måndag, februari 16, 2009

Simply the Best – Better than all the Rest?

Att åldras med värdighet är nog något som alla vill. Både personligen men att det också gäller vinerna i samlingen får man förmoda. En som jag alltid tyckt varit ganska kul trots epitetet Rockmormor är Tina Turner. Kan väl inte påstå att hon är min favoritartist eller ens representerad i skivsamlingen men helt okej. Såg för ett tag sedan en nytagen bild av henne i en ”skvallertidning”. Inte så kul. Tydligen är hon ute på turné och har dammat av sin gamla Mad Max kostym! Den klädde henne nog bättre på åttiotalet. Inte så värst värdigt om jag ska vara ärlig.

Synd om musikerna som inte kan leva på skivförsäljning längre utan måste ut och turnera för att ha råd att fortsätta leva popstjärneliv. Hutlöst mycket tar de dessutom betalt. När jag i ett tidigare inlägg länkade till ett musikvideoklipp på YouTube så hade någon inom mindre än 12 timmar blockerat åtkomsten av rättighetsskäl. Snålt, ogint, ogeneröst och trist som en 2001 Fontalloro.

Fast nu ska detta varken handla om gamla artister eller sura viner utan en 99 poängare.

Efter ett antal smakprov av spännande viner från Chateauneuf du Pape årgång 2006 så tyckte jag att det var dags för den ultimata utmaningen. Ett nytt prov av vinet Mästaren rankat högst av alla 2006or från distriktet (hittills ska kanske tilläggas – några producenter har fortfarande inte buteljerat). Har han ånyo rätt eller är han helt fel ute? Självklart är det den personliga smaken som avgör men eftersom min smak ofta stämmer med Bobs (trots att det finns de som tvivlar och tror att det bara handlar om poäng) så lockades jag oerhört av att få bekräftelse. Alltså - dags för ett mirakel?


2006 Clos Saint Jean, Châteauneuf-du-Pape "Deus-Ex Machina" har en purpurröd färg. Doften… ja, hela kroppen fylls av vällust och det spritter så i benen att det är svårt att sitta still. Det doftar mycket. En först stor animalisk doft med rå köttighet och blodighet. Sten, vulkan (om man nu kunde dofta det), mineraler och rökt kött. Kafferost, asfalt och choklad. Rökighet och herbes de Provence med fikon, tobak och läder. Söta bär. Inte riktigt så mycket lakrits och diesel som jag minns från tidigare doftprov. Faktiskt något mer utvecklad. Härligt, härligt men farligt, farligt

Smaken är stor med en lite eldigt koncentrerad och kryddigt lång, lång eftersmak. Jordgubbssylt, kirsch och gräddig lakrits. Ganska tuffa tanniner och en klart animalisk smak av köttsaft. Jag saknar lite sötma och choklad gentemot tidigare smakprov. Detta är en typ av vinsmak som jag tror kan vara lite svår att förstå sig på. Det blir väldigt koncentrerat och intensivt men aldrig så sötfruktigt som en del andra viner från distriktet. Fast inte heller hårt och rustikt.

Nja, kanske inte. Inte riktigt 99 poäng idag. En sämre flaska, en sämre provare eller helt enkelt fel tidpunkt? Kanske behöver detta vin åldras lite nu och få den värdighet som det förtjänar? Jag tycker rysligt mycket om vinet men av de tre försöken var kanske detta den svåraste analysen. Första flaskan i augusti var enormt trög i starten för att dag två vara omvälvande. Flaska två i november var magisk men fick också mycket luft. Den gången var sällskapet och maten kanske en distraktionsfaktor men likväl var vinet kalasgott. Denna butelj fick drygt fyra timmars luft och provades över två kvällar. Visst är koncentrationen enorm och det borde borga för ett långt liv. Att han får rätt tillslut den gode Parker betvivlar jag inte men att däremot inget annat vin från årgången skulle vara bättre eller lika bra, känner jag allt lite skepsis inför.

Jag tror att den höga andelen Mourvedre spelar ett spratt. Det är en lite bångstyrig druva som ibland ger lite för robust och ruffig karaktär för att passa min smak. Just nu känns det som att Grenacheandelen hålls tillbaks något av Mourvedren och det gillar inte riktigt jag. Alla tidigare årgångar av vinet har imponerat på olika vis så jag känner ingen djup oro men det räcker inte längre än till 97 poäng den här gången. Kanske är det den superinställsamt goda 2006 Cuvée de mon Aïeul som ställer till det? I en ren kvalitetstävlan dem emellan så vinner nog Deus ex Machinan men ser man till njutning och rent nöje så smakar Farfars blandning godare.

Fast jag tror inte att miraklens tid är förbi.

Kanske inte förrän man sätter tänderna i en 2006 Clos des Papes?

6 kommentarer:

(j)ohan sa...

Hej MV,

drog korken ur en 2006 Deus-Ex Machina och måste säga -vad tusan är det i flaskan. Doften som näst intill bara består av glycerol och en eftersmak som är väldigt bitter och kort, också eldig. Måste vara fel must i flaskan detta kan bara inte vara Deus Ex Machina årg 2006. I dagens läge skulle jag sätta 90-91p på vinet. Det kan inte vara sådan flaskvariation. Har fått känslan även någon gång förut att det kan inte vara rätt vin i flaskan. Du som är experten på Clos Saint Jean, varit med om något liknande? Sparat halva flaskan till imorgon och får se vad som hänt till dess men ikväll har bara vinet knutit sig mer och mer från öppnandet så man har inte förstora förhoppningar.

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Expert på Clos Saint Jean vet jag inte om jag är. Förvisso har jag provat några stycken men jag har egentligen ingen annan relation till dem än att jag följt dem sedan genombrottet med 2003orna.

Lite oroande det du skriver. Jag har upplevt 2003 och 2006 La Combe des Fous som lite luriga. Väldigt föränderliga om man följer dem under många timmar. Inte helt jämna i kvaliteten.

Deus ex Machina däremot tycker jag varit mer eller mindre konsistent. Det är ett vin som behöver mycket luft. Speciellt 2006an har jag upplevt som ruskigt stängd först för att sedan visa upp en helt annan sida. Jag hoppas du får den upplevelsen imorgon. Jag har provat den tre gånger och det bestående intrycket är ett det är ett väldigt intensivt vin. Kanske inte så många nyanser men en stor koncentration. För mig har nog doften varit det mest positiva med vilda och mycket animaliska drag. Även en kemisk känsla av diesel/terpentin. Däremot har jag aldrig upplevt den som söt i stilen. 2005an känns mer internationell i stilen med mörkare och kanske lite sötare drag. 2003an och 2004an är det länge sedan jag provade. Minns 2004an ung som ett ruskigt tanninstint och intensivt vin. 2003an har nog mer fikontoner och kryddighet som drar åt Pegau till med sin 2003a.

Att det skulle vara stor flaskvariation betvivlar jag. Vet inte hur många flaskor de gör per år av Deus ex Machina men många lär det inte vara. Tror de har hyfsad kontroll på vad de häller i buteljerna. Värre skulle i så fall vara transportskador men det ska nog rätt mycket till för ett vin som detta.

Jag tror faktiskt att det (precis som jag skrev i inlägget) är ett vin som i sin stil är lite motsägelsefullt. Inte inställsamt men inte heller jättestrukturerat och enkelt att ta till sig. I smaken handlar det mycket om intensitet, koncentration och kraft i nuläget. Doften däremot tycker jag är helt magnifik i just 2006an.

Hoppas det löser sig till morgondagen. Annars får du lämna tillbaks resterade flaskor och byta till 2006 Usseglio - Cuvée de mon Aïeul. Den är öppen, inställsam och god till tusen.

Rent allmänt tror jag att många uppfattat Deus ex Machina som ett modernt vin. Tror att bilden av nya barriquer ställer till det. Grenachen i vinet får ingen ny ek, bara gamla foudres. Mourvedren däremot får lite ny ek. Stilen är ganska rustik och traditionell. För mig är det mycket mer likheter med Pegau än tillexempel med Clos des Papes.

Ser fram emot en ny rapport.

/ MV

(j)ohan sa...

Hej MV!

Inte var det något fel på vinet. Har haft problem med torrhetskänsla/sårkänsla i halsen i några dagar det har inte påverkat smaken på mat. Tyckte det var lite konstigt att vinet var så tamt, ingen koncentration alls, vinet smakade mest glycerol. Provade om vinet dagen efter men det smakade i stort sätt ingenting så jag öppnade en Clos Des Papes och samma sak, inte mycket till smak där heller, men mera frukt i doften. Började ana att något måste vara fel på smaklökarna, brukar ha bra förtroende för Parker men detta vin saknade helt koncentration. När min sambo kom hem så bad jag henne smaka på båda vinerna, inte var det något fel på dom inte. Hon föll direkt för Clos Des Papesen som hon tyckte vann på att den hade mer frukt i smaken. Clos Saint Jean smakade otroligt mycket kirsch vilket hon tyckte om. Jag måste hålla med att doften var godare på Clos Des Papen, den doftade mer helt enkelt, men som sagt smaken kan jag inte uttala mig om. Har dock minst lika stort förtroende för min sambos smak som för Parkers(kanske inte riktigt ;)men nästan)
Så jag kommer att lägga vantarna på så många flaskor Clos Des Papes som jag kommer över. Imorgon så börjar bolaget göra internleveranser (görs inte första veckan vid nyhetslanseringar) så räkna med att om det finns några flaskor kvar på hansan kl 10 så kommer dom att åka upp till norrland direkt.
Jag kom över 6 flaskor men några till skulle sitta fint. För 460kr så måste vinet vara riktigt prisvärt

Mina Vinare sa...

Hej igen!

Det var då för väl!

Inte att du är sjuk i halsen men att det inte var något fel på vinet. Synd på Clos des Papes också. Jag har själv dragits med en halsåkomma i nästan 1 ½ vecka nu. Börjar bli frustrerande. Tydligen något som går. Lycka till i jakten. Visst är priset okej för det vinet.

Ha det bra!

/ MV

johan sa...

Hej igen MV!

Var det du som knep dom sista flaskorna Clos Des Papes i morse? Kollade av saldot och det skulle finnas 7st kvar. Men när expediten ringde ner så var det länsat. Hade tänkt plocka upp alla kvarvarande flaskorna till norrland men så blev nu inte fallet, attans. Sambon tyckte vinet var så gott, tom godare än Deus Ex Machina. Dom som kom över större mängd av detta vin kan vara mycket nöjda, detta vin kommer att hålla och utvecklas länge. Får nog lägga in best på den där flaskan från Noon ist. Hade du prövat Alto Moncoyan eller Veraton? Jag köpte 1st Alto Moncoya men ej testat än. Får vänta tills halsen är i bättre form.

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Nej, till det är jag oskyldig. Jag fixade vad jag behövde i förra veckan. Det måste ha varit någon annan. Synd att du missade dem men gör som du funderar på – köp Noon! Den blir du inte besviken på. Inte om den smakar som min flaska nummer två gjorde. Inte helt olik en CndP faktiskt. Lite modernare kanske.

Jag köpte en var av Alto Moncayo och Veraton men har inte provat ännu. Lider av samma (?) halsåkomma som dig.

Hade inte druckit vin på en vecka då jag och hustrun delade en 2005 Mollydooker ”The Boxer” igår. Den missar man inte oavsett halsbesvär eller ej. Tror den botade mig (17,5%). Smakar hostmedicin gör den. Doftar gott men smakar sådär. Mycket vin för pengarna dock. Fast inte är det några 95 poäng i den flaskan.

Kanske ett försök på Spanjorerna senare i veckan?

Ha det bra!

/ MV