söndag, juli 24, 2011

Now the party's over!

Nu har jag ju redan bäddat in ett klipp med just den inledande textraden så denna gång slipper ni musikaliska referenser.

Idag är det fest i familjen - kunde också vara en passande rubrik. Sonen har firat födelsedagen med grillade hamburgare och tårta. Dryckesalternativen för släkt och vänner begränsades till folköl, bubbelvatten, läsk eller bag in box. Serverat ur karaffer blir det lite festligare och faktiskt inte alls så simpelt som många vill göra gällande. Dagens val föll på 2010 Gnarly Head, Lodi "Zinfandel Old Vine".

Ett helt okej vin som fyller sin funktion utmärkt. Syltigt och saftigt? Javisst men för den som sitter nöjd med ett inställsamt och gott vin till en hamburgare duger det gott. Fast när gästerna gott hem och stöket är undanröjt och endast barnens gudmor stannar kvar är det dags att skölja ur gommen med något mer seriöst - eller i värsta fall ännu syltigare dryck. Med viss bävan drogs korken ur flaskan och då det var ett tag sedan senast, fanns onekligen en del farhågor som först besannades men sedan kom på skam:


2007 Domaine la Barroche, Châteauneuf-du-Pape "Terroir" har en ganska tät och mörkröd färg. Doften är en aning utvecklad och rökig med kryddiga inslag. Mörka bär, choklad och kola med enbärsbuske och en antydan till lakrits. Mineral och gjutjärnsgryta med drag av kirsch. Sedan alltmer kryddig och sådär lite härligt mystisk som jag oftast enbart finner i viner från distriktet ifråga. Riktigt trevlig faktisk.

Smaken gör mig genast superorolig med sin spritsighet och klart stickiga smak. Fast denna försvinner efter bara någon minut i glaset och återvänder sedan aldrig mer i kommande glas. Istället smakar det riktigt gott med en härlig sötfruktighet av solmogna bär. Kola, jordgubbar och lakritsremmar med en viss antydan till torkad frukt i den strukturerade och rena eftersmaken. Mineraler, plommon och en på något vis komplex smak som utstrålar en hel del klass. Faktiskt riktigt gott och överraskande positivt men med en viss varning för alkoholhetta i eftersmaken med stigande temperatur (serveras alltså ganska svalt för att undvika detta).

Tur och tallang (som Wilmer X sjöng) eller bara en bra flaska? Jag vet inte men mina tidiga intryck av det här vinet var väldigt positiva men sedan hade vi några mindre lyckade ögonblick och just därför känns det väldigt kul att kvällens upplevelse blev så bra igen. Jag hoppas verkligen att denna upplevelse kommer att upprepas med Juliens öriga 2007or så småningom. Det blir faktiskt 92/93 mycket trevliga poäng men med en viss bävan för att nästa flaska kanske inte alls kommer att bli en lika lyckosam upplevelse. Fast kanske är det just så det kommer att bli.En annan födelsedagsgris är faktiskt värd att uppmärksamma. Robert Parker delar högtidsdag men min son och på Bulletin Board gick det idag att läsa om hans planer inför firandet. Lustigt nog så drack jag ett av vinerna han planerat för så sent som i måndagskväll. Under vår Bohuslänsrundtur besökte vi våra nyfunna vänner från Göteborg – C och J – och helt blint serverades bland övriga goda viner:
2007 Domaine Isabel Ferrando, Châteauneuf-du-Pape "Colombis" och det blev nog kvällens vin om man ska se till helheten. Under snabb utveckling verkar det dock vara då vi gemensamt uppfattade vinet som ganska utvecklat. Även en mycket udda och klart märklig flaska av Juliens hemkörda avnjöts (eller hur man nu ska utrycka det).

Gårdagens två 2009or få jag återkomma till men jag sattsar garanterat på Bob när det gäller ranking av de två aktuella årgångarna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mv,

har du jämfört årgång 07 mot 09 av Terroir?
Jag hittade ingen alkoholhetta i 09, vilket jag tyckte var för störande i 07.

/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Tyvärr har jag inte provat årgång 2009. Minns däremot 2007an som ganska alkoholrik redan som ung men med en fruktighet som höll emot. Nu fick jag känslan av en viss utveckling istället för mer bubbelgumlik frukt som när vinet var ungt. Troligen ingen långliggare men ett par år till kan aldrig skada. Vet att Julien anser att vinet ska drickas ungt men jag är beredd att chansa.

När det gäller årgång 2009 så är jag lite förvånad över bilden som tycks spridas i etern. Alltid svår att generalisera men min uppfattning är att 2009 i södra Rhône och hela södra Frankrike är en extremt het och stöddig årgång. Det var rekordvarmt (var själv där i juni/juli) och alkoholhalten i de 2009or jag provat har generellt varit betydligt mer påtaglig än i motsvarande 2007or. Den senare årgången lever på sin friskhet och trots sin i övrigt fruksöta och varma stil upplevs som behagligare än 2009. Nu är det kanske tidigt att ta ställning och undantag finns givetvis i bägge fallen.

Läser man vad producenter och kritiker skriver om 2009 så tonar en helt annan bild fram när det gäller södra Frankrike (och södra Rhône). Jag träffade för ett par månader sedan fyra ledande producenter från Châteauneuf du Pape och även om de hade olika åsikter så tonade bilden fram om en ganska ovanlig och svårbemästrad årgång. Nu håller säkert inte alla med men att generellt inbilla sig att 2009 skulle vara en bättre eller mer klassisk årgång förstår jag inte. Läser man David Schildknechts två senaste rapporter (Languedoc och Roussillon) så beskriver han rätt väl vad 2009 representerar.

Långt svar på en enkel fråga men jag håller på ett inlägg om årgång 2009 så ämnet känns viktigt.

Ha det fint!

Johan

Anonym sa...

Hej!

Tack för trevligt besök och sällskap på västra Orust - uppenbarligen ett nytt och spännande landskap för er "Skåningar"!

Beträffande vinerna så har du nog rätt i att Colombis blev kvällens bästa vin till slut, men inte utan tuff konkurrens från tidiga Brundlmayer, via Corullon och senare Montefico - vart och en med sin egen kvalité, charm och ålder.

Väl mött igen i Bohuslän (eller Göteborg)

Carina och Johan S

Mina Vinare sa...

Hej vänner!

Ledsen för sen respons men efter vår mycket lyckade Bohuslänstripp bar det ganska raskt vidare till en betydligt närmare men likväl underbar (kanske bäst?) del av landet – Österlen.

Vill passa på att tacka för gästfrihet, god mat och goda viner!

Ha det fint så hoppas jag vi ses snart.

/ Johan

Anonym sa...

Mv,

ingen alkoholhetta i 2009 terroir!
Ett friskare vin än 2007 och inte alls lika sött.

Tror det blir en bra årgång.
Jag har haft alldeles förmycket flaskvariation från 2007, en pava kanon, nästa sådär. De viner som varit bra har varit riktigt bra men sedan om 3-4 flaskor av ett 12-pack är tveksamma är det inte roligt

/Johan

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Jag vet att variationen varit stor och just du verkar ha haft riktig otur.

Får kanske försöka få tag och prova en 2009a för att jämföra. Nu var 2007an som helt nybuteljerad mycket friskare och mer balanserad än vad den redan efter ett halvår utvecklades till.

Ha det fint!

/ Johan