Nu har vi under nästan ett år avverkat ”hela” Spanien i vårt vinprovningsgäng och kommit till slutet. Känns både naturligt och värdigt att avsluta resan med
Vega Sicilia. Hur man än ser på saken är väl detta fortfarande Spaniens mest prestigefulla vin och producent. Jag kan nog erkänna att jag kan tänka mig några andra producenter vars viner jag egentligen rankar högre – trots jag inte provat dem – men om man ser det ur ett historiskt och traditionellt perspektiv så är nog ändå
Vega Sicilia nummer ett.

Vinerna vi hittills provat måste nog anses väldigt prisvärda i förhållande till en jämn och hög kvalitet – vilket inte gällde söndagens viner – prisvärdheten alltså! Om jag räknat rätt har vi tillsammans provat 89 viner under denna resa. Tror det även var en provning med Cava som jag missat/avstod vilket betyder att dessa inte är medräknade – så fort det blir bubblor i glaset brukar det bli för elegant för mig ; ) Dessutom har jag på egen hand provat en del Spanska viner under perioden som komplement.
Alla röda har i princip varit både goda och intressanta samt som sagt ovan hållit en jämn och hög kvalitet. Inget vin har fallit ut – inga riktiga bottennapp eller dåliga viner. Visst har några av de stora etablerade namnen och några av de nya upphaussade producenterna inte alltid levererat och lämnat lite av en besvikelse efter sig. Samtidigt har många viner överraskat stort samt vissa etablerade producenter och distrikt levererat över förväntan.
Enda provning som inte riktigt höll måttet var en provning av Spaniens vita viner. Inte för att vinerna var dåliga utan för att det aldrig riktigt lyfte – inget vin som kändes intressant eller så värst spännande - trots mycket skriverier i press om det nya Spanska vitvinsundret. Nej, Spanien för mig - är och förblir ett rödvinsland.
I skrivandets stund inser jag att vi helt missat Sherry! Nåja, något måste man ju alltid lämna efter sig för att få en anledning att återvända. I slutet av det här inlägget – efter beskrivningen av
Vega Sicilia – har jag summerat mina intryck av vinerna vi provat under perioden. Men först således till våra provningsviner.
Bodegan grundades 1864 av Don Eloy Lecanda y Chaves och hette då Bodega Pagos de la Vega de Santa Cecilia. Det första vin som såldes som Vega Sicilia kom ut 1903. Efter ett par ägarbyten köptes egendomen av familjen Alvarez Mesquiriz 1982. I dag äger man även Bodegas y Viñedos Alión, även detta i Ribera del Duero, Bodegas Oremus, Tokaji i Ungern och numera även Pintia i distriktet Toro.
En Unico lämnar aldrig egendomen före 10 års ålder, och först när det anses färdigt för konsumtion. Detta betyder att vinerna inte släpps analogt utan i mognads- och utvecklingsordning. Den berömda årgången 1970 låg till exempel 16 år på fat före försäljning. I dag lagras vinerna som regel ”bara” sju år på fat. För att möjliggöra en sådan produktion släpps en del ut på marknaden efter fem år och säljs då som Valbuena 5. Unico Reserva Especial är en ”icke-årgångsbetecknad” raritet som blandas av flera årgångar. Vilka årgångar som ingår i blandningen anges nederst på framsidesetiketten.
Normalt används följande druvsorter: Tinto Fino (=Tempranillo) ca 60-80% Cabernet Sauvignon (Bordeos Tinto) 20-30% Merlot och Malbec ca 10%. Man använder bara druvor från minst 10 år gamla stockar. Man använder alltid naturlig jäst och eftersom man absolut inte vill ha för mörk färg macereras vinerna endast 4-8 dagar. Vinerna jäses i både i rostfria tankar och i träståndare och filtreras aldrig. Man använder alltid bara nya ekfat varav 75 procent är amerikanska och 25 procent är franska. Under den långa lagringen på trä alternerar man mellan barriquer och större träståndare. Det kan se ut så här: 2 år på träståndare, 2 år på 600 liters-fat och 4-6 år på 225 liters barriquer, varav 8-9 månader på nya fat och slutligen 3-5 år på butelj. Omdragning sker endast en gång per år. Endast bra år görs Valbuena och endast exceptionellt bra år blir årgångsbetecknad Unico. Riktigt dåliga år görs inte ens Valbuena. Det ingår alltid mer Cabernet Sauvignon i en Unico och mer Merlot i en Valbuena. Avstjälkning sker bara vissa år när man anser att det behövs. Inga matematiska fasta formler gäller när man tillverkar dessa helt unika viner. Allt anpassas efter varje årgångs speciella förutsättningar. (Informationen hämtad från Janakes hemsida.)Följande viner stod på startlinjen:
N.V. Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva Especial (vintage 85/90/91. lot 025/04)1974 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva1991 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva
1998 Bodegas Vega Sicilia, Valbuena 5°2003 Bodegas y Viñedos Alión, Ribera del Duero “Alión”2004 Bodegas Pintia, Toro “Pintia” 
Som vanligt serveras vinerna halvblint – vi vet vilka vinerna är – men inte i vilken ordning de serveras. Gäller dock inte 1974an som för oss är helt okänd inför provningen. Den serveras av provningsledarna som en ”doldis”. För att fylla ut startfältet och även få en jämförelse med firmans lite ”billigare” och modernare viner, valde vi att låta Pintia och Alión delta i provningen.
Också enligt tidigare modell beskriver jag mina syn-, doft- och smaknoteringar samt mina poäng med efterföljande svar och summering med kommentarer. Håll till godo:
Vin 1
Färgen är ljusast av alla vinerna och tegelrött. Doften är väldigt direkt med stall, mogen konjak, choklad, kola, nötter och lite ”stickig salubrin känsla”. Jag känner aldrig dill eller kräftspad som så många gör i Spanska viner. För mig är den doften mer åt den lite kemiska och nötiga konjaksaromen (faten) och den lite ”stickiga” doften. I detta vin är det övertydligt – den som kallar det dill och kräftspad, måste uppleva detta som värsta turboladdade kräftskivan! Så tydligt är det. I nästa veva kommer rök, traditionell fat doft och ett örtigt drag av svamp – tryffel. Tobak/cigarr i slutet. Jättegod och utvecklad doft. Smaken är söt av mogen frukt och utvecklat örtig. Svartvinbärsfrukt samt mörka körsbär och lite vingummin i den fina och balanserade eftersmaken. Det smakar bra det här och harmonierar väldigt väl med doften. Jag ger vinet 94 poäng till slut (är lägre i början).
Svar: 1974 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva – RP 90 poäng
Att vinet har en ålder av 34 år är nästan svårt att förstå. Visst är det moget och utvecklat men inte så mycket. Läser man Parkers bedömning från februari 1995 så säger han: “A perplexing wine, the extremely youthful, dark ruby/purple-colored 1974 Unico exhibits a shy, albeit promising nose of smoky, cedary, black-cherry fruit, tart, medium to full-bodied flavors, little tannin, and a more monolithic personality than most Vega Sicilia wines. It remains extremely young. If I had had this wine in a blind tasting, I would have guessed it to be 5-6 years old, not 20. Whether or not it will expand and develop complexity remains my only reservation. Otherwise, it is a rich, pure, well-made, big wine that has not begun to open.” De Bordeauxer jag provat, från förvisso lite sämre år men med samma ålder, har upplevts närmast som livlösa i jämförelse med detta vin. Riktigt kul och trevlig start. Att detta är det för oss okända vinet ställer till det lite med gissningarna för de efterföljande tre vinerna. Många har detta som det godaste vinet av de fyra första vinerna.
Vin 2Färgen är mörkt tegelröd. Det doftar rök, tjära, stall och läder. Kryddor och tobak samt espresso och cigarrlåda med en aning vanilj och örtighet med samma salubrin känsla som i det förra vinet. Det är mörkare aromer än i vin 1 men likheterna finns. Smaken är ren med rund frukt, fat och kaffe. Svartvinbärsfrukt och lakrits samt ett lite kallt ”ståligt” intryck som gör att vinet känns lite kort och vasst. Eftersmaken är dock eldig. Jag tycker inte smaken lever upp till förväntningarna efter doften så det blir 92 poäng med ett frågetecken.
Svar: 1991 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva – RP 95 poängInte riktigt på topp och vad jag hade hoppats på. Det finns de provare som funderar på någon form av defekt just för att vinet dör ut så snabbt som det gör. Vet faktiskt inte. Doften är väldigt trevlig och utan spår av någon som helst defekt och det är även smaken men den är kort. Tror kanske att vinet är i en fas som gör att det är lite knutet just nu men speciellt imponerande är det inte. Ingen gillar detta väldigt mycket. Som jag minns det har ingen detta som sin favorit.

Vin 3
Klar mörk och tegelröd färg. Doften är extremt sluten först men kommer efter en tid i glaset. Då med en aning stall, bär och svamp. En lite ”bläckig” kall ton infinner sig och en mineralig dammig känsla gör att jag tvivlar lite på det här vinet. Doften fortsätter att växa med tiden i glaset. Smaken är fruktig med en lite syrlig känsla av svartvinbär och mörka körsbär. Det smakar lite gummi och en vresig kärvhet med ett syravasst slut som inte känns helt gott. Lite bitter och stjälkig eftersmak med riktigt torra tanniner som gör att intrycket känns torrt. Jag slutar på 91 poäng men då är jag generös mot slutet. I början är jag så lågt som 88 poäng.
Svar: 1998 Bodegas Vega Sicilia, Valbuena 5° - RP 94 poäng
Inte helt angenämt det här heller. Kan det vara så att även detta vin är i en besvärlig fas? Eller så är det en stilfråga. Någon tycker detta är det godaste av de fyra första vinerna och det kan faktiskt vara så att jag regerar negativt mot mycket av det som jag inte gillar i vin men upplever i detta vin. Jag avstår gärna denna typ av vin.

Vin 4
Vinet har en mörkt tegelröd färg. Först en liten dov, murrig men utvecklad doft. Stålig, kemiskt örtig doft med nagellack och söt frukt. Ju längre glaset står desto mera dofter kommer det. Efter ett tag nästan väller aromerna ut med tobak, kaffe, rök och svartvinbär. Choklad och härligt mogen armagnac. Fantastiskt god doft. Smaken är ren med lite söt frukt, lakrits, gummi och violpastill. Eldigt med stora intensiva tanniner. Viss beska och syrlig körsbärsfrukt i den långa balanserade eftersmaken. Det klart godaste vinet hittills. Jag ger 94 poäng med ett litet plustecken.
Svar: N.V. Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva Especial (vintage 85/90/91. lot 025/04) – RP 95 poäng
Vilken märklig upplevelse. Ett blandat vin bestående av Unico från 1985, 1990 och 1991. Hur lyckas de få ett vin att smaka så ungt, kraftfullt och harmoniskt efter alla dessa år på fat? Bra gjort. Detta blir provnings favoritvin av de fyra första vinerna, tillsammans med vin 1. De får lika många röster. De två äldsta! Känslan jag får efter detta är att Reserva Especial egentligen är det roligaste och mest unika vinet. På sitt sätt mer värt pengarna än Unico.
Vin 5
Mörk tät djup purpurröd färg. Stor, rökig med kallt stål typ Syrah och tjära samt viol. Ung med fruktighet av björnbär och blåbär som paj, söt vanilj och choklad. Marmelad och bubbelgum. Modernt och ungt är en stark underdrift. Om smaken bara hade varit lika tillgänglig – men det är den inte. Stor och stram, rå, oharmonisk och massor av tanniner. Lakrits/violpastill med russin och ett besvärande intryck av trä och skog. Känns som om man får plocka träflisor ur munnen efter att ha gurglat runt vinet. Finns dock en viss ”kladdighet” i smaken som vittnar om en fet struktur som nog gör att vinet har en utvecklingspotential vilket leder till högre poäng än vad smaken allena skulle ge. Med tanke på lagring och mognad så vågar jag sätta 92 poäng men det smakar inte bra just nu!
Svar: 2004 Bodegas Pintia, Toro “Pintia” – JM 95+ poängIngen överraskning för någon. Vi har provat detta förut och jag har dessutom provat det hemma. Alla gånger med samma intryck. Tufft! Jag har även 2002an hemma och trots dålig årgång är det ett svulstigt rått vin. Jag hoppas att vinet lugnar sig med mognad för just nu är det som en Sagrantino di Montefalco och den som provat de vinerna förstår vad jag menar. Drack
2003 Numanthia kvällen innan provningen och visst är det ett tufft och stöddigt vin men inte i närheten av detta. Känns som om detta måste vila minst fem år till innan nästa försök.
Vin 6
Mörk djupt purpurröd färg. Stor söt och kryddig doft med rökiga fat och rostat kaffe/espresso. Grillat kött och animaliska toner med en bränd varm doft av tjära och gummi typ bildäck. Parfymerad med rosor och vanilj. Nästan salmiak och peppar i doften. Klassisk förväxlingspotential med Syrah! Den här doften känns igen från vertikalprovningen. Smaken är lika bekant med en ren balanserad söt frukt och svartvinbärslikör. Mineraler, söt varm och kladdig fet frukt. Lång och fin ren eftersmak med ett eldigt avslut. En viss strävhet med tiden i glaset. Inte lika god som första gången men bättre än
hemma senast. Mina poäng blir 95+.
Svar: 2003 Bodegas y Viñedos Alión, Ribera del Duero “Alión” – JM 96+ poängIngen tvekan utan att detta är det godaste vinet. Man kan argumentera om att det inte klarar samma mognad och livslängd som Vega Sicilia men varför ska det göra det? Vinet är ju jättegott och bra nu men kommer säkert att bli bättre med ytterligare ålder. Kanske klarar det 20 år? Vem vet? Om man funderar ur perspektivet - en Unico eller fyra Alión? – då är svaret självklart för mig. Alión kan jag med rent samvete konsumera nu men också spara i många år. Unicon kommer bara att ligga och vänta på ”rätt tillfälle”. Dock ska jag erkänna att mot slutet tappar jag lite intresset för vinet medan det ökar för glas 1 och 4.

Lärdomar? Allt är inte guld som glimmar. Nu har man fått chansen att jämföra mer en ett av dessa mytomspunna viner mot varandra och det var värt pengarna. Att köpa och konsumera – det vet i tusan om jag skulle lägga pengarna på.
Nu till summeringen av det gångna året och vår Spaniensejour!
Observera att detta är min högst personliga sammanställning och ska inte förknippas med gruppens gemensamma intryck eller uppfattningar – eller för den delen - enskilda individers!
Spanien resans…
… Sherry substitut:1981 R. López de Heredia, Rioja Gran Reserva ”Viña Tondonia” – Mycket fluor och oxidation i den buteljen!
… Sex flaskor eller en?:2001 Bodegas Muga, Rioja ”Reserva Selección Especial” eller
1999 Bodegas Roda, Rioja ”Cirsion” – Den sistnämnda oerhört snygg men prisvärdet?
… Bästa distrikt:Ribera del Duero – Utan tvekan!
… Som förväntat nr1:2004 Bodegas Emilio Moro, Ribera del Duero ”Malleolus” – Klockrena 95 poäng!
… Som förväntat nr2:
1995 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva – Klockrena 97 poäng!
… Aussie Shiraz:2005 Huerta de Albalá, Vino de la Tierra de Cádiz ”Taberner” – Syrah från Andalusien och varmt till tusen!
… Trio:2001, 2003 och 2004 Numanthia – Eftersmaken satt i länge!
… Överraskning 1:2004 Mas d'en Gil, Priorat ”Coma Blanca” – Ek – men gott som bara den!
… Jobbigaste:2004 Pintia – Blir den någonsin färdig?
… Överraskning 2:2001 Viña Villabuena, Rioja Viña Izadi ”Expresión” – Vilken intensitet och harmoni!
… Bästa vita (efter Coma Blanca):
2003 Celler de Cantonella, Costers del Segre "Cérvoles" – Chardonnay blandning i modern internationell tappning!
… Luring 1Kullabygdens ”Silex” (Nangijala vingård) – Vinmakaren och distributören runt bordet och bägge prickade vinet. Vilken tur – kunde ha slutat riktigt illa!
… Besvikelse:1991 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva – Tänk vad mycket gott vin man kunnat få för pengarna!
… Överraskning 3:2004 Costers del Siurana, Priorat ”Miserere” – Höll på att vinna över 1998 Clos Erasmus!
… För höga förväntningar:2004 Bodegas y Viñedos Montecastro, Ribera del Duero ”Montecastro y Llanahermosa” – Hårt, kärvt, träigt och russin – och torra tanniner!
… Överprisade kvintett - men bra:Descendientes de José Palacios Bierzo viner.
”2005 Petalos”, ”2004 Corullon”, ”2003 San Martin”, ”2003 Moncerbal” och ”2003 Fontelas” – Bra, snygga och eleganta – men fel prisbild. Tur vi avslutade med Numanthia!
… Tråkigaste 1:2003 Bodega Mustiguillo, ”Finca Terrerazo” och
2003 Bodega Mustiguillo, ”Quincha Corral” – Bobal imponerar då inte på mig. Det här kunde lika gärna vara gjort i Italien!
… Tråkigaste 2:2002 Alvaro Palacios, Priorat ”Finca Dofi” – Gud så överskattat detta vin och denna producent är. Så fort Cariñena får dominera går det galet!
… Luring 2 och Tråkigaste 3:2005 Finca Sandoval, Manchuela ”Cuvée TNS” – Säljs endast på Magnumbutelj och provningsledaren beslöt att dela upp innehållet på två glas. Glas 3 och glas 10 (sist i flighten). Gissa vilket som fick flest röster som det godaste? Fast inte av mig - Bägge glasen var lika tråkiga!
… Mest saknade:Artadi, Pingus, El Nido, Finca Allendes Prestigeviner, Benjamin Romeo, Aquilon och Emilio Moros Prestigeviner!
… Minst saknade:Alvaro Palacios övriga två Priorat viner!… Bästa viner:2003 Bodegas Aalto SA, Ribera del Duero AAlto – 96+ Mina Vinare Poäng!
2001 Bodegas Valsardo, Ribera del Duero ”Reserva Superior” – 96+ Mina Vinare Poäng!
1998 Clos Erasmus, Priorat – 97 Mina Vinare Poäng!
1995 Bodegas Vega Sicilia, Único Reserva – 97 Mina Vinare Poäng!
2001 Viña Villabuena, Rioja Viña Izadi ”Expresión” – 96 Mina Vinare Poäng!
2004 Costers del Siurana, Priorat ”Miserere” - 96 Mina Vinare Poäng!
2003 Bodega Numanthia Termes, Toro ”Numanthia” - 96 Mina Vinare Poäng!
2004 Bodega Numanthia Termes, Toro ”Numanthia” - 97 Mina Vinare Poäng!
2003 Bodegas y Viñedos Alión, Ribera del Duero “Alión” (från vertikalprovningen) – 96+ Mina Vinare Poäng!
… Högst vill ha faktor och överraskning alla kategorier:2005 Finca Sandoval, Manchuela ”Salia” – Chateauneuf du Pape here we come – Snälla Vinovativa släpp denna i ordinarie sortiment. Även beställningssortimentet eller dolt privatimport nummer går bra. Vilken glädje! Blandning på Syrah, Grenache och Bobal! 95 Mina Vinare Poäng!

Och så var det ju den flaskan som var med i
Europa 94+ provningen och som provades utanför Spanientemat – eller kom den från Australien? –
2005 Bodegas Alto Moncayo ”Alto Moncayo” – 97 Mina Vinare Poäng!
Ryktet gör gällande att vi ska ha ett uppsamlingsheat med Spanska viner till nästa höst. Detta är viner som blev över, aldrig passade in eller som kom ut i handeln för sent för att hinna med i respektive provning – Kanske några av dem på mest saknade listan? – Kan knappt bärga mig!