lördag, augusti 02, 2008

Gårdagens skörd!



Inte en Europé så långt ögat kan nå…

Provning pågår. Noteringar följer inom kort.

10 kommentarer:

Björn sa...

Inga Pegau? Man har ju förstått att Châteauneuf går ner;-)

Mina Vinare sa...

Hej Björn!

Pegau 2003, 2004 och 2005 säkrades för ett tag sedan i Danmark. Både billigare och enklare att inköpa på andra sidan sundet. Nu kräver ju det närheten till Danmark som vi i Skåne kan åtnjuta. Samtidigt så är konkurrensen i Malmö från våra grannar i väster förödande på vissa nyhetssläpp, vilket jag med en dåres envishet försökt förklara för vårt kära Monopol i huvudstaden. De tycks tro att Stockholm är universums centrum och att alla flaskor därför ska hamna där vid nyhetslanseringarna. Jag har försökt att få dem att förstå att vinlandet Danmark är vaket och att man gärna tar en tur till Malmö för inköp av diverse godbitar lika väl som jag åker till dem och inköper delikatesser ; )

Björn sa...

I skrivande stund är det bara just i Malmö som det finns 2005 Pegau kvar, och inte så få flaskor heller, vilket måste innebära att tillgången i Danmark är/varit god och att priset varit "rätt". Det kan inte vara lätt för SB att hålla reda på faktorer som pris och tillgänglighet på andra sidan sundet och jag förstår definitivt problematiken för både er och dem. Ni som handlar verkar ju i alla fall vara väldigt rörliga, men jag förstår om vissa inte har det så lätt. Det kan ju över huvudtaget inte vara lika lätt för alla att få tag på de dyra dropparna. Tänk dig att vara vinfantast i Lappland. Jag bor själv fem mil från Stockholm, vilket är helyt ok, men om det istället varit 10-15 mil hade spelplanen för mig varit en helt annan. Jag har även en "filial" på Bjäre, men det har varit lite dåligt intresse från "filialens" sida på sistone så Danmark har f.n. flyttats från kartan. Jag har dessutom ganska dålig egen koll på inköpsställen i Helsingörsregionen.

Mina Vinare sa...

Jag noterade också att det fanns riklig tillgång av 2005 Pegau i Malmö. Lite konstigt för Clos des Papes och VT brukar sälja slut på dagen när de lanseras. Antingen är Skåningarna inte intresserade eller medvetna om Pegau. Kan också vara så att de skåningar som konsekvent följer Pegau köper sin ranson i Danmark. Således borde även danskarna ha säkrat det de behöver hemma hos sig och därför inte köper nu när den för första gången på länge släppts i Sverige i tillfälliga sortimentet. Har ju tidigare mest legat i Beställningssortimentet och blir ju inte lika synlig då. Lite konstigt är det ändå. Tillgången i Danmark brukar var starkt begränsad och Pegau säljer i princip slut under förhandsbokningen och att hitta den ute i butik är nog svårt. Jag kollade vad jag betalt omräknat i svensk valuta för mina Pegau. 2003 = 310kr, 2004 = 320kr samt 395kr för 2005an. Visst är det billigare än i Sverige men tycker ändå de 440kr SB tar borde vara acceptabla för den som vill ha 2005an.

Generellt är det lite häftigare och mer prestigeladdade grejor våra danska vänner jagar på vårt Monopol. Höga Parker poäng och oftast låga priser gentemot den danska marknaden brukar locka dem hit.

Det som retar mig med Systembolagets resonemang är att Stockholm är en större stad än Malmö och Göteborg och därför ska ha fler flaskor vid nyhetslanseringarna. Man glömmer att kundkretsen sträcker sig långt utanför de innerstadsboende och i vårt fall tillkommer även de danska kunderna. Köpenhamn är väl idag en större stad än Stockholm så visst känns trycket från väster vid de mer prestigeladdade nyhetssläppen. Nu begriper jag att Systembolaget inte kan ta hänsyn till den danska marknaden men när man ger Malmö 24 flaskor av ett vin och sedan lägger 192 flaskor på Regeringsgatan, då går inte matematiken ihop ( exemplet hämtat från lanseringen förra året av 2005 Volnay 1er Cru "En Caillerets" Clos des 60 Ouvrées).

Det är vad Pepps skulle utrycka som ”falsk mattematik”.

Björn sa...

Nog borde man kunna införa ett lika-för-alla-system där tillfälliga nyheter i begränsad upplaga får stanna i depån i Örebro, och där man får lägga kvoterade beställningar via internet första dagen, eller timmen/timmarna, och fria beställningar efter det. Man skippar "först till kvarn" och i värsta fall får man väl tillgripa lottning om så krävs. Det är nog så nära rättvisa man kan komma eftersom man numera kan anse att alla har tillgång till internet.

Ett annat fenomen som dykt upp är att vissa viner, trots tilldelning till Sverige, aldrig ens dyker upp som nyhet hos SB. Via alternativ marknadsföring och "privatimport" hittar flaskorna sina köpare redan innan de hinner lanseras på SB.
Bra eller dåligt? Bra för dem som har tur och/eller rätt kontakter eller informationskanaler, men sämre för kreti och pleti.

Jag har varit promonopolist länge eftersom jag med skygglapparna på hyllat mångfalden hos vår enda detaljist, men har tänkt om eftersom jag kommit fram till att det till stor del är en villfarelse. Den enda fördelen som finns kvar med monopolet är priser i viss mån kan hållas nere trots den höga alkoholskatten.

Mina Vinare sa...

Jag har nog i grund och botten samma inställning som dig. Har alltid tyckt monopolet varit av godo. Framförallt har prisnivån varit bra ur ett internationellt perspektiv. Det som jag har mest problem med är (förutom det där med den orättvisa tilldelningen) deras lite otidsenliga och ”mossiga” syn på vinvärlden. Man köper in i princip samma viner år ut och år in utan att ifrågasätta om det är något att ha. Däremot tackar man nej till hett eftertraktade viner och det är nog grunden till att Privatimporten ökar lavinartat. Samt den enorma trögheten från SB sida vilket leder till att importörerna tröttnar och väljer den snabbare vägen som Privatimporten erbjuder.

Gjorde själv en Privatimport av 2005 Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf du Pape. När jag frågade importören varför man inte sålde vinet via SB fick jag svaret att man offererat dem men att de tackat nej. För mig helt obegripligt när man slentrianmässigt köper in en massa ointressanta viner från distriktet. Fast det är klart, till slut lyckas man ju sälja det man har på hyllorna till en svältfödd publik.

Björn sa...

Nyfiken fråga, vad fick du betala för Vieille Julienne och hur många köpte du? Är det inte sannolikt att de har i lager att ta av även fast det inte finns i BS, eller?

Mina Vinare sa...

Beställde 6st och fick betala 491kr vilket blev lite dyrt men vad gör man inte för den goda saken skull? En kompis var nere hos dem i juli och betalad strax över 400kr om jag minns rätt så det är väl tyvärr så att berömmelsen nu märks i deras priser. Jag har inte provat av mina ännu men han provade på plats och enligt honom var det den tuffaste 2005a han provat. Tydligen väldigt oförlöst och ung.

Importören i Sverige är Vinovativa och de verkar vara bra att ha att göra med så mindre antal går nog bra men vet inte till vilken kostnad. På deras hemsida och i prislistan skyltar de med 2004an men då (i februari/mars i år) hade de även 2005an parallellt men jag fick fråga speciellt efter just den årgången.

http://www.vinovativa.se/domaine_de_la_vieille_julienne.asp?LastPage=vara_producenter.asp&

Anonym sa...

Ser att du gillar BenG och hans viner. Har du jämfört Godolphin med Annaperenna? Vad jag kan läsa så är det bara 5% mer Shiraz i Godolphin än Annap. Vad ger månne det för karaktären? Har du provat dem båda?
Jag gillar Godolphin och BenG´s övriga viner väldigt mycket men blev tyvärr utan Amon-Ra även denna gång...

Mina Vinare sa...

Hej Thomas!

Jodå, jag gillar Ben Glaetzers viner. Har provat Anaperennan nu och kommer att lägga ut ett inlägg så snart jag är klar med texten. Godolphin och Anaperenna är samma vin. Han var tvungen att ändra namnet efter en varumärkes dispyt varpå valet föll på Anaperenna från och med årgång 2006. Noterade även att andel CS ökat för 2006an. Tror det är en variabel som han anpassar beroende på årgång.

Hur som helst är vinet väldigt bra. Ett av mina favoritviner är 2004 Godolphin som var första årgången av detta vin och är helt makalöst bra. 2005an har jag bara provat en gång och den var då inte helt bra. Antingen en dålig flaska eller fel tidpunkt men jag avstod inköp.

2002 och 2003 Amon Ra tillhör det bästa jag provat i vinväg men är mer tveksam till 2005an. Försök få tag på 2006an om du kan för jag har provat ett halvt glas nyligen och det räckte för att övertyga mig. Makalöst koncentrerat och gott!