fredag, januari 23, 2009

En själsfrände?

Visst hämtar jag den mesta informationen och inspirationen från Bob och The Wine Advocate. Fast ibland är det bra med en bredare opinion. Att läsa vad en bredare massa anser om ett visst vin. Då fungerar CellarTracker utmärkt för mig. Vissa recensioner och omdömen är kanske inte stora litterära epos men väldigt direkta och uppriktiga. Poängen litar jag inte till med mindre än en ganska stor tolerans eller felmarginal (vilket man föredrar). Dock tycker jag det är kul att se mönster. Att jämföra samma vin fast i olika årgångar. Att jämföra om kollektivet tyckt bättre om en 2001a än en 2005a av ett visst vin. Ju fler bedömningar per vin desto tydligare brukar trenden bli. Jag tycker det fungerar utmärkt som vägledning inför inköp av vin. Är man lite osäker och resurserna är begränsade och man tvingas till val så kan faktiskt omdömena på CellarTracker fungera som hjälpmedel. Sedan kan det vara ren förströelse och förlustelse att surfa runt bland alla viner och smaknoteringar i databasen.

En signatur som åtnjuter mitt fulla förtroende och respekt är jdunnuck. Av någon anledning dyker alltid den signaturen upp när jag söker information om vin jag antingen själv provat eller är intresserad av. Dessutom är vi förbluffande ofta överens. Kanske inte exakt på poängen men nära och oftast i samma riktning. Vi kan vara lika entusiastiska över ett visst vin och jag känner många gånger igen mig i beskrivningarna. Lite märkligt är det.

Nu läser jag även Bulletin Board flitigt och efter ett tag upptäckte jag att en kille vid namn Jeb Dunnuck ofta gjorde inlägg om viner som intresserade mig. Tillslut gick det naturligtvis upp ett ljus att denne Jeb Dunnuck sannolikt var jdunnuck på CellarTracker – självklart var det så.

Nyligen läste jag ett inlägg som Jeb hade gjort på Bulletin Board vilket som vanligt intresserade mig mycket. Då upptäckte jag att han lagt till en länk nederst i sitt inlägg med det lockande namnet The Rhône Report. Klart man blir nyfiken.Nu visar det sig att denne Jeb Dunnuck haft det goda omdömet att starta en hemsida med massor av godis om Rhône i allmänhet men Chateauneuf du Pape i synnerhet. Även Grenache som internationell druva får mycket uppmärksamhet. Underbart!

Nu är väl allt i sin linda och det är lite magert med information men om han orkar och vill så kommer det säkert att fyllas på med massor av matnyttig information. Det är en bra bit kvar till föredömet över alla – Søren Gudiksen’s fantastiska hemsida Chateauneuf.dk

Vad Jeb däremot har på sin sida är massor av härliga siffror. Provningsnoteringar och poäng i mängder. Det är bara att vältra sig i hans betyg och omdömen – sagolikt!

Även för den som inte är Grenachefrälst finns det kul noteringar att ta del av. Ett besök är verkligen att rekommendera. Faktum är att jag själv litar så mycket på hans smak att jag har fattat inköpsbeslut baserat på hans intryck – faktiskt senast under de gångna dagarna. Men till syvende och sist är det ändå Bob som är min vägvisare i vinträsket.

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Kul. Brukar också läsa Dunnucks bedömningar med lite mer tilltro än vanligt, och såg faktiskt just idag att han börjat med sin hemsida. Ganska ambitiöst namn med tanke på Galloni och Meadows - vem registrerar The French Rapport först? ;-)

Gillar Brad Coelho för övrigt, och läser gärna Erics noteringar på CT extra noga...

Mina Vinare sa...

Du får kanske skynda dig om du är aspirant… på namnet alltså.

Brad Coelho är kul att läsa för han är så otroligt entusiastisk. Hans provningsnoteringar och personliga smak är jag inte lika övertygad om för min egen del. Tycker Dunnuck är bättre. Dock glömmer jag inte Coelho’s reseskildring från Rhône i våras. Vilken härlig följetång. Hans glädje gick det inte att ta fel på. Minns en kul tråd där Coelho gick på om årgång 2007. Parker gick in med en kommentar och höll med samt passade på att berätta om sin kommande rapport från distriktet och årgången. Dessutom konstaterade han att det var han och inte Brad Coelho som hade skrivit rapporten.

Eric Levin är duktig och konsekvent men jag hittar inte lika många viner som han och jag har gemensamt. Jag läser dem däremot med respekt.