onsdag, juli 09, 2008

En Engelsman i Bordeaux drar till Australien!?

Jonathan Maltus bördig från England och verksam i Bordeaux fick för sig att etablera sig ”Down Under” och börja göra vin i Baraossa Valley. The Colonial Estate släppte sina första viner med den mycket lyckade årgången 2002. Första vinerna ut, Exile (Shiraz) och Emigre (Blend) blev mycket uppmärksammade internationellt. Priserna är också därefter – mycket höga!

Det ryktas att Jonathan Maltus gått fram som en ångvält i Barossa Valley och köpt upp mark och tagit nya kontrakt på mark som bland annat Penfolds använt sig av i många år. Helt poppis är han nog inte bland kollegorna.

I Bordeaux håller Jonathan Maltus till i Saint Emilion med Chateau Teyssier som bas. Gör ett antal vingårdsbetecknade viner därifrån samt från nyinskaffade Chateau Grand Destieu. Mest uppmärksammat är vinet, Le Dôme (1000 lådor årligen) som görs på ca: 70% Cabernet Franc och resterande del, Merlot.

Nu ska detta varken handla om Shiraz, Blends eller Cabernet Franc utan om Grenache!

The Colonial Estate gör även några rena Grenache viner samt cuvéer. En av mina favorit aussie´s på ren Grenache är 2005 Alexander Laing – Old Vine Grenache. Har provat vinet några gånger med ungefär samma intryck – hedonistiskt! Även syskonet 2005 John Speke – GSM är ett fantastiskt gott vin men den återkommer jag till vid ett senare tillfälle.


2005 Alexander Laing – Old Vine Grenache, kommer från vingården Belvidere som ligger granne med den mer kända Kalimna Vineyard (Grange). Man tillämpar grön skörd och skördeuttaget är 1,5 ton/acre. Handplockade druvor som sorteras två gånger och jäser på ek för att sedan lagras på 100% ny fransk ek (barrique). Stockarna är så kallade ”Bush vines” med en ålder av ca: 100år. Klart att de här förutsättningarna gör ett gott vin!

Färgen är klar och djupt purpurröd. En underbart örtig doft med lavendel och söta mogna jordgubbar. Parfymerad med tydlig kirsch. Vit choklad och nyrostat kaffe. Nötter och mandelmassa. Smörkola! Blommor! Ovanpå allt en charkig viltkryddig Norra Rhône känsla. Härligt!

Smaken är enormt tjock – viskös med en ren söt fruktighet av jordgubbar doppade i choklad. En känsla av engelsk gräddkola med lakrits och rostat kaffe. Kirsch! Lång, eldig, ren fin eftersmak utan några som helst kännbara tanniner (dom finns där, jag lovar). Det ända som skrämmer är frånvaron av syra. I princip omöjligt att känna någon som helt syra i det här vinet. Jag är ganska säker på att den finns där någonstans och att den kommer att bära upp vinet genom åren men fruktkoncentrationen är så hög att varken syror eller tanniner slår igenom i dagsläget.

Hedonism?

Inga kommentarer: