Amon-Ra är Ben Glaetzers eget vin och skapelse. Första årgången gjordes 2001. Namnet betyder kungen över alla gudar och templet känt som Karnak lär ha varit det första att plantera en egen vingård. Ögat på etiketten är Horus allseende öga och symboliserar beskydd. Ögat representerar en figur med sex delar som ska liknas vid de sex sinnena – känsla, smak, hörsel, tanke, syn och doft. Ben skapade Amon-Ra för att tilltala samtliga dessa sinnen. Vinet görs av 100% Shiraz från Ebenezer sektorn i norra Barossa Valley. Åldern på stockarna är mellan 98-110år (2003an) och man konstbevattnar inte.
Årgång 2003 har lagrats i 14 månader på ek varav 20% är av amerikanskt och 80% av franskt ursprung. Årgången är betraktad som mycket besvärlig med en rekordlåg skörd. Barossa Valley drabbades av ett kraftigt regn i slutet på februari som påverkade 90% av odlingarna. Därefter följde en intensiv värmeperiod. Man beslöt att lämna druvorna på rankorna ända till slutet av april för att försöka maximera druvornas utveckling. Ett beslut som var lyckosamt för kvaliteten i slutprodukten – men resulterade i endast 250 lådor av Amon-Ra (3000 flaskor). Läs mer om tidigare Glaetzer vin här.
Årgång 2003 har lagrats i 14 månader på ek varav 20% är av amerikanskt och 80% av franskt ursprung. Årgången är betraktad som mycket besvärlig med en rekordlåg skörd. Barossa Valley drabbades av ett kraftigt regn i slutet på februari som påverkade 90% av odlingarna. Därefter följde en intensiv värmeperiod. Man beslöt att lämna druvorna på rankorna ända till slutet av april för att försöka maximera druvornas utveckling. Ett beslut som var lyckosamt för kvaliteten i slutprodukten – men resulterade i endast 250 lådor av Amon-Ra (3000 flaskor). Läs mer om tidigare Glaetzer vin här.
2003 Glaetzer Shiraz Amon-Ra, Barossa Valley är djupt mörkt rött och tätt i färgen.
Doften är stor med rökt kött, ved, enbär och animaliskhet. Violpastill, lakrits, peppar och kryddiga ekfat. Blyerts, kola, choklad och mineraler. Aprikospuré med björnbärssylt och lite körsbärskompott. En frisk fruktighet med hallon och mynta. Grädde och mjölkspann med kokos och en parfymerad vaxig doft med en slutkläm som drar åt svettigt omklädningsrum och faktiskt gödsel till. Tror ni jag gillar doften? Oh yes! Det här är precis så underbart gott att dofta på som så många andra lyckade viner från detta underbara vinland!
Smaken är tjockt koncentrerad med syltig frukt och en eldig eftersmak – mums! Violpastill som Läkerols halstabletter och aprikospuré. Helt integrerade tanniner med balanserad syra. Mycket harmoniskt. Mörka körsbär med en gräddkola och chokladpralin. Hallon, plommon och te. Även en smak av tuggtobak. I avslutet underbart kryddiga ekfat. Mycket gott!
Detta är ett vin helt i min stil. Mycket stämmer. Vinet har utvecklats en hel del sedan senaste smakprovet för två år sedan. Då var smaken mer ”mustig” och rå fast på ett trevlig sätt. Doften är bättre nu men smaken hade gärna fått haft mer av sin karaktär kvar från senaste buteljen. Då hade det varit farligt nära perfektion för mig – nu slutar det med 97/98 Mina Vinare poäng. Parker satte 96-100 poäng som fatprov i oktober 2004.
Detta var kungen över alla gudar. Drottningen över alla gudinnor då? Jag hoppas få möta henne nästa fredag. 2001 års utgåva av skogens drottning alltså!
PS. The Wine Advocate har fullständigt rört ihop sina noteringar för Amon-Ra. Man har bladat ihop dem med Glaetzer Shiraz. För att få korrekt information rekommenderas Glaetzers egen hemsida. De har koll. Även en Amon-Ra med McLaren Vale som ursprung gjordes 2001 och 2002 men dessa är extremt ovanliga. DS
6 kommentarer:
GRATTIS i efterskott.
Jag provade 2004 Amon-Ra förra vintern på en aussie-mässa. Den var en av 10 viner som jag skrev ner på min 10-topp lista för den dagen. Inga detaljerade anteckningar kvar, men den lever kvar som en vinupplevelse i mitt sinne.
Ha de gott!
Tack så mycket. Det är lustigt med 2004an för den fick lite ”taskigt” omdöme av Parker men goda av Halliday. Det florerade ett rykte som påstod att Parker förväxlat bedömningarna mellan 2004 Godolphin och 2004 Amon-Ra. Jag tror inte det stämmer. Läser man noga så är det uppenbart att han menar det han skriver om 2004 Godolphin och att han menar det förtjänar den poäng det fått.
Däremot är jag lite överraskad över hans omdöme av 2004 Amon-Ra. Jag har bara provat det en gång men minns det som riktigt bra och kraftfullt. Nästan lite åt den rökiga ton man kan hitta i Sydafrikanska viner. Jag hoppas få chansen att prova det igen men äger inga själv (enda årgången jag avstått – Parker fixering?). Har aldrig provat 2001orna heller men alla andra årgångar har varit mycket bra (2002an var magisk när jag provade den för drygt ett halvår sedan – inte alla höll med mig). Känns som ett vin som kan jämka ihop det bästa av världar och som även gamla världen förespråkarna kan acceptera.
Tycker även Ben Glaetzers skicklighet märks i Mitolo vinerna.
Ha det bra!
När jag läser min topplista från aussie-mässan ser jag att jag satte 2005 Mitolo Serpico som godare än Amon-Ra, men 2005 Mitolo Savitar hamnar mycket längre ner på listan. Beklagar min saknad av noteringar.
Minns jag rätt om att Cab-druvorna är lufttorkade i Serpico?
MV
//Micke
Hej Micke!
Jo, de är lufttorkade. Man gör en ”light” version av Amarone. Har läst någonting om sju veckor men minns inte om det gällde Serpico eller om det var ett annat vin. 2005an lär ha haft stora kvalitetsproblem och kallades faktiskt tillbaks från marknaden. Fast jag har sett att den sålts därefter så det kan ha varit ett specifikt parti. 2005 Savitar var jag tveksam till i början men tycker den kommit starkt på slutet. Kanske dags för ett nytt prov.
Ha det bra!
Hej mina vinare!
Trevlig läsning för en ägare av 5st 2006or Amon ra (allt jag han lägga vantarna på innan dom tog slut). Har dock inte vågat öppna någon än, brukar alltid öppna en flaska direkt efter inköp men inte denna gång pga att jag prövat glaetzers standard shiraz samt godolpnin och iaf godolphin årg -04a var så mycket bättre i somras än den var förra. Har även prövat mitolo gam sam riever av årg -06 men tyckt den behövt mer tid. Har därför inte kunnat se dom höga poäng som parker ger vinerna men känner ju kvaliten och vad som kan hända efter ett par år, tyckt dom varit mycket bra för priset samt min sambo har älskat båda mitolo vinerna. Så min fråga lyder ska man offra en pava amon ra -06a?
Hej Johan!
Spontant ja. Fast efter en stunds funderande kanske inte. Köp en 2006 Anaperenna och prova den istället om du inte redan gjort det. Likheterna är större än skillnaderna. Spar du på dina 2006 Amon-Ra några år till. Jag provade min första 2002a i år och det kändes bra. Trots sex år så var den ung i stilen. Provade 2003an första gången som ett tre år gammalt vin och det var också bra – men tufft. Provade 2005an första gången som ett två år gammalt vin och den var också klart drickbar men inte lika bra som de två tidigare – lite ”tråkig”. Stilen är ju sådan att man kan dricka vinet ungt utan besvär men samtidigt vinner det på lagring – eller kan lagras som SB skriver! Jag har provat ett halvt glas av 2006an och det var ruskigt lovande. Borde gå att spara vinet länge och har du fem flaskor är det väl synd att ta en redan nu.
Själv gillar jag 2004 Godolphin väldigt mycket och har gjort det hela tiden. Även Mitolos 2004or är grymt bra. Lustigt nog tycker jag Savitar blivit sämre medan GAM går från klarhet till klarhet.
Det finns så mycket bra och billigare viner från Australien att dricka idag och då är det lite synd att ”offra” ett så lovande vin som 2006 Amon-Ra redan nu. Jag håller på mina.
Hoppas du blev klokare?
Ha det bra!
Skicka en kommentar