lördag, april 10, 2010

Och julen varar väl till påska…

Tanken var att hålla en uppföljningsprovning på temat Châteauneuf-du-Pape och årgång 2007 före påsken men på grund av bristande ork och tid så blev det aldrig något med den saken. Rubriken var reserverad för just det planerade inlägget men eftersom provningen aldrig blev av i tid så skrinlades rubrikplanerna för framtida bruk… trodde jag.

För ett par veckor sedan damp det ned en förfrågan och inbjudan till Gomseglet. Vår vän vinimportören undrade om vi kunde tänkas vara intresserade av att besöka honom och hustrun under påskhelgen för en bit mat och lite gamla viner som de gärna ville bjuda oss på.


Själv tvekade jag inte en sekund utan svarade per omgående att jag i alla fall hade tid och gärna kom som gäst. För ett tag trodde jag att chansen hade glidit mig ur händerna och att provningen redan var fulltecknad. Tydligen hann jag in i tid med mitt svar och därför var jag en av de både lyckliga och tacksamma Gomseglarna som fick avnjuta en fantastisk samling viner i trevligt sällskap med en efterföljande Boeuf Bourgogne som också den var magnifik.

Det var länge sedan jag var så förväntansfull inför en provning och inte blev jag besviken.

Vinerna serverades i flighter om sex med två extraviner på slutet. Samtliga viner i de sex flighterna serverades helblint och i en ordning med en pedagogisk indelning. De två extravinerna serverades helt öppet. Ingen poänginsamlig eller dissekerande av Parkers omdömen utan mer en diskussion beträffande vinernas ursprung och mognadsgrad. Nedan följer mina provningsnoteringar och tankegångar med efterföljande facit med allmänna funderingar och observationer.


Uppvärmning – Den vita flighten:

Vin 1
Färgen är klar och ljust gröngul med inslag av guldnyans. En örtig och gräsig doft men också fatvanilj och rökighet. Fetma, vax och gummi med mineraler av sten/grus. Riktigt läcker doft. Smaken är ren med krisspigg frukt och nästan brödighet. Tropisk frukt med citrus, gräs och örter. Kafferost och ekkryddighet. Gott och smakrikt i en tillgänglig stil. Chardonnay eller Bordeaux? Kanske rentav Soave?
2003 Château Montus, Pacherenc du Vic-Bilh Sec
Nja, det blev ju inte så bra gissat. Fast å andra sidan är det nog inte många som skulle gissa rätt på det här. Jag visste faktiskt inte att Alain Brumont gjorde en torr vit Château Montus. Druvan i vinet är Petit Courbu och jag tror aldrig att jag tidigare hört talas om den eller provat den. Normalt brukar det vara Petit Manseng och Gros Manseng man förknippar med området. Ingen stor produktion med sina 20 000 buteljer årligen. Jag tycker att det här smakar riktigt gott och jag upplever en hög kvalitet i vinet. För mig ett 92 poängs vin som passar min smak extremt väl. Mig veterligen aldrig bedömt av Parker. En kul och överraskande inledning på kvällen tycker alla.Vin 2
Färgen är ljust laxrosa eller närmast orange. Doften direkt oxiderad med mandelmassa, moget äpple och svamp. Rostad karaktär med kaffe, nougat och röda bär samt ett blommigt inslag. Intressant och spännande. Smaken är oxiderad med uttorkad fruktighet och övermogna äpplen. Mandel, skalbeska, pomerans och örtighet. Klart moget vin eller så är vi i Jura. Gissar dock på norra Rhône eller övermogen Bourgogne. Svårt när vinet är så här utvecklat.
1991 M. Chapoutier, Hermitage Blanc "Chante-Alouette"
Gissningen gick hem men vinet smakar direkt inte godare för det. Intressant och som substitut till Sherry fungerar det perfekt. Under den starkt oxiderade ytan finns det en fruktighet som ändå lyser igenom och gör vinet spännande. Det blir 87 poäng men mer av akademiskt intresse. Det här vinet brukar kunna uppträda lite hur som helst även i unga år så jag är inte helt säker på att det endast är åldern som tagit ut sin rätt. Parker på 90 poäng vid senaste smakprovet 1996 och med ett dricksfönster angivet fram till och med 2009. Det var nog på håret. Ingens favorit.Inledande röda uppmjukningsflighten – Den enkla?

Vin 3
Färgen är ljust sammetsröd. Doften är örtig med kanel, järn, stall och bläckighet. Kardemumma, metall, svett och läder med inslag av höstskog. Gräs, medicinalinslag och choklad med torkad frukt och svamp. Ganska mogen och förförisk doft. Smaken är stram med svartvinbär, örter och torkad frukt. Kännbara tanniner och ett uttorkat intryck med starkvinstoner. Utvecklat, korrekt och ganska gott. Kan det vara något annat än Cabernet Sauvignon eller Bordeauxblandning från antingen just Bordeaux eller annars Italien?
1993 Château Vannières, Bandol
Ja, det kunde det. Inte första eller sista gången som Mourvedre lurar mig eller någon annan till klassisk mark i Bordeaux. En i gruppen gissar tillslut rätt och det är ganska imponerande, speciellt som de första tre röda vinerna hör ihop – så mycket berättar vår provningsledare. Jag provade ganska nyligen årgång 1998 av samma vin och det var ingen kul upplevelse. Det här smakar mycket godare och är faktiskt mindre utvecklat. Klassisk producent som förtjänar lite mer uppmärksamhet. Kanske det ”tunnaste” och minst koncentrerade vinet under kvällen men gott doftar och smakar det. För mig ett vin värt 90 poäng men man ska inte förvänta sig ett storslaget vin utan ett mer matvänligt och elegant vin. Jag är osäker på den exakta druvsammansättningen men Mourvedre brukar dominera med ett inslag av Grenache. Ej bedömt av Parker men yngre årgångar har börjat bedömas av Neal Martin i The Wine Advocate med ganska fina betyg som resultat.Vin 4
Färgen är klar och svagt tegelröd. Doften är stor och bläckig med rostade inslag och en metallisk karaktär som sedan övergår alltmer mot stall, dynga och multna löv. Kött, kanel och mörka dova inslag. Djurisk till tusen. Smaken är ren, bärig med lakrits, svartvinbär och körsbär. Ganska tuffa tanniner och mörkfruktigt med plommon som framträder mer efterhand. Ett lite rustikt vin som ger associationer åt Sydafrika till men även modern och experimentell Bordeauxblandning från Italien?
1994 Domaine Tempier, Bandol "Cuvée Spéciale Cabassaou"
Eftersom vi inte hade facit på det förgående vinet fortsätter de galna gissningarna. Som sagt Bandol och Mourvedre är inget man dricker för mycket av. Svårt att känna igen men med facit i hand så finns ju allt där som man ska söka efter. Detta är kanske den mest kända (och erkända) producenten i området. Gör ett antal olika cuvéer och just Cabassaou är Domaine Tempiers prestigecuvée gjord på nästan enbart Mourvedre. Högst personligt vin som kanske inte är helt okomplicerat att dricka. För min del imponeras jag av vinet och koncentrationen men besväras av de klart murriga tonerna. Det blir ändock 92 poäng från mig. Har bedömts lite då och då genom årens lopp i The WA och det finns en notering av Parker från 1997 om ett vin vid namn 1994 Domaine Tempier, Bandol "Cuvée Speciale" och jag gissar att det är samma vin. I så fall delar han ut lite låga 87 pinnar med konsumtion före år 2005 som rekommendation. Det är lite onödigt försiktigt. Det här håller flera år ännu. Kanske är han försiktig eftersom han anser årgången svår:

“While 1993 was a terrific year for this small Mediterranean appellation, 1994 was a difficult vintage in Bandol. Domaine Tempier's two cuvees of 1994 look impressive, especially their regular cuvee. Surprisingly, the 1994 Bandol Cuvee Speciale (90% Mourvedre) is more evolved than the Cuvee Classique. The Cuvee Speciale exhibits a spicy, sweet, garrigue (the earthy, Provencal herb melange of aromas) nose, good ripeness, and round, spicy, medium-bodied flavors. Plenty of Mourvedre's tree bark, animal fur, and leathery component is present in this wine, so tasters should be prepared for a provocative example of Bandol. It will drink well for 7-8 years.”
Vin 5
Färgen är klar och aningen tegelröd. Det doftar mycket och det doftar mentol, dill, konjak och nötter med en aning mynta, vanilj och choklad. Örter, lakrits, rök och ved med tjära och en aning klister. Inte helt okontroversiellt. Smaken är ren, fruktig med citrus, svartvinbär, bläck och körsbär. Lite konjak, apelsin och en sötsyrlig eftersmak med inslag av gräddighet. Rikt och runt i en klart sötare stil än de två föregående vinerna. Eftersom jag är övertygad om att vi har ett Cabernet Sauvignon tema tror jag fortsatt på detta fast nu från Australien eller kanske USA?
1992 Ridge, Contra Costa County "Mataro Evangelo Vineyard"
Självklart är det fortfarande Mourvedre i glaset men med en liten skvätt Zinfandel iblandad. Ett gott vin från en klassisk producent om än från den nya världen. Det är kul att jämföra detta mot de två föregående vinerna och stilen är verkligen olik dessa bägge. Den som påstår att vinerna från nya världen inte går att lagra ljuger. Av de tre är detta det smakrikaste och fruktigaste vinet men också det ungdomligaste. Mycket gott som resulterar i 93 poäng och jag tror att detta går utmärkt att spara ett tag till. Enligt vår provningsledare så görs inte längre detta vin av Ridge och han om någon borde veta. Parker har bedömt vinet i juni 1994 med 89 poäng som resultat och konsumtion fram till 2001 som rekommendation. Återigen en försiktig rekommendation. Detta håller och smakar gott nio år senare:

“Dark ruby-colored, with an intensely fragrant bouquet of black and red fruits, pepper, and spicy wood, this supple wine is medium to full-bodied, with loads of delicious glycerin-imbued, chewy fruit. A joy to drink, Ridge's 1992 Mataro (Mourvedre) should continue to drink well for 6-7 years. My instincts suggest this would be a flexible wine to serve with a multitude of dishes.”
Nästa röda flight – den enklare…

Vin 6
Färgen är mörk, tät och nästan lilaröd. Det doftar köttigt, bläckigt och rökigt med tjära och ved. Svartvinbär, stall, läder, rostade fat och blå/mörk frukt. Sedan blodigt och mer animaliskt med lite ost i avslutningen. Underbar doft. Smaken är nästan gräddig med lakrits, violpastill och svartvinbärs frukt. Tuffa tanniner och påtaglig stramhet men också friskt med bra syra och mineraler. Citrus, vinbärsblad och en antydan till beska i eftersmaken. Otroligt robust vin. Mogen Malbec? Alternativt något från sydvästra delen av Frankrike - Tannat?
1986 Mas de Daumas Gassac, Vin de Pays de l'Hérault
Herregud vad svårt det kan vara. Ett vin som är 24 år gammalt och ser ut som om det vore nybuteljerat och uppträder som om det hade högst fem års ålder! Det här är nästan sensationellt. Jag har aldrig provat ett så gammalt vin som jag har upplevt så här ungt och outvecklat. Vinet är ganska välkänt i Frankrike och man brukar hitta det på hyllorna i de finare vinbutikerna. Inte brukar det var speciellt billigt heller. Jag vet faktiskt inte om vinet tas in i Sverige av någon importör men helt klart ett vin att fundera på och i så fall stoppa det längst in i vinförådet. En blandning av 75% Cabernet Sauvignon och resterande andel består av Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Pinot? samt Tannat. Jag är positiv med 93+ poäng och anser seriöst att det behöver ytterligare tid och mognad. Ytterst sparsamt representerat i The Wine Advocates databas. Robert Parker har ändå erfarenheter av vinet. I sin recension av årgång 1995 skriver han bland annat:

“I have had the pleasure of buying, cellaring, and drinking all of the Mas de Daumas Gassac reds since 1978. They have always been very good, but I am unimpressed with the rustic tannin that remains in so many vintages I purchased and cellared. The wines have always possessed good depth and robustness, but they are best drunk in their first 5-6 years of life when they are exuberant, fiery, and mouthfilling. To my taste, the roughness of the tannin becomes exaggerated with long term aging. There have been refinements to the wines' style, as the tannin in recent vintages is somewhat sweeter in the top years, which may auger well for more harmonious development past 7 or 8 years of age.”Senaste årgångarna har dock börjat dyka upp igen men med ganska ljumma betyg. Intressant historia har Mas de Daumas Gassac dock och följande utdrag står David Schildknecht för i en av sina recensioner:

“When Languedoc pioneer Aime Guibert planted his first vines in 1972 and crushed his first Mas Daumas Gassac red in 1978, he was convinced that, improbable though it must have seemed to virtually any other observer at the time, his property and wine would gain worldwide renown. And it did. But a lot of even less predictable changes including grands vins have come to the Languedoc in the last thirty years which Guibert never imagined.”

“As such, it cannot be said that any other Languedoc growers of note have followed Guibert’s lead in blend or style. These wines appear destined to remain anomalies, while the reputation of the Terraces du Larzac area and the Languedoc as a whole has risen to prominence thanks to a focus on Mediterranean varieties and a style far removed from the “classic Medoc vinification” that Guibert still advertises and that his early mentor the famed Emile Peynaud had in mind. Ironically, the tag line used in Guibert’s promo materials is “Wine as it used to be” (Un vin comme autrefois).”Vin 7
Färgen är mörk, tät och närmast svartröd. Doften är enormt rökig med kolgrill, vedspis och rostade toner. Stall, diesel och mycket komplexa aromer av aska och en aning tobak. Det är svårt att hitta någon direkt frukt bland all rökighet men jag älskar doften. Smaken är ren, fruktig och söt med en aning mandel och apelsinskal. Nötighet med citrus och jordighet av mineraler. Koncentrerad och lite rå i stilen med en påtaglig syra och tanniner i pulverform. En riktig jävla käftsmäll är vad det är. Häftigt och personligt med en härlig komplexitet - men vad är det? Jag är helt nollställd och det enda som dyker upp som alternativ är Aglianico eftersom jag tänker på den Terra di Lavoro jag nyligen provade.
1995 Domaine de Trévallon, Vin de Pays des Bouches-du-Rhône
Om det förra vinet var sensationellt så är detta en supersensation. En blandning bestående av 60% Syrah och 40% Cabernet Sauvignon. Jag har aldrig provat vinet förut och ännu mindre känt till något om dess historia. Namnet klingar bekant men jag har inga referenser till vinet eller funderat på dess existens. Detta är grymt häftigt men inte helt okontroversiellt. Det är långtifrån alla som denna kväll uppskattar vinet så som jag gör. För mig är det 96+ poäng och en av de roligaste upplevelserna på länge. Historien om egendomen och dess ägare är än mer intressant än föregående historia. Robert Parker skriver i en av sina Rhôneböcker att Domaine de Trévallon är en av hans största upptäckter under sin karriär. I The Wine Advocates databas går det bara att hitta omdömen om årgång 1990 (94p) men jag misstänker att det finns noteringar om fler årgångar i tidigare böcker. Historien är närmast bisarr med bortsprängda berg för att hitta det optimala läget för vinrankorna och planteringarna. Besök gärna hemsidan men ett utdrag om hur man upptäcktes följer här:

“Aubert de Vilaine, from the Domaine de la Romanée Conti, in Burgundy, was the first person to be impressed with our wines, back in 1978, during a tasting in Beaumanière. He mentioned it to his importer in the United States, who loved it and began buying our red wines, recalled Eloi and Floriane Dürrbach. This importer told Robert Parker about us, who then tasted our '82 vintage. He really loved it. In fact, ours was the first wine made in the Alpilles that Robert Parker ever wrote about. That was in 1984. It is since then that the name of Trevallon began to forge its reputation. But we were better known abroad than in France.”“We were lucky. Some great French chefs, such as Raymond Thuillier, of the Oustau in Baumanière, Pierre Troisgros and Pierre Gagnaire soon included Trevallon wines on their wine menus. We now have more than 600 restaurant customers throughout France and our wines are available at restaurants all over the world.”

Så kan det gå - när Bob är på…Nästa par – En stor och en liten…

Vin 8
Färgen klar och mörkt röd. Det doftar läder, stall, gasbinda och tryffel. Udda kombination måhända men väldigt spännande. Sedan doftar det mer hederligt plåster och lim med en markant rökighet av kolgrillad och vidbränd biff. Därefter korv och lagerblad. Doften är sannerligen lite udda men oerhört komplex. Smaken drar åt körsbär, violpastill och lakrits till. Klart mineralig och syrlig smak med svartvinbär, citrus och lakrits. Även i smaken en lite grillad köttighet. Mycket lång eftersmak med inslag av beska. Det borde vara Syrah eftersom alternativen börja kännas uttömda. Klassisk mark?
1990 E. Guigal, Côte-Rôtie "Brune et Blonde"
Med tanke på vem vi befinner oss hos är ju inte detta direkt oväntat. Däremot är jag lite överraskad över den så enormt stekta aromen i vinet. Nu ska ju Côte-Rôtie ha den karaktären men i ett tjugoårigt vin? Mycket läckert och imponerande. Möjligtvis tappar vinet väl snabbt i glaset och intrycket försämras något. Ändå 92 poäng och ett skolboksexempel på mogen Côte-Rôtie. Parker försiktigare med 90 poäng. Jag har provat detta vin ett antal gånger i sin ungdom. Minns en ung men god flaska avnjuten i Paris 1995 och hade jag då vetat att jag femton år senare skulle återstifta bekantskapen så hade jag nog haft vett att föra anteckningar på papper redan då. Kul.Vin 9
Färgen är tät och mörkt röd. Det doftar klister, mynta, choklad och nötter. Starkt oxiderad och söt doft men ändå korrekt (tror jag). Konjaksfat och likörlika aromer med gummi, pomerans och svett men också något som kan liknas vid avslagen Coca-Cola. Högst personlig doft. Smaken är lite bitter med mandel, kryddor och apelsinskal. Svartvinbär och sötfruktighet. Spännande smak men inte så värst mångfasetterad. Med tanke på föregående vin så skulle man kunna gissa på en tolkning från den nya världen på samma druva. Eller en Spanjor?
1990 Ridge, Spring Mountain District "Petite Sirah York Creek"
Lite klurigt tema från vår provningsledare. Nu lär inte Petite Sirah och Syrah vara närbesläktade men ledtråden vi fick får ju sägas vara korrekt. Ett vin som delvis delar gruppen. Någon tycker att vinet är defekt andra gillar det mycket. Jag tror att vinet är korrekt men högst udda i sin stil och kanske är något lurigt med dess utveckling. Kvalitén finns där och gott smakar det men doften är sådan att man antingen gillar den eller avskyr den. Intressant är det och jag sätter återigen 92 poäng som mer beror på personligheten än "vill ha" faktorn. Även detta bedömt till 90 poäng av Parker fast redan år 1994. Då tyckte han att vinet hade lagringspotential till år 2019. Han skrev följande i sitt omdöme:

“Petite Sirah lovers will be delighted to hear that Ridge's 1990 York Creek Petite Sirah is a winner. Although backward and closed, it is hard to ignore its opaque purple color, and big, fleshy nose of licorice, cassis, and spicy oak. Full-bodied, with massively-concentrated flavors, this behemoth should be laid away for 4-5 years. As vertical tastings of Ridge York Creek Petite Sirah have proven, top vintages of this wine last for 18-25 years.”
Ett nytt par – Nu blir det enkelt…

Vin 10
Färgen är tät, mörk och blodröd. Doften är mörk, dov och rostad med tjära och violpastill. Stall, häst och lagerblad samt buljong och grillat kött med vedspis och kryddor. Medicinalkaraktär med gasbinda och ett något grönt inslag på slutet av paprika och örter. Klassiskt. Smaken är ren och koncentrerad med svartvinbär, körsbär och klart märkbara tanniner. Tuff syra och lång eftersmak med ett lite bläckigt slutintryck. Kanske en aning opolerad och vrång men ack så lovande. Nu måste det väl ändå vara Bordeaux eller en kopia från Italien?
1990 Château Bouscassé, Madiran "Vieilles Vignes"
Det går inte lysande denna afton men det är inte heller helt enkelt att gissa på dessa viner. Det här vinet börjar lite kärvt men under kvällens lopp utvecklas det mest positivt. Det blir godare och godare ju längre det står i glaset. Efter en något försiktigare inledning så landar jag avslutningsvis på hela 94+ poäng och jag tror definitivt att detta håller i många år ännu. Ett imponerande bygge som kräver en matbit till eller en ganska härdig provare. Sällan bedömt av Parker men det finns en notering (90p) om just årgång 1990 fast då bascuvéen (eller så är det "Vieilles Vignes" fast att detta inte framgår). Intressant är dock följande rad:

“Put this wine as a ringer in a blind tasting with top notch Bordeaux and see what happens!”

Svaret på detta vågar jag mig på att gissa!Vin 11
Färgen är mörkt röd och tät. Det doftar direkt förföriskt av grädde, viol och tuttifrutti. Nickelkola, aprikos, parfym, rosor, nötter och konjaksfat. Köttbuljong, mentol och sötma. Underbar doft. Smaken är frisk men syltig av körsbär, Crème de Cassis och gräddlikör. Mineraler och violpastill i en lång och elegant eftersmak. Detta smakar verkligen gott. Förmodligen en Bordeauxblandning från nya världen (eftersom jag fortfarande tror att vi är i Bordeaux på förra vinet). Australien eller USA?
1990 Ridge, Santa Cruz Mountains "Monte Bello"
Kalasgott vin som tar död på myten om att vinerna från nya världen inte går att lagra. Supersnyggt och elegant vin i en förföriskt god stil. I september 2000 höll man på Operakällaren i Stockholm en tävling om världens bästa rödvin från årgång 1990. Det lär ha varit 200 viner i det ursprungliga startfältet och hur det då gick för detta vin vet jag inte. Däremot vet jag att man fem år senare gjorde om provningen, fast med något färre viner (ca:170st) och då slutade detta vin på en delad åttondeplatts tillsammans med 1990 Le Pin. Ingen annan Bordeaux (eller Bordeauxblandning för den delen) kom före. Läs mer här. Ganska intressant. Parker försiktig med endast 93 poäng i oktober 1993. Själv tycker jag att 96 poäng blir utmärkt för detta mycket goda vin.Sista paret – De säkra korten…

Vin 12
Färgen är ganska tät och mörkt röd. Det doftar mycket, det doftar viol, mynta, lavendel, rosor och minerallitet. Stall, svett, rök och tjära. Örter, vit choklad och närmast grillad lakrits. Sedan även apelsinlikör. Otroligt rika aromer. Smaken är först fruktig av svartvinbär, aprikoser och körsbär. Violpastill, mandellikör, choklad, grädde och smörkola. Ganska tuffa tanniner med kryddighet och en rik eftersmak. Ett inte helt enkelt vin att gissa på i alla sin storhet. Antingen en Priorat, annan Spanjor eller till och med Amarone?
1995 Clarendon Hills, McLaren Vale "Blewitt Springs Grenache Old Vines "
Det kunde man ju ha förstått med facit i hand. Fast lite överraskande att en femton år gammal Aussiegrenache är så här pigg och kraftfull. Clarendon Hills har ju annars på senare tid fått kritik för att vinerna inte håller för lagring. Då har man inte provat denna butelj – det är uppenbart. Detta blir generellt gruppens favorit och det vin som rent allmänt upplevs som kvalitativt bäst. En rolig överraskning. Jag är mycket högt i mina poäng först men tycker sedan att vinet blir lite för mycket och landar på 96 poäng tillsist. Ett klart imponerande bygge men också ett vin som kanske mer kommer till sin rätt som "provningsvin". Parker skyhögt med hela 97 poäng redan i april 1997 och följande omdöme (i urval):

“Based on the strength of his 1994s, proprietor Roman Bratasiuk was named one of my "Wine Producers of the Year" in issue #108. He has produced what could be called the Chateau Rayas of Australia - only more concentrated!”

“The 1995 Old Vine Grenache Blewitt Springs (made from 90-year old vines) is one of the greatest Grenache wines I have ever tasted - from anywhere!”
Vin 13
Färgen är klar och ljust purpurröd. Doften är fantastisk med stallighet, choklad, nötter och syltade jordgubbar. Mognadstoner med kanel, örter och sviskon. Rök, tjära, rostad och djurisk med läder och närmast gödselaromer. Djurkadaver, rosor och hallonsylt i en märklig förening. Otroligt läckert. Smaken är ren, syltig med torkad frukt och gräddig lakritslikör. Violpastill, kolasnören, salmiak och en koncentrerad samt mycket lång eftersmak med tydliga starkvinsinslag. Ruskigt läcker och fantastiskt gott. Det här måste väl ändå vara hemma?
1994 Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape
Så skönt att äntligen känna sig hemma och dessutom med en av mina favoriter. Det ska sägas med en gång att hela gruppen är långtifrån lika entusiastisk som mig. Även Parker är mer tveksamt inställd med försiktiga 91 poäng i augusti 1996. Han tillägger förvisso att detta är ett av distriktets bästa viner i årgång 1994. Jag tycker att han har rätt i det men helt fel med poängen. Jag tycker att detta är värt 96 mycket starka poäng och endast den lite torra frukten förhindrar ett ännu högre betyg. För mig är detta perfekt moget och otroligt gott att dricka nu. Detta hade gärna fått legat i min källare.Extra vin – Som om det behövdes…

Vin 14
1995 Clos Erasmus, Priorat
Färgen är djupt rubinröd och tät. Det doftar först massor av tobak, läder, cigarrlåda och tjära. Sedan kokos, katrinplommon, bigarråer och svartvinbär samt te. Det doftar som en mix av Amarone och Portvin. Läckert men ganska speciellt.

Smaken är intensiv med tydlig körsbärssyrlighet och kompottlik fruktighet. Kola, choklad och kryddighet med sviskon, katrinplommon och allmänt torkad fruktighet i den fina eftersmaken. Även lite associationer till lagerblad och te i smaken. Mycket gott men doften är nog ändå den stora behållningen.

Inte så utvecklat som åldern gör gällande. Klarar säkert många år till i en källare utan att mattas överhuvudtaget. Efter de föregående vinerna så känns detta vinet yngre på något lustigt vis. Jag slutar precis som Robert Parker på 96 poäng men hans är från februari 2000 med följande omdöme:

“The 1995 Clos Erasmus's levels of extract and richness are nearly off the chart. Only 280 cases were produced of this wine, which tips the scales at 14.6% alcohol. The wine had been open for 24 hours before I tasted it, yet it revealed no signs of oxidation or fruit deterioration! This is not a wine for the shy. It is a huge, massive, powerhouse example with a dense, port-like purple color, and aromas of macerated black fruits intermixed with minerals and French oak. Huge in the mouth, with extraordinary purity, this wine is almost too much of a good thing - but I loved it! Give it 4-5 years of cellaring and drink it over the following two decades.”Extra vin – I bakvänd ordning…

Vin 15

1999 Diebolt-Vallois, Champagne "Blanc de Blancs Fleur de Passion"
Färgen ljust halmgul med fin mousse. Det doftar smörkola, choklad och nötter med kafferost och nästan lite mandellikör.

Smaken är mycket ren och fräsch med smörkola, mineraler och citrusinslag. Grus/sten men också en lite fruktsöt eftersmak av melon och honung samt nickelkola.

Lite tokigt naturligtvis att avsluta kalaset med Champagne men efter allt rödvin smakar det underbart gott och friskt. Den ibland så jobbiga syran i denna dryck stör nu inte det minsta. Det blir lite svårt dock att seriöst ge sig på en djupanalys efter alla dessa viner men jag upplever det som solida 94 poäng vilka kanske inte är helt "nyktra" vid denna tidpunkt.

Nuvarande WA experten på området - Antonio Galloni - har provat en senare årgång och är nöjd. Ännu roligare är att den nya Australienexperten - Lisa Perrotti-Brown - är nöjdare med sitt smakprov. Det bådar gott inför framtiden!


En fantastisk afton naturligtvis. Förutom goda och intressanta viner så var efterföljande måltid med sina spännande berättelser ur verkligheten minst lika givande. Det är kul att få lite insikt i spelet bakom kulisserna och att höra alla gamla rövarhistorier och givetvis är det frestande att återge dem här på bloggen men det ska jag inte göra.

Tack C och K för en riktigt trevlig provning och kväll tillsammans. Jag gör om den när som helst!En kort reflektion beträffande vinerna och poäng. Antingen har det gått inflation i Parkers skala eller så har han missbedömt flera av vinerna. Fast kanske är det så att jag förförs av utvecklingen och mognaden i vinerna och lägger på ett par poäng extra. Kanske har vi båda rätt – fast på var sitt sätt?

En sak är säker. Lärdomen av denna provning är att man borde lämna nyckeln till källaren hos en person med vilja av stål och en orubblig karaktär. Sedan skulle denna person vägra att återlämna nyckeln de närmsta tio åren och under tiden fick man leva på Bag in Box. Belöningen om tio år skulle förmodligen vara njutbar.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej MV,

De vita instegsviner är inga enkla viner att knäcka, men fantastisk att röda 1986 Mas De Daumas Gassac lever så länge – tror faktiskt att min far fortfarande har ett par flaskor från 80-talet.

Att Trevalon är bra det vet vi sedan när vi besökte det kärva stället 1988 – 1990 men sedan blev vinet dyrare för varje årgång – kanske har prisvärdheten ändrats i moderna tider med lågkonjunktur – eller bara mognadsgraden kanske?

Äldre årgångar av Ridge är så spännande, Clos du Pape alltid på topp och viner som Clos des Erasmus (som vi aldrig provat) verkar leva upp till högsta förväntningar.

En fantastisk provning,

Bästa hälsningar,

/Johan S

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Förstod att du hade en bra lördagskväll.

Beträffande Clos Erasmus så är det faktiskt det vinets fel att jag fastnade i Parkerträsket. Våren 2004 (inser nu att det är 6 år sedan) deltog jag i en blindprovning och uppgiften var förutom att gissa ursprung även att bedöma kvalitén. Ett vin fullständigt knockade mig – 2001 Clos Erasmus. Jag var stum av beundran och delade ut 98 poäng. Vad det var för vin hade jag ingen aning om.

Lustigt nog var vinet ej bedömt av Parker så vi fick aldrig ”facit” under sittande provning. Bara någon vecka senare kom utgåva #152 av The WA och Parker delade ut – just det – 98 poäng. Sedan den dagen var jag övertygad om att det nog kunde vara en god ide att läsa vad Parker tyckte om vinerna jag funderade på att köpa. Nu var det slut med att läsa DI, SDS, AOM samt DV – en ny ledare hade anlänt!

Allvarligt talat så var det faktiskt så det gick till när jag började följa Parker och The WA. Dessförinnan hade jag i princip helt nonchalerat honom och bara tagit notis om det andra berättade – utan att bli övertygad.

Sedan dess har jag haft nöjet att prova flera äldre årgångar av Clos Erasmus och då som relativt sett ganska mogna viner. Varje gång har jag blivit övertygad om jag tog rätt beslut.

Det är underbara viner men förmodligen i en stil som inte passar alla. Blygsamma är de inte men elegans och balans har de i allt det stora och rika.

Mas De Daumas Gassac med ålder provar jag gärna om. Ridge håller alltid och förmodligen underskattar vi ofta deras potential.

Däremot visste jag inget om Trevallon. Kanske känns namnet bekant men det sa mig absolut ingenting när vinet avslöjades. För mig var det sensationellt men andra tyckte att det var alltför rått och intensivt. Förstod även att priserna skjutit i höjden och det inte riktigt går att få betalt vad som begärs. Synd för det var verkligen ett spännande vin att prova. Det lär ha kostat dryga hundralappen i början men senare rusat upp till de +femhundra.

En bra provning var det.

Ha det bra så hörs vi!

/ MV

Anonym sa...

Inspirerad av hur bra Ridgevinerna smakade efter 18-20 års lagring, har jag öppnat två till de under de senaste 2 veckorna. Ridge Cabernet Sauvignon Santa Cruz 1993 är helt mogen med mjuka tanniner, strålande dtickbar, den håller säkert några år till men man skall absolut inte vänta för länge.

Ridge Lytton Springs 1994 är lika mjuk och läcker som Cabernet Santa Cruz, lite kraftfullare med mogen Zinfrukt. Kan också sparas några år till om man vill, men den är helt mogen och synnerligen njutbar.

Att dricka 15-25 år gamla viner som mognat väl är riktigt kul och gott.

Claes

Mina Vinare sa...

Hej Claes!

Tror att det finns ett problem med Ridges viner. De smakar oftast alltför gott redan som unga och det är svårt att stålsätta sig och spara på vinerna. Jag har några 99or kvar samt 01, 02 och 03 (Geyserville/Lytton Springs samt Santa Cruz Mountains CS) . Tänker hålla hårt i dem och spara dem för framtida bruk.

Mogna viner som håller är bland det roligaste som finns att prova. Mogna viner som inte håller är bland det sorgligaste som finns att prova.

Bästa!

/ MV