Köpte en flaska av 2007 Clos Saint Jean Les Calades – VdP de Vaucluse. Vinet består av 60 % Grenache och resterade del Caladoc (en korsning mellan Grenache och Malbec).

Färgen i glaset är lilablå. Ung doft är närmast en underdrift. Känns som vinet gått från fat/tank till flaska och mig på samma dag. Det doftar bubbelgum och jordgubbssylt. Känns som macération carbonique? En anings kryddighet. Dag 2 är doften klart mer utvecklad. Rökig och kryddig med en antydan till stall och garrigue. Klar Sydfrankrike karaktär.

Smaken domineras av frukt, syltigt och fruktigt som en ung kall Merlot. Blåbär och kakao med en mörkrostad ton. Fatbeska och en extrem känsla av lakrits i eftersmaken. Dag 2 har den lugnat ner sig med resultatet att vinet känns lite eldigt och alkoholstint.

Ett hederligt gott vin som säkert uppskattas av många kring ett middagsbord. Ett perfekt bjudvin. Tycker dock att prislappen i Sverige är lite avskräckande, 129 kr. På andra sidan sundet är priset betydligt mer attraktivt. Vågar knappt tänka på vad vinet kostar på plats. Bodde man ännu längre söderut så kunde man nog dricka det här till lunchen!

Inga kommentarer: