lördag, oktober 25, 2008

Julafton!

Som ett barn har jag väntat på denna afton. Nu infann den sig två månader tidigare än normalt – redan fredagen den 24 oktober! Kompisen agerade Tomtefar och delade ut både hårda/kantiga och mjuka/runda paket.

Egentligen skulle jag vilja använda en annan rubrik men det vore stöld och dålig stil. Vinmannen har den ultimata rubriken i sitt senaste inlägg - Osannolikt överväldigad möter jag min Gud!

Om det hände honom då - hände det mig denna gång. Jag fick möta Skogens Drottning denna kväll men det var en annan Gud som stal föreställningen. Han kom ur maskinen! Undra om inte detta är Guden över alla – inklusive Amon-Ra. Men vi tar det från början:

Tolv viner från Chateauneuf du Pape. Tolv producenter. Tolv olika cuvéer - en från respektive producent. Alla från någon av årgångarna 2000, 2001, 2003 och 2005. Mästarens poäng från 94-100 med ett genomsnitt på 97 poäng! Kan det bli bättre?Ungefär så mycket viste vi i förväg och även vilka producenterna skulle bli - om det inte dök upp någon obehaglig överraskning, så som ett defekt vin vill säga. Det fanns en reservlista om det värsta skull inträffa. De på förhand kända producenterna var:

Domaine du Pegau, Domaine de la Janasse, Domaine Roger Sabon, Domaine Bois de Boursan, Domaine de la Vieille Julienne, Domaine Grand Veneur, Domaine de la Mordorée, Domaine de Beaurenard, Domaine Pierre Usseglio, Clos Saint-Jean, Le Clos du Caillou och Domaine de Cristia.Två reflektioner: Inga 2004or - och ingen Domaine la Barroche så långt ögat kan nå! Hur skulle det gå? Säkert alldeles utmärkt. Att slippa 2004orna känns befriande. Att inte få ha med ett vin av Julien Barrot känns också lite befriande med tanke på den senaste tidens hype. Lite synd naturligtvis att inte få ta tempen på 2005 Pure gentemot den övriga uppställningen - men Chateauneuf du Pape är så mycket mer än bara Domaine la Barroche.

Vinerna serverades ”blint” men eftersom jag har hyfsad koll på kompisens samling vet jag ungefär vad som kunde förväntas dyka upp – dock inte allt. Ett litet försprång eller handikapp beroende på hur man vill se det. Jag försökte helt koncentrera mig på vinernas kvalitet och inte på att försöka identifiera respektive vin. En inte alldeles lätt uppgift. Vinerna beskrivs i den ordning de serverades och som vanligt först mina noteringar, därefter vinets namn med Parkers poäng och avslutningsvis lite kommentarer och min summering. Eftersom alla satte poäng så tar jag även med gruppens syn på respektive vin. Vi var fjorton som provade. Alla poäng sattes innan vinerna avslöjades. Hoppas det blir kul läsning?

Vin 1
Färgen är klarröd. Doften stor med söta toner. Fikon, garrigue och parfymerad som en Gewürztraminer. Lite kemisk känsla som gasbinda och nagellack samt en örtig, stickig utvecklad ton. Rökig med soja och ost! Lite torkat papper som kanske beror på generös fatbehandling? Fint utvecklad och tilltalande. Smaken är frisk med en viss eldighet. Körsbär, jordgubbar och lakrits. Violpastill och lite torra tanniner med fin längd i eftersmaken. Det finns en viss vresig och kärv känsla i smaken bland allt det söta och fruktiga som blir tilltalande. Bärigt som en Pinot Noir. Detta är mycket gott och publikt.
2001 Le Clos du Caillou, Châteauneuf-du-Pape “Les Quartz”. Parker 96 poäng.
Ett vin som har provats förut. Jag har varit lite förvånad senaste gångerna över att vinet känns så moget och utvecklat – så även denna kväll. Mycket gott och lätt att ta till sig. Känns modernt och internationellt i stilen. Jag tycker att man kan hitta lite samhörighet med den 2005 Côtes du Rhône “Resérve” som provades i september. Gruppen gillar vinet och det gör jag med. För mig 95 poäng som förr lutar uppåt än nedåt. Gruppens snitt blir 94,2 poäng med intervallet 90-97 poäng. Succé direkt!Vin 2
Färgen är klarröd och kanske lite ljusare än föregående vin. Doften mycket stor med massor av animaliska toner av stall och gödsel. Utvecklad med stora mängder kryddor – herbes de Provence. En djurisk köttighet med lite kall stålighet och konjak! Cederträ och lite tobak. Frukt är inte det som först kommer över mig när jag doftar på det här. Smaken är även den utvecklad med lite torkad frukt. Lakrits och portvinskänsla. Kanske lite klenare frukt gentemot föregående vin. Balanserat men ett något kort slut.
2000 Domaine du Pégaü, Châteauneuf-du-Pape “Cuvée Réservée”. Parker 95 poäng.
Jag är inte helt såld på detta vin. Lite för torrt i frukten - som om den inte finns kvar. Provade detta för ca: två år sedan och gillade det bättre då. Efter provningen visar det upp en helt annan sida och vinner då definitivt på att få sällskap av mat. Det här är nog ett mer utpräglat matvin än ett provningsvin. Jag är först ganska hård i min poängbedömning men sätter till slut 94 poäng. Var faktiskt nere på 91 ett tag men det tog sig. Gruppen gillar det med 94,6 poäng i snitt med intervallet 92-97 poäng. En trevlig fortsättning av provningen med mycket typisitet.


Vin 3
Färgen är klarröd och ljusare än tidigare viner. Doften är varm med fikonmarmelad, dadlar, garrigue och mineraler. Lakrits och nymalet kaffe med choklad och kola. Rökig och lite ”het” känsla i näsan. Underbart god doft och för mig den typisitet jag söker i vinerna från detta distrikt. Smaken är ren med mineraler och kryddighet med lakrits som nästan drar åt ”turkisk peppar”. Fikon med en värme som tilltalar mig mycket. Mycket lång och koncentrerad samt eldig eftersmak med ett drag av medicinaltoner. Som ett modernt torrt portvin - Mums!
2001 Roger Sabon, Châteauneuf-du-Pape “Cuvée Prestige”. Parker 94 poäng.
Första bekantskapen för mig med denna cuvée. Synd för hade jag bara vetat hur mycket jag gillade detta vin så hade jag nog försökt hitta några flaskor om det gått. Jag gillar detta skarpt. Har faktiskt provat den ännu mera prestigeladdade cuvéen ”Le Secret de Sabon” av årgång 1998 som var ett av de kraftigaste och mest portvinslika viner jag provat. Lite samma känsla får jag av detta vin. Jag tvekar aldrig på poängen utan sätter direkt 97+ poäng. Jag tror att det kommer att forstsätta utvecklas till något ännu större. Gruppen är mer försiktig med ett snitt på 94,8 poäng. Intervallet är 91-97 poäng. (Två medprovare håller med mig om 97 poäng!). En riktigt trevlig överraskning. Den dag Mästaren provar om vinet är jag säker på en höjning av betyget!Vin 4
Färgen är ljust klarröd. Doften animalisk med en tydlig stallighet och samma drag av gödseltoner som vin 2. Garrigue och örter med en utvecklad varm och lite kemisk ton av ”mammas hårspray”. Rökig med tjära och faktiskt lite mint. En riktigt fin och trevlig doft. Stilmässigt mycket lik nummer 2 men detta känns fräschare och bättre. Smaken är tjock och koncentrerad med mörka körsbär och vingummin med violpastill. Tuffa tanniner och något torr frukt i eftersmaken. Det känns faktiskt lite knutet och oförlöst i smaken. Även om det är tufft i smaken så klipper den av lite abrupt. Lingon som stannar kvar längst i eftersmaken är inte riktigt min grej men i detta vin går det bra för det har så mycket ryggrad att det aldrig blir snipigt.
2000 Domaine Bois de Boursan, Châteauneuf-du-Pape “Cuvée des Felix”. Parker 96 poäng.
Stilmässigt är detta vin en klon av Pegau’n men här känns frukten livligare och harmonin blir bättre. Ett vin som det lite märkligt aldrig hörs så mycket om i vinkretsar. Vi provade 2005an i september och gillade det mycket då. Stilen i denna årgång känns väldigt lik 2005an fast mer moget och utvecklat givetvis. Klart större och kraftfullare än sin yngre version är dock denna 2000a. Jag är högre i poäng från början men landar på 95 poäng till slut. Gruppen på 94,5 poäng i snitt med intervallet 92-97 poäng. En klart godkänd fortsättning på provningen!Vin 5
Färgen är klarröd men mörkare än tidigare viner. Doften först lite knuten men kommer med tiden i glaset och utvecklas då med en frisk modern känsla. Mentol, lakrits, bärighet och en gräddighet av mjölkspann. Kaffepulver och rökighet med asfalt och fat som ger en ”råhet” åt doften och gör att det känns modernare än föregående viner. Även ett drag av aprikoser som jag gillar skarpt. Smaken är koncentrerad med kryddighet och fikonmarmelad samt likörkänsla med lakrits och en intensivt eldig eftersmak. Nästan smärtsamma tanniner med ett ”träigt” drag som inte jag tycker är helt angenämt. Vingummin i efterdyningarna som mildrar smärtan något. Ett väl tufft vin.
2003 Domaine de Beaurenard, Châteauneuf-du-Pape “Boisrenard”. Parker 94 poäng.
Det här vinet separerar modernister från traditionalister. Känns inte så ursprungstypiskt eller speciellt insmickrande i sin stil. Det som förvånar mig är att årgången inte lyser igenom tydligare. Jag tycker det påminner mer om de tuffa 2005or som jag provat och saknar de så inställsamma dragen från de flesta 2003orna. Lovande och klart lagringsbart. Jag har faktiskt provat detta vin för 2 ½ år sedan och tyckte då det var alldeles för tufft och kärvt. Det har rundats av något. Jag landar på 96+ poäng. Det här vinet är inte färdigt ännu. Gruppen på 95,8 poäng i snitt. Intervallet 91-99 poäng. Den stora spridningen visar på skillnaden beroende på provarnas preferenser. Som tur är skulle det mjukna lite i munnen med nästa vin.Vin 6
Färgen är klarröd men tät och intensivare än föregående viner. Doften är söt med kola, choklad och gräddighet. Frisk med mentol och aprikoser samt citrustoner. Mandelmassa, körsbärspaj och en modernt syltig doft som avslutas med garrigue. Jättefint! Helt utan poängavdrag. Smaken är gräddigt modern med fikonmarmelad och lakrits med en kryddighet som är underbar. Harmoniskt och gott. Klart märkbara tanniner men söta. Kirsch och nötter i en skön förening. Kanske lite för kort eftersmak för att inte göra poängavdrag?
2005 Domaine de Cristia, Châteauneuf-du-Pape “Vieilles Vignes”. Parker 96 poäng.
Detta är hedonistiskt. Jättegott och läckert. Modernt men ändå så typiskt för södra Rhône. Första vinet med 100% Grenache och det märks. Rundare, sötare och klart mer tillgängligt trots den unga åldern gentemot en del tidigare viner. Skulle vara kul att matcha det mot 2005 Pure. Inte helt säker på hur det skulle ha slutat. Jag gillar detta vin och ger det 98 poäng. Gruppen på 95,9 i snitt. Intervallet 91-99 poäng. En klar stilfråga. Kanske blir det för sött i frukten för en del provare. Jag kan acceptera det – men inte förstå det. Detta är en vinstil jag älskar. Nu gick vi mot ännu större diskrepanser med nästa vin.Vin 7
Färgen är mörkt klarröd med lite blålila inslag. Doften är superläcker enligt mig. Andra är mer tveksamma. För mig är den stor med söta aromer av choklad, aprikoser, grädde och hallon. Parfymerad med violer, blommighet och mysk. Gummi, rökig ved och en lite mineralisk metallighet. Rostat kaffe och svettigt omklädningsrum. Doften är vild! Smaken är stor och koncentrerad med lakrits, violpastill och grädde med svartvinbärslikör och en lång intensiv eftersmak. Visköst med en modern känsla. Som en stor Shiraz från ”Down Under”
2005 Domaine Grand Veneur, Châteauneuf-du-Pape “Les Origines”. Parker 95 poäng.
Gud vad jag gillar detta vin. Kanske är jag skadad av alla marmeladbomber från Australien? Kanske måste man ha sina preferenser ditåt för att helt uppskatta detta vin? Jag är såld! Man ska veta att vi pratar om ett vin för ca: 300kr. Kvällens mest prisvärda vin enligt mig. Nästa nya stjärna? Jag är klart mest positiv tillsammans med en medprovare och ger 98+ poäng. Jag ”fegade” ur lite. Var faktiskt högre än så ett tag. Gruppen mer återhållsam med 94,1 poäng. Intervallet 89-98 poäng. Om vi var oense om detta vin var det raka motsatsen med nästa vin – det rådde enighet!Vin 8
Färgen är klarröd med aningens drag av tegel. Doften är utvecklad med syltade körsbär och marsipan. Kola, kryddigt och mognad med örter och lite stickighet. Lite känsla av fin konjak och så denna doft av papper i likhet med vin 1. Är det fat? Det doftar gott och lovande men det är smaken som är omvälvande. Det smakar perfektion! Ren, koncentrerad utvecklad smak med soja, lakritspulver, grädde, kola, jordgubbssylt och aprikoskräm. En intensiv eldighet i eftersmaken som är närmast oändlig. Vingummin och fikonmarmelad. Holy Moses!
2003 Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape “Vieilles Vignes”. Parker 97+ poäng.
Fantastiskt. Provade detta vin för inte så länge sedan och då var det mycket bra men inte riktigt så här bra. Stod bra placerat i flighten och kom helt till sin rätt. Janasse imponerar stort på mig, gång efter gång. Måste vara en av de mer underskattade producenterna trots Parker’s beröm. Undra varför? Denna kväll går vinet hem. Jag sätter 99 poäng. Gruppen sätter 97,4 med ett intervall från 92-99 poäng. Hela fem provare sätter 99 poäng och fyra sätter 98 poäng. Vi är mycket nöjda nu. Nästa vin blev för mig än mer omvälvande – dock gick det inte hem lika brett bland gruppens alla provare.Vin 9
Färgen är klarröd. Doften är först lite återhållsam och sluten. Sedan kommer det kaffe i massor, kryddor, choklad, kola, fikonkompott med söta varma brända toner. Modernt med lakrits och svettigt omklädningsrum. Mycket fin. Smaken är sensationell. Ren och gräddig med lakrits och varm kryddighet med eldighet. Garrigue, varma syltade fikon med aprikospuré och violpastill. Visköst med jordgubbskräm och en intensiv eftersmak. Hur gott som helst. Svårt att i ord förklara vad som gör vinet så ruskigt gott.
2000 Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf-du-Pape “Réservée”. Parker 99 poäng.
Det här är så jävla bra! Ni får ursäkta ordvalet men det var den största överraskningen under kvällen för mig. Dels trodde jag inte att kompisen hade någon flaska Réservée kvar dels kan jag inte begripa att det är en 2000a. Detta smakar så ungt och stort! Inte alls kärvt eller outvecklat - bara ungt! Så är det också 100% Grenache. Jag förstår faktiskt Parker’s lovord efter detta smakprov. Jag har aldrig tidigare provat vinet och är därför så tacksam för detta smakprov. I augusti månad i år provade Parker om en massa 2000or och gav då detta vin 100 poäng med följande beskrivning i Hedonist’s Gazette:“Vieille Julienne’s 2000 Réserve is a perfect wine by any standard of measurement. While still young, its extraordinary concentration of old vine Grenache, and the nakedness and purity of expression represent a tour de force in winemaking. You just want to stand up and salute this beauty it is so perfect, pure, and complex.” Jag satte 98-100 poäng i min bok men beslöt mig för att jämka till 99 poäng men tydligen så bokfördes ”bara” 98 poäng i den officiella statistiken. Det spelar ingen roll. Gruppen var något mer försiktig med 96,1 poäng i snitt. Intervallet var 90-99 poäng. Kan tillägga att Wine Spectator nöjde sig med 83 poäng! Undrar ni varför jag inte abonnerar på deras tjänster? Om detta var största positiva överraskningen så blev tyvärr nästa vin den största besvikelsen för mig.


Vin 10
Färgen är mörkröd och tät. Doften är klassisk och söt med en kryddighet som inte kan beskrivas på annat sätt än herbes de Provence. Garrigue, hav, tjära och soja. Mognad med örtighet och drag av fikon samt lakrits. Fin doft men den är mindre än många andra viner. Smaken är stor, viskös, gräddigt tjock. Lakrits, tjära, violpastill med gummi och med en eldighet och modernt anlagda fat samt tanniner. Tyvärr känns helheten lite mindre efter föregående vin och eftersmaken blir lite för kort. Inte helt harmoniskt.
2001 Domaine de la Mordorée, Châteauneuf-du-Pape “Cuvée de la Reine des Bois”. Parker 100 poäng.
Jag är i chock. Vinet är gott och bra men jag som väntat så länge på att få prova det hade hoppats på mer. Inte alls så omtumlande eller häftigt som andra viner under kvällen. Kanske kom det fel i uppställningen för att passa min smak eller så stämde det inte bättre än så här? Jag ger 96 poäng men är faktiskt lägre än så ett tag. Gruppen är ungefär lika nöjd med 96,9 poäng. Intervallet från 91-100 poäng med våran värd som mest positiv. Förvisso tre provare som ger 99 poäng och fyra på 98 poäng. Visst går vinet hem och det tillhör gruppens favoriter. Raskt vidare till nästa vin och försöka glömma förtreten.Vin 11
Färgen är ljust klarröd. Doften kryddig med fikon och choklad. Nötter, örter, lite utvecklade drag med konjaksfat och Amaretto likör. Rökiga kryddor av herbes de Provence och lite mandel igen som hela tiden pockar på. Mycket fin och behaglig doft. Smaken är ren och utvecklad med gräddlikör och soja. Violpastill och lite chark med jordgubbar och mineraler som ger en känsla av krossad sten. Klara portvinsdrag med en eldig och lång intensiv eftersmak. Jättegott.
2003 Domaine Pierre Usseglio, Châteauneuf-du-Pape “Reserve des Deux Freres”. Parker 98 poäng.
Första bekantskapen för mig. Har aldrig provat detta vin förut och måste erkänna att jag är lite imponerad. Mer portvin än vad jag hade trott. Kanske det vin som ger minst motstånd och är bäst balanserat. Kanske lite för sött i stilen för att gå hem hos alla. Fast vår grupp gillar vinet väldigt mycket. Jag sätter 98 poäng och gruppens snitt blir 97,9 poäng med ett intervall från 95 till 100 poäng. Två satte 100 poäng. Nu var det bara ett vin kvar och det blev en sensation – eller skedde kanske ett mirakel?Vin 12
Färgen är ljust klarröd. Doften är stor och varm med kryddor och fikonkompott. Syltig med jordgubbskräm och aprikospuré och viol. Svett! Asfalt och lakrits som känns rökt. Visst doftat det mycket. Mest imponerande är nog djupet. Det känns som om det finns så mycket oförlöst inneboende i doften på detta vin. Enormt. Smaken är dunderkoncentrerad med gräddlikörlik frukt och mineraler som liknar vulkan och krossad sten. Eldigt med gummi och gräddig lakrits i eftersmaken. Jordgubbspaj med fikonmarmelad och dadlar. Harmoniskt och en enormt lång eftersmak. Wow!
2005 Clos Saint Jean, Châteauneuf-du-Pape “Deus-Ex Machina”. Parker 100 poäng.
Det här vinet har allt. Jag har provat det förut. Då tyckte jag det var en bit kvar till perfektion. Tydligen behövde det lite motstånd för att man ska förstå hur bra vinet är. Utan tvekan kvällens höjdpunkt. Visst har han rätt den här gången. Jag kapitulerar och skriver 99-100 poäng i boken men "fegar ur" och lämnar in 99 poäng på lappen. Tre andra provare ger dock 100 poäng och vi är tre som ger 99 poäng. Fem sätter 98 poäng. Gruppen ger 98,1 i snitt. Intervallet blir 94-100 poäng. Visst, vinet kommer som sista vin i provningen och ofta kan man misstänka att det vinet ofta vinner på grund av en omedveten känsla av att sista vinet alltid är bäst. Vi är dock alla eniga om att detta är ett mycket bra vin som har den där så eftertraktade WOW faktorn. Bravo!Vad säger man?

Det är självklart en ynnest att få vara med på en sådan här provning. De flesta vinerna är inköpta på plats samt något i Danmark. Att i privat regi i Sverige ställa upp en sådan starttolva till rimliga pengar är inte lätt att anordna. Vi tackar så klart vår värd och ciceron för denna provning - även resten av familjen som nog har fått spendera många timmars väntan i diverse lokala ”byhålor” under jakten på vinerna.Beträffande årgångarna så konstaterar jag att det inte finns någon tydlig linje. Skillnaderna är små och troligen har vinerna denna kväll sådana kvaliteter att årgångarna blir mindre betydelsefulla. Visst känns något av vinerna från 2005 yngre än övriga men samtidigt känns något av vinerna från 2000 yngre än andra viner. Alla vinerna är mer eller mindre märkta av värme och hög koncentration och det är svårt att hitta någon distinkt karakteristik för en speciell årgång. Troligen spelar producenten och dess stil en större roll i detta fall. Även druvsammansättningen gör större skillnad än årgångarna.


Favoriterna för gruppen blir:

1) 2005 Clos Saint Jean, Châteauneuf-du-Pape “Deus-Ex Machina”
2) 2003 Domaine Pierre Usseglio, Châteauneuf-du-Pape “Reserve des Deux Freres”
3) 2003 Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape “Vieilles Vignes"

Efter Julafton kommer Nyårsafton och så även denna gång. Parker's nya rapport med slutomdömen för 2006orna och första bedömningen av 2007orna borde komma om ungefär en vecka (även om känslan säger mig att den kanske kommer att bli försenad till slutet på december). Då börjar ett nytt år med nya vedermödor i jakten på alla godbitar. Det är som med det berömda ekorrhjulet, fast på ett positivt vis. Eftersom rapporterna för 2008 verkar antyda en svag årgång och brist på druvor för specialcuvéerna så får man nog köra ”all in” på 2007orna. Fast det känns ovissare än någonsin tidigare och man kan nog gissa att många kommit till samma insikt – man blir nog inte ensam i jakten. Priserna lär väl också öka eftersom årgångens förmodade kultstatus redan nu satt igång spekulationer på marknaden – trots världsekonomisk kris.

Ett vin saknade jag denna kväll. Ett vin som jag så gärna vill prova och vet var det finns - 2003 Cuvée du Vatican ”Réserve Sixtine”. Jag förstod ju före provningen att det inte skulle komma med, om det inte skulle komma som ett dolt extravin vill säga. Det gjorde det inte och jag får väl trösta mig på samma vis som man gör med barnen – att man inte ska ta allt det ”göttiga” på en och samma gång. Att man ska spara lite av det goda till en annan gång - kanske till nästa Julafton?


Åter ett tack för en riktigt bra och trevlig kväll! Provningen blev precis så kul och spännande som jag hoppats på. Vinerna var sagolikt goda och som vanligt var maten på minst samma nivå!

Ikväll bjuds det helt andra kulturella arrangemang. Måste ju ställa upp på annat än vin och kvällen ska spenderas med hustrun samt goda vänner på Victoriateatern i Malmö. Det ska bli ”picknickteater” och då man får ta med egen mat samt dryck. Det blir säkert ännu en utomjordlig upplevelse – det är nämligen Thomas Di Leva som uppträder. Behövs kanske helt annan stimulantia än vin för att uppskatta ett sådant ”performance”!

16 kommentarer:

Frankofilen sa...

Wow, fantastisk sammanställning. Den provningen hade man gärna varit med på! Julafton som sagt. Var och vartannat vin har man ju läst hur mycket som helst om.

Kunde inte låta bli att skratta högt här och där under läsningen - "kanske är jag skadad av alla marmeladbomber från Australien?".
Visst hade varit kul att läsa hur du hade uppfattat 2005 Pure mitt i denna samling. Att provas mot sina "peers" är väl alltid intressant, även om jag undrar hur mycket jag själv hade förmått att notera nyanser efter ett tag. Det var ju inga små viner ni provade direkt.

Vad gäller Alain Jaumes viner så har väl tillräckligt många skrikit tillräckligt högt tillräckligt länge nu för att man skall kunna säga att det är en av Rhônedalens sämst bevarade hemligheter. Synd bara att det är så svårt att få tag på vinerna här i Sverige. Deras standard-Ch9 fanns ju i ordinarie sortimentet men togs bort efter årgång 2002 just när jag väntade på nolltreorna.

Trist att inte 2001 Reine des Bois var mer i din smak. Jag har aldrig smakat, men tänkte vänta till åtminstone 2011 som deras hemisda rekommenderar. Många Ch9 sägs ju gå igenom några år av rejäl slutenhet efter den sedvanliga perioden av tidig tillgänglighet - fick du något intryck av att så kan vara fallet? Å andra sidan är ju 96 poäng ett skyhögt betyg, och det verkar som att andra i gruppen kanske uppskattade vinet mer än du?

Frankofilen sa...

Förresten - vad matchar man till Di Leva? Astrales? Old Bastard Shiraz? Carnival of Love? ;-)

Mina Vinare sa...

Hej Frankofilen!

Du, det var tre fyndiga förslag till Di Leva vin! Carnival of Love hade nog gjort sig bäst. Man kan lugnt säga att han predikade sitt kärleksbudskap. Han påstod sig dock bara dricka vatten. Undra jag? Själv drack jag inte vatten utan en 2006 Mollydooker ”The Boxer”. Behövde hög alkoholhalt för att släppa loss! Nej, faktiskt var det praktiskt med skruvkork och lite hedonism efter gårdagens ansträngning. Di Leva var mycket bra och en riktig ”showman” är han. Humor saknar han inte heller.

Beträffande gårdagens provning så var den grymt bra. Jag återupplevde den ånyo när jag skrev inlägget. Säga vad man vill men CndP har ett högt prisvärde och suveränt hög kvalitet. Riktiga godbitar.

Håller med om svårigheten med nyanserna. Upptäckte efter ett tag att ”fantasin” tröt och det blev ungefär samma intryck för vinerna på slutet. Det är svårigheten med denna typ av provning. Ansträngde mig dock och gick tillbaks flera gånger för att verkligen försöka hitta karakteristiken för respektive vin. Tycker det gick bra. Tror faktiskt att det möjligtvis var vinerna i början som vann mest på detta. Kände att jag var lite för generös i början.

Vet inte hur 2005 Pure stått sig. Tror inte det hade blivit några 100 poäng eller ett av topp tre vinerna. Kanske hade det känts tillgängligare än några av de andra vinerna. Fast å andra sidan visade ju Deus ex Machina hur viktigt det är att prova i rätt omgivning. Kanske hade 2005 Pure ändå presterat? Ur minnet kan jag tycka att 2005 Pure har en större elegans än några av vinerna vi provade.

Grand Veneur var grymt bra enligt mig. Om alla viner har samma höga kvalitet i förhållande till priset som denna måste det vara en av de mest intressanta producenterna att följa. Har du provat mycket från dem?

Tror inte Mordoréen var sluten. Det var helt enkelt så att vinerna före och efter var så mycket större och bättre. Den kom inte helt till sin rätt. Tycker inte den var knuten eller för ung utan helt enkelt lite anonymt gentemot övriga viner. Dock noterade jag att några av de provare som brukar vara kalibrerade med mig låg högre medan några låg lika eller lägre. Vi brukar vara några stycken som tycker väldigt lika med det gjorde vi inte med detta vin. Vet ärligt talat inte varför det blev som det blev.

Nu måste jag sova.

Ha det gott!

Björn sa...

Wow, vilken provning. Å ena sidan blir man extremt avundsjuk men å andra sidan känner man att det kunde vara både för tufft och lite onödigt att ge sig på så pass många stora viner på samma gång. Att man sedan sitter och funderar över hur "den och den" hade stått upp mot dessa säger ju en del om hur mycket fantastiska viner som producerats i Châteauneuf-du-Pape på senare år. En hållbar teori om utjämningen i kvalitet och stil från år till år måste helt enkelt vara att vi har att göra med viner som till stor del kommer från riktigt gamla stockar som har ett väl utbyggt "väderregleringssystem". Jag tror absolut inte att det är dina smaklökar det är fel på.

Mina Vinare sa...

Hej Björn!

Man kan aldrig få för mycket av det goda – eller? Visst finns det många bra viner från distriktet. Vår värd hade lätt kunnat fylla på med lika många till av samma kvalitet men andra cuvéer eller producenter. Tror det är lite konceptet – framgång föder framgång. När odlarna ser att grannen plötsligt börjar buteljera själv och når framgång följer andra efter. Som du skriver har man ju råvaran att arbeta med. Det råder knappast brist på bra druvmaterial.

Visst hade man kunnat begränsa antalet viner men det är också så att med denna mängd får man en bra jämförelse med avseende på kvalitet. Nu var vin 5 till 12 väldigt stora viner och då blir det självklart lite besvärligare som provare – men inte mindre gott eller kul.

Jag tror stenhårt på årgångens betydelse rent generellt men i denna provning var årgångs/åldersskillnaden mindre betydelsefull. Knappt märkbar. Kanske att två av 2001orna kändes lite ”mindre” än övriga viner. Vet inte om det noterats att det var tre viner från respektive årgång – 2000/2001/2003 och 2005.

Ha det!

Micke sa...

Wow vilken provning!! Hur lyckas ni få ihop samlingen? Vad har ni för upplägg? Hur många är ni som provar?

VH
//Micke

Mina Vinare sa...

Hej Micke!

Vi var 14 personer på just denna provning. Normalt brukar vi vara 10-12 men denna lockade till sig många intressenter. Upplägget är ganska enkelt. Alla vinerna på en gång och vi provar blint (producenterna var kända). När alla är färdiga lämnar respektive provare in sin poäng bedömning (100p skala) och sedan diskuteras vinerna en och en. Därefter avslöjas respektive vin. Allt för att man inte ska styras av att veta vad som är i glaset (poäng alltså).

Vi tycker det är ganska kul att diskutera kvalitet och hur vi som provare varierar mot både varandra och mot Parker i detta fall. Gillar gruppen vissa viner bättre än honom och i så fall varför? Avviker någon i gruppen och i så fall varför? Man lär sig ganska mycket om kvalitet på det sättet. Det går inte ut på att ”pricka” rätt poäng mot Parker. Det är trenden som är det intressanta. Vissa provare kanske ligger mycket lägre på sin skala än andra och även gentemot Parker. Det spelar ingen roll så länge man är konsistent. Trenden blir linjär ändå.

Kan tyckas väl tekniskt men självklart beskriver vi också för varandra vilka aromer och smaker vi hittar. Nu vet ju alla att det är CndP i glasen och då blir det kanske mindre livlig diskussion gentemot om allt hade varit okänt. Då får man ofta större variation i gissningar på innehåll och nyanser.

På fredag är det dags igen men då är upplägget annorlunda. Inga poäng - bara gissningar på druva och ursprung. Alla tar då med ett eget vin som serveras helblint för övriga gruppen. Inget är känt på förhand. Vi brukar ligga kring 250kr i snitt men två gånger om året höjer vi insatsen till 500-700kr. Det är en sådan provning på fredag.

Till den provning jag skrev om så är det en kompis (en i vingänget) som köpt in alla flaskor för ”eget bruk” och bestämde sig för att arrangera en provning. Det blev alltså tillgången i hans samling som styrde vinvalet. Vi delar så klart på kostnaden baserat på inköpspris (men i fredags gick han nog back!).

Vi har väntat länge på denna provning ; )

Nu hetsar vi på vår Bourgognefantast att släppa loss sin samling!

Jag har kört lite Australientema baserat på mina viner.

Ha det gott!

Micke sa...

Tack för svaret.
Upplägget låter riktigt bra. Jag är själv med i ett gäng om sex personer, där lägger vi ca 300:- var och så har bestämt på förhand vem som blir ansvarig att köpa vinerna. Denne får bestämma helt själv om antal viner, tema osv. Men vinerna köps till 99% på bolaget inför varje provning och det börjar bli svårt att lyckas med ett tema som man bestämt sig för, då alla viner oftast ligger som tillf. nyhet på bolaget. Det slutar väl med att vi får göra som er, köpa på sig under årens lopp och bestämma efter det.

Haré!
//Micke

Anonym sa...

"Throughout the southern Rhône, 2007 is the greatest vintage I have tasted in my thirty years working in that region." -eRobert

Ser ut som vi får jobba hårdare framöver för att komma över dyrgriparna. Tack för ett synnerligen uppmuntrande bloggande.

Snoken i GBG

PS. har redan fixat min ranson Clos Saint Jean -2007

Mina Vinare sa...

Hej!

Tack så mycket för uppmuntran. Visst blir 2007orna en riktig utmaning. Så många potentiella 100 poängare har jag nog aldrig sett i en rapport tidigare. ”Firade” lite idag med tanke på 2006 - Clos Saint Jean. Är ganska nöjd med mitt inlägg om dessa i augusti. Skrev ju att 98 poäng var rätt för CdF men undervärderade först DeM. Skojar lite – men vist känns det bra att kunna lita så på en kritiker som honom.

Men nu måste du berätta hur och var du fixat 2007orna? Måste få veta! Primör?

Clos des Papes blir nog en riktig rysare!

Ha det bra!

PS. Tänkte köra ett inlägg om Parker med tanke på gårdagens rapport. DS

Snoken i GBG sa...

Åh, systemet är väl inte å rekomendera när 2007 Deus Ex Machina och la Combe des Fous skall inköpas, framförallt om du skall ha MAGNUM ;-)

Jag har en mycket god vän i Provence som hjälper mig med shoppingen. Daten med Clos des Papes är redan bokat i februari men den stora utmaningen är just nu Beaucastel.

Jag vet var din blog bor så ... ;-)

Mina Vinare sa...

Hej Snoken!

Magnum!

Nej, Systemet är nog inte rätt ställe för några Chateauneuf du Pape överhuvudtaget från 2007. En reflektion är ju att när t.ex. Clos des Papes producerar den stora kvantitet de gör och Sverige får en tilldelning av ca: 400 flaskor så inser man att vi inte har någon högre prioritet här uppe i norr.

Beaucastel får du jaga själv. Visst skulle jag gärna dricka Hommage men det är fel prisklass för mig. Standard cuvéen känns också för dyr gentemot många andra viner från distriktet. Var för visso med Beaucastel som mina ögon på allvar öppnades för CndP men då var priserna och delvis tillgängligheten en annan.

Var handlar din gode vän Clos Saint Jean? Hos dem direkt eller via ombud?

Får du för många Clos Saint Jean och/eller Clos des Papes över får du gärna höra av dig.

Funderade på sista meningen i din kommentar. Vill du dela en Magnum eller?

Ha det!

Snoken i GBG sa...

God morgon

Vad jag minns är inte Beaucastel värre än de andra top vinerna vad gäller priset.

Vi får väl träffas någon gång när du är i Götet eller jag är i Malmö och surra lite om flasköppnande eller inte.

Mina Vinare sa...

Hej!

Du behöver inte vänta 24 timmar, du kan skicka meddelandet nu - under samma tråd som förra meddelandet. Kommentarer på inlägg äldre än 6 dagar blir inte publicerade automatiskt. De kräver granskning först.

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej du!

Ledsen för sent svar. Jag ringer dig efter helgerna. Hoppas det går bra? Alldeles för mycket att göra under julhelgerna. Vi hörs!

/ MV

Anonym sa...

meget interessant, tak