onsdag, oktober 08, 2008

En omprovning!

För att komma vidare med inläggen kör jag på med en kort post om ett vin som det rådde delade meningar om när det provades för drygt en månad sedan.


Tre provare höll på korkdefekt – två på att det nog var korrekt. Jag var en av de två. Att något var ”lurt” med doften var vi nog överrens om men inte att det var korkdefekt. Vad göra? Självklart prova om vinet. Sagt och gjort. Måste erkänna att de tre andra provarna kanske hade rätt!

2005 Cuvée du Vatican, Chateauneuf du Pape “Reserve Sixtine” har en klar och mörk purpurröd färg. Doften är likörlik med sötfruktiga bär och gräddkola med choklad. Varm bränd frukt av fikon och jordgubbar. Svettig häst och stallig ton med en rökig animaliskhet. Vanilj, knäck och en Amaroneaktig känsla i näsan. Backelit och skokräm som leder åter till södra Rhône. Härligt!

Smaken är ren med lite syrlig körsbärsfrukt. Lång mineralrik eftersmak med torra tanniner. Lakrits och lite bränd kryddighet samt en friskhet som känns angenäm. Stramt men modernt på en och samma gång. Kanske inte lika yppig som de två tidigare proven.


Den här buteljen skiljer sig avsevärt från den senast provade men påminner desto mera om den första jag provade i maj. En mycket friskare frukt och renare ton. Lustigt nog tycker jag inte bättre om denna butelj än den misstänkt defekta buteljen. Jag hamnar på samma poäng – 94 Mina Vinare poäng!

Skämt å sidor – poäng är inte allt. Detta är ett jättegott vin och ett prisvärt köp för källaren. Jag har väldigt svårt att förstå en del kritiska omdömen som omger vinet. Jag tycker det känns hederligt och gott fast modernt. Fast inte modernare än Barroche tillexempel. Om jag förstått saken korrekt handlar det om ganska stora mängder vin som Cuvée du Vatican gör av “Reserve Sixtine”. Ungefär 25 000 flaskor. Ganska imponerande med Chateauneuf du Pape mått mätt. Vi pratar om en ”prestige cuvée”!Nu är det snart bara två veckor kvar till årets höjdpunkt. Tolv viner från tolv producenter med ett betyg av Mästaren från 94-100 poäng! Alla från Chateauneuf du Pape. Mums!

6 kommentarer:

jos sa...

Jisses vad avis jag blir...! Vad behöver jag göra för att få deltaga? Mitt favoritområde...

Trevlig recension och väldigt intressant då jag också haft olika uppfattningar om vinet vid olika tillfällen samt vid ett tillfälle en klockren korkdefekt.

Mina Vinare sa...

Hej Jos!

Beträffande Vatican så är jag lite vilsen faktiskt. Vet inte vad jag ska tro eller tycka. Gott har det varit men uppträtt lite olika alla tre gångerna. Förvisso var nummer ett och tre ganska lika men tvåan annorlunda. Kork vet i tjyven men något var ”konstigt”. Jag avvaktar faktiskt vidare inköp. Bara av anledningen att ekonomin känns lite ansträngd just nu (har inget med pågående finanskris i övrigt att göra – för mycket vin helt enkelt!) men kommer kanske att få ångra det. Känns som om vinet har potential för lång och fin utveckling i en källare.

Provningen kan jag inte hjälpa till med tyvärr. En privat arrangerad provning som jag endast är deltagare i. Min kompis (han finns på riktigt – ingen låssaskompis) kommer att hålla den och allt vi vet på förhand är att vinerna kommer från 2000, 2001, 2003 och 2005. Tolv producenter och endast en cuvée från respektive. Det ska bli kul att få jämföra dem mot varandra. Inte så ofta man får en sådan uppställning i en provning. Vi vet även producenterna. För att ytterliggare ”reta” smaklökarna så kommer de här:

Pegau, Janasse, Roger Sabon, Domaine de Boursan, Vielles Julienne, Grand Veneur, Mordorée, Beaurenard, Pierre Usseglio, Clos St Jean, Clos de Caillou och Domaine Cristia.

Tror du jag längtar?

Lovar att rapportera om provningen efteråt.

Ha det bra!

Jos sa...

Omg...! Janasse.. Julienne.. Pierre... St Jean... Cristia.. Jaa du.. Låter tom bättre än den kvällen när Sturehof hade både Da Capo och Mon Aieul mfl på glas. Jag kommer inte ha det bra, det kommer du!

Mvh

Mina Vinare sa...

Jepp, jag kommer att ha det bra ; )

Anonym sa...

Hej MV!

Tänkte kolla av med dig ang mailet från Bristly.
Erbjudandet att köpa Cuvée du Vatican
Côtes-du-Rhone Villages 2007. Är det något du provat? Besökte du dom nu på eran resa? Jag har nämligen aldrig druckit något av deras viner och brukar generellt hålla mig borta från dom billigaste du-papper(bukar inte köpa några under 300kr) tycker dom brukar vara för "tama".
Sen är jag som sagt fortfarande inte helt övertygad om årg 2007(är nog den enda),saknar fortfarande lite kraft i vinerna samt tycker syran är aningen hög. Men har robban junior bedömt årgången till den bästa någonsin så borde jag inte tveka, han brukar ju få rätt i slutändan.
ha det
/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Eftersom jag har semester och majoriteten av min e-post går till jobbadressen så har jag faktiskt inte sett erbjudandet och vet inte heller vad priset är.

Besökte Vatican gjorde jag däremot och det är frun i huset (Karine) som ansvarar för Côtes du Rhône vinet. Jag provade årgång 2007 och var väl inte direkt imponerad. Ganska enkel i sin stil och inte alls i nivå med vad andra producenter kan prestera som bäst med CdR.

Beträffande 2007 så har jag haft några riktigt bra upplevelser sedan vi kom hem. Tänkte skriva om dem snart. Kanske redan ikväll. Jag måste nog säga att det känns som om 2007 är precis så bra som förväntat. Allt är ju inte topp men de som gör bra viner normalt har även gjort det med sina 2007or.

Ha det bra!

/ MV