måndag, juli 07, 2008

En blindprovning!

Vi är ett gäng vinentusiaster som regelbundet träffas och provar vin. Reglerna är enkla. Alla tar med ett vin som är druv- eller/och ursprungstypiskt. Prisklass ca: 200 kr (i praktiken brukar det bli mellan 150-300 kr). Vinerna provas blint (förutom det egna vinet) och analyseras sedan gemensamt under ledning av den vars vin vi diskuterar. Låter enkelt men är jättesvårt – men hur kul som helst. Två gånger om året dubblar vi den ekonomiska insatsen till viner mellan 500-700 kr. Kvalitén blir inte alltid bättre men vinerna mer klassiska.

I onsdagskväll var det dags igen. Nedan följer en kort summering av mina tankar, omdöme samt rätt svar och vinerna. Håll till godo!

Starter
Mousserande uppenbart men inte så elegant. Lite kraftig och ”kantig” smak. Alltid trevligt med bubbel men varifrån den här kommer har jag ingen aning om.
Svar: Clairette de Die.
Tydligen ett mousserande vin gjort på traditionellt sätt i Rhône. Tror aldrig jag hört talas om detta förut. Kommer inte ihåg producenten.

Vitt 1
Ljus, halmgul färg. Lite parfymerad doft med tydlig mineralitet. Frisk syrlig mineralig smak med honungssötma i eftersmaken. Första tanken ung tysk Riesling på grund av mineralerna och den söta känslan i smaken. Nästa tanke Chablis men nej, för söt. En tanke på Sauvignon Blanc men nej, inte med den fetman och söta känslan. Jag avstår gissning helt. Känner mig villrådig.
Svar: 2005 Sancerre, Pascal Jolivet.
Flera provare gissade på SB från Nya Zeeland.

Vitt 2
Gyllengul färg, Stor utvecklad doft. Pomerans och apelsinskal. Aningen rökig med kaffe och halm. Svampspad och choklad (måste vara Pinot Gris). Smaken är nästan chockerande söt efter förra vinet. Tjock frukt och låg syra. Pomerans och honung. Choklad och banan. Måste vara Alsace och Pinot Gris. En producent som gör viner i sötare stil uppenbart. Kanske Weinbach eller Zind-Humbrecht?
Svar: 2003 Gewürztraminer Furstentum Cuvée Laurence, Domaine Weinbach.
Med facit i hand ganska nöjd. Ingen gissade på Gewürztraminer. Ett av kvällens godaste viner.


Rött1
Svagt tegelröd. Stor doft och utvecklad – mogen. Tjära och rök, lite murrig ton. Sötlakrits och rotfrukter. Kryddig och animalisk. En aning salubrin och kemisk ton känns flyktigt (känns som Rhône eller något udda från nyavärlden). Lakrits, violpastill lite nötter och choklad. Rå frukt med intensiv eftersmak. En lite söt bärig ton efter hand. Borde vara Rhône men med den söta chokladsmaken och kryddorna i doften är det nog södra. Känner inte jättetypiska Syrah toner.
Svar: 2000 Hermitage, Guigal.
Typiskt, borde ha gissat på Syrah men den var så söt i smaken att Grenachespåret tog överhand. Några provare tvärsäkra på Norra Rhône direkt. Måste erkänna att jag brukar vara skeptisk till Guigal’s standardviner och tycker ofta de får oförtjänt positiv kritik. Detta var inte ett sådant fall. Jag tycker det var kvällens godaste och bästa vin. Kul.

Rött 2
Mitt eget vin så här vet jag var det är i glaset. Lite lilaröd färg. Ganska stor doft med rostat kaffe, violpastill, lakrits och örtighet. Lite stallig och mineralig. Kall stålighet men ändå solvarm frukt, låter konstigt men så känns det. Rund ren frukt, lakrits, gummi och viol. Påtagliga tanniner och okej längd på eftersmaken. Trots allt lite klen frukt med drag av främst körsbär.
Svar: 2005 Chateau Martet ”Reserve du Famille” (från Sainte-Foy-Bordeaux).
Ett klart annorlunda Bordeauxvin på 100% Merlot. Inte helt lätt för övriga provare. Flera inne på traditionella Bordeaux druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec. Även Tannat dök upp som ett alternativ. Många i nyavärlden och någon gissning på Shiraz. En provare gissade omedelbart på Merlot, bra gjort! Jag har provat detta vin förut och gillade det bättre då även om många tyckte det var ett bra vin även denna kväll.

Rött 3
Får direkt en känsla av Spanien. Mörkröd tät färg. Ganska utvecklad sötfruktig doft med tydliga inslag av vanilj, choklad och nötter. Kaffe och örtig lite syltig frukt som nästan drar år Zinfandel hållet. Känns nästan kemisk och en aning salubrin doftar igenom. Smaken har i princip samma aromer som doften. Lakrits är dock klart kännbart i smaken och en intensiv eldig lång eftersmak med beska och lite vass syra. Väldigt robust intryck. Jag gissar på Spanien och Priorat. Har testat en hel del Prioratvin senaste tiden och likheten med detta vin är slående. Alternativet skulle kunna vara en mogen lite kraftigare Zinfandelblend typ Ridge’s viner.
Svar: 2000 Priorat, Primitiu de Bellmunt.
Äntligen, där satt den!

Rött 4
Ännu mer utvecklad karaktär än det förra vinet. Ganska stor mogen doft med inslag av källare, svamp, skog och höstlöv. En viss dammighet som inte känns helt korrekt (försvinner efter en stund). Efterhand en mer fruktdominerad doft med ett sött inslag som känns väldigt bra. Elegant. Smaken är stram med kännbara tanniner. Mogen utvecklad – torkad frukt. Lakrits och viol i mängder. Kan det vara Bordeaux? Om inte kan det vara ett vin från Piemonte som varken är ungt eller gammalt? Svårt att få grepp om det här vinet. Ungt och stramt samtidigt som det känns utvecklat och moget!
Svar: 2000 ”Bela Rex” Weingut Gesellmann, Burgenland, Österrike!
Kvällens stora överraskning. En blend på Cabernet Sauvignon och Merlot. Att man kunde göra så här bra vin i Österrike på CS och Merlot! Har provat Pinot Noir från Österrike som varit väldigt bra men det här var en stor överraskning. Måste erkänna att jag är lite imponerad. De flesta provarna gissade på Bordeaux eller blend från något annat europeiskt land. Ingen som var utanför Europa vad jag kommer ihåg. Klart gott vin under provningen. Möjligtvis försämrades intrycket till den efterföljande maten.

Rött 5
Här är det yngre drag igen. Mörkröd djup färg med inslag av en blålila kant. Ganska stor rökig, charkig doft med tjära och en viss dammighet. Choklad, nötter, mineraler och parfymerad ton. Russin och varm frukt. Vet faktiskt inte vad jag ska tro. Cabernet Sauvignon från Sydafrika? Tycker den är lite rå och ”skitig” i doften. Smaken är ren med violer, syrliga körsbär, vingummin och en lite råhet med intensiva drag av lakrits i eftersmaken. Jag gillar inte riktigt det här vinet. Har svårt att hitta en bra gissning. Det ända som känns naturligt för mig är CS från Sydafrika. Får sedan plötsligt för mig att det kan vara en ”dålig” Amarone eller något annat från Vallpolicella?
Svar: 2004 Yountville Cabernet Sauvignon (plus en massa andra druvor), Charles Krug, Nappa Valley, Kalifornien.
Ja, det kunde man ju ha gissat på med facit i hand. Flera provare tyckte det fanns mentol i doft och smak i detta vin och det lär ju vara typiskt för CS från USA. Jag har alldeles för lite erfarenhet av just CS från Kalifornien. Måste köpa oftare. Om förra vinet försämrades till maten så var det tvärtom med detta. Blev trevligare under kvällen och var riktigt gott till middagen. En kul notis är att detta tydligen är en av Mondavi (Peter) brödernas egendom och den som familjen ursprungligen drev innan Robert drog vidare i karriären.




Sött vitt
Nu blev allt lite tokigt eftersom vi åt mat och drack upp det röda innan vi kastade oss över det sista vinet. Koncentrationen var inte på topp och smaklökarna lite trötta. Hursomhelst lyckades jag notera följande: Stor söt doft med karameller, kola vanilj och botrytis. Smaken innehåller choklad, nötter vanilj och en känsla av apelsinmarmelad. Mycket friskt och gott. Detta vin påminner klockrent om ett vin jag just nu gillar skarpt och kommer att återkomma till på denna sida. Jag gissar på Österrike och ett stort inslag av Chardonnay. Dels känns det naturligt med tanke på friskheten men samtidigt den tydliga sötman. Dels är det samma par som hade med den röda Österrikaren och helt ologisk är man inte i tanken trots mängden vin!
Svar: 1997 Chardonnay Trockenbeerenauslese, Helmut Lang, Burgenland, Neusiedlersee Österrike.
Jag visste väl det!

Detta är alltid ett lika kul och trevligt forum för vinprovning. Svårt naturligtvis men oerhört lärorikt och trevliga vinupplevelser. Kan varmt rekommendera upplägget!

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Trevligt upplägg! Precis som du skriver är blindprovning men ack så kul.

Mina Vinare sa...

Ja, visst är det!