fredag, augusti 21, 2009

Raketbränsle till en smygstart?

Ibland förbannar jag min avsaknad av principfasthet. Min hustru är betydligt envisare och ståndaktigare. Har hon beslutat sig för något så lyckas hon nästan alltid att genomföra projektet utan avvikelser. Själv är jag lite flexiblare… beslut är ju till för att omprövas brukar jag resonera och lyckas därför få lite friare spelrum – men det finns tillfällen då jag önskar att jag hade lite starkare karaktär.

Jag hade lovat mig själv att inte skriva om en massa 2007or som omprovats på hemmaplan. Ursprungsplanen var att lugnt och sansat skriva om mina producentbesök i Chateauneuf du Pape och först efter den fullständiga redogörelsen släppa mina intryck av de omprovade vinerna. Som den observante läsaren noterat höll inte det löftet speciellt länge. Ett av vinerna lyckades jag dock mörka med ett frågetecken men övriga tre fick se offentlighetens ljus. Jag har därefter lyckats hålla några till borta från bloggen men inte från korkskruven. Två som däremot inte kommer att undanhållas och som får fungera som en smygstart följer härefter. Att det är raketbränsle i buteljerna årgång 2007 har det hittills inte rått några tvivel om (väl på hemmaplan vill säga).Två producenter som jag knappast tror behöver någon närmare presentation är Domaine La Barroche och Domaine de la Janasse. Den som ändå behöver en introduktion eller vill veta mer får antingen vänta tills min semesterrapportering är färdig (2011 kanske…?) eller besöka Sørens hemsida här.2007 Domaine la Barroche, Châteauneuf-du-Pape "Cuvée Fiancée" har en klar purpurröd färg. Doften är först lite ”smutsig” och drar åt mäsk samt malört till. Lakritspulvret är inte långt borta. Lite kvistar och örter med ett klart jordigt inslag. Jag blir oerhört nervös. Inte doftade det så här i Malmö eller hos Julien? Har han blandat ihop årgångarna tänker jag? Självklart inte. Korken visar ju tydligt att det är en 2007a. Kokosen och fetman från tidigare intryck är som bortblåsta. Det kommer däremot en köttig och klart animalisk doft som ger ett mycket klassiskt intryck. Kryddor (peppar?) och enbärsris med tallbarr och lite nötiga aromer som om julen stod för dörren. Kanel, rom och pomerans med lite kryddnejlika. Lim och marsipan. Kanske också ett uns av svettigt omklädningsrum? Spännande men också lite oroande. Kommer det kanske ändå inte lite choklad och kokos mot slutet? Dag två är det en mycket stillsam men homogen doft som drar åt Italien till. En mer dov framtoning än tidigare doftprov.

Smaken är direkt ganska frisk och syrlig men med en viss strävhet. Körsbär och örtighet samt ett inslag av citrus. Mjuka men märkbara tanniner med aprikoser, vanilj och rondör. Tropisk fruktighet med svartvinbär och en lång fin eftersmak men också en eldighet som är ganska påtaglig. Apelsinskalsbeska som faktiskt är ganska pikant och som ger vinet en viss komplexitet men även ett äldre intryck än 2007 . Torkad frukt med samtidig fräschör av syrlig frukt. Gott men inte lika gott som det smakade hos Julien. Dag två är syran mildare men samtidigt känns smaken mindre direkt och mer balanserad fast samtidigt lite för utvecklad. Märkligt.


Jag har lite svårt att knyta ihop säcken. Nu gäller det att tänka till innan jag sätter sammanfattningen på pränt.

Jag tycker om vinet och jag hittar inget som är felaktigt. Problemet är att mina två tidigare smakprov har lovat så mycket mer. Intrycket från provningen i Malmö var ett extremt lovande vin med ett närmast Shirazlikt karaktärsdrag från Australien. Intrycket från mitt besök hos Julien lämnade efter sig ett grymt gott och fruktigt vin. Jag upplever plötsligt att denna flaska doftar och smakar mer som tidigare årgångar av Fiancée har gjort. Jag har aldrig ritigt varit en anhängare till denna cuvée men blev så imponerad, först i Malmö och sedan på plats att jag räknade med att bli omvänd. Nu är jag plötsligt väldig osäker. Är det fel på flaskan? Är det fel på mig? Troligen varken eller. Jag tror att vinet redan startat en process och genomgår en förvandling. Förhoppningsvis kommer det att bli ett bra slutresultat men med tanke på den stora andelen Syrah så är jag lite orolig för att vinet kanske antar en skepnad som mer hör hemma i norra Rhône än i den södra delen. Syrliga Cornas och Crozes Hermitage viner vill jag inte ha. Även om vi formulerar oss olika så har jag noterat att Finare Vinare har ungefär samma intryck som mig. Lär gärna mer om det här.


Jag gillade smakprovet så mycket i Malmö att det blev 94 poäng och hos Julien var jag och nosade på 95/96 men denna flaska får nöja sig med 92 poäng. Parker kommer snart med sina nya omdömen men från fat belönades vinet med 90-93 poäng. Wine Spectator landade på 94 poäng. Som det uppförde sig nu, är det ett vin i en stil som inte helt hör ihop med mig. Den som har sina preferenser i nordligaste och mellersta Italien kommer säkert inte att bli besviken. Jag drar inte så stora växlar på grund av det här just nu, utan accepterar att denna butelj levererade något som jag inte förväntade mig. Kanske är ordningen återställd redan nästa gång eller så väntar ett nytt spännande resultat?

Jag har förövrigt provat om 2007 Terroir ytterliggare en gång sedan senast. Jag förstår inte alls kritiken mot det vinet utan bibehåller mina positiva intryck och 94 poäng (okej då – kanske 93). Precis så ska ett vin smaka från Chateauneuf du Pape som är gjort av nästan ren Grenache i en årgång som 2007. Visst gränsar det till starkvin och likör – men det är liksom meningen…


2007 Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape har en djupröd, mörk och tät färg. Doften är först helt tillknäppt. Inte mycket som letar sig upp ur glaset. Precis som på plats hos Janasse händer det först inte mycket när man stoppar näsan i glaset. Nästan lite dammigt och ofräscht. Efter ungefär 20 minuter börjar det däremot att hända saker. Choklad, mörka och mogna körsbär med rikligt solmogna jordgubbar som gör sig påminda. Sedan kommer vanilj och kolatoner med en klart söt helhetskänsla som nog gör att Janasse´s 2007or kommer att upplevas som kontroversiella. Det finns en karaktär av mineraler och våt grusväg i bakgrunden och det gör att åtminstone inte jag upplever vinet som för sött eller endimensionellt i doften. Det är faktiskt en ganska nyanserad och komplex doft även om den är sötfruktig. En rökighet och klart grillad karaktär gör sig påmind i bakgrunden med animaliska inslag. Rostat kaffe är det nog också som pockar på och visst finns det ett drag av orientens kryddbasarer? Kanel och muskot. Ljus choklad. Väldigt lovande. Dag två har mer finstämda nyanser utvecklats och med lite mognad kommer nog aromerna i det här vinet att vara rena fullträffen.

Smaken är mycket fyllig och sötfruktig med massor av lakrits och svartvinbärsgelé. Hur gott som helst. Mjuk och rund smak med en viss eldighet men aldrig klumpighet. Kola och körsbär med vaniljkräm och karameller. Helt ljuvligt ren fruktighet med jordgubbsylt och vaniljkräm samt en topping av chokladsås. Mycket smak och mogen frukt. Visst finns det drag av nya världen i allt det här men varför inte? Ren, ren och åter ren frukt som tilltalar mig mycket. Förmodligen högre alkoholhalt än vad jag upplever. Mycket lång eftersmak. Allt är snyggt paketerat. Det finns inget i smaken som sticker ut eller gör det värt att klaga på. Givetvis kunde det ha varit mer av allt men det finns inget som inte borde vara där. Den känslan förstärks ännu mer kväll två. Ett mycket balanserat och rent vin att smaka på. Härligt friskt men ändå koncentrerat och rikt. Jättegott.

Att summera intrycken för det här vinet känns bra mycket lättare än för det föregående. Ett mycket gott, tillgängligt och välproportionerligt vin. Renheten i både doft och smak är det bestående intrycket. Kanske inte det mest ursprungstypiska men vad gör väl det. Jag tycker att detta är så gott och välgjort att kvalitetsintrycket hamnar på 94/95+ poäng och det är lite högre än min uppfattning på plats. Då fick det räcka med 94 poäng. Robert Parker är mycket positiv och drar till med 93-96 poäng för fatprovet och tar till superlativen:

“The 2007 Chateauneuf du Pape is Sabon’s finest example of this cuvee I have yet tasted. It boasts a fabulous blue/purple color as well as a gorgeous nose of creme de cassis, kirsch, licorice, incense, and spice. Deep, full-bodied, and multilayered with excellent purity, depth, and length, it should drink beautifully for 20 years.”

Problemet är att detta vin lätt hamnar i bakvattnet på de två prestigecuvéerna som är fullständigt glimrande år 2007. Det är lätt att glömma bort det här vinet med tanke på all fokus på de andra två. Det är verkligen synd. Ett annat mer delikat problem är att 2007 Côte du Rhônes "Les Garrigues" är lika bra eller till och med bättre. Då pratar vi om ett vin som är ca: €10.- billigare. Att Janasse tillhör eliten är ingen nyhet men jag tror att de drar det längsta strået av alla år 2007. Jag vet faktiskt inte vem som ska utmana dem. Jag ser då över hela portföljen - från Côte du Rhônes till prestigevinerna.

Det kommer säkert att debatteras vem som gjort den bästa bascuvéen av alla år 2007. Usseglio, Clos Saint Jean eller kanske rent av Janasse? Då glömmer man att flera producenter bara gör en Cuvée. Ta Clos des Papes som exempel. Ingen bascuvée i världen kommer att överträffa deras 2007a. Nu har jag inte provat vare sig Charvin eller Vieux Donjon men jag har svårt att se att de skulle matcha Clos des Papes. Det finns dock en riktig ”Dark Horse” som den uppmärksamme kanske redan har noterat. Inte flaskan med ? på bilden. Den producenten gör mer än en cuvée. Nej, jag tänker på en producent som endast gör två viner. En Côte du Rhônes och en Chateauneuf du Pape. Kanske inte bättre än Clos des Papes men väldigt mycket billigare. Man får mer än 2 ½ flaskor av hans vin för samma pengar som en Clos des Papes går lös på. Den som orkar hänga med får snart svar på frågan.


PS. Ikväll provas det 2007 från granndistriktet. Faktiskt lite smäckrare än Påvens viner i samma årgång. DS

19 kommentarer:

JanneS sa...

Mycket intressant att läsa här. Men är det bara jag som blir lästrött av vit text mot svart bakgrund?
Jag får väl göra copy-paste på texten till en sida med vit bakgrund. För jag vill verkligen läsa mycket här;-)

Mina Vinare sa...

Hej JanneS!

Om du har följt länken till min förebild Noon, så har du säkert noterat att man även där kör med svart bakgrund och vit text samt inslag av orange – fantasilöst kanske men inspirationen kom därifrån. Dessutom tycker jag att det harmonierar.

Faktiskt var jag också lite sugen på att bryta mönstret när jag skapade bloggen och denna mall kändes mest spännande. Kanske inte helt optimalt ur lässynpunkt dock.

Problemet är att jag är ganska halvraspig med datorer och att ändra något i inställningarna som redan fungerar det vägrar jag. Skulle inte förvåna mig om allt brakade åt helvete om jag gjorde ett försök att ändra. Om du visste var jag stönar och svär ibland när jag ska göra mina poster.

Hoppas du står ut och i avsaknad av min kompetens med datorer får du hålla ut med copy paste principen tillsvidare. Du är varmt välkommen att fortsätta att läsa.

Bästa!

/ MV

Anonym sa...

bara Drew inte förstört Eclipsen nu när han har ändrat receptet och börjat blanda i två druvor till. Varför ändra när den redan var så god.?
Man får köpa upp de sista flaskorna av 2007 som finns kvar helt enkelt

Anonym sa...

Härlig läsning. !!! Hmmm!!! Barroche verkar tveksam, eller flask-varation, vilket jag tyvärr råkat ut för för många gånger. Janasse verkar ju vara kanonbra. Bra att du äntligen har vilat dig i form tillräckligt. Vad tror du om Vaticanen 2007 som släpps i september?//Cullen from High Nose, near Muddy Montain.

Mina Vinare sa...

Hej Anonym!

Jag har någonstans läst eller hört att Drew eventuellt funderar på att skippa buteljering av Shiraz samt Cabernet Sauvignon Reserve i årgång 2008 eftersom det var ett besvärligt år. Minns inte var jag läste det men jag tror att anledningen är att skörden blev så liten. Därför funderar han på en specialare av Eclipse i årgång 2008 men det lär inte vara en permanent förändring utan endast tillfällig med 2008an. Fast jag är inte säker på att CS skulle med i blandningen men att all Shiraz denna årgång skulle gå i Eclipse. Det är ju redan två druvor i Eclipse (Grenache och Shiraz). Vilken mer druva än CS det skulle kunna vara vet jag inte. Ta mig inte för ett sanningsvittne men något var det som var på gång vill jag minnas.

Ha det bra!

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej Cullen!

Janasse år 2007 ligger i vinnarspåret.

Barroche generellt har jag inte upplevt som varierande utan endast Fiancée. Vet att några andra varit fundersamma till Terroir men inte jag.

Talade med Gabriel (importören) idag och han berättade att Julien svavlar Fiancée lite hårdare än normalt. Han anser tydligen att Syrah behöver det. Det ger ett lite reduktivt intryck minst sagt. Kanske därför som Fiancée känns så annorlunda från flaska jämfört med fatprovet. Tydligen anser han även att denna Cuvée behöver luftas väldigt länge (24 timmar) vilket jag kan gå med på. Dag två var de reduktiva och lite ”skitiga” tonerna mindre märkbara.

Vatican 2007 upplevde inte jag så sensationell gentemot tidigare årgångar. Sixtine årgång 2005 minns jag faktiskt som mer kraftfull än det (väldigt unga) prov jag smakade på plats. Dessutom upplevde jag inte skillnaden mellan standard cuvéen och Sixtine som så stor. Kanske är Sixtine lite större i doften men smakmässigt var de lika bra även om de skiljer sig åt i karaktär.

Nu var de prov jag fick ganska nybuteljerade så det är alltid svårt att veta hur utvecklingen blir men det gör mig lite ont att erkänna att Vatican inte övertygade mig helt. Bra viner men inte i paritet med vad man skulle kunna förvänta sig av årgången. Ser man till WA och WS betyg så ligger det något i vad poängen indikerar. Jag satte 91 på standard vinet och 92/93 på Sixtine. Bra såklart men jag hade trott på ännu häftigare upplevelser. Väldigt balanserade viner dock.

2007 CdR Villages gav jag 87 poäng om det kan vara till någon hjälp.

Deras vita 2007 Sixtine var däremot ett av de bästa vita jag provade. Klart intressant (91/92 poäng).

Barroche är bättre år 2007 enligt mitt förmenande.

Hoppas det hjälper?

/ MV

Anonym sa...

Jodå, tack för informationen. De verkar som jag inte behöver kasta mig till Malmö för Vaticanens skull men det väl krig när de andra högklassiga CH9 de Pape släpps /Cullen

Gabriel sa...

Äsch, lyssna inte på honom. Han dricker sin Chateauneuf med Cola - 50/50 :-)

Anonym sa...

Gabriel!!
Pepsi eller Coca Cola/Cullen

Mina Vinare sa...

Nej, 75/25 ligger närmare sanningen (Cola först då).

Allvarligt talat så ligger det lite i Gabriels kommentar om att jag gärna vill ha lite söta toner i vinerna. Vatican var mycket mer finlemmade och syradominerade än många andra 2007or jag provade i juni. Nu kan mycket hända när vinet väl varit ett tag i flaskan och kanske har de lagt på sig lite hull redan nu? Sedan kan det givetvis vara så att en del föredrar mer syra och mindre ”baby fat” och då är de givetvis alldeles utmärkta.

Jag tycker att alla som gillar CndP ska prova Vaticans 2007or och bilda sig en egen uppfattning men i min smak levererade de inte riktigt det jag söker i distriktets viner.

Var för övrigt på en mycket bra provning i söndags och blev förtjust i ett vin som jag varit lite hård mot. Fick det blint och gissade rätt på distrikt men fel på producent. Så kan det gå och man måste vara ganska ödmjuk inför det är med vin.

Lycka till!

/ MV

Mina Vinare sa...

Beträffande Noon så upptäckte jag att allt står klart och tydligt på hemsidan. Där ser man hur fel man kan ha. Graciano är den fjärde druvan. Dessutom ingen 2009a – usch då! Tydligen gäller följande:

“Prior to 2008, Eclipse has been consistently produced from around 65% Grenache with 35% Shiraz. However the release of the 2008 Noon Eclipse sees this wine take a slightly new winemaking path with the cuvee now being made up of 4 parts being;

Fruit from the old estate grown bush vine Grenache that has always been the backbone of Eclipse, along with Shiraz from the 20 Row Vineyard which has also been a key element in the wine since the beginning. However we have now decided to include a little Cabernet and our ‘secret ingredient’, being a small percentage of estate grown bush vine Graciano, as we believe the incorporation of these components makes an even better wine.

We feel the dynamics of this cuvee brings with it a more integrated, savoury and complex version of Eclipse that draws on the various strengths of the 4 varieties without dramatically changing Eclipse as we knew it. You could say that the new version is an enhanced Eclipse!

Note that there was no 2009 Noon Eclipse produced due to the drought conditions and heat wave leading up to the 2009 harvest.

Varietal/Blend
Grenache (30-50%), Shiraz (30-50%), Cabernet (10-20%) and a small percentage of Graciano (2-10%).

It is hard to know whether the synergy lies simply in the combination of the four grape varieties or is it more complex than that, stemming from the qualities that each very special vineyard brings to the blend? We suspect the latter but all we can be sure of is that it works amazingly well.”

Jag hade i alla fall rätt med resten:

” Note that there was no 2008 Reserve Cabernet produced due to heatwave weather conditions experienced during the 2008 harvest.”

“Note that there was no 2008 Reserve Shiraz produced due to heatwave weather conditions experienced during the 2008 harvest.”


/ MV

Anonym sa...

Gick ner i vinkällaren efter en pava och greppade en flaska Pure, ändrade dock mig i sista stund och tog Fianceén som låg bredvid ist. Din post om vinet satt kvar i bakhuvudet och tänkte att jag måste prova om den. Väl gjort och redan efter första klunken blir jag (vi) besviken, vinet är inte alls lika "lent" den silkiga glycerollika känslan är borta, vinet är surare, biter tag i insidan av kinderna, inta alls samma fruktighet, den mun känslan jag fick efter första smakprovet är som bortblåst. Har jag druckit olika viner, knappast men det känns så. Även Terroiren samt La Combe des Fous 2006, hade den silkeslena texturen som nu är bortblåst. Vad händer med dessa viner efter en stund i flaska? Kommer vinet att bli lika gott som vid smakprovet för flera veckor sedan? Jag tror inte det. Är det som händer med dessa viner specifikt för Barroch? Tror inte det?, kan det vara att man druckit vinet så färskt(nybuteljerat) och sedan har det hänt något när det spenderat ett kort tag på flaska? Jag vet inte men något händer med vinerna till det sämre, och så vill inte jag ha det. Kom tillbaka du silkeslena, glycerolfeta, fruktaussie som du smakade för någon månad sedan. Denna sur-italienska kopia vill inte jag ha. Har detta förvandlingsfenomen som händer med vinerna att göra med årgången? Jag tror inte det. Har du provat om några fler 2007:or sen du kom hem från resan och upptäck att vinet förändrats på liknande sätt nu när vinerna varit i flaskan ett tag? Upplevt samma sak som med Fianceén? Jag har aldrig varit med om något liknande. Terroiren hade iaf kvar den så fina texturen, glycerolkänslan men förlorat mycket av frukten. Död frukt kan väl aldrig blomma igen?
Vad ska hända med dessa månde?

Ha de
/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Du har ingen tur med dina Chateauneufer. Jag är i grunden hängiven vinet och upplevelsen. Det teoretiska har aldrig intresserat mig och inte heller den kemiska processen. Därför är jag nog inte rätt man att svara på vad som sker i flaskan.

Beträffande 2007orna så har de alla överraskat positivt hittills. De har varit bättre än på plats. Möjligen då med undantag av Fiancée som var lite hårdare och slutnare. Död frukt brukar väl knappast komma tillbaks men att den skulle ha dött redan i 2006or låter ju inte troligt. Däremot kan ju vinerna knyta sig och bli lite kärva.

Jag vet att det finns olika teorier om det där med luftning men jag har noterat att de flesta verkar föredra att endast öppna flaskan och låta vinet få växa efterhand i glaset och i takt med att innehållet i flaskan sjunker. Jag vet ärligt inte vad som är bäst men jag har upplevt med ung CndP att de kan bli lite tjuriga om man dekanterar dem hårt. Bästa är ju att prova sig fram.

Den producent vars viner jag själv upplever är mest föränderliga är Clos Saint Jean. Tycker att de kan vara ganska slutna först för att blomma ut rejält efterhand. Både i doft och smak. Ända undantaget hittills är just La Combe des Fous 2006 som jag upplevt som väldigt direkt när man öppnat det.

Du får kämpa på!

/ MV

Anonym sa...

ja det är konstigt, jag känner igen mig i din senaste beskrivning av vinet samt det finare vinare skrev i sin senaste post. Första flaskan Fianceé 2007 som dracks var jag uppe på 96-97p, denna skulle kanske kvala in på 90-91. Hur kan det vara sådan skillnad? Jag var helt i extas när jag provat den första flaskan. Något har ju hänt med vinet efter ett tag i flaskan, men kommer det som man upplevde i det första flaskan komma tillbaka? Du upplevde också skillnad från malmöprovningen med julien, samma sak med fina vinare. Tror du vinet kommer att smaka som det gjorde då om man låter dessa ligga lite? Man får nog gå All in med 2007 La Combe des Fous helt enkelt:-)

Mina Vinare sa...

Hej igen!

I detta fall så tror jag att det är vinet som så, som spökar. Jag har aldrig förstått hyllningarna från blogghåll när det gäller Fiancée. Jag har provat alla årgångar och tyckt att det varit ett bra vin men alltid lite konstigt och mer Syrah än Grenache så att säga.

När jag provade 2007an i Malmö blev jag imponerad. Nu var det ett fatprov och som jag förstår saken tillsätter man ganska mycket svavel i den här cuvéen före buteljering (vilket inte fanns i flaskan vi provade i Malmö).

Kanske är det förklaringen att svavlingen ställer till det och kanske varierar det lite från flaska till flaska. Å andra sidan var smakprovet hos Julien i juni ännu godare än provet i Malmö och då faller ju svavelteorin. Nu berättade han att flaskan öppnats på morgonen och vi var där på kvällen. Kanske måste den ha rejält med luft?

Jag hoppas att den kommer tillbaks men jag vågar inte säga att det blir så. Det finns ju teorier om att vin kan få en flaskchock direkt efter buteljering även om jag inte kan förstå varför. Jag har väldigt svårt att tro att den knutit sig redan utan tror nog att det ligger något i teorin om svavlingen och kanske släpper det med luftning. Nästa gång ska jag öppna den tidigt och låta den stå.

Vi får hålla tummarna tillsammans!

/ MV

Anonym sa...

tänkte faktiskt samma sak själv igår och sparade därför en skvätt till idag, då hade vinet varit luftat i nästan 24 timmar, var tom sämre så då faller den teorin också. Inte så mycket att göra åt saken men jag var så imponerad efter första flaskan att jag tänkte köpa på mig rätt bra men nu avstår jag nog och sparar resterande flaskor ett tag. Det kommer som sagt 2007or från fler producenter. Tror nog jag satsar där ist. Har du provat om pure 2007? Har det vinet visat upp sig likadant som i malmö?

Mina Vinare sa...

Jag beklagar.

2007 Pure provade jag i juni hos Julien och den var lysande. Kanske ännu lite bättre än i Malmö men inga stora skillnader. Jag skulle bli både förvånad och besviken om inte den håller samma höga nivå konstant. För mig är Pure överlägsen mot hans övriga viner. Det är liksom en klass för sig.

/ MV

Anonym sa...

Hej MV!

Tyckte det var här jag hade läst om att Noon har ändrat i Eclipsen för 2008. Nu ser jag även att 2009 kommer det inte att tillverkas någon Eclipse alls.
Ringde monopolet idag för en beställning av fler 2007or, tänkte köpa en låda men har gått och velat och inte ha kommit till skott och nu var de såklart helt slut. FAN, var ett vin som du tipsade mig om och som jag gillat jättemycket och så går man och velar. Vinet har faktiskt seglat upp som ett mina absoluta favoriter, Ja ja det blir inte någon Eclipse de kommande två åren. Men 2008an med Cab i kanske inte blir så tokig men den var ju så god med bara grenach och shiraz så varför ändra? Får lite intryck av att det blev druvor över som inte platsade in någonstans och då ist för att bara kassera så drygar man ut Eclipsen. Du har redan säkert koll på allt detta men tänkte informera i alla fall


ha det
Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Det var synd att de var slut. Jag råkade ut för samma sak med 2005an. Skulle fylla på och så köpte en restaurang upp alla kvarvarande flaskor samma dag – en sorgens dag.

Nu tror jag att 2008an kan bli intressant även om blandningen ändras något. I just årgång 2008 gör man tydligen ingen Cab eller Shiraz varför säker blenden till Eclipse ändrats något. Kanske blir volymen större än vanligt. Jag kommer att hänga på när de släpps. Jag älskar Eclipse – ett sant favoritvin.

Ha det gott trots missräkningen!

/ MV