lördag, december 12, 2009

En Idol?

Tystnaden har varit lång men det har knappast berott på TV4s fredagsunderhållning. Fast av någon märklig anledning kom skrivlusten plötsligt åter just med anledning av Idol. Juryn, den breda massan och landets auktoriteter hyllar den strömlinjeformade och perfekt anlagde Erik medan outsidern Calle är chanslös mot etablissemanget.

Själv har jag under hela resan hejat på Calle. En inte helt perfekt eller tidsenlig Idol men däremot en mycket personlig artist som berör djupare än på ytan. Kanske Erik är motsvarigheten till Asinone och Brolio - eller rent av Graillot?

Kanske är Calle en Greenock Creek - någon som berör?



Efter att ha konsumerat en förfärlig massa Chateauneuf du Pape från 2007 så känns det skönt att få tugga lite Aussiefrukt igen. För några veckor sedan hade vi en prestigeprovning med vårt nya gäng - Snoken. Provningstemat är kvalitetsbedömning och inget annat. Efter att ha hållit några vardagsprovningar var det så dags för en fredagsprovning och en så kallad ”Kvalitetssnok”. Lite dyrare viner och lite mer prestige. En klar vinnare korades med ett snittbetyg från gruppen om 97 poäng. Förra helgen fick jag nog av Södra Rhône och plockade fram ett annat vin från samma producent och njöt i fulla drag. Så ikväll var det dags för lite Rock and Roll i samma anda som Calles fantastiska Led Zeppelin tolkning och dieseltunga rök i form av ytterligare ett vin från Greenock Creek2006 "Alice's Shiraz".

Givetvis ett vin som inte faller alla i smaken. Lite för mycket karaktär och känsla istället för slätstruken mainstream. Calle istället för Erik så att säga…



2006 Greenock Creek, Barossa Valley "Alice's Shiraz" har en djup, tät och mörkt blodröd färg. Pigmenten stannar på glaskanten i mer än sekunder.

Doften är stor och fruktig av hallon med massor av rök, grillat kött samt djuriska inslag. Blodigt kött, bränt bildäck och skokräm. Örter, kryddor, enbär och minerallitet med stendamm samt florala inslag av rosor och violer. Komplex, spännande och sensuellt på en och samma gång. I nästa våg mer choklad, mint och kola med rostade fat samt lakrits och espresso. Superskönt och fullständigt förförande. Vad mer krävs?

Smaken är ren och harmonisk i all sin prakt. Viskös, rik och tjock med enorm tyngd av lakritskola och aprikospuré. Gräddig men frisk av apelsinskal och körsbärsfrukt. En aning fatvanilj men absolut ingen tendens till vare sig eukalyptus eller mint – bara ren och skär njutning. Värme, intensitet och harmoni. Jättegott.


Återigen känns Robert Parkers hyllningar till producenten helt befogade. För er som varit med förut behövs kanske ingen närmare introduktion men för övriga finns mer att läsa här, här, här och här. Procenten Helge, procenten? Hela 17% men det är blygsammast av alla 2006orna. Poängen då? Nja, inte bättre än Snokenvinnaren (som i min värld några gånger varit nära ”the three digit score”) men lika bra som vinet från aprikoslunden år 2005. Det känns just nu som 95/96 poäng, vilka mycket väl kan utvecklas till något större om fru Fortuna är god. Hedonistiskt så det förslår dock.

Jag hoppas på förnyad energi och lust. Massor av spännande viner att skriva om finns i bagaget. Finlemmat då? Jodå, visst slinker även det ner men då måste det fortfarande vara med känsla!


16 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du är på banan igen.

Greenocks viner har man varit sugen på att testa men
Inte fått någon möjlighet, låter onekligen inte alls dumt .
Har du köpt dina i Danmark?

Hoppas nu inte det dröjer lika länge till nästa inlägg men det finns väl risk nu när
Lets Dance börjar ;-)

Fick ett tips på en producent av en polare, Domaine De Marcooux så jag köpte några
Ephemere 2007. Inte testade än. Har du provat några viner från firman?
Något att hänga i granen?

Ha det gott

/Johan

Björn sa...

Lite trött på Châteauneuf-du-Pape 2007? Det är väl kanske bra det, för du måste ju spara också. Till att ha om 10-15 år då de rimligen kommer att bjuda på en helt annan upplevelse. Du får försöka sansa dig tills årgång 2009 anländer;-) Jag måste erkänna att jag fått i mig en hel del också, fast det är stora mängder med mina mått mätt=max en flaska i veckan, och det har varit en del annat från södra Rhône än Châteauneuf. Gigondas, Lirac, och Côtes-du-Rhône-Villages har varit föremål för konsumtion och snart blir det även Vacqeyras tror jag.

På tal om det kommer vår årliga provning i juletid, som kommer att hållas i Skåne förresten, att gå på temat Parkers favoriter från södra Rhône 2007. Mitt köande för Clos Saint Jean's toppcuvéer den 1/12 blev dock fruktlöst så det blir inte bara hundrapoängare på bordet, men ändå mycket bra viner med våra mått mätt.

Välkommen åter, får man väl säga efter "semestern":-)

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

För att inte tala om Robinson som tagit över livet på lördagskvällen. Lets Dance kan jag nog inte heller undvika eftersom barnen tycker det är ännu roligare än Idol – sedan kommer ju snart Melodifestivalen igång och håller familjen i ett järngrepp. Det tar nog aldrig slut.

Greenock Creeks viner finns i Danmark hos Atomwine (www.atomwine.dk) som för övrigt har mycket bra och spännande viner. Du som gillar Australiensiska viner borde definitivt föröka prova några av Greenock Creeks viner. Riktigt stora men inte åt det extremt sötkladdiga hållet till utan mer struktur och komplexitet men fortfarande mycket kraftfulla och mörka i stilen.

Domaine de Marcoux är ju närmast kult men dyra och för svåra att få tag på, så det har aldrig blivit något smakprov. Dessutom är väl Ephemere en riktig specialcuvée som jag tror bara gjorts en gång tidigare (2003). Jag har aldrig sett någon flaska. Var har du fått tag dina? Är det någon i Sverige som säljer Domaine de Marcoux?

Ha det gott!

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej Björn!

Trött är nog fel ord men kanske däremot lite mätt på dem. Sedan är det nog som du skriver ganska bra att spara undan en del också. 2009 ska bli kul att följa. Kanske en riktigt stor årgång den också. Verkar ju vara bra i hela Frankrike. I tisdags var jag på en provning med bara viner från södra Rhône och även i den stod 2007 ut som en härligt fruktig årgång. Det var viner från i princip alla områden i regionen men tydligt blev det att CndP är storleken större än sina grannar.

Er julprovning låter spännande och temat ligger ju rätt i tiden. Jag ska faktiskt själv hålla en CndP 2007 provning nu på fredag. Det blir 12 viner från lika många producenter. Det ska bli kul att se hur gruppen värderar vinerna. Tanken är att skriva om provningen och lägga ut den på bloggen och kanske kan den ge lite intressanta vinklingar inför er provning.

Vi håller kontakten!

/ MV

Björn sa...

Visst sticker Châteauneuf ut ordentligt i södra Rhône, men nu har jag ändå hittat några guldkorn i Gigondas. Du kan till stor del gissa dig till vilka. Kvaliteten är i övrigt givetvis lägre, men det är ju priserna också. Dock är ju även priserna i Châteauneuf generellt angenäma. Vi kommer att ställa en fantastisk samling viner, ur Parkerperspektiv, på bordet i jul, och ändå kommer det att bli vår klart billigaste provning någonsin sett till genomsnittspris per flaska. Som du nämner kommer det att även för oss att bli intressant att se hur gruppen värderar vinerna.

Självklart får vi höras vidare om detta.

Mina Vinare sa...

Jag gissar att du tänker på Saint Cosme och visst är de vinerna extremt bra (även Santa Duc). Det finns många riktigt bra viner från övriga områden av högklassiga producenter men rent generellt känns CndP bredare och större i stilen. Under provningen i tisdags var det ganska ”normala/enkla” viner som provades och då stod CndP ut som bättre viner.

/ MV

Anonym sa...

Ledsen för sent svar MV.
Marcoux säljs av Moestue Grape, och inte vet jag om priset är så saftigt för en specialcuvee, under 400 betalade jag för Ephemere De säljer även prestige cuveen för runt 1000 lappen.

Prövade Clos Saint Jeans standard i går och måste säga att det är nog den bästa standardcuveen jag provat hittills av alla 2007or, snackar vi poäng så 95 kan jag sträcka mig till.

Har du hunnit pröva Eclipse 2008 än?
Har inte gett mig på den och eftersom jag bara prövat en flaska tidigare (årgång 2007) som jag gillade mycket så tänkte jag höra med dig vad du tycker eftersom du har provat många årgångar. Man undrar hur den står sig mot tidigare årgångar nu när han har ändrat receptet, är den bättre eller sämre, ska bli kul att få höra vad dy tycker.
Fick för övrigt höra vad vinet kostar om man köper det på plats ca 200 kr, känns då som 429 är rejält tilltaget?!

Har för övrigt handlat ganska mycket du papeer av årgång 2007 på nätet och måste säga att priserna är riktigt bra, ofta bara runt 4-5 euro mer än vad de tar om man köper direkt från producent. Man får iof lägga på ca 20-30kr flaskan i frakt men då får man det levererat hem till dörren, och skatt behöver man inte betala pga av en miss av skatteverket, som de kommer de att rätta till vid årsskiftet. Ska bli kul att prova Domaine Vieux Donjon 2007, har du prövat den? Fick 95+ av parker vilket måste vara i topp för en standardcuvee, tror det är högsta poängen av alla standardcuveer?

Såg även att Atomwine skickar till Sve och frakten var inte alls saftig 120 kr i frakt vid köp av 6-12 flaskor. Blir ju billigare än att åka över och hämta själv, även om man bor i Malmö.

Ha de gott

/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

400kr låter ju rimligt men 1000kr för VV är mycket pengar. I Danmark brukar de finnas till ungefär samma priser men då i Danska kr (vilket inte är så kul just nu). Att det fanns en Svensk importör hade jag ingen aning om.

Clos Saint Jeans standard 2007a är riktigt bra. Det behöver egentligen inte bli bättre än så – gott nog.

Har ännu inte provat 2008 Eclipse men självklart ska jag göra det, väntar bara på att en envis förkylning ska släppa greppet. Öppnade en 2007a förra helgen som var riktigt bra men fortfarande inte så bra som 2005 eller 2006. Beträffande priset så vet jag att det gick att köpa i England för ca: 280kr för några år sedan. Visst känns 429kr dyrt men det är nog vad viner av den typen kostar i många länder. Vill minnas att priset i Danmark var ungefär det samma men med en vid det tillfället hög växelkurs. Svår att få tag på i Danmark dock.

Det där med Skatteverket lät spännande – vad har de missat. Kanske läge att passa på med Julklappar till sig själv?

Har ännu inte provat 2007 Vieux Donjon men hoppas få tillfälle. Däremot stämmer det väl inte riktigt att det är den standardcuvée som fått högst betyg. Följande viner har alla fått högre av Parker:

Clos des Papes (99+), Ferrand (98+), Rayas (97), Charvin (97), Beaucastel (96), Vieux Telegraphe (96+), Mordoree (96+) sedan finns det några till på 95 poäng.

Atomwine är en trevlig Dansk importör som jag handlat en del av. Har alltid fått vinet i Danmark så hur det fungerar dörr till dörr i Sverige vet jag inte men jag har hört av andra att det fungerar perfekt.

Bästa!

/ MV

Anonym sa...

Hej igen!

Den skattmasen missat är när man best alkohol via nätet och säljaren ordnar transporten, då är det den som ska betala in skatten till Sve, vilket alla säljare såklart struntar i.

Men om du däremot best och ordnar transportör själv så ska man enligt lagen också betala in skatten.

Detta ska nu ändras till att köparen alltid ska betala in skatten oavsett vem som ordnar transporten.

Går igenom jan 2010 men tror det inte började gälla fören 1a april 2010.

Nu handlar det inte om några jättesummor, 16kr/flaskan upp till 17% alkohol.

Missade att skriva 1000kr är för prestige cuveen, vilket jag håller med om är mycket pengar.

Däremot så tycker jag att 399 kr för Ephemere är helt ok för en specialcuvee anno 2007.

Ha det gott och skriv gärna en kort notis när du provat Eclipsen, skulle vara kul och höra om den var sämre eller bättre med de nya druvorna i

/Johan

Anonym sa...

Hej Mv!

Har best lite viner från Greenock, köpte Alice 2006 samt Apricot Block 2005. Har du testat dessa i både 2005 och 2006? Några större skillnader? Såg att Apricot block 2006 låg på 18.5%, rena starkvinet... Såg nu att de gör en cab och en ren grenach, har du smakat på dessa viner?

Hälsningar Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Ska bli kul att höra vad du tycker om vinerna. Jag har provat 2004, 2005 och 2006 från Greenock Creek. Beträffande Alices så är 2005an och 2006an mycket lika varandra, i princip likvärdiga med 2006an som aningen snyggare. 2004an är bäst men den lär ju inte gå att få tag i.

Beträffande Apricot Block så är 2005an en av mina favoriter. Extremt mycket Aussie men på ett härligt vis. Sötfruktig till tusen men aldrig klumpig. Jag har nog provat den 5-6 gånger och alltid gillat den. Däremot 2006an har jag bara provat en gång och det var en märklig upplevelse. De 18,5% stämmer om man ska tro etiketten. Jag minns vinet som oerhört rikt men också alldeles för eldigt och obalanserat. Närmast besvärande att dricka. Nu var det ett år sedan och vad som hänt sedan dess är svårt att säga men jag skulle nog inte köpa mängder av det vinet utan att först ha provat det om jag vore dig. Jag har funderat på att prova om det men inte kommit loss ännu.

Deras Cabernet har jag aldrig provat men jag är klart sugen på ett försök. Däremot har jag provat Grenachen i 2006 och även det var en märklig upplevelse. Jag vill minnas att den låg på minst 18% alkohol och det kändes verkligen dag 1. Ett ganska otrevligt vin då. Sedan hände något dag 2 och plötsligt kändes inte vinet det minsta eldigt eller klumpigt utan snarast elegant. Ett udda vin som jag nog ändå avstår.

Såg att 2005 Seven Acre nu är slut. Det är ett makalöst vin. Det var det vinet jag hade som kandidat till årets vin 2009. Jag har provat det vid fyra eller fem tillfällen och då över flera dagar. Ett vin som verkar odödligt med en rikedom som är svår att beskriva. Vid en blindprovning som vi hade i höstas fick vinet 97 poäng i genomsnitt av gruppen och det blev provningens klara vinnare. Inte ett vin för alla och inte till mat men att njuta långsamt över flera dagar kan jag inte tänka mig så mycket bättre alternativ.

När du öppnar något av vinerna så kan de gott luftas ett till två dygn i förväg. Du kan lätt spara dem i en vecka och följa utvecklingen (som är minimal). Mäktiga viner är det…

Lycka till!

/ MV

Anonym sa...

Tack för svaret... Ska bli spännande att smaka. Får se vad som korkas i helgen men jag skriver en rad när jag knäppt en flaska Greenock.
HA det bra, och tack//Johan

Anonym sa...

Hej Mv!

Drog korken ur en Greenock Creek i helgen och jag måste säga att mina högt ställda förväntningar infriades med råge. Öppnade en Mollydooker, The Boxer för lite referens. Alices krossade Mollydooker som var lite väl spritig, båda låg på 17% procent men i Alices märktes den knappt av. Tack så mycket för alla fina vintips från din blogg. Utan den så hade man inte haft några Kalleske eller Grenock i källaren, och jag ska nog fylla på med mer för den blev en riktig favorit här hemma. Har du förresten provat Kalleskes Grenache?

Mina Vinare sa...

Hej Johan (förmodar jag)!

Vad kul att Alices föll dig i smaken. Jag trodde nog att du skulle gilla stilen men jag har väntat med spänning på din kommentar. Om du tyckte Alices var god är jag övertygad om att du kommer att gilla även 2005 Apricot Block. Tyvärr har jag aldrig provat Kalleskes Grenache även om jag varit nära några gånger att lägga en beställning. Grenache från Australien kan ju vara lite lurigt och smaka allt från choklad och fruktgodis till rena CndP men det är svårt at veta på förhand.

Kul att du fått lite tipps från bloggen och jag är helt övertygad om att du skulle älska Troll Creek Shiraz. Beträffande Mollydooker så kan de ibland upplevas som lite för mycket. Ikväll har vi haft blindprovning och en 2005 Carnival of Love kom på bordet. Hela 99 poäng från Parker men så många hittade inte jag i vinet utan jag stannade på 95 pinnar. Lite för mycket russin och portvin för min smak men provningens klara vinnare och många var inte i närheten av att koppla vinet till Australien.

Greenock Creek lyckas dock på ett märkligt vis att dölja all alkohol och istället framhäva frukten.

Ha det bra och det skulle vara kul att höra av dig efter nästa smakprov.

/ MV

Anonym sa...

Hej Mv!

Du har helt rätt, glömde skriva namnet, har jobbat så mycket på slutet att man knapt vet vad som är upp eller ner. Hör av mig vid nästa smakprov från Greenock. Provade en Gigondas från Saint Cosme igår, den var riktigt usel, var så tunn i smaken att det kändes som den var utspädd, kostade 199, värd hälften kanske.

Ha det gott

/Johan

Anonym sa...

Mv,

det har tyvärr inte sugits någon mer pava från Greenock Creek men en grenach 2007 från Kalleske som var riktigt bra. Jordgubbar,gräddkola, lite lik Eclipcen men inte alls lika söt och tung i stilen. Ska man jämföra med 2007 Eclipse så dricker jag Kalleskes alla dagar i veckan. Får du möjligheten så prova. Kan säga att den den satt som en fläskläpp till lammet

Ha de

Hälsningar Johan