onsdag, juli 15, 2009

Tillfälligt avbrott (ett pausinlägg)!

Egentligen var tanken att helt avsluta berättelsen om äventyret i Roussillon innan jag gav mig på att rapportera om Chateauneuf du Pape. Den planen höll däremot inte hela vägen. I fredags var jag tvungen att ge mig på ett smakprov av två viner från den så omskrivna årgången 2007. I förgår var det så dags för nästa två. Mina tvivel om en alltför upphaussad årgång är som bortblåsta.

Att 2007 är något utöver det vanliga är ganska uppenbart. Under min vistelse i distriktet och med alla de smakprov jag provade så var jag först inte helt övertygad. Vissa kändes som legendariska viner – andra ungefär som vanligt och några faktiskt som lite mindre tilltalande än vad jag är van vid. De fyra smakproven på hemmaplan har dock fått mig att fundera på om det ändå inte är något unikt och närmast utomjordiskt med 2007.

2007 Domaine la Barroche, Châteauneuf-du-Pape "Terroir"
Färgen är klar och ljust purpurröd. Doften stor, söt och kryddig av kanel och julstämning i allmänhet. Kardemumma, tobak, katrinplommon och lite dova anslag av fruktighet. Komplex, spännande och klart exotisk i sin stil. Mycket trevligt.

Smaken är sötfruktig med lakrits, hallon och smörkola. Eldig med vanilj, choklad och kanel samt närmast parfymerade smaker. Mörk kryddighet med plommon, dov murrig frukt samt mineralighet som en väl använd gjutjärnsgryta. Jordgubbar i den fina och balanserade eftersmaken. Gott!


Ur minnet och anteckningsboken så stämmer intrycken ganska väl med det smakprov jag fick hos Julien i juni. Ett betydligt stramare och mer elegant vin än den fruktbomb som serverades i Malmö. Jag gillar vinet lika mycket nu som då men stilen är mindre framfusig och mer klassisk nu när vinet väl är buteljerat. Förmodligen ett av årgångens mest prisvärda viner i förhållande till kvalitén. Snyggare Grenache får man leta efter och banne mig om det inte känns som en ”Pure light” fast att de inget har gemensamt mer än samme producent. Jag får lite känningar av 2005 Pure i det här vinet och därmed även av Clos des Papes. Som jag skrivit förut så är just Juliens 2005 Pure det vin som mest påminner mig om Clos des Papes när denna är som bäst. Ett tag med 2007 Terroir i glaset satt jag och drömde mig bort – långt bort, nästan till orienten. Kanske var de 94 poängen senast lite för optimistiska – kanske inte? Det blir återigen 94 poäng men de smakar delvis annorlunda. Mer klassiska. Robert Parker från fat på 90-92 vilket känns på tok för lågt, vilket för övrigt gäller för alla Juliens 2007or.

2007 Clos Saint Jean, Châteauneuf-du-Pape
Färgen är klar och purpurröd. Doften stor och charkig med en köttighet som tilltalar mig enormt mycket. Kryddig, rökig med sälta och lakrits som av havsvatten och fiskehamn. Grillat kött, värme, mineraler och asfalt. Närmast djurisk doft med läder och terpentin. Jordgubbspaj. Fantastiskt.

Smaken är först något knuten med mörka drag och massor av lakrits. Sedan lite bitter kola med mandel och solvarm frukt som närmast påminner om sten och vulkan om man nu kunde äta det. Mineralkaraktären är mycket fin. Vingummi och mörkfruktig som av plommon. Stort och smakrikt vin men väldigt njutbart.

Jämfört med mitt smakprov på plats hos Clos Saint Jean är detta ett stort steg framåt. Så här gott var inte alls det smakprov jag fick hos dem. Faktiskt är att de viner jag smakade hos Clos Saint Jean fick mig att bli lite betänksam. Så lätta och mineraliga har jag aldrig tidigare upplevt deras viner. Det här smakprovat omkullkastade dock allting. Massor av kraft men ändå charm och renhet – ingen klumpighet här inte. Återigen känns 94 poäng helt befogade men ett litet + tecken måste också få komma med. Här finns potential eller så är det fel vin i buteljen? På plats gav jag inte mer än 91+ poäng. Parker på 91-93 poäng från fat.

I förgår var suget så där fullständigt oemotståndligt att det inte gick att hålla emot lusten att dra korken ur två viner som lockat mig lite extra sedan hemkomsten. Det första vinet kommer jag att hemlighålla i det här inlägget. Den som väntar på något gott… ett av resans absoluta favoritviner och första bekantskapen för mig personligen. Ett sensuellt vin med massor av charm. Både vinet och producenten förtjänar dock lite extra utrymme så berättelsen får vänta tills jag hinner ifatt i kronologisk ordning. Ett makalöst förföriskt vin som levererade lika bra hemma som på plats. Ett vin som hustrun tyckte var resans bästa vin (ifall någon tvivlar på mitt omdöme). Nu provade ju inte hon hos Janasse förståss.


Den andra producenten och vinet finns det däremot ingen anledning att hemlighålla. Kanske ett av årgångens mest efterlängtade viner? Vi får väl se om det blir lite rättvisare fördelningspolitik den här gången? Själv sitter jag dock lugn i båten när det blir dags för lansering.
2007 Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape
Färgen är intensiv och djupt röd. Doften först väldigt knuten och mörkt dov. Sedan kryddig med kanel, mysk, mynta och muskotnöt. Julstämningen och orienten känns nära till hands. Plommon, exotisk frukt och en elegant doft med läckra och komplexa aromer. Marsipan, rökta kryddor samt lavendel och fikonmarmelad. Gjutjärnsgrytan från ovan är återigen framme. Mystiskt, orientaliskt och fullständigt hänförande – inget doftar som Clos des Papes när det doftar som bäst.

Smaken är stor, ren, viskös och fullständigt bedårande. Härligt frisk med jordgubbsfrukt och hallon. Harmonisk, god och intensiv med en närmast gräddig känsla. Lakritskola, mineraler, kanel och julkryddor med en lång, lång intensiv eftersmak. Svartvinbärslikör och en sammetslen struktur. Mums fillibabba - Helt magiskt gott!


Jämfört med smakprovet på plats så skiljer sig inte kvalitetsintrycket det minsta. Däremot är det en ynnest att få njuta en hel flaska i lugn och ro hemma i jämförelse med ett (i och för sig välfyllt) glas på plats. Jag förstår att detta är ett vin som Clos des Papes anhängarna går igång på. Jag är helt såld och njuter av varenda droppe i strupen. Helt magisk dricka i en lättare och mer burgundisk stil än många av distriktets övriga viner. Fräscht, superrikt och även makalöst elegant men hedonistiskt tjockt. Klass. Det blir precis samma betyg som på plats, 98/99 poäng. Robert Parker skriver om den bästa Clos des Papes någonsin och delar ut 98-100 poäng från fat. Jag tror han får rätt. Det enda att klaga på är att det inte finns något att klaga på – ingenting att reta upp sig på eller uppfatta som negativt. Allt är på plats och i jämförelse med årgång 2006 som jag gillar jättemycket så är 2007an mer fulländad på något märkligt men kännbart vis. En utmaning dem emellan måste upp på agendan. Jag tillhör anhängarna och gillar nästan alltid Clos des Papes så kanske är jag för entusiastisk men jag tror ändå inte det. Däremot så tror jag att det återigen kommer att blossa upp en debatt om flaskvariationer och olika buteljeringar. Redan nu kan man på diverse forum läsa om synpunkter på att variationen foudres emellan varit märkbar och givetvis kommer det även att följa nu när vinet är i flaska. Jag hoppas att jag fick premiumkvalitet i mina buteljer!

Nu måste jag disciplinera mig och hålla fingrarna men även korkskruven i styr – annars kan det här sluta illa. Jag ska återgå till berättelsen om Roussillon och stålsätta mig så att resterande 2007or från Chateauneuf du Pape får chansen att överleva resten av året. Hur var det nu igen med Lutheraner och njutning?

49 kommentarer:

Anonym sa...

Godagens.
Dags att börja ge ut en vinbibel!?Riktigt bra skrivet.
vinerna verkar alltså hålla måttet som årgång det låter skönt.
Hur är det när man besöker slotten, är det svårt att få köpa på sig av toppcuveerna? Hur ser prisbilden ut på en Deus ex Machina tex? Har dom höjt priset mycket pga den hausade årgången?
/johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Jag pratade med min kompis per telefon idag och han befinner sig i Chateauneuf du Pape just nu. Hans första intryck på plats var precis som mina att det inte är något extra med 2007 jämfört med tillexempel 2005. Han besöker i princip samma producenter år ut och år in och hans reflektion är intressant. Personligen tror jag att skillnaden ligger i att många av topproducenternas basviner är bättre än vanligt år 2007. Naturligtvis även de som normalt ligger i skiktet strax under topproducenterna nog har lyft sig ett snäpp ytterliggare. Att allt däremot skulle vara av första klass är att tro för mycket.

Å andra sidan efter att ha provat de fyra vinerna på hemmaplan så funderar jag på varför upplevelsen blev så mycket större. Förmodligen är det miljön och möjligheten att prova länge och följa utvecklingen i flaskan/glaset som gör skillnaden. Jag tror nog att 2007 kommer att uppfattas som en av de bästa årgångarna någonsin på grund av att den för producenterna var så bekymmersfri och dessutom gav hög avkastning. Vinerna är självklart präglade av detta också. Jag förmodar att då jag efterhand provar om 2007orna kommer att tycka att de är bättre än vad jag upplevde på plats. Man ska komma ihåg att de flesta just har buteljerat vinerna. I de flesta fall har vinerna bara varit i flaskan under ett par månader.

Beträffande prisbilden så fick jag intrycket av att vinerna håller ungefär samma nivå som tidigare år. För de dyraste vinerna verkar man bara höjt med någon (2-3) euro eller så. Basvinerna verkar ligga oförändrade. Just Deus ex Machina kostade € 53,5 och Clos des Papes €43.- och Janasse VV kostade € 54.- men tyvärr börjar nog vinerna att ta slut. När jag var där kändes det som att det mesta av toppcuvéerna antingen var bokade av tidigare kunder (både privatpersoner och importörer) och att det som fanns kvar var starkt begränsat i tillgänglighet för spontanbesökare. Min kompis berättade just att Janasee VV är slut. Fanns inte ens som smakprov. Samma sak när jag var hos Clos Saint Jean (fanns att prova dock). Clos des Papes antydde att det var frågan om veckor innan allt var slutsålt. Nu berättade kompisen att han köpt hos dem så det finns tydligen kvar ännu. Usseglio sålde inget av sina prestigeviner från årgång 2007 överhuvudtaget. Däremot äldre årgångar. Jag tror det varierar kraftigt från producent till producent. Generellt är det inte svårt att handla toppcuvéerna men kanske undantaget är just 2007 årgången – inte för att de inte vill sälja utan för att det mesta redan är slutsålt.

Ha det gott så ska jag försöka starta rapporteringen med alla viner och priser från mina producentbesök i Chateauneuf du Pape så snart jag kan.

/ MV

Anonym sa...

tack för ditt snabba svar.
Lite av anledningen till att jag frågar är att Divane har höjt clos saint jeans 2 toppviner med 30% från föregående årgång vilket fick mig att tappa hakan. Deras standard du-pape kostar nu 379kr, finns i Bs-sortimentet i årg 2007, Deus Ex Machina 2007 fins i Bs men redan slutsålda. Men jag tror det är fel och att dom kommer levereras först i slutet på aug. För 799kr så kommer jag faktiskt att hoppa dessa. Lite bara på principen samt att just Divine har höjt sina viner med 30-40% rakt av har man sett förut. Dom tog ju över Torbreck för ett år sen och blev direkt en stor prisökning samt att många av deras viner från usa har varit sjukt överprisad
/johan

Anonym sa...

kan ju tänka mig en liten prisökning beroende på kronan, dom betalar väl i euro. Inte kommer vi se falllande vinpriser när kronan stärks. När dollarn var som lägst runt 6pix, inte fan sänkte dom priserna på sina viner den kommande årg, dom höjde ju endå vissa med 30%
/johan

Anonym sa...

om man tex jämför Barroche Terroir för 230kr mot Clos Saint Jeans för 378 så måste en ju klassas som superfynd med tanke på att du tex ger vinet samma(94) poäng

Mina Vinare sa...

Hej igen Johan!

Jag har helt missat att Divine lagt ut 2007orna, verkar lite skumt att de skulle släppas i BS och inte i en tillfällig lansering. Hursomhelst är priserna iögonfallande. Clos Saint Jeans bas CndP kostade € 20,3 på egendomen och det är ganska stor skillnad mot 379kr.

I Danmark tar man 225dkr för samma vin och omräknat i sek blir det billigare än i Sverige men ändå ganska dyrt mot de ca: 230kr lokalt.

Jämförelsen med Barroche är intressant. Det är nog importörens filosofi som gör skillnaden i pris och inte producenten som så. Vinerna är dock väldigt olika och bägge lika intressanta. Vilken man föredrar är en smaksak - jag gillar bägge lika mycket. Fast om man tar priset i Sverige i beaktande så är ju Terroir intressantare. För min del har jag betalt samma pengar så jag behöver inte väga in det i värderingen.

Ha det bra!

/ MV

jos sa...

Skön prishöjning av Divine, 2005=599, 2006=699, 2007=799!?

Betänk då också att 2005 var 100 poäng från Parker. Någon som tror de börjar närma sig gränsen när de begär 899 för Machina 2008?

Anonym sa...

till Jos
-2006 kostade 599:-, samma pris som årgång 2005. Fick faktiskt en låda av varje.
/johan

Hej MV!

Vi drack en Barroche terroir igår och måste säga att vinet smakar inte mycket, bara en otroligt eldig eftersmak. De flesta i sällskapet tyckte det var så spritigt att de sågade vinet och jag är beredd att hålla med. Vinet har en iaf väldigt skön konsistens, så jäkla lent på något vis det går inte riktigt att förklara

Mina Vinare sa...

Hej Jos!

Jag har följt Clos Saint Jean sedan deras ”nystart” med årgång 2003 och prisutvecklingen har pekat rakt uppåt. Förmodligen ganska naturligt med tanke på framgångarna man haft (främst tack vare Parker). Jag har handlat det mesta i Danmark.

Priserna för Deus ex Machina i Danmark (Bergman och HJ Hansen) har varit som följer (omräknat till SEK med vid inköpstillfället gällande kurser samt i något fall rabatt från en vänlig dansk importör): 2003 = 421kr / 2004 = 459kr / 2005 = 444kr / 2006 = 553kr.

Jämfört med Systembolaget (2003 aldrig såld på SB): 2004 = 499kr (i BS 599kr) / 2005 = 599kr och 2006 = 599kr.

Jämförelsen haltar något då kursen varierat kraftigt under perioden och att även rabatt förekommit men visst har det lönat sig att handla i Danmark trots dålig kurs. Nu har danskarna höjt priset successivt och med dagens kurs är skillnaden i princip utraderad. Jag minns att de sista 2006orna jag köpte i Danmark landade någonstans väldigt nära det svenska priset beroende på att kursen då var så ofördelaktig.

Jag tror att man ska tänka på att i skillnaden ovan ligger även det svenska Monopolet med som en bidragande orsak till fördyrningen.

Att man på egendomen tar beskedliga € 53,5 (ca: 600kr) (500kr om kronan varit stabil mot Euron) för 2007an känns okej. Skillnaden gentemot Divines 799kr är ju betydande men samtidigt ska vinerna hem och in på Systembolaget med svenska avgifter och skatter så kanske är det rimligt? Svårt att säga beroende på deras inköpspris men jag tror inte att CSJ slumpar bort vinerna till sina importörer. Sedan ska man tänka på att det inte rör sig om några stora volymer. Ska importören tjäna några pengar att tala om så måste de ha en rimlig marginal.

Värre är då prisdifferensen på standardvinet som känns absurd (ungefär 150kr/flaska). Om det är det svenska Systemet eller importören som ställer till det vet jag inte men tokigt är det.

Jag fick känslan av att de etablerade och kända producenterna låg på priser ungefär i nivå med 10-20% under detaljhandelpriserna. Att fynda är svårt men det är helt klart lönsamt att handla direkt om det går. Två absurda skillnader jag noterade var;

2007 Clos du Caillou ”ChdP Reserve” som kostade €55.- vilket ger ungefär 610kr att jämföra med den danska importören HJ Hansen som begärde 899dkr innan de sålde slut på vinet. Det är ungefär 1350kr och då kan man ju fundera på oförskämt höga marginaler.

Å andra sidan begär Vatican € 40.- på egendomen för sina vita och röda Sixtine. Jämför med priset på Systembolaget (strax under 300kr) så undrar man ju varför. Jag begriper att Bristly har ett bra inköpspris och inte heller tar ut ”överpriser” men varför man lägger sig så högt på egendomen förstår jag inte.

Det finns nog inga givna regler utan det här med priser är något man som vindrickare inte blir klok på. Själv hade jag gärna levt någonstans mitt i Frankrike och haft möjligheten att resa runt och besöka producenterna och göra en ”årlig inköpsrunda” – det hade varit optimalt. Fast då hade man ju missat mycket godis från andra länder och världsdelar…

Ha det gott!

/ MV

PS. Just nu verkar det tveksamt om det blir någon 2008 DeM. Kvaliteten på Mourvedren är inte hög nog just nu. Om den tar sig under lagring släpper de en 2008a men troligtvis inte. Så passa på att köpa 2007an. DS

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Du har tydligen ingen tur med dina Terroir. Om jag minns rätt hade du en tveksam flaska tidigare?

Jag kan inte förklara det. Den flaska jag provade var jättegod och de smakprov jag fått tidigare har varit lika bra. I princip är Terroir en foudre (plus lite pressrester från övriga) som buteljeras. Jag har svårt att föreställa mig att det skulle finnas några stora variationer mellan olika buteljer. Fast visst kan det hända men jag har ingen vettig förklaring. Jag kan hålla med dig om eldigheten – den är kännbar.

Du får fortsätta prova och hoppas på tur.

Provade föresten igår om en 2005 Alto Moncayo Veraton och den var då under all kritik. Provar just nu om lite av resterna som lämnades kvar över natten i kylen (pumpad). Plötsligt smakar det helt okej om än inte så bra som de första flaskorna gjorde. Ibland blir man förundrad över vad som händer i flaskorna (och de egna smaklökarna). Däremot håller storebror formen men är betydligt sötare än för bara några månader sedan. Hade med en flaska till en blindprovning för ett par veckor sedan och ingen var oberörd.

Ha det!

/ MV

Anonym sa...

Halå igen!

Roligt att höra om Alton.
Drack en 2006 Amon ra igår och kan säga att där blev man inte besviken. Vilket vin helt i min smak. Det behöver fortfarande tid 2 år till skulle göra det ännu godare och jag tror Parker får rätt om poängen, kanske tom höja ett snäpp. För mig kommer detta vin bli en 100 pinnare, tro banne mig det är/kommer bli bland det bästa jag druckigt. Till ett helt annat vin, på Pure så sitter det bara en liten kisterlapp baktill som skvallrar om att det är årg 2007, känns lite sådär, nog vill man ha årgången tryckt i etiketten. Har det alltid varit så?

Ha det
Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Amon-Ra är bra grejor. Säga vad man vill men Ben Glaetzers viner levererar alltid även om man ibland kanske har för höga förväntningar. Ibland har jag tyckt att hans (och Mitolo) vinerna inte helt levt upp till förväntningarna men ändå har de aldrig gjort mig riktigt besviken.

När jag besökte Julien så noterade jag att det inte stod någon årgång på baksidesetiketten och då jag påpekade detta gick han och hämtade en rulle med små etiketter innehållandes 2007 som han klistrade på etiketten. Tydligen hade tryckeriet (eller han själv) missat detta och således måste han på varje butelj sätta en liten klisterlapp med 2007 på etiketten. Känns lite si så där men på sätt och vis blir det ju ännu mer hantverksmässigt!

Du kan vara lugn – det är nog inget bedrägeri även om jag tänkte just tanken på att många kanske kommer att fundera på saken när man noterar fenomenet. I ärlighetens namn vet jag inte om det gällde hela upplagan eller bara delar. Kolla med Bristly om du är osäker. Tidigare årgångar har varit märkta med årgången direkt på etiketten så vitt jag vet.

Ha det bra!

/ MV

Gabriel sa...

Jo det stämmer, det blev fel med tryckeriet.

På Pure står alltid årgången på övre kortsidan av korken, dvs om man lyfter på foliekapsylen så ser man årgången.

Hej hopp!

Anonym sa...

Hej MV!

Vet inte om du fick smaka på Usseglios toppviner men fick höra att dom spelar i en egen division 2007. En polare har i stort sett provat dom bättre husen och han sa att ingen 2007a kunde riktigt mäta sig med Usseglio. Två viner som han hållt som dom godaste han druckigt genom tiderna, Da Capo samt 2003 av Usseglios Réserve des Deux Frères hade inte en sportmössa.
Fick du smaka igenom hela sortimentet av 2007 hos Usseglio? Han gillade för övrigt Janasse väldigt mycket.
/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Gabriel!

Lite kul att tänka sig en kille som Julien stå och klistra på ett par tusen (förmodar jag) etiketter i storlek av en prislapp på alla flaskor - och samtidigt centrera dem. Här föreställer man sig livet som ”het” vinproducent som något i stil med att glida runt på en räkmacka. Inte då. Tänk vad så mycket konstigt en vinbonde måste göra utöver själva vinet. Inte bara guld och gröna skogar… han lät måttligt road när det kom på tal.

Följer du Sierra Carche tråden på Wine Berserkers? Det har ju gått helt över styr. Fascinerande läsning dock. Jag har inte haft tid att skriva en sekund sedan jag blev som uppslukad av utvecklingen. Kan rekommendera dig att följa den parallellt hos Bob om du inte gör det.

Ha det bra!

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Pierre Usseglio besökte jag aldrig. Däremot var jag hos deras släkting (kusin?) Raymond Usseglio vars viner var bra och mycket prisvärda.

Pierre Usseglio svarade med ett ganska otrevligt e-mail när jag kontaktade dem inför resan (inte först men när kontakten väl var etablerad). Jag tappade sugen och bestämde mig för en bojkott. Min kompis var dock hos dem i förra veckan och han fick endast smaka standardvinerna. Inte ens Mon Aieul fick han prova (eller köpa i årgång 2007). Däremot sålde de gärna 2005 och 2006 till honom. Anledningen till att jag blev lite sur i min kontakt med dem var just att de verkade ganska giriga. Hörde en del liknande kommentarer när jag där.

Att deras 2007or tillhör årgångens bästa viner betvivlar jag inte och att det alltid är en firma att följa är nog också givet. Därför hoppas jag på att 2007orna lanseras på SB. Däremot lär väl prislappen som vanligt vara oförskämt hög.

2003 Deux Frères har jag provat och visst var den enormt bra men inte det bästa jag testat. Mycket portvinstoner. Drack även en 2003 Mon Aieul för ett tag sedan som inte direkt imponerade på mig. Kändes lite slapp och trist. De andra gillade den dock.

Ha det!

/ MV

Anonym sa...

Tjabba!

Ja dettta är nog slutet för den gode J.Miller.
Bob borde sparkat han för länge sedan.
Alltid tagit J. i försvar men nu har hans eget förtroende börjat bli naggat i kanten

Gabriel sa...

MV> Julien är vad jag brukar kalla för "one man trash metal band". Han gör precis allt själv. I höst kommer hans syster att flytta "hem till gården" och börja jobba med honom. Det kan han verkligen behöva...

Jorå, trots att man försöker spendera lite sommartid med familjen så blir det mycket nattlig läsning på ebob och WB. Det finns inga ord längre när det kommer till den mannen, Jay Miller. Och hur i h***vete kan man som arbetsgivare och företagsledare (RP) låta en anställd åsamka företaget så otroligt stor skada om och om igen. Unbälibävel!!

Mina Vinare sa...

Hej!

Ja, nog känns det som om Jay Millers dagar hos The WA borde vara räknade men samtidigt tycks Parker hålla honom hårt om ryggen. Synd för det känns som om Jay drar med sig hela WA i fallet. Även Bobs anseende får sig en rejäl törn. Samtidigt kan jag inte låta bli att förundras över engagemanget. Som någon skrev; ”det är ju bara en flaska vin!”

En person som dock alltid inger respekt och även engagerat sig i denna diskussion är Victor de la Serna – vilken hjälte han är. Ingen kan som han sätta saker i sitt rätta perspektiv och balansera det hela med fakta. Jag älskar att läsa hans poster. Följ gärna ordväxlingen med en viss Mo Kang på Wine Berserkers. Det börjar strax för mitten på sida 12.

http://www.wineberserkers.com/viewtopic.php?f=1&t=7441&start=550

Victors sista svar på sidan 12 (sista posten på sidan) måste vara en framtida klassiker:

“Yes, it's obvious that my blatantly deficient command of the English language is again causing me trouble... One of these days I'm really going to get down to learning it properly. Possibly you could advise a good school?

I'll try, anyway:

Let's see: market figures (that's before the economy crashed, of course) indicate that Spanish wine sales grew powerfully after JM began covering them for the WA. Oh, they were growing powerfully before that, you'll say. And they will possibly grow powerfully again when the economy recovers. I sort of suspect that JM's influence was not the only factor there, but it did count - for those who agree with his views, which obviously does not include you. There are many other factors in the equation, several of them entirely unrelated to wine critics. But there was also another, obvious factor: there are many other voices out there, judging these same Spanish wines from different perspectives. The Wine Spectator's Tom Matthews, Josh Raynolds at International Wine Cellar (part one of his exhaustive Spain review has just been published, BTW), Eric Asimov extolling the wonderful Ribeira Sacra terroir in the NYT, Jancis and her sidekick Julia Harding covering Spanish wine like a blanket, over at http://www.jancisrobinson.com, Joshua Greene and Patricio Tapia writing their largely anti-Parker reviews for Wine & Spirits... Heck, there's even the UK's Decanter magazine, for masochists!

Please expand your views a little. It'll help you keep things in perspective.

P.S. I understand that Italy survived Suckling and Burgundy survived Rovani, so there's hope.”

Ha en bra dag!

/ MV

Gabriel sa...

Victor är en begåvad och sansad man, och jag gillar hans viner. Jag håller med om mycket han säger - Spanien myllrar av fantaskisk terroir som kommer att ge ännu fler superba viner i framtiden.

Jag har svårt att hålla med om formuleringen: "Det är bara en flaska vin". Där är jag på Posners sida. Importörer, producenter och butiker i USA kan tjäna MILJONER om ett vin som görs i stor upplaga får 96 poäng. Så är det bara. Det går inte att säga att "det är bara en flaska vin". Det handlar om stora pengar och därför kan man inte se lätt på oegentligheter som dessa.

Mina Vinare sa...

Hej Gabriel!

Visst är ämnet viktigt och så klart är det “big business” speciellt i USA men vissa synpunkter och poster är ju helt i det blå. Daniel Posner har en framtoning som inte alls tilltalar mig normalt sett. I just den här tråden har han faktiskt framstått i lite annan dager – till det bättre. En del av hans åsikter är mycket kloka och insiktsfulla, speciellt när han tänker efter och formulerar sina tankar i lugn och ro. Tyvärr skjuter han lite ofta från höften och både spekulerar villt och vrider på fakta. Det värsta är då att drevet går och alla hänger på. Det förekommer en hel del felciteringar hos Wine Berserkers som bara smiter igenom oemotsagda. Däremot tycker jag att Posner har haft en hel del kloka synpunkter för ovanlighetens skull. Hans hämndbegär och bitterhet mot Parker, Miller och Squire är dock lite för uppenbart.

Sedan har ju tråden tagit alla möjliga vändningar och sidospår hos Wine Berserkers. Bulletin Board har hållit sig mer till grundproblemet fast varit mycket tråkigare att följa. Mer fart och fläkt på Wine Berserkers.

Just det där med ”bara en flaska vin” kommer från BB och en viss David M. Bueker och syftar på alla konspirationsteorier om ”spetsade varuprover”;

”And if the "federal authorities' actually looked at a wine "bait & switch" that would be an even greater waste of time and money than their hounding of Barry Bonds. It's just a bottle of wine. The people who have any need to investigate are investigating. No critic is under any obligation to immediately re-taste a wine because someone had a bad experience.”

Sedan har det ju framförts en hel del synpunkter på tillvägagångssättet med själva provningsrutinerna och jag kan hålla med om att det finns en del att förundras över men vissa förslag känns aningen naiva och närmast löjliga. En bra ironisering på ämnet tycket jag att Neal Mollen fick till på BB;

”I think that from now on, all TWA reviewers should taste exclusively quadruple blind -- ignorant if the wine is actually a liquid -- in a hermetically sealed white room, and only after multiple samples, purchased separately in 5 different states by nuns who don't know each other, have been analyzed by a GCMS analyzer. No one should be permitted in the room except for . . . well, no one should be allowed in. A priest, a rabbi, and a shaman should be posted outside the door with instructions not to open the vault until a specific time, even if they hear the reviewer screaming in pain.

Then some brilliant math-and-computer jock -- Vastola -- should be responsible for tallying the scores, but he has to do so blind to the wines because I don't trust the sanity of anyone who will willingly live in upstate NY.

Seriously, I know there are significant issues here, but these tastings have to take place in THE REAL WORLD. Let's keep some perspective here.”

Vi hörs!

/ MV

Gabriel sa...

Ja underhållning är det i alla fall! Jag vet att Daniel Posner förlorade en son för några månader sedan. En inte helt galen gissning är att han lagt mycket av sin energi på det här med Miller och Parker för att hålla tankarna borta från det som hänt.

Ingen rök utan eld och det är den ena skandalen efter den andra med Miller. Jag hoppas att Parker hittar en ny medarbetare som är intresserad av att hålla sig till de högt uppsatta restriktioner som fins inom TWA.

Mina Vinare sa...

Hej igen!

Det där med att han förlorat en son visste jag inte och det kan ju delvis förklara hans aggressivitet. Nu tycker jag att han alltid haft en ganska tråkig ton under sina år på Bulletin Board. Jag minns mycket väl 2007 och när han gav sig på Jay Miller på ett närmast maniskt vis och sedan dess har det bara rullat på. Denna gång har han faktiskt mer nyanser i sina inlägg och han skrev ett rysligt bra svar på anklagelsen att vara efter hela TWA staben. Han har en del kloka åsikter helt klart.

Jay Miller framstår ju däremot som en större fåntratt än jag kunnat föreställa mig. Nu känns det som det gott troll i alltihopa och vad han än gör och säger så blir det fel. Det enda raka han borde göra är att frivilligt stiga av eller åtminstone ta timeout. Synd om Parker men han får skylla sig själv. Han har uppenbarligen ingen fingertoppskänsla när det gäller rekryteringar. Hela hans anseende står på spel på grund av Jay Millers felsteg.

Jag har många gånger förundrats över Jay Millers bedömningar men ofta har de också stämt ganska väl överens med mina egna. Egentligen har jag mest synpunkter på hans person och sätt att angripa sitt uppdrag. Hans smakpreferenser kan jag acceptera ganska många gånger – dock inte alltid.

Dåligt omdöme verkar han dock alltid ha.

/ MV

Anonym sa...

Tjabba!

En fråga om något roligare, tänkte kolla med dig om du provat Mas de Boislauzon tinot som Bristly lanserar i höst?
Ett vin jag varit sugen på men tror inte det gick att få tag på i sve förra året.
Tror bob gett det 93-94 pinnar, bara inte priset blir för avskräckande skall jag försöka knipa någon pava.
Att inte Parker givit J.Miller hans stora 45:a i röven för länge sen är ju ett mysterium. Kanske advokaten himself börjar betygsätta Aus igen:-) medans Miller getting sacked, för Parker håller på att tappa brallorna när han går ut och försvarar den stackars mr.J
/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Ja, det behövs roligare saker att tänka på hur underhållande läsningen än är.

Nej – jag har aldrig provat Tintot. ”Kompisen” äger några 2006or så jag hoppas på smakprov någon gång. Enligt honom är det ett ganska mörkt och stöddigt vin som behöver tid. Inte direkt tillgängligt utan mer ett vin att spara på lång sikt.

Om Bob skulle ta sig an Australien igen hade det varit en dröm som gått i uppfyllelse…

/ MV

Gabriel sa...

Posner var en av de första som köpte på sig ordentligt av Jay Millers 92-poängs 12$-spanjorer och snabbt upptäckte att det inte stod riktigt rätt till. Det är först nu som resten av världen fått bevis för det som Posner påstått hela tiden. Jag kan inte fatta hur han orkat hålla på som han gjort, men jag tycker inte han gjort fel som kritiserat det som faktiskt visat sig vara dåligt.

Det som gör mig så upprörd med hela den här röran är att jag spenderat så mycket tid på Ebob under några år. Forumet har varit en ovärdelig källa till information, kunskap, kul läsning osv - det har givit mig mycket. Nu är allt detta på väg i graven på grund av en bindgalen moderator och en dum-lat låtsaskritiker.

WB är kul men kommer att sakna tyngden som ett forum får när proffs är med i diskussionerna och därför kommer det inte bli lika aktivt, tyvärr.

Mina Vinare sa...

Jag håller helt med dig om ebob och (Bulletin Board). Det har varit det främsta forumet under många år men nu känns det ganska tamt. I ärlighetens namn tycker jag att det började dala redan före den stora striden i våras. Många profiler försvann ett bra tag innan dess och efter sista ”utrensningen” så har glöden helt falnat. För mig har det varit den absolut främsta källan för information och inspiration. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra.

Wine Berserkers känns som en samling högljudda personer som älskar att posta den ena oförskämdheten efter den andra och faktakontrollen känns som obefintlig. Jag orkar faktiskt inte spendera så mycket tid där annat än den pågående tråden.

Beträffande Spanien / Jay Miller / Daniel Posner så vet jag inte vad jag ska tro. Som jag ser det började allt med Jay Millers första Spanienrapport i februari 2007 (issue #169). Gå in och följ tråden om du inte tidigare läst den. Du kommer att känna igen många namn från WB. Jag minns Posner som mycket mer aktiv än vad jag kan se nu när jag läser den men han verkar ha trappat upp kriget mot Jay alltsedan dess.

(Rubriken är en klassiker; Jay Miller goes Bananas and doles out 5 times 100 pointers to the Spanish)

http://dat.erobertparker.com/bboard/showthread.php?t=122806

Att många av de billigare högpoängarna inte håller måttet är nog klart men faktiskt tycker jag inte bara det är Jay som varit för optimistisk. Även Parker själv var väldigt högt i poäng på viner som jag inte riktigt tycker har hållit hela vägen. Jag tror de har fallit för vinernas charm och helt enkelt inte haft några meriter att falla tillbaks på. Jag köpte mycket i just 90-93 poängsnivå från Spanien 2001 som Parker bedömde och mycket har varit tveksamt men också en del som verkligen hållit måttet.

Detta upptäckte jag innan Posner började ge sig efter Jay Miller och därför har jag lite svårt att se honom som en hjälte. Jag tycker han gnällt på det mesta och visat en ganska trist attityd.

Jag kommer inte att ha tillgång till Internet nu på ett par dagar så jag kan inte följa slutet och inte heller granska kommentarer. Om du svarar och inte ser din kommentar publicerad beror det på detta och inte på att du blivit bannlyst från bloggen!

Vi får fortsätta om ett par dagar när vi vet slutet (hoppas jag – annars blir det för många sena nätter i rad).

Bästa!

/ MV

Anonym sa...

två veckor utan ett inlägg!
Kom igen nu, vi vill ju läsa mer.
Körde du bara en teaser med dom första inläggen som var superba för att sedan hålla oss på streckbänken?

Mina Vinare sa...

Hej!

Nejdå, inte alls. Tack för positiv kritik. Jag hade ambitionen att spendera mycket tid med inlägg under min kvarvarande semester men det var lite för optimistiskt. Var gång datorn åker fram får hustrun något mörkt och hotfullt i blicken…

Allvarligt talat så har tiden inte räckt till för att skriva färdigt resten. Jag längtar själv efter att få summera CndP besöken men jag har faktiskt inte hunnit. Massor av måsten och även det fina vädret inledningsvis har gjort att bloggen fått prioriteras ned. Just hemkommen från tre dygn i Tivedens mörka skogar (inte ens täckning på mobilen) så är inte bloggen prio ett.

Jag hoppas få lite mer tid framöver men det ser dystert ut de kommande två veckorna. Ska dock försöka hinna med något inlägg.

Jag hoppas på tålamod!

/ MV

Anonym sa...

Det är klart man har tålamod
när det är sådan hög kvalité på det du skriver.
Njut av semestern och ta vid detta när semestern och det fina vädret avtagit.

Anonym sa...

Hallå där!

Korkade en Fianceé till lasagnen, smack, där satt den. Det är något visst med årgång 2007 endå.
Jämför man detta med teroir så känner man ingenting av den 15% alkoholen, och jämför man pris, nåstan dubbelt så dyrt men minst 4ggr så bra. Skulle byta mina 6 flaskor terroir mot en fianceé.
Nu är jag nöjd och tillfreds, men endå inte riktigt, vad kommer att hända med lagring?
Blir verkligen detta vin bättre med lagring?
Ja nya tveksammheter dyker upp, aldrig får man bara njuta:-).

Ha det bäst

/Johan

Mina Vinare sa...

Först ett tack för vänliga ord av anonym.

Hej Johan!

Kul att den smakade. Lustigt nog satt jag och funderade på att prova just det vinet ikväll men ångrade mig. Under mitt besök hos Julien blev jag mycket imponerad av just Fiancée. Beträffande lagring så vet jag inte. Läste mycket positiva recensioner om 2005an nyligen och jag tror nog att Fiancée är klart lagringsdugligt i bra årgångar. Jag provade ren Syrah från 2008 (fatprov) vid mitt besök och den var fenomenalt bra. Han kommer inte att göra någon 2008 Fiancée så passa på att njut av 2007an. Även Signature var mycket bättre hos honom än tidigare smakprov. Jag tror att Julien har lyckats väldigt väl med just sina 2007or och de fatprov på 2008orna jag fick var mycket bra.

Beträffande Terroir så undrar jag om det är något fel med dina flaskor. I min värld är det ett jättegott vin även om jag håller med om att Fiancée är bättre.

Ha det bra!

/ MV

Anonym sa...

Nä nu vette katten, vad är det med dessa viner. Hade sparat en skvätt i flaskan för att prova vad som händer med vinet efter några timmars luft(dekanterades aldrig).
Ja då sitter vi här igen, all smak är i stor sett som bortblåst, endast alkoholens stickiga ångor kvar. Alla vid bordet är märkbart förvånade. Vad har hänt med vinet, på mindre än fem timmar har det bokstavligen dött. Öppnade två flaskor och inte någon skillnad. Har även hällt en skvätt i en flaska som står i kylen för prov imorgon. Klarar inte vinet ett par timmar med luft undrar då vad som händer med lagring?

/Johan

Mina Vinare sa...

Hej igen!

Det låter ju tråkigt. Läste idag en fråga på BB från en person som ville ha råd beträffande 2007 Clos des Papes. Kanske något att fundera över när det gäller alla nybuteljerade viner? En del svar är tänkvärda:

http://dat.erobertparker.com/bboard/showthread.php?t=206943

/ MV

Anonym sa...

Hej MV!

Provade det som jag sparat av Fianceé från igår, eldigare och mindre fruktigt en gårdagen betydligt sämre helt enkelt.
Detta vin skall drickas pop n` pour, jag fann i vinet idag likheter med en Ca Di Pian, hur sjukt det än låter.
Skall nog best några fler flaskor för direkt ur flaskan var vinet riktigt bra. Har du någon koll på druvsammasättningen i signature?
Såg att The rohne report kommit med en sammanställning av 2007 års viner. Vet inte om det är något du brukar läsa men jag skickar en länk iaf.
http://www.therhonereport.com/issues/pdf/TheRhoneReport_Issue1.pdf

Ha det

Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Synd att det gick som det gjorde med Fiancée. Jag har inte provat mer än två glas i samband med provningar så att påstå att jag följt utvecklingen i flaskan är att luras. Får nog prova en hel flaska snart.

Den gode Jeb Dunnuck har jag allt koll på. Såg en uppgift om att han troligen ska börja som kritiker på allvar och kanske ta betalt för sina tjänster i stil med The WA och övriga. Jag skrev om just honom i en post tidigare i år:

http://mina-vinare.blogspot.com/2009/01/en-sjlsfrnde.html

Efter att läst igenom hans omdömen och hans betyg så är vi väldigt överens om det mesta (det brukar vi vara). Han är generellt lite positivare än mig men han är också lite lägre i poäng på ett par viner som jag föll rejält för. När jag blir klar med mina inlägg så kommer du nog att se att mina intryck och poäng ligger i linje med hans. Han har provat mer än mig men jag har provat några som inte han har gjort…

Ha det bra!

/ MV

Anonym sa...

Nu har du väl vilat dig i form väl länge. Jag ser framåt och vill läsa mer./Cullen from Höganäs or High Nose.

Anonym sa...

Tjenare!

Ser att vinet med frågetecknet på kommer från Domaine de Cristia. Ser ut att var Châteauneuf-du-Pape - Red 2007, eftersom etiketten på Renaissance är vit. En av dom bättre 07orna alltså? Ska bli spännande att läsa mer om vinet framöver.
/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Cullen!

Tack för ditt engagemang. En av mina tidigare anställningar var hos en amerikansk koncern och ett av de svenska lokalkontoren låg i Malmö men vi flyttade sedan till Lomma. Som ett skämt brukade vi namnge kontorets lokalisering med ”Pocket”. Det var bara skåningarna som tyckte det var roligt.

På tal om Skåne så är jag nyss hemkommen till denna ljuvliga landsända efter fem dagars förvisning i Stockholm… fast ärligt talat är det en fantastiskt vacker stad men så lurad på pengar har jag inte känt mig på länge. Vilka priser! För samma summa det kostar att åka Djurgårdsfärja och tunnelbana hade vi kunnat ha rest Öresund runt.

Är nu upptagen ytterliggare ett par dagar men sedan har jag en veckas semester kvar och kanske lossnar allt då? Jag hoppas själv på det.

Ha det bra!

/ MV

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Nu får jag leka Brasse och säga: fel, fel, fel, fel…

Gissningen var klok men det är inte ett vin från Cristia. Förvisso var jag där och självklart kommer jag att skriva om det. Vinerna var riktigt bra och besöket ett av de trevligaste på hela resan. Dessutom fick jag rester från provningen med mig hem till ”stugan”.

Nej, flaskan på bilden har förvisso en vit etikett och som nästsista post i skildringen från resan kommer den eftersom besöket kom så i kronologisk ordning. Du får fortsätta att gissa eller hålla ut.

Ha det gott!

PS. Såg dina kommentarer hos FV om Fiancée och håller helt med dig om poängen. DS

Jos sa...

Släpp sargen och kom in matchen, - aningen för långa pauser i ditt bloggande ;)

Nämen seriöst, blir lite nyfiken på fler redogörelser från CdP. Själv tyckte jag Beaurenard imponerade med riktigt bra viner, och hyfsat billigt var det också. I alla fall på plats. Fortia var också väldigt bra för att ligga runt dryga 20 Euro. Och visst fick man välfyllda glas hos Clos Des Papes! :)

Jos sa...

Såg nu...; Vad lustigt/tråkigt att vi båda skippade att besöka Usseglio av samma anledning!

Mina Vinare sa...

Hej Jos!

Sargen är släppt! Tror det kommer nytt inlägg redan ikväll. Dock inte om ett franskt vin. Ska snarast därefter återuppta rapporten från CndP.

Beaurenard körde jag förbi flera gånger och varje gång tänkte jag att nästa gång måste jag gå in. Sedan var veckan slut och det blev aldrig något besök. Kan mycket väl tänka mig att vinerna var bra. Deras prestigecuvée brukar vara en tuff rackare men kanske den är mer tillgänglig 2007?

Tycker Clos des Papes var väldigt generösa. Med deras status hade de kunnat ha en mer uppnäst attityd (vilket de ska ha all heder av för att de inte har). Vilket inte kändes som fallet när det gäller Pierre Usseglio. Inte alls kul att ha kontakt med. Hörde i efterhand att de sålde både 2005or och 2006or till bra priser så lite ångerfull är jag ändå att jag aldrig åkte dit.

Ha det bra!

/ MV

PS. Jag är gammal hockeymålvakt så det där med sargkanten känns inte alls aktuellt – möjligen buren då. DS

jos sa...

Jo, jag ångrar lite att stoltheten hindrade mig från att besöka Usseglio... Kan ju säga rakt av att deras 07or inte går av för hackor efter att ha druckit 2 flaskor Tradition. Dessutom ligger både 2 Freres och Aieul 07 i källaren och väntar...

Mina Vinare sa...

Hej Jos!

Har förstått att Usseglios standard 2007a är enormt bra. Då undrar man givetvis hur bra de två specialarna är. Jag kommer att försöka komma över några så småningom.

Såg i någon tråd (Finewine?) att du provade 2007 da Capo hos Pegau. Från fat förmodar jag. Blir allt lite avundssjuk… jag fick inte prova något alls från 2007 när jag var där – bara redan buteljerade 2006 Reservée och 2005 Cuvée Laurence (som inte var så värst kul).

/ MV

Jos sa...

Aj, gillade du inte Cuvee Laurence? Jag tyckte den var riktigt bra faktiskt.

Jo stämmer ang. Da Capo -07. Helt fantastiskt bra och jag kommer garanterat att försöka lägga vantarna på någon när de hamnar i flaska även om det med all säkerhet kommer bli riktigt dyrt..

Mina Vinare sa...

Nu blev det så där konstigt igen. 2005 Cuvée Laurence är givetvis ett bra vin men i förhållande till prislappen kändes den helt ointressant. Tyckte faktiskt att 2006 Reservée var bättre. Tyckte Cuvée Laurence kändes lite för örtig och tam i frukten – som om den redan är för utvecklad. Visst är den söt men mer av mognad än frukt upplevde jag. Får kanske ångra mig. Doften var ju fantastisk.

Vi får se!

/ MV

Anonym sa...

Hej MV!

Efter en del funderande har jag kommit fram till att den hemliga producenten måste vara Domain de Saint-Perfert.
Ny spännande producent (första vin 2003) på uppgång, hög andel Grenache (80%), gamla stockar och mycket lovande bedömningar av PR speciellt för årgång 2007 (soft, round full-bodied, very sexy, exceptional pure, layered and just a brilliant CdP).

Eller?

/Johan S

Mina Vinare sa...

Hej Johan S!

Attans, du förstör ju all spänning ; )

Visst är det Saint-Prefert. Hennes 2007 ”Reserve Auguste Favier” är helt underbar. Ganska söt i stilen men ack så charmigt och gott. Många kommer att rynka på näsan åt den söta frukten men störs man inte av det så kommer man att falla pladask för vinet. Inte stöddigt eller tufft, bara gott och inställsamt. Jag provade även 2007 Columbis som också var jättebra men inte i samma klass som hennes AF. Jag fick även med mig 2007 ”Collecion Charles Giraud” men har inte provat den ännu. Ska vara mer strukturerad och lite kärvare i stilen. Håll utkik efter Isabel Ferrandos viner för hon är nog nästa superstjärna – dessutom en mycket trevlig och charmant Madame.

Ha det gott!

/ MV