torsdag, april 22, 2010

Som ljuv musik!

Det är glädjande besked som nått våra breddgrader i veckan. Delvis på grund av detta kändes det plötsligt inspirerande att så här i efterhand göra en post om en favorit som konsumerades förförra lördagen.

Anledningen till att buteljen knäcktes var dock en helt annan. Med vetskapen om att det dryga 60mil längre norrut satt ett gäng och provade en massa goda nollsjuor, så var jag tvungen att söka tröst i något från distriktet och årgången.
2007 Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape "Cuvée Chaupin" har en tät och lila/purpurröd färg. Doften är stor och kryddig med en tydlig fruktsöt ton. Jordgubbar, kirsch, smörkola och marsipan. Nyrostat kaffe med vit choklad, nötter, lavendel och rosor. En känsla av vanilj samt gummi och sedan örter. Ett modernt anslag och ett mycket parfymerat intryck blir det jag tar med mig.

Smaken är mycket ren och frisk men också viskös. Minerallitet, jordgubbar, hallonsoda och kolasnören. Lakrits, syrlighet och nästan äpplekart. Kryddor, apelsinlikör, örter och en tuttifruttikaraktär med karameller av typen "supersura". Enormt gott med en intensiv och väldigt lång eftersmak som sitter i ordentligt.

För att vara ett vin gjort av 100% Grenache från snart hundraåriga stockar, så känns vinet inte alls så svulstigt, eldigt och intensivt som det ibland kan göra. En aning ny ek används vid lagringen och kanske är det den som ger den lite krämiga strukturen åt vinet. Att Robert Parker gillar Janasse och "Cuvée Chaupin" är nog välkänt vid det här laget men med årgång 2007 är han gladare än någonsin. Från fatprovets 95-99 poäng slutade han så småningom i oktober 2009 på 98 poäng med följande rader:

”A cold terroir and sandy/clay soils have given the wine an extraordinary amount of acidity and freshness that serve it well in buttressing the fabulously concentrated, massively extracted, old vine Grenache. This blockbuster wine possesses enormous richness and density as well as an incredibly unevolved, young personality. Everything is there, including awesome aromatics, unbelievable layers of kirsch, raspberries, licorice, incense, and blacker fruits, and a finish that goes on for close to a minute. However, I would age this wine for 2-4 years and drink it over the following two decades or more. It is a tour de force in old vine Grenache as well as one of the vintage’s most compelling wines.”
I december skrev han så i Hedonist’s Gazette om ett antal omprovade 2007or och ansåg då "Cuvée Chaupin" vara värd hela 99 poäng. Jag är inte lika odelat positiv utan anser nog att det får räcka med 96/97 poäng från mig. Inte för att jag är besviken men jag har provat så många 2007or vid det här laget att jag inte riktigt kan se varför Bob skulle anse detta vara så extremt mycket bättre än många andra viner med ungefär samma framtoning från årgången. Jag har ett antal obloggade 2007or som mer än väl matchar det här vinet även om det också finns de som inte gör det. Ett makalöst bra vin är det givetvis.

För att försöka summera intrycken så upplevde jag denna flaska ganska annorlunda gentemot det smakprov jag fick under sommaren som gick. Då minns jag vinet som betydligt mörkfruktigare med mer lakrits och fikon samt en betydligt jordigare och delvis maskulinare stil. Så här drygt tio månader senare blir intrycket av vinet betydligt slankare, bärigare och rödare. Även friskare med en ganska påtaglig syra som inte stör mig utan snarast balanserar upp vinet men något överraskad är jag ändå. Anledningarna till olikheterna kan vara många och att spekulera är onödigt men kanske var det kvällens sällskap som ånyo gjorde stort intryck…


En helt annan historia som det brukar heta men det har dykt upp en ny personlighet och favorit på min Châteauneufradar och jag ska be att få återkomma i ärendet lite längre fram. Även om representationen av spännande producenter från distriktet har ökat väsentligt på våra breddgrader de senaste tre åren, så finns det fortfarande en närmast outtömlig källa av aldrig sinande godsaker att upptäcka i södern – men nu ska vi glädjas åt att det i vårt land äntligen blivit ordning beträffande Janasse!

PS. Ikväll blir det hela tjugo viner från Alsace i glasen – ibland är det inte så dumt att vara Munskänk trotsallt! DS

5 kommentarer:

Laffen sa...

Hej,

Hade varit intressant att få en kort uppsummering av dina provade C9P från 2007, inklusive de du inte bloggat om. Anser att du är "outstanding" i den svenska blogsfären på C9P, och har märkt att jag nästan alltid delar dina åsikter om de viner som jag oxå provat. Enda undantaget som jag kan påminna mig om just nu är Domaine la Barroches Terroir 07 som jag inte alls har uppskattat. Provat vinet 3 gånger och upplevt vinet som obalanserat, eldigt och syltigt. Tack för en bra blogg!

/Laffen

Mina Vinare sa...

Hej Laffen!

Tack för de vänliga orden. Kul att du uppskattar min smak och de viner jag själv gillar. Det känns extra kul eftersom vinerna och distriktet verkligen tillhör mina favoriter. Förutom vissa viner/producenter från Australien så är det södra Rhône som gäller. För min del är det ingen nyupptäckt kärlek utan något jag gillat från första början. Förmodligen är det för att jag insett att jag allra mest uppskattar Grenache men även Syrah och Mourvedre – och då är det inte svårt att gilla vinerna från Châteauneuf du Pape.

Jag vill själv försöka ta ett krafttag och blogga om de 2007or jag provat men jag vill inte slarva utan göra det ordentligt och då tar det lite tid att samla kraft. Jag har provat väldigt kul och lite speciella viner vilket gör att jag gärna vill få med lite information om producenterna och dess historia. Ska försöka ta tag i saken eftersom jag själv gärna vill berätta om vinerna.

Beträffande 2007 Barroche Terroir så förstod jag aldrig kritiken som framfördes redan när vinet lanserades. Jag gillade vinet enormt mycket och kunde inte förstå vad som var problemet. Fast under hösten provade jag två flaskor som fick mig att inse vad det var som många ogillade med vinet. Jag var då själv ganska fundersam och besviken. För lite drygt två månader sedan provade jag om vinet och då var det precis lika gott igen och helt balanserat. Vet ärligt talat inte vad det beror på men jag inser nu att det finns fog för kritiken.

Det rådet ganska primitiva förhållanden hos Julien Barrot och kanske kan man misstänka att det ibland märks i vinerna. Samtidigt har jag uppfattat honom som enormt seriös och noggrann så lite motsägelsefullt känns det allt. Vi får hoppas att det ordnar upp sig och att vinet kommer att smaka lika gott igen som jag först tyckte.

Ha det bra!

/ MV

Frankofilen sa...

Hmm bra påminnelse att det kanske är dags att återse 2007 Terroir efter sommarens spritskadade upplevelse ;-)

Visst är det roligt att Janasse förhoppningsvis äntligen får den svenska representation de förtjänar!

Anonym sa...

går inte att läsa inlägget "http://mina-vinare.blogspot.com/2010/06/brollopstider-eller-blast-pa-fyra.html"

Mina Vinare sa...

Hej Anonym!

Ledsen för sen respons. Anledningen till att det inte går att läsa inlägget är att jag tog bort det. Blev helt fel och mycket slarvigt skrivet och dessutom upplagt under enormt taskiga (Internet)uppkopplingsförhållanden. Skulle inte ens ha publicerats utan endast sparats ned som utkast men allt gick fel och när jag upptäckte saken tog jag bort inlägget.

Det skrevs under en resa i Roussillon och var tänkt som en inledning till någon form av rapportering men blev knappast så lyckat.

Jag hoppas kunna skriva något om resan och vinerna inom kort - för det är verkligen en region värd att upptäcka.

Hej så länge!

MV