Allvarligt talat är det inte speciellt kul det som sker. Jag ska inte starta en konspirationsteori eller ett drev - men det är något lurt med årgång 2007 och Grenache i södra Rhône.
Jag har varit medlem i Munskänkarna under ett antal år och en av de största behållningarna med detta är de fina och intressanta kurserna man kan delta i. Jag har faktiskt lyckats ta mig igenom trebetygsnivå i den teoretiska delen (men aldrig försökt mig på det praktiska). Likväl tycks inte kunskaperna om vinframställning riktigt ha fastnat utan det blev väl som i skolan att man råpluggade för att klara proven men glömde sedan snabbt det man lärt sig. Är det någon gång jag önskat att jag hade lite bättre koll på det arbete som sker för att framställa det vi entusiaster får i buteljen, så är detta just ett sådant tillfälle. Något är lurt och jag skulle vilja förstå vad det är.
Jag gick kanske till lite hårt angrepp mot stackars Julien Barrot och hans 2007 Domaine la Barroche "Cuvée Pure" i det tidigare inlägget men det är nog mest för att jag tycker att det är så synd, det som har hänt. I sanningens namn är han inte ensam om att ha gjort mig besviken och senast i lördagskväll var det så dags igen. Beslutet att korka upp en 2007 Clos des Papes fattades impulsivt då det vankades lammracks med rödvinssås till middag – en perfekt kombination kändes det som.
Hade ett barn doftat på det jag fick i glaset skulle barnet omedelbart ha utbrustit – kobajs!
Inte gödsel, inte stall, inte animalsikt utan kort och gott hederlig kodynga i absurda mängder.
Att innehållet inledningsvis dessutom såg misstänkt bubbligt ut gjorde inte saken bättre. Dessutom visade det sig tillslut finnas en hel del fällning i vinet vilket inte borde vara fallet för en 2007a. När så karaffen i söndagskväll var tom visade den på stora mängder kristaller/vinsten som envist bet sig kvar.
I lördags framförallt doftade vinet riktigt illa men smakade något bättre. Dock var det inte gott och framförallt inte som det borde smaka. Med luftning avtog problemet något men helt gav sig inte den illaluktande dyngan iväg. Beslut således att låta vinet stå i karaff till kvällen efter för att se vad som skulle hända. Visst blev det bättre men helt återhämtade sig inte doften. Smaken var dock betydligt mycket trevligare om än långtifrån sina 99 poäng från Bob och mina tidigare positiva upplevelser.
Värt att veta är att jag även upplevt en oxidationston i någon tidigare provad flaska där smaken upplevdes en aning slapp och trött. Minns vagt att jag avfärdade det hela som en dålig flaska. Nu är jag böjd att ompröva den teorin.
Ännu värre upplevelse var en flaska 2007 Domaine de Ferrand, Châteauneuf-du-Pape som i princip var odrickbar i höstas. Det bubblade och fräste ur den öppnade buteljen och det var helt klart efterjäsning som var problemet. Alldeles förfärligt vin som trots envist luftande aldrig hämtade sig. Inte ens till sås var det aktuellt att använda vinet. Även någon tidigare drucken flaska har visat på lite udda upplevelser men inte så som denna. (Det ska tilläggas att jag efter detta druckit en helt perfekt och helt felfri flaska ganska nyligen.)
Just den lite udda känslan av oxidation och obalans har jag även upplevt i 2007 Domaine Saint Préfert "Réserve Auguste Favier", de två prestigecuvéerna ifrån Domaine Saint Damien samt en ganska nyligen provad 2007 Domaine des Sénéchaux (fast i det fallet mer ilsk syra och faddhet). Inget av dessa har varit i närheten av upplevelsen av de tidigare nämnda utan ganska acceptabla men med en märkbart ”annorlunda” karaktär.
Ett vin jag gillade men bara provat en gång är 2007 Domaine de Villeneuve, Châteauneuf-du-Pape "Les Vieilles Vignes" som provades över två kvällar i höstas. Först när den öppnades och provades var det nästan som att dricka Lambrusco och jag var mycket undrande. Fast i detta fall avtog bubblorna tämligen snabbt och framförallt till kväll nummer två hade utvecklingen verkligen gått åt rätt håll.
Även några Côtes du Rhône och andra viner från området har varit lite underligga och udda.
Jag har funderat en hel del över dessa fenomen och kan inte låta bli att undra vad det beror på. Nu har jag förvisso provat ovanligt mycket viner från området och just årgång 2007 vilket rent proportionellt skulle kunna förklara fenomenet men jag tror ändå att det finns en annan förklaring. Visst har jag vid något tillfälle upplevt konstiga buteljer från området i andra årgångar men de går nog att med bred marginal räkna på ena handens fingrar.
Jag hade ganska nyligen kontakt med en av landets större vinimportörer som har några intressanta producenter i stallet. En av dessa gör en specialcuvée på Grenache som lockat mig en hel del men då jag talade med en av firmans medarbetare fick jag beskedet att trots att vinet befinner sig i landet vill man inte marknadsföra det just nu. Anledningen berodde på att man upplevde vinet lite märkligt och inte helt stabilt. På min fråga om det berodde på efterjäsning fick jag inget riktigt svar. Man gav mig beskedet att de följer utvecklingen nogsamt genom täta kontroller och smakprov. Förvisso ett mycket seriöst agerande från deras sida men samtidigt oroande eftersom det delvis bekräftar mina misstankar.
Vad beror då allt detta på?
Jag vet inte och jag välkomnar gärna teorier eller exempel på egna upplevelser ni haft.
Jag minns för ett tag sedan då en av de trogna läsarna (som alla verkar heta Johan) skrev och berättade om tråkiga erfarenheter med 2007 Domaine la Barroche "Terroir". Det han beskrev då, stämmer ohyggligt väl med vad jag nu senare har upplevt. Igår fick jag ett SMS från vännerna i Göteborg som i fredagskväll bland annat öppnat en 2007 Pure och följt den över två kvällar helt utan vetskap om mitt senaste inlägg och erfarenheter. Gissa vad som stod i det SMSet? Jodå, exakt det besked som man kunde befara.
Jag säger som de gör i ledmotivet till Ghostbusters – there’s something strange…
En fundering jag själv haft är att det hela skulle kunna bero på extremt höga sockerhalter i framförallt Grenachedruvorna år 2007. Att det på grund av detta skulle kunna uppstå problem med efterjäsning om man har otur eller om flaskorna hanterats ovarsamt.
Fast detta borde ju inte förklara de oxiderade inslagen – de borde ju snarast bero på helt andra felaktigheter i framställningen eller lagringen. Ett två/tre år ungt vin ska ju inte oxidera i flaskan på grund av ålder.
Sedan vet jag att man hos ganska många producenter tillsätter koldioxid under framställningen för att på så vis förhindra just oxidation. Hur detta sedan avlägsnas eller självmant försvinner vet jag inte men kanske är det koldioxidrester som spökar – men varför då så extremt just år 2007?
Reduktiva processer är ju en metod som även används och som jag förstår går ut på att vinet inte kommer i kontakt med syre under lagringen. I Sherry framställning (Fino) är det flor som skyddar vinet mot oxidation men hur det rent praktiskt går till vid rödvinsframställning vet jag inte. Just den karakteristiska Finodoften sägs ju beror på den reduktiva miljön. Men kan detta förklara den otäcka doften i Clos des Papes?
Jag har kommit fram till ett annat konstaterande. Samtliga avvikande flaskor har inköpts i Sverige eller Danmark. Jag köpte ganska många flaskor på plats under sommaren 2009 och tog själv hem dem. Av dessa har hittills ingen betett sig konstigt eller varit defekt (förutom Juliens hemkörda då).
Hur många gånger har ni inte läst provningsnoteringar på CellarTracker eller Bulletin Board där man ondgör sig över dåliga viner från södra Rhône som alla verkar vara ryggradslösa och slappa med för mycket alkohol och ingen frukt? Oftast bortförklaras detta med att vinet hanterats ovarsamt och blivit kokt. Nu är ju Amerika den enskilt största marknaden och är det någonstans det skulle synas i statistiken är det väl just där. Fast det verkar även vara så att distributionskanalerna där är mer tveksamma och att hanteringen kan ifrågasättas. Nu vill jag inte påstå att våra svenska eller danska importörer skulle hantera vinerna ovarsamt och inte heller tror jag att producenterna gör det men kan det ha hänt något på vägen? Kan just 2007orna vara känsligare än normalt?
Som jag skrev ovan är mina kunskaper ganska begränsade när det kommer till själva vinframställningen vilket ni måste väga in i beaktandet när ni läser texten. Den som känner sig manad får gärna fylla på med teorier eller allra helst rena fakta om vad som egentligen gäller.
En sak är dock säker – det är numera med stor nervositet jag drar korken ur en 2007a…
19 kommentarer:
Intressant! Jag har drukigt en hel del 2007 ifrån södra rhone och jag har aldrig stött på en lambrusco effekt.
Kan det vara en fas dem går igenom nu?
Jobbigt att veta när man har investerat en del i just 2007:er. Det blir till att öppna en La nerthe 2007 eller en pegau 2007 chateauneuf till helgen.
känner igen mig i det du skriver. Dock inte haft någon spackling Grenache. Skulle tippa på att ca hälften av de nollsjuor jag provat varit "trötta" någon oxiderad. Sen har nästa flaska varit fantastisk. Med FIancee har det varit 50/50. De flaskor som varit bra har varit så goda, bland de bättre 07 faktiskt.Har även haft någon Pure, Cuvee vatican, Janasse, les Quarts, Clos des papes m.m
Vet inte om jag nu inbillar mig med det känns som om de flaskor jag köpt från Tys klarat sig...
Ja roligt är det inte, de flaskor som är bra blir ju riktigt dyra när det är så många dåliga....
/Johan
Châteuaneuf får sin alldeles egna premoxskandal?
Skämt å sido, det är oroande det du skriver. Själv har jag inte stött på någon flaska som liknar de du beskriver (tvärtom har de levt upp till nollsjuehajpen), men jag har förstås inte provat lika många som du även om det blivit några stycken. Kanske får Henri Bonneau rätt till slut, han menar väl ungefär att nollsju inte alls är någon klassisk årgång och att vinerna inte är så värst lagrinsdugliga. 2007 Clos des Papes har jag i vart fall tänkt prova rätt snart av ren nyfikenhet, får återkomma med rapport.
Jag har inte druckit mer än ett par tre dussin nollsjuor från södra Rhône, och har därför ingen supersits för att agera referens, men kan konstatera att endast en flaska varit funkig så att den lämnat avtryck i minnet. Dock gjorde det spritsiga och oxiderade intrycket av en flaska Pure att jag snabbt slängde iväg ett mail till vår vän "importören". Han hade händelsevis redan fått ett mail i samma ärende av dig, Johan, men har inte återkommit med några kommentarer från Julien, som han skulle försöka få. Ur mitt perspektiv är en flaska av av kanske 30-35 flaskor, varav två Pure, inget att orda om, men jag håller med om att det är "something strange";-)
Hej på er!
Jag hoppas inte att jag har skrämt upp er eller andra nu för det var inte riktigt meningen. Anledningen till inlägget är att jag söker kunskap och för att försöka förstå vad problemen kan bero på.
Jag har under senaste 1 ½ året druckit väsentligt mycket fler viner från södra Rhône av årgång 2007 än något annat distrikt eller annan årgång. Självklart finns risken att felen/defekterna rent proportionerligt då ökar men jag kan ändå inte helt nöja mig med den förklaringen.
Det ni ser på bild nummer två är en syn som mött mig ett par gånger och absolut inget man vill ha i en flaska rödvin.
Ser man till mängden druckna viner så har naturligtvis majoriteten av vinerna varit lysande och jättegoda utan något att anmärka på – men i relation till antalet udda upplevelser sticker 2007 ut.
Kanske är problemet jag upplever övergående och att det bara handlar om tid men det skulle då vara skönt om någon kunde övertyga mig om detta. Jag kan för lite om vad som skulle kunna vara felet. Jag kan se problemen men inte riktigt förstå dem.
Egentligen hade jag tänkt skjuta ifrån mig frågeställningen men efter smakprovet av den tredje udda flaskan Pure på raken och så då den mycket märkliga Clos des Papes i lördags kändes det som nog är nog.
Det otäcka är att man lätt kan få för sig att man inbillar sig och att det inte är på riktigt. Kanske blir man därför både lite osäker men också extra känslig.
Tar man den flaska Pure vi provade senast så var det ganska många som inte uppfattade vinet som dåligt utan mycket bra. Det gör saken ännu värre att bena ut. Det jag (och några andra) uppfattar som ytterst udda och märkligt uppfattar någon annan som perfekt! Inte helt enkelt att förstå vad som då sker.
Clos des Papes var egentligen acceptabel kväll två och hade jag fått den så från början hade jag kanske bara reagerat på att det var en något sämre flaska eller mig det var fel på. Nu var den tyvärr mycket otrevlig direkt och det intrycket kanske påverkade mig för mycket?
Många av de konstiga flaskor jag upplevt tror jag hade kunnat passera förbi som mindre goda flaskor i provningar men aldrig upplevas som regelrätt defekta. De enda riktigt helt uppenbart defekta flaskorna är Ferrand – den var utan tvekan efterjäst samt min andra Pure som även den var rikligt spritsig och jolmig i smaken. Förvisso dämpades spritsigheten något efter ihärdigt skakande och hällande fram och tillbaka mellan karaff och flaska. Den flaskan fick jag mer intrycket av kvarvarande koldioxid än efterjäsning. Sedan har även två flaskor ”söt” Grenache från Barroche varit efterjästa men det gnäller jag inte över eftersom det var en medveten risk jag tog.
Annars har det mest handlat om trötta och lite slappa viner men utan påvisbara defekter.
Tja, som ni säkert förstår är jag lite villrådig och fundersam till det hela.
Man ska givetvis inte oroa sig i onödan och rent generellt är 2007 en fantastisk årgång. Kanske behöver vinerna nu bara vila sig i form?
Vi får hoppas det ordnar upp sig!
/ MV
PS.
Anders,
Jag tror inte att du behöver vara så speciellt orolig när det gäller La Nerthe och Pegau. Inte heller då det gäller Beaucastel och Vieux Telegraphe och de övriga klassikerna utan risken för tråkiga upplevelser ökar nog med de mindre rutinerade producenterna och nykomlingarna. Med risk för att sticka ut hakan så kan jag även tänka mig att risken är ännu större när man kommer till biodynamikerna.
Lycka till med dina smakprov!
DS
Hej!
Mycket intressant diskussion. Jag har druckit massor av södra Rhône 2007 och förutom en hel låda med defekta Cuvee du Vatican CdRV 2007 har jag inte råkat på något av de du beskriver - ännu...
Jag tänker mig följande situation:
En läkare träffar vid olika tillfällen under samma månad fem olika patienter som alla har ont i tummen. När läkaren frågar dem varför svarar alla att de har hamrat sig på tummen när de snickrat hemma. Månaden efter kommer en sjätte patient in med ont i tummen. Ska läkaren anta att patienten hamrat sig på tummen, eller ska hon fråga patienten vad som hänt?
Det du beskriver är en sådan här situation.
Mitt råd: Vill du ta reda på om det är något knas med grenacherna från södra Rhône årgång 2007 kan en idé vara att du gör det vetenskapligt.
Förslag 1 ("klinisk fas 1-studie"): Öppna flera flaskor av likadant vin från olika lådor som inte transporterats från la France till Svedala i samma lastbil. Helst lägger du till två -andra- viner (från flera lådor etc.) som "kontrollarm". Upptäcker du då en trend så kan det vara läge att forma en hypotes som kan ligga till grund för en rejäl prövning, med gissningsvis ett par hundra flaskor för att du ska ha en rimlig chans till signifikanta resultat.
Förslag 2 ("verkliga livet"-studie): Det andra sättet är att göra precis som du gör nu. Ta reda på hur det ser ut i verkliga livet. Den absolut bästa källan som finns idag med flera miljoner observationer från verkliga livet är CellarTracker. Gå in där och kolla vad de tusentals vinälskarna skriver om rena grenacher från årgång 2007. Skapa din kontrollarm genom att jämföra med andra årgångar.
Båda dessa metoder utförda på rätt sett ger visst fog för att dra generella slutsatser.
Själv sitter jag just nu med ett glas Chapoutier Barbe Rac 2007 i handen. Vinet är fullkomligen underbart och värt varenda en av de 98 poäng som Parker gav det. (Barbe Rac är 100 % oekad grenache)
Jag nöjer mig med den observationen ;-)
Tack för ett intressant inlägg!
Hej Christoffer!
Bra förslag men det första låter både dyrt och lite komplicerat. Det andra är enklare men troligtvis mindre kul. Kanske skulle man skapa ett gigantiskt excelblad med omdömen från CellarTracker och försöka rita en trendkurva… eller kanske inte!
Själv tar jag med en 2007 Domaine St Damien, Gigondas - les Souteyrades som bara fått 97 poäng till en blindprovning just ikväll. Ska bli kul att höra vad övriga provare tycker. ”So far so good” efter att öppnat flaskan.
Ha det bra!
/ MV
Björn, jag har inte skickat något mail till Gabriel agn några flaskor Pure. Måste vara någon annan Johan.
Vet inte hur många flaskor Pure Bristly sålde men det verkar vara en ganska stor procent med dåliga flaskor iaf.
/Johan
Sorry Johan! Det var riktat till den andra Johan, som du mycket riktigt påpekar:-)
Hej igen!
Alla dessa Johan – de tar snart över bloggosfären. Tur man har ett alias att gömma sig bakom ; )
Även om det ibland känns fånigt så fyller det sin funktion.
Inte heller jag har mejlat till Gabriel men däremot pratat med honom.
På tal om vin och Pure så var utfallet för St Damien igår otäckt likt det vi upplevde för ett par veckor sedan. Majoriteten trodde på oxiderad Amarone och få gillade vinet med undantag för samme provare som senast tyckte Pure var perfekt. Kanske är det en stilfråga men de ganska störiga dragen av oxidation går inte hem hos mig. Oroande resultat faktiskt.
Jag återkommer i ärendet men måste arbeta nu!
/ MV
Sorry igen! Gabriel svarade nog egentligen inte till mig på annat sätt än att du hade hört av dig i samma ärende, alltså inte mailat. Man får vara försiktig med hur man uttrycker sig;-)
Oxiderad Amarone var en klockren liknelse enligt min uppfattning från min defekta Pure för ett drygt år sedan. Även i mitt fall fanns det folk som tyckte om innehållet i glaset, men jag hörde inte till dem. Kan möjligen ha att göra med att jag hade förväntningar baserade på erfarenhet, medan de övriga var s.a.s. nollställda.
hade även en oxiderad flaska A. Favier. Trodde det var en gammal amarone först, vilket inte var fallet.... Många av de "dåliga"flaskorna från södra rhone från 2007 tycker jag just smakat sönderlagrad amarone...Men de som varit goda, har varit MYCKET bra./Johan
Hej,
Det var jag som e-postade med Gabriel, "vännerna från Göteborg" Carina och Johan - vi provade Pure 2007 fredag/lördag tillsammans med Quet 2007 och Chaupin 2007 - Pure spökade både i doft och smak - inte så att vinet var solklart defekt men speciellt gott var det inte, nästan lite syrligt metalliskt och en liten tendens till CO2. Som MV skrev – ung Amarone är inte långt borta – ”nyskapande” Amarone. De andra vinerna var fantastiska och (idag) representerar "stall Gabriel" alla tre - bra jobbat med agenturen!
Till sist - om jag försökt räkna rätt måste det vara minst 4 Johan som regelbundet följer MV:s fina blogg.
Bästa hälsningar,
Johan S
Haha, en som får sig ett gott skratt av att läsa denna kommentarstråd är nog Gabriel, eller hur Johan, Johan och Johan;-) Förmodligen är det också en hygglig chans att han också läser den, eller möjligen redan läst.
@Johan S, jag betvivlar inte för fem öre att du mailkorresponderat med Gabriel, som många andra av oss gjort vid olika tillfällen, men den specifika dialogen jag refererade till var definitivt mellan Gabriel och Mina Vinare själv:-)
Hej igen!
Bäst jag behåller mitt alias så att förvirringen inte blir total. Eller så kanske någon tror att jag korresponderar med mig själv (fast riktigt så förvirrad är jag inte inför situationen).
Jodå, jag har talat med Gabriel om saken men mer i ren allmänhet. Jag har haft ganska tät kontakt med honom periodvis. Givetvis tog jag upp frågan med honom eftersom han dels själv har en gedigen utbildning och kunskap men även nära till källan i fallet Pure.
Däremot har jag inte legat på speciellt intensivt för att få ett svar och inlägget har egentligen inte specifikt med just Pure att göra utan det är endast ett av vinerna bland flera som jag upplevt bråkigt. Problemet är väl bara att det är så många som upplevt samma sak och i mitt fall tre på raken. Vem vet - kanske är det bara en besvärlig fas vinet hamnat i men då är det både en ganska tidig och lång formsvacka. Samtidigt har ju flera bevisligen uppskattat vinet när andra samtidigt varit starkt ifrågasättande. Ett svårt fall.
I Munskänkarnas utbildning får man lära sig om förväxlingsbara druvor och vintyper och en klassiker är just Châteauneuf du Pape och Amarone. Egentligen är det inte konstigt om de påminner om varandra och är förväxlingsbara åt bägge håll.
Det jag vänder mig emot är att variationen mellan flaskor är så stor. Ena gången urfräsch fruktighet och nästa gång man provar samma vin (annan flaska) så smakar det oxiderad Amarone eller Lambrusco. Det känns helt fel. Har man dessutom otur som jag haft, får man tydligt efterjäst vin eller något som sannerligen kan beskrivas som starkt reduktivt i buteljen.
Av nio provare igår fann en Saint Damien njutbar medan andra var starkt ifrågasättande och några mer undrande (inklusive mig själv).
Frågan jag ställt är om någon kan förklara varför (för det är verkligen inte hjärnspöken). Helst fakta men även teorier välkomnas.
Må fint!
MV (Johan)
när Parker går ut med att 2007 är den bästa årgången sen han började prova vin så kanske endel producenter tar chansen... Jag tror inte det själv men det finns rötägg överallt så någon kanske tog chansen....Eller?......
Hej "Björn"!
Så roligt att du roar dig!
Mer spännande vore om du hade några relevanta teorier om diskussionen:
- Hur påverkar "aktiv reduktiv vinproduktion” både viner och moderna vinproduktion [på lång och kort perspektiv]?
- Vilka risker skapar sådan inriktning?
- Mängden svavel i det färdiga vinet - nu och senare?
- Vi vet att hög mängd svavel inte befrämjar vinet , men för låg mängd svavel – vad skapar det (annat än ekologi?)
- Är låg mängd svavel alltid bra?
- Hur hanterar man väldigt hög sockerhalt i musten om den inte helt jäser ut till alkohol?
- Dödar hög alkoholhalt jästen att jäsa vinet torrt?
- Om så - varför kan man göra söta röda som inte helt torra viner i Italien ,[Toscana &Veneto]?
- Vad händer i buteljen med eventuell hög restsötma?
- Är det hög sockerhalt i Grenache 2007 som spökar som MV spekulerar i – som resulterar i efterjäsning – men eftersom som MV inte heller är övertygad om att det är problemet – kanske andra orsaker och faktorer i hur vinerna skördats – sorterats – jäsning – vinifiering etc…
- Eller vinernas nuvarande mognadsfas, fruktighet, använd mängd svavel, eventuell reduktiv vinproduktion och andra faktorer?
- Eller är vinet och årgången bara i för oss ny väldigt annorlunda "stängd period" på grund av just höga frukthalter
- På ett annat sätt stängde exempelvis många viner från årgång 2005 ner mellan 2008 – tidigt 2010 beroende på kvalitet, koncentration och frukt och många andra faktorer!
- Skall vi dricka upp alla "bra" 2007 så fort som möjligt eller "med lite magkänsla" och våga vänta i likhet med hur alltid CdP älskare historiskt gjort?
Om jag läser MV:s frågor i kombination med kommentarer så tror jag att han vill att dialogen bland annat skall handla om följande:
- Varför låg halt av svavel?
- Varför skapa vinner som växer upp som "reduktiva" – vad adderar processen?
- När man tillsätter kväve - hur påverkar detta vinet (på lång och kort sikt) och kan det påverka viner med hög sockerhalt/hög alkoholhalt på ett oönskat sätt i buteljen??
- Hur hanterar våra nya "stjärnor" i CdP alla kemiska och ”nya” vintekniska teknikaliteter i en "exceptionell" årgång?
- Hur fungera vinkällarhygien, kontrollerad buteljering och vilka producenter låter viner vila ½- 1 år efter buteljering innan leverans jfm med att leverera buteljerade viner direkt?
- När sker transporter - vår - sommar - höst - vinter?
- Hur hanteras viner från importörens lager - via systembolaget - till konsumenten?
- Hur bra är vår egen lagring i vinkällare eller vinskåp?
IGEN - personligen hoppas jag detta är en temporär "störning” in en av de mest spännande årgångarna av CdP jag provat - men vi bör nog vara beredda på ett eller annat vin som inte uppför sig som vi förväntar oss.
Med bästa hälsningar,
/Johan S
Till Anonym så kan jag bara hålla med. Förstår precis hur du menar men har inte velat lansera den frågeställningen. Kanske kan vissa ”trolla fram” några flaskor extra?
Samtidigt har jag svårt att se att någon av de producenter jag haft bekymmer med skulle göra något så korkat.
Följ adressen nedan till Sörens hemsida och läs översta notisen (på danska). Jag tror att det finns en fortsättning men hittar inte den just nu. Jag är ganska (99,9%) säker på vem producenten är men eftersom jag inte hittar fortsättningen vill jag inte riskera att fara med osanning. Sann är dock historien och en ganska präktig skandal.
Här kan man verkligen tala om fruktjuice. Alla är tydligen inte idealister!
http://www.chateauneuf.dk/2009/kortnytseptember.htm
Till Johan S så kan jag bara tacka för extremt välformulerade frågor. Du har ju fått ned på pränt vad jag inte lyckats med.
Nu är det bara att hoppas på svar!
/ MV
skulle det vara problem med lagerhållning, transport så skulle större delen av en importörs viner visa samma tendens
Skicka en kommentar