fredag, februari 13, 2009

Total förnedring!

Nu har allt Monopolet och Hufvudstaden överträffat sig själva ; (

Satt och funderade över lanseringen den 16:e februari. Är mycket intresserad av något vin och lite mindre av en del andra. När jag läser fördelningen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö så inser jag att det är lika bra att ge upp. Hur är det då om man inte ens bor i någon av de tre storstäderna? Följ gärna länkarna nedan och ta del av fördelningspolitiken - eller rättare sagt förnedringspolitiken . Allra värst är 2006 Clos des Papes:

Clos des Papes

Alto Moncayo Veraton

Alto Moncayo

Aalto PS

Detta är bara ett axplock. Det jag finner intressant. Säkert finns det fler exempel. Jag hoppas det är fel i uppgifterna men betvivlat det starkt. Roffarmentaliteten har alltid varit som värst i Stockholm.

Imorgon blir det arga samtal till Röjerman och inköpschefen. Varför inte även till Anitra?

Jag skäms inte alls över mitt språkbruk när jag argt konstaterar – Fy Fan!

En kort uppdatering beträffande Clos des Papes. Enligt kundtjänst är den totala mängden inköpta flaskor 360st. Det ligger idag 180st i Stockholm, 24st i respektive Göteborg och Malmö. Vidare finns det 72st på Varudepån i Örebro. Den som är snabb på huvudräkning har redan konstaterat att det ”saknas” 60st. Var dessa befinner sig verkar ingen kunna svara på.

Oavsett var de saknade buteljerna befinner sig så kan man snabbt konstatera att Stockholm belönats med minst 50% av den totala tilldelningen. Är detta rättvist?

Ja, inköpschefen Sara Norell hävdar att man fördelar volymerna baserat på statistik. Även Kundtjänst ställer sig bakom denna lögn. Hur i helvetet ska statistiken någonsin kunna förändras när vi i södern och de i götet bara får 24st flaskor att slåss om? Falsk mattematik som Pepps skulle utrycka saken. Att resten av Sveriges befolkning och de som inte kan köa utanför någon av vinkällarbutikerna får 72st att slåss om är nästan ännu värre.

Nu måste man vakna. Att ett vin som Clos des Papes (och särskilt i årgång 2006) inte skulle sälja någon annanstans än i Stockholm är ren nonsens – eller önsketänkande.

Det är mycket möjligt att försäljningen för Fine Wine sortimentet säljer procentuellt mer i Hufvudstaden än resten av landet men inte alla produkter. Som tysken skulle utrycka saken – Fingerspitzgefühl. Man måste väl som anställd hos Systembolaget begripa att vissa viner är mer attraktiva än andra. Eller sitter de och sover på sitt jobb? Kanske har man inget intresse att fundera i de banorna överhuvudtaget. Att överprisade viner från Bordeaux (speciellt dåliga årgångar), Bourgogne, Italien säljer bättre i kapitalstarka Stockholm förvånar inte mig. Att internationellt eftertraktade varor bara skulle sälja i Stockholm är hallucinationer.

I just Clos des Papes fallet ger jag mig den på att någon smart och driftig person i butiken på Regeringsgatan ökat på den tilldelade volymen utan att systemet upptäckt saken. För inte kan väl någon centralt ha fattat ett så dumdristigt beslut?

Jag väntar besked under dagen.

39 kommentarer:

Johan sa...

Nja. Om du tittar på lite historik kommer du att se att det i stort sett *alltid* finns flaskor kvar i Göteborg och Malmö längre än i Stockholm. Det är allt som oftast mycket lättare att få tag i flaskor i Göteborg och Malmö än i Stockholm. Jag skulle tro att systembolaget helt enkelt fördelar släppet efter efterfrågan.

Jag vet inte hur det vanligtvis ser ut i Göteborg och Malmö men i Stockholm så är det långa långa köer utanför Regeringstagan 44 flera timmar innan släppen. Jag vet inte när jag såg en kö kortare än 50 meter senast.

Björn sa...

Oueeeeeeeeeiiiiii, jag har totalt missat detta släpp... och nu är det för sent, för kundbesöket på måndag är redan spikat. Jävlar!!! Inte heller jag ångrar språkbruket.

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Du är välkommen till Malmö och Hansa vilket släpp du vill. Har du tur är det ett släpp som intresserar valutastarka Danskar. Det är kö här med från tidiga morgonen. Det varierar nog förvisso med innehållet i släppet.

Värst hittills som jag upplevt var när jag kom ner en lördag vid 10:40 och kön för att komma in i butiken var ca: 100 meter lång. Det var när 2005 Pousse de’Or lanserades. Då hade man gjort samma fina fördelning med 24 flaskor till Hansa och Göteborg medan Stockholm fick 196st! Tro jag var förbannad då. Ringde och skällde rejält men det värsta var att Johan Röjerman inte hade en aning om hur fördelningen gick till.

Glöm att 24st 2006 Clos des Papes finns kvar längre än den tid det tar för dem i kön i Malmö att ta sin ranson. Förmodligen samma sak i Stockholm men varför förtjänar Stockholm att ha 156st flaskor mer? Lägg dem i depån så är det lika för alla. Demokrati kallas det. Men detta förbannade fokus på Vinkällarbutikerna övergår mitt förstånd.

Senaste skickade man alla 9 buteljer 2006 Usseglio Réserve des Deux Frères till Stockolm som skulle fördela ut 2st till Hansa och 2st till Göteborg. De har mig veterligen fortfarande inte kommit fram. En kompis stod först i kön sedan klockan åtta och möttes med beskedet att det inte hade kommit några flaskor. De dyker väl upp på någon prestigeprovning på Regeringsgatan.

Du kan tro jag har koll på nyhetslanseringarna. Hur tror du annars jag skulle få tag i mitt vin? Självklart finns det exempel där vinerna inte tar slut eller säljer sämre än i Stockholm. Speciellt Göteborg verkar trögt. Det som retar mig är att de inte verkar har koll på statistik och liknande. Det kan väl inte vara så svårt att ta reda på hur lanseringen för exempelvis Clos des Papes gått genom åren?

Har vi tur ligger det någon sanning i ryktet att man ska dra ner på lanseringarna i det exklusiva sortimentet och låta detta gå via Beställningssortimentet eller Privatimport. Tack gode gud! Inte en dag för sent.

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej Björn!

Tough Luck! Tanken slog mig att detta kunde bli en information till de medtävlande som missat att det är släpp på måndag. Det ökar ju inte oddsen med fler medtävlande men jag blir så heligt förbannad på detta så jag skiter i det. Det är dags för förändring. I vinvärlden gillar ju alla med god smak Frankrike så låt oss då ta över det Franska temperamentet med handgripliga protester. Stoppa transporterna på vägarna eller blockera lastbryggorna hos Bolaget!

Kanske inte - men jag är faktiskt jävligt irriterad.

/ MV

Mina Vinare sa...

Bara för att förtydliga frustrationen.

Jag är ganska säker på att någon kommer att dra upp 2004 och 2005 Pegau som sålde trögt i Malmö. Varför? De intresserade som verkligen ville ha tag på dessa kunde redan ett halvt till ett år tidigare köpa dem i Danmark. Billigare dessutom. Dessutom kan man diskutera hur intressanta de bägge vinerna egentligen var? Kanske för svältfödda Stockholmare men inte för oss redan feta Skåningar.

Clos des Papes är något helt annat. Nästan hopplöst att få tag på i Danmark. Lika svårt på plats. Kompisen – Moulgan – stod på plats och ringde på klockan. Allt rött slut lät damen meddela. Detta var på egendomen förra sommaren. Nu lanseras vinet äntligen i Sverige. Ett världs vin. Hetare än någonsin. Enormt attraktivt pris både i förhållande till världsmarknaden och innehållet i flaskan. Då får Stockholm 180st av dessa. Malmö 24st och Göteborg 24st. Vet inte hur många som ligger på depån men låt oss gissa – 120 till 180st? Till resten av landet.

Nej, heja Morgonsoffan.

Vakna Sverige!

/ MV

johan sa...

riktigt bra skrivet mina vinare, håller med dig fullständigt. Bor själv i norrland och kan säga att där får vi inte ens chansen att kunna köa till oss en flaska utan måste köa för att få göra en beställning. Sen är lotteriet i full gång. Det är inte den som best först. Depån skickar flaskor dit dom vill(kortast transportväg kanske?), har vänner som best samma vin som jag timmen senare men som fått och jag blivit utan så vid best från depån så verkar då inte det ha någon betydelse om beställningen har knappats in först, ett lotteri helt enkelt. Får se hur det går denna gång är nämligen också ute efter du papen samt Alto Moncayon

sa...

Hej!

Du skulle nog gilla att bo i Frankrike, demonstrera, strejka och dricka vin tar faktiskt upp en stor del av tillvaron ... ingen dum tillvaro alls.

Skämt åsido, vad som slår mig mer än den skeva fördelningen är att 60flaskor "försvunnit" på vägen. Med tanke på att monopolet lyckats få in dessa till ett bra pris, dvs under ett internationellt marknadspris, skulle det inte förvåna mig om några "entreprenörer" inom bolaget lagt vantarna på dem. Har du frågat SB om detta också? Det vore intressant att veta hur det ligger till med detta.

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Ja, visst är det sorgligt. Tack för stödet. Historians slut kan du läsa om i ett nytt inlägg. Just beställning via depån är ett nervpirrande lotteri. Jag har lessnat på att köa utanför Hansa och börjat beställa via depån och det är sannerligen ingen trygg känsla man får.

Vi får hoppas vi får några 2006 Clos des Papes. Alto Moncayo är jag mer tveksam till. Provade om 2005 Veraton i veckan efter det att vi hade kontakt senast. Jag tycker vinet fallit samman på något vis. Inte alls så gott och spännande som det var för ett halvår sedan. Kanske dags att låta de vila ett tag eller konsumera dem snabbt som ögat? Just nu dras jag med antingen influensa eller halsfluss, annars hade jag tänkt testa storebro snarast.

Ärligt talat tror jag att jag avstår. Kanske en Barolo istället? Kommer ju faktiskt några högintressanta sådana på måndag. Om nu inte de också bara hamnar i Stockholm.

Trevlig Helg!

Kayaker sa...

De mest intressanta Barolovinerna - Domenico Clerico - har ju legat i BS ett tag så det är nog bara att beställa.

Jag har inte full koll på hur fördelningen går till men om jag förstått saken rätt så har de som är ansvariga för respektive vinkällerbutik möjlighet att påverka antalet också.

Mina Vinare sa...

Hej AÖ

Jag hade älskat att bo i Frankrike. Tänk att få skälla och leva rövare som ett naturligt inslag i vardagen : )

Förstår att du bor i Paris. Hittar du mycket kul viner via handlare eller är du ute och besöker producenterna direkt? Det är ju den andra positiva delen av att bo i det land du gör.

Lovar dig att följa upp historien med de 60 flaskorna. De kan vara avgörande för min framgång att lägga vantarna på några flaskor.

Ha det bra!

/ MV

Mina Vinare sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mina Vinare sa...

Hej Kayaker!

Du ser vilken koll jag har på Barolo! Det var just Clerico jag tänkte på. Kanske dags att göra den där Barolosatsningen jag så länge funderat på?

Visst har du rätt beträffande fördelningen. Se inlägget ovan så får du svar.

Ha det gott!

/ MV

johan sa...

att du tom tog kontakt med boa och kollade upp tycker jag du ska ha en stor eloge för. Har själv mailat systembolaget angående vi som bor utanför storstäderna(Stockholm, Göteborg, Malmö)och inte får någon tilldelning alls annat än via depån. Stockholm får ju t.ex. chans att köa för en flaska samtidigt som de kan beställa en flaska från depån och få dubbel utdelning samt slåss om de stackars flaskor som resten av landet endast har tillgång till. Tycker att viner som det är sådant sug efter borde bara lanseras i depån som de gjorde med Bordeaux 06, men samtidigt så funkar inte depå beställningarna heller så jag vete fan hur man skall gå till väga. Livet är inte rättvist men ett bättre system än detta borde systemet kunna ordna till. Som jag skrev sist så tycker jag Veraton hade tappat för mycket för något större inköp för lagring. Vinet kommer aldrig att bli lika häftigt som det var när det lanserades, och denna årg. är väl snäppet "klenare" än förra så redan där ligger den i underläge. Tror inte storebror klarar det så mycket bättre eftersom det är samma vin, bara en bättre fatselektering. Ska köpa några flaskor till sommarens grillning men inte några för lagring alltså. Tycker detta vin är ett typ exempel på att frukten tynat lite väl fort och lär ju inte komma tillbaka. Visst, det kan bli ett komplext vin med tiden men då ett helt annat vin och inte det häftiga vinet jag drack för 8 mån sen. Barolo har jag faktiskt tröttnat lite på och köper mindre och mindre av. Nä tacka vet jag Australien. Fyller nog på med lite viner från down under ist för några sura italienare ;-)
samt Sparar lite deg till nästa månad och lägger på några Dead Arm Shiraz, undra bara hur årgången är, tror inte Parker varit på den än?

MMM sa...

Att det finns många väldigt skumma beteenden hos SB när det släpps eftertraktade viner är ingen nyhet. Enligt min vän på K&S kommer det varje år en anställd på SB med lite väl många exemplar till försäljning. Alla vet om det - men ingen orkar göra något åt det. Clos des Papes är det nog ingen som orkar fiffla med - men visst är det underligt med tilldelningen. T.ex Graillot 2006 kom i 24 exemplar till hela Malmö - och nära 1000 flaskor till stor-Stockholm.

MMM sa...

Jag glömde skriva att det var DRC's hela sortiment (undantaget RC) som kommer lådvis som en klocka varje år.

Mina Vinare sa...

Hej igen Johan!

Just det du beskriver ska egentligen inte få hända. De tre vinkällarbutikerna får sin tilldelning och när de sålt slut detta ska de vänta tills dagen efter med att ta nya kundbeställningar från depån. Nu vet jag att det inte fungerat så. Har själv praktiserat det. Har man dessutom någon man känner med sig som inte vill ha just det vinet är det ju bara att be den personen beställa en flaska till. Helt kasst egentligen men så länga man kan utnyttja regelverket gör man så. Senast jag var på Hansa på lanseringsdagen och de sålt slut på sina viner bad jag dem ta hem en flaska från depån åt mig. Det gick inte lät man meddela för så var regelverket. Korrekt i sak men frustrerande när de inte är konsekventa. Bättre då att följa reglerna till 100% så det blir lika för alla. Det menar jag trotts att jag lyckats ta mig förbi hindren tidigare.

Alto Moncayo får nog vara på måndag. Kanske någon flaska för omedelbar konsumtion. Jag vet ärligt inte vad jag ska tro om 2005orna. En del av mig tror att de kommer att förvandlas till mycket elegantare vin om ett par tre år. Har upplevt detta förr med just Grenache från Spanien. Det som talar emot är att det känns som om hela vinet fallit samman. Har nog aldrig märkt något liknande tidigare. I alla fall inte med den farten.

Dead Arm har jag inte köpt sedan årgång 2001 (som är en rysare). Har däremot provat flera yngre årgångar som jag varit lite tveksam till. Även The Laughing Magpie har jag samma erfarenhet av. Läste just att många anser att man ändrat stil från 2003/2004 och framåt. Kan nog hålla med om detta. Jag passar nog Dead Arm också. Om du köper den får du gärna berätta vad du tycker när du provat den. Du har rätt om bedömning. Ännu ej bedömd av The WA (förmodligen i slutet av månaden). Om det är 2006 som lanseras så är det en utmärkt årgång i McLaren Vale.

Ha det bra!

PS. En kul grej är att just 2001 Dead Arm var anledningen till att jag började misströsta när det gällde den svenska vinjournalistiken. Allt om Mat (Allt om Vin) skev om vinet i sin årsbästalista 2004 att det var ett löjligt vin till ett löjligt pris och att det smakade soja. Sedan dess har jag aldrig köpt tidningen. DS

Mina Vinare sa...

Hej MMM!

Jag hoppas du har fel med dina konspiratoriska tankar! Fast man vet aldrig. Tror ändå att det idag skulle vara ganska svårt att manipulera systemet. Egentligen ännu svårare tidigare när i princip allt fanns i butik. Kan inte se hur de skulle kunna smussla undan flaskor utan att det märkts.

I fallet med de 60 flaskorna Clos des Papes så kommer de nog fram. Tror att de ännu ej är fördelade till det ställe de ska. Ligger säkert någonstans på väg.

Däremot vet jag att det försvann 5 eller 6 flaskor 2006 Usseglio Réserve des Deux Frères den 2e februari. Det bekräftade man för mig senast idag. Förmodligen inte så konstigt i sak med tanke på den enorma mängd kollin man hanterar men lite märkligt i just detta fall. Att hålla reda på 9 flaskor varav 4 ska vidare för interntransport verkar ju inte så svårt?

Ha det bra!

PS. Graillot får de gärna skicka vart de vill, utom till Malmö : ) DS

MMM sa...

Jag kanske skall vara lite försiktig - det kan ju vara en ihopsamling av flera personers DRC tilldelning som åker gemensamt till Danmark. Men efter min vän Travkungens upplevelse av släppet verkar det hela mycket uppgjort. Men det är historia nu.

Björn sa...

Kan det vara så simpelt att de 60 flaskorna dyker upp i Göteborg och Malmö på måndag och det visar sig att hela debatten initerades av en "icke-fråga"? Nyttig debatt förvisso, men så visar det sig kanske att fördelningen istället är 180/56/56, vilket skulle vara betydligt rättvisare med hänsyn till demografisk fördelning.

Jag har tidigare noterat det omvända fenomenet, d.v.s att Hansa på förhand sett ut att få en oskäligt stor tilldelning av ett vin, och att Passagen knappat in sin extra tilldelning först samma dag som släppet.

Mina Vinare sa...

Hej MMM!

Jag har aldrig engagerat mig i DRC släppen så jag har ingen som helst aning om hur det brukar vara och hur det går till. Att det brukar röra upp känslorna hos folk har jag dock förstått.

Just DRC är väl lite av ett unikum eftersom många verkar fokusera på det endast som en handelsvara. Känns som om en stor mängd genast går till andrahandsmarknaden med bra förtjänst.

Primörsläppet med Bordeauxer verkar vara mer äkta med folk som handlar för sin egen räkning. Även om det också rör upp känslor.

Hej så länge!

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej Björn!

Du kan tro att den tanken slagit mig med. Lite pinsamt hade det allt varit. Nu tror jag dock inte att det är så. Jag har talat med Hansa igår och de visste inget om de 60 flaskorna.

Det lite otäcka är att varken Kundtjänst, Röjerman eller någon av butikerna hade en aning. En verksamhet som har så dålig koll är i mina ögon inte riktigt proffsig. Tänk att en verksamhet som ska leva på försäljning inte har rutiner och verktyg för att ha koll på sina kundorder och logistik.

Det är egentligen detta som är tröttsammast och kanske det nyttigaste med debatten. Nu har de ju Monopol och då kan de ju göra lite som de vill.

Sannolikt ligger de 60st någonstans (Importören?) i avvaktan på fördelning. Kanske just för att kunna fördela dem lite efter behov beroende på försäljningsframgången på måndag. Vem vet de kanske dyker upp på Hansa ; )

Fördelningen 180/56/56 tycker jag dock inte heller hade varit rättvis. (Föresten borde det väl bli 180/54/54?). Det som stör mig är inte fördelningen mellan storstäderna utan att Regeringsgatan helt sonika anser sig ha rätt till minst 50% av hela tilldelningen. Förvisso är det en stor stad men att folk har så mycket bättre smak där än i övriga landet har jag lite svårt att tro.

Det där fenomenet med Passagen (Regeringsgatan) har jag också noterat. Men min konspiratoriska sida tolkar det något annorlunda. Jag brukar kolla saldona före släppen (även Varudepån) och ofta sker just det att Regeringsgatan dundrar i med sina saldon just samma morgon som släppet. Jag upplever det som om de ”mörkar” sina volymer. Kolla noga under en längre tid så ska du få se.

Kolla 95004 (12st i Göteborg och Malmö, 8st i Stockholm). På måndag lär det se helt annorlunda ut. Allt annat skulle förvåna mig mycket. Om de nu inte slarvat bort dem också?

Ha det bra!

/ MV

Björn sa...

Vi följer utvecklingen med stor nyfikenhet helt enkelt;-)

Av SB's logistik finns det allt möjligt övrigt att önska i form av förbättringar. Bara en sån sak att de rutinmässigt, i min butik åtminstone, alltid ringer in beställningar på flaskor som ligger i andra butiker. De vill försäkra sig om att deras saldo stämmer och att flaskan finns, men ska det vara nödvändigt varje gång?
Visst kan det uppstå svinn och differenser, men nog ska man väl ändå kunna nöja sig med att göra en beställning från butik till butik i logistiksystemet!! Det borde också vara självklart att ej inkvitterade leveranser på lagda beställningar synns för alla med aceess till systemet så att man t.ex. kan kontollera var de 60 saknade CdP finns, eller inte finns, någonstans. Att svara "vet inte" duger inte alls. Att svara "ej levererade från importör" ger åtminstone något större förtroende.

Mina Vinare sa...

Björn,

Du har så rätt, så rätt.

Obegripligt att de inte kan få ordning på detta. De har ju bedrivit verksamheten några år nu och vi lever trotsallt i IT tidsåldern.

/ MV

Anonym sa...

Om det 60 flaskorna så finns det hos impotören. Annars syns det att i systemet att de är på väg till någon butik.
Och klart att man måste ringa när man vill ta någon flaska från en annan butik. Annars finns det ju väldigt stor risk att någon hinner köpa den på butiken, någon annan butik har beställt de redan eller att de enstaka exemplaret är ett lager fel stöld/kross/felsåld i kassan. Jo sånt händer även i värld utan monopol..

Björn sa...

Egentligen är det bara dumt att gå i svaromål mot någon som försvarar SB's logistiska brister. En sådan person talar ju uppenbarligen i någon slags egenintresse. Sannolikt kopplat till en anställning hos monopolet.

Om någon annan butik beställt en flaska ska det givetvis också synas i systemet.

Om någon tagit en enstaka flaska och stoppat i sin korg är det givetvis något man får räkna med, men när flaskan väl passerat kassan ska det inte vara några problem, för då stämmer normalt saldot igen. Det rör sig alltså om en tidsperiod på normalt mindre än 10 minuter tills differensen elimineras via registeruppdatering. Om saldot är 1-5 flaskor kan jag förstå om man vill ringa den andra butiken för att kolla och be dem lägga undan en flaska på stört, men då kan man ju fråga kunden om kunden vill det. Om förutsättningarna är kända, d.v.s. att det inte är säkert att man får sina flaskor, vilket ofta är fallet även avs. BS, så är det ju inget problem.

Differenser pga av svinn, säkerligen inte ovanligt, eller felregistreringar i kassan, som rimligen är mycket ovanliga, får man också räkna med. Dock borde man har rutiner får att stämma av åtminstone mindre saldon i främst vinkällarbutikerna där de mest efterfrågade rariteterna normalt finns, och det kanske de har, vad vet jag.

Jag har bara erfarenhet av en störenade differens på SB på Landsvägen i Sundbyberg där de skyltade med ett saldo på en flaska 2004 Ridge Monte Bello Chardonnay i flera månader och jag undrade varför ingen köpte den stackars flaskan. Till slut knatade jag in där, när jag hade vägarna förbi, för att köpa den. Det fanns ingen flaska och efter att ha fått vänta ett tag på att en mycket tjänstvillig butiksmedarbetare undersökte saken kom det fram att det "ju är den där flaskan som inte finns". Så hade det uppenbarligen varit en längre tid men ingen hade gjort sig omaket att korrigera saldot. Är detta ok?

SB har brister, basta!! Men det går också att lyfta fram mycket positivt med utvecklingen de senaste åren. Att saldona på hemsidan inte längre uppdateras över natten, utan någorlunda i realtid, är jag t.ex. mycket glad för. Den förenklade rutinen privatimport likaså. Återstår dock att få samma möjlighet att beställa ur BS via hemsidan också, men det är visst på gång var det någon som sa.

Mina Vinare sa...

Hej Anonym och Björn!

Visst förstår jag att det förekommer ett naturligt svinn, konstigt vore det annars. Även saldo diffar är fullt förståliga. Hur många gånger har man inte sett ett saldo på en flaska och efter kontroll mötts av beskedet att det är just en saldo differens? Ibland beror det på att man lagt in en kundorder i lagersaldot. Just detta är lite typexemplet på hur olika rutinerna fungerar. Vissa butiker envisas med att alltid göra kundorder synliga i butikens lager saldo. Andra gör aldrig så. På en direkt fråga har jag fått svaret att det sistnämnda är korrekt. Att kundorder inte ska synas i saldot.

Just sådant är så frustrerande som kund. Man ringer för att man tror att det finns en eftersökt flaska men icke. Detta är min stötesten med Systembolaget. Avsaknad av rutiner eller egna tolkningar av rutinerna beroende av vem som handlägger ett ärende. Vi lever med ISO rutiner, kvalitetssäkring men av någon anledning tycks detta inte gälla Systembolaget. Jag vågar nästan gå så långt att kalla det för ett organiserat kaos.

En av mina allra värsta irritationsmoment är just nyhetssläppen. Senast den 2/2 var jag i en butik som jag inte brukar besöka så ofta. Jag bad dem beställa en flaska via Varudepån eftersom den var en nyhet denna dag och fanns tillgänglig för beställning så länge den fanns på lager. Nej det går inte svarade personen vid Infodisken. Varför inte då undrade jag? Nej det kan man inte göra första dagen. Jag blev så frustrerad att jag helst skulle vilja hoppa jämfota upp och ned och skrika ut min ilska. Nu är man ju en sansad person så istället ber jag honom tala med en kollega. Butikschef står det på brickan personen har på sin skjorta som ansluter. Nej, jag vet inte om det går. Tror inte det men prova så får vi se.

Nu är gränsen snart passerad för vad en normalt ödmjuk och balanserad person klarar av. Jag envisas dock med att be dem göra en order vilket så sker. Givetvis fungerar allt som det ska. Tack vare min envishet.

Det står till och med i Varunytt vad som gäller. Fast inte kan man lita på att Systembolagets personal vet spelets regler.

Detta är anledningen till att jag senaste åren börjat tappa tron på Monopolet. Trots ökad service, förbättrade system och faktiskt uppstramning av rutinerna så fungerar det inte. Varför? Jag tror det beror på att man helt enkelt inte klarar av att implementera rutinerna ut till golvet. Kanske inte unikt för Systembolaget men det är det värsta exemplet jag kan komma på. Ingen privat verksamhet skulle överleva på en fri marknad om man agerade så. I en monopolsituation kan man givetvis göra som man vill – vilket det känns som man också gör. Problemet är bara att man aldrig vet vem man möter nästa gång. Kanske fungerar rutinerna – kanske inte. Ett lotteri som aldrig upphör att irritera mig.

/ MV

Björn sa...

Hear hear!!!

Rutiner på golvet, vad är det? När Fiancée 2005 släpptes hade jag inte tid att åka in till stan men kom på att jag kan köra en fuling och beställa i två butiker på väg till kontoret strax efter tio för att åtminstone få två flaskor. I den andra butiken frågade personalen om jag verkligen bara ville ha en flaska, varpå jag förvånat sa till henne att det ju var släppdag och max en flaska per beställning/kund. Hon sa då att det brukar ibland funka att beställa flera!!! Ja tack sa jag och så blev det. Homogenitet i rutinerna, vad är det??

Mina Vinare sa...

Men Björn!

Fuskar du?

Minns 2004 Clos des Papes. Var på Hansa och lyckades ”brotta” till mig två flaskor. Som vanligt rådde sedan osäkerhet om det skulle komma fler flaskor eller ej senare under veckan. Kanske, kanske inte.

Till ”min” butik och bad dem beställa en flaska. Vi kan prova med två om du vill? Går det? Vi kan försöka. Okej.

Nu skedde det mirakel. Ordern blev dubbelexpedierad och fyra flaskor dök upp. Vill du ha alla? Jepp.

Så fick jag sex flaskor 2004 Clos des Papes.

Rutiner och konsekvens?

/MV

Björn sa...

Bingo:-)

sa...

Hej igen!

Man får hoppas att du får loss några av de 60 försvunna flaskorna - kanske allihop ;)

Mina vininköp sker tyvärr främst från vinhandlare och mataffärer. Jag skriver tyvärr därför att på semestrar brukar vi i princip alltid styra kosan till Sverige för att hälsa på min släkt. I bland har jag dock lyckats få till någon kortare vin-resa, inte sällan i samband med annat.

Annars gör jag större inköp när det är vinreorna på hösten (september-oktober) och på Salon Vignerons mässor 2 ggr om året.

Men det är som sagt alltid trevligast att handla direkt från producenterna, även om vinhandlarna inte kommer långt efter med sitt kunnande och sin passion. Men Clos de Papes för 460 SEK kan jag inte få tag på ;)

Mina Vinare sa...

Hej AÖ!

Inte 60st. Visst tror jag på vinet men det finns gränser. Dessutom hägrar ju 2007orna runt hörnet. Dela med tio så räcker det långt. Det råder ingen brist på bra CndP ute på marknaden.

Tror man lätt glömmer just det som du skriver. Bor man utomlands så vill man säkert hem till Sverige på sin lediga tid och då blir det kanske svårt att semestra på plats så att säga. Vi har bekanta som nyligen flyttade till USA och de beslöt att inte komma hem förrän tidigast nästa Jul. Just för att kunna semestra lite på plats.

Just vinreorna och om jag minns rätt kampanjveckorna på varuhusen minns jag som bra tillfällen för bra inköp. Minns för många år sedan under ett besök i Grenoble ett gediget utbud och extrapriser hos en av supermarknaderna i utkanten av staden.

Priset i Sverige för 2006 Clos des Papes är riktigt attraktivt. Förmodligen ännu billigare hos dem direkt när tiden begav sig men de tog nog slut snabbt.

Minns att jag köpte årgång 1998 på plats för ungefär 150 kronor. Det var förvisso för snart nio år sedan.

Ha det bra!

/ MV

johan sa...

hur gick det med dagens jakt, blev det några flaskor? Själv lade jag in flera beställningar med hjälp av vänner som bulvaner så om några dagar får man se hur det gick. Fick du reda på var dom "försvunna" flaskorna tagit vägen? Jag beställde även en flaska Alto Moncoya, men det var inte någon större efterfrågan på Moncoyan. Får ha koll på saldot och prova den framöver och se om det blir några fler flaskor till sommarens grillning

Björn sa...

Utan något större hopp om att få någon tilldelning kollade jag saldot på Clos des Papes på väg hem från dagens kundbesök. Vid ca 16:45 fanns det fortfarande saldo i Passagen och Nordstan så jag tänkte att chansen kanske finns fortfarande. Därför tittade jag in på det lokala bolaget för att pröva att lägga en beställning, och det funkade eftersom det fanns tre flaskor kvar i depån. En flaska är bättre än ingen:-)

Mina Vinare sa...

Hej Johan och Björn!

Jag gjorde faktiskt inga inköp idag. Klockan 10:20 på Hansa var ”alla” de 24flaskorna Clos des Papes slut. Jag kom 10:05 och tilldelades kölapp nummer 60!

Beställde däremot från depån och det verkar lovande som de brukar säga… eller vi får hoppas på det bästa… som också är ett gångbart alternativ.

Ingen aning om de 60 flaskorna. Förmodligen dyker de upp. Jag kommer att söka…

Johan…

Jag har grymt dåligt samvete. Provade om 2007 Noon Eclipse och det är ett jättebra vin. Fick ett helt annat intryck denna gång. Vet inte varför den första flaskan blev så fel. Jag tycker du ska beställa den om du inte redan gjort det. Jag ringde Divine idag och de har ca: 60 flaskor kvar.

Hoppas du kan förlåta mig men det var faktiskt min ärliga åsikt första gången du frågade mig.

Ha en bra vecka!

/ MV

Johan sa...

Fick den flaska jag lyckats beställa i dag. Frågan är när man bara har en, när ska man dricka den?

I det optimala läget har man i alla fall två exemplar så man kan dricka den ena ung och spara den andra. Nu är som sagt så inte fallet så vad gör jag?

johan sa...

ser att hansan fick in 48 av dom 60 flaskorna som varit på vift. Troligtvis med stor hjälp från dig. Bra jobbat.Malmöborna blev nog glada men du skall nog se att det blir gnäll från 08orna nu. Lyckades iaf få upp 3 till norrland

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Heter alla Johan som kommenterar på min blogg?

Om du bara fick en så tycker jag du ska spara den minst 5-8 år. Den är säkert jättegod nu men det vore synd att inte få låta den få utvecklas. Följ CellarTracker framöver och se hur folk där resonerar om sina provade buteljer. Jag har senaste åren börjat ta allt större notis om intrycken där. Godhet, mognad och så vidare.

Du kan alltid försöka beställa en flaska till på måndag från Hansa om de inte tar slut före dess vill säga.

Köp annars en 2006 Usseglio - Cuvée de mon Aïeul och trösta dig med (om du inte redan gjort det). Visst är den något dyrare men jösses vad god den är. Den kan du dessutom med gott samvete prova nu.

Ha det bra!

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej (j)Johan!

Blev förvirrad ett tag. Förmodar att det inte är samme Johan?

Jo, visst fick de en hint om att det nog skulle vara en bra idé att öka på de ursprungliga 24 flaskorna. De nappade och tog i ordentligt. På morgonen idag påstod man att de fick in hela 84st!? Jag fattade först ingenting men det var tydligen en del som folk hade beställt från Depån samma dag. Verkar skumt eftersom ju inte detta skulle fungera – sa man till mig förra gången det var aktuellt. Hur var det nu med konsekvens? Såg också imorse att en butik (i Solna tror jag) hade 25 flaskor i saldo direkt på morgonen. De var borta lika plötsligt som de dök upp. Ibland undrar man.

Kunde inte hålla mig idag. Efter att ha läst Frankofilens post om 2006 Alto Moncayo köpte jag en flaska för test. Även en Veraton fick följa med hem. Ska bli intressant.

Ha det bra!

/ MV

Mina Vinare sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.