söndag, oktober 12, 2008

Ett Lotteri!

Nej, det ska inte handla om onsdagens Bordeauxsläpp. Det ska handla om när man sätter korkskruven i en Moulin Touchais. Defekt eller korrekt? Hörde någonstans att detta vin samt den berömda 1983 Anjou Blanc från samma firma tillsammans med Chateau Musar tillhör de mest reklamerade vinerna på Systembolaget. Kan tänka mig att många korrekta buteljer av dessa faktiskt reklameras som defekta på grund av deras ganska unika och speciella karaktär. Fast det gäller nog många söta Chenin Blanc från Loire överhuvudtaget.

För ungefär fem år sedan hade vi en vertikalprovning av just Moulin Touchais. Tror det var åtta årgångar om jag minns rätt. De två äldsta var i alla fall årgångarna 1959 och 1969. Det märkliga var att 1969an blev det mest omtyckta vinet och alla var överens om att det var perfekt moget och gott. Däremot kändes 1959an för ung och knuten!

Jag skojar absolut inte. Det var en ganska märklig känsla att ett 44år gammalt vin kändes för outvecklat. Det vittnar nog om den enorma lagringsdugligheten i Moulin Touchais viner.

Ett tag tror jag att det var något lurt med 1983 Anjou Blanc för det dök upp i olika lanseringar med flera års mellanrum. En kompis (inte han med alla Chateauneufer) har en teori om att de nog står där bakom bensinmacken och buteljerar lite vad de har för handen och sätter på etiketten 1983 Anjou Blanc för att de råkar ha så många av dem – etiketterna alltså. Kanske är det inte riktigt så illa men nåt lurt är det nog ; )I helgen har det dock konsumerats ett annat vin – nämligen 1987 Moulin Touchais, Coteaux du Layon.

Färgen är gyllengul. Doften är stor med först citrusfrukt och lite petroleum som nog skulle kunna lura många till Tyskland och Riesling. Sedan kommer lite mer klassiskt vått ylle med en lite kemisk ton typ terpentin. Mandelmassa/klister och arrak samt en kryddig fruktighet. Kanske också en aning solution och cykelverkstad.

Smaken är ganska viskös med vanilj och päronsplit. Frisk och inte överdrivet sötsliskig. Smörkola och knäck. Faktiskt också lite lakritskola. Bittermandel i eftersmaken. Även ett drag av honung.


Helt okej och med tanke på prisvärde så känns de 169kr i januari 2001 som välinvesterade pengar. Kvalitetsmässigt dock inte i närheten av varken 1959an eller 1969an. Fast vem vet om sådär 30/40år vad som händer med vinet?

6 kommentarer:

MMM sa...

Lustigt, jag stod och nästan höjde spaden på Moulin Touchais 1969 på en dansk auktion för någon dag sen. Det var en special cuvee som hette något som "reserve vignoble". Utgångspriset var 350 DKK per flaska för två buteljer - men jag föll aldrig för impulsen. Låter som jag gjorde fel..

Mina Vinare sa...

Kanske. Jag tror inte de är alldeles pålitliga - producenten alltså. Fast priset låter rimligt. Om jag kommer ihåg rätt så beställde vi både 1959an och 1969an i Systembolagets Beställningssortiment och de kostade nog redan då kring 500/700kr beroende på årgång. Glömmer aldrig hur märkligt ung 1959an var. 1969an var däremot jättegod och livfull. Massor av päron är mitt bestående intryck. Dyker det upp ett liknande tillfälle ska du nog slå till. Däremot minns jag 1979an som alldeles för mogen och livlös. Vi hade även 1989an och ytterligare någon 80-tals årgång samt en eller två från 90-talet. De yngre årgångarna var alla bra men inte alls så komplexa och goda som de två äldsta.

Ha det bra!

Niklas J sa...

Höll i en Moulin Touchais-vertikal för snart ett år sedan där det provades från 1995 till 1959. ca 10 årgångar provades och även 1983 Anjou var med. Precis som Mina vinare skriver var 1959:an ung och det känns som lagringen kan fortgå några decennier! Var på en vertikal för ca tre år sedan där vi provade MT helt ner till 1880-talet! Största upplevelse då var emellertid 1947:an.

Kul ni snackar om 1969:an. Jag rankar den som en av de största MT jag provat och jag kan berätta den serverades blint en gång bredvid en Yquem och jag tyckte T var överlägset! Sorry MMM, du borde ha köpt :-)

Mina Vinare sa...

Hej Niklas!

Ledsen för så sen publicering av din kommentar. Har inte varit uppkopplad fören nu. Får nog fundera på att avskaffa förhandsgranskningen. Känns som det stannar upp flödet.

Till vinet då. Ibland får jag för mig att Moulin Touchais kan bli precis hur gammalt som helst. När ni provade ner till 1880-talet hur var de då? Fortfarande vid liv? Gott?

Niklas J sa...

Liv oh ja! Jag var dessutom inte med vid själva provningen utan först några timmar senare. Då var 1800-talaren fortfarande pigg! Och njutbar!

Kolla in Munskänkarna i Lunds hemsida - på forumet är det en som rekar inköp på plats då agenturen i S-e, menar han, tar ut ockerpriser på de gamla! Kanske värt ett besök ngn gång??

Mina Vinare sa...

Okej. Ska kolla Lundasidan. Är faktiskt ganska sugen på en resa till Loire. Har bara varit där på genomresa och aldrig besökt vinproducenter. Tror att många viner är mer än prisvärda på plats. Fast nästa år hägrar alla 2007or i Chateauneuf! Hinner nog inte både och.