onsdag, juli 16, 2008

Too good to be true!


Rubriken är hämtad från Robert Parkers bedömning av Domaine de la Janasse, 2005 Côtes du Rhône Les Garrigues. Vinet görs av 100% Grenache (60-80 år gamla stockar) som lagras till 80% på foudres och resten på barrique. Man gör endast 3000 till 5000 flaskor beroende på årgång.

Är då detta för bra för att vara sant?

Ja, på sätt och vis. Det smakar bra mycket mer och bättre än de viner man oftast kommer i kontakt med under den enklare appellationen Côtes du Rhône. Faktiskt bra mycket bättre än många viner från Chateauneuf du Pape. Faktum är att vinet påminner mycket om 2005 Pure från Domaine la Barroche. Inte lika komplext och stort i sitt omfång, mer som Pure ”light” om ni förstår vad jag menar.

Färgen är mörkt purpurröd. Doften är jättegod med en varm frukt och kryddighet. Parfymerad med våt tobak och teblad. Rökta kryddor och kanel. Choklad och nötter med rostat kaffe. Söta mogna jordgubbar, fikon och kvittenmarmelad. En lite ovanligt varm bränd doft. Mycket trevlig! Blir säkert Portvinslik med lite ålder.

Smaken är fantastiskt rik. Stram med en först nästan bedövande kryddighet och robusthet. Lakrits och tobak. Te och lite vingummin med en anings beska i eftersmaken. Kola, choklad och en klar association med fikonmarmelad. Kanske saknas lite finess i vinet som i eftersmaken känns väl eldigt och nästan på gränsen till ”spritigt”. Trots detta väldigt gott och kul vin. Nästan som ett torrt Portvin.


Ett av de godaste viner jag druckit är samma firmas Chateauneuf du Pape på 100% Grenache, 2001 Cuvée Chaupin. Provade vinet vid en ålder av fem år och det var vansinnigt gott. Känslan var enorm. Det finns lite snarlik struktur i detta vin men inte alls så utvecklat.

Jag har ingen tidigare erfarenhet av Côtes du Rhône Les Garrigues och ingen aning om hur det åldras men bra är det nu och förhoppningsvis lugnar det ner sig med mognad och bibehåller sin struktur. Efter den här bekantskapen längtar jag tills det blir dags att prova 2005 Cuvée Chaupin och 2005 Cuvée Vieilles Vignes!

För att avsluta med att citera Parker om Domaine de la Janasse, 2005 Côtes du Rhône Les Garrigues:” Tasting like a superb Chateauneuf du Pape, this is such a “wow” wine that is seems too good to be true, but it’s the real deal.”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej du

Janasse gör klockrena CdR-viner rakt igenom. Har dock aldrig lyckats få tag på den mest eftertraktade - Les Garrigues.
Var köper man denna gooooobit??

Mina Vinare sa...

Hej själv!

Tyvärr har jag aldrig provat något av Janasse's övriga CdR-viner. Detta var första gången.

Detta vin köpte en kompis på plats hos Janasse förra sommaren. Han betalade 150kr vilket får anses som ett fynd. Han är nere i Chateauneuf du Pape även nu i sommar och jag vet att han köpte 2006an. Om han får "special behandling" eller ej vet jag inte men det verkar inte vara problem att få köpa den.

Vet att Jysk Vin i Danmark (tyvärr på Jylland) säljer Janasse men de brukar ta slut fort och jag tror inte svenska kunder prioriteras.

God jakt!