Det sista var i högsta grad en relevant fråga. Jag hade nämligen ganska tidigt under året bokat med Mr alltiallo på egendomen men sedan något överraskande i mars fått ett mejl från honom som meddelade att han bestämt sig för att lämna sin post. Vad skulle nu hända? Ingen skillnad alls, svarade han mig. Kom som avtalat så möter jag dig och förklarar närmare då. Märkligt tänkte jag, först slutar han, sedan ska han ändå möta mig på egendomen vid mitt besök. Klart att jag funderade i bilen på väg dit, skulle han verkligen vara där och ta emot mig eller skulle jag få vända i dörren?
Visst stod han där på gården när jag kom, i sällskap med ägaren och vinmakaren i egen hög person – Jean Paul Daumen. Nu blev det bara ett kort hej till honom och sedan tog Andreas Becker med mig ut i vingården. Så började ett informativt och trevligt besök hos den producent som under senare år seglat upp som min personliga favorit - Domaine de la Vieille Julienne.
Först måste dock frågan om hans framtid redas ut. Varför detta märkligt komplicerade upplägg? Jo - Andreas berättade att han länge närt en dröm om att börja handla med vin på ett bredare plan och inte bara jobba med en egendom och producent. Alltså hade han tagit beslutet att starta upp en service som kortfattat går ut på att han på uppdrag åt all världens kunder (privatpersoner) köper upp vin och ombesörjer transport runt hela jordklotet. Tanken är att den som är intresserad av ett eller flera viner från Rhône (både norra och södra) ska kunna kontakta Andreas som i sin tur, försöker förhandla fram bästa möjliga pris. För detta tar han 10% på ordervärdet och sedan kan han antingen ombesörja transport eller samla upp vinerna, på en förutbestämd plats. Bekvämt för kunden men går det verkligen att leva på detta undrar jag? Enligt Andreas så har han kunder som gärna köper både en och två pall vin så kanske går det ändå. Hursomhelst, den som vill, kan nå Andreas Becker här (verkar vara högst provisoriskt än så länge).
Varför stod han då framför mig nu? Han hade ju en ny karriär på gång. Förklaringen är att han inte helt brutit med Jean Paul Daumen utan att han även i fortsättningen, på uppdrag av egendomen, kommer att förmedla dess viner till hugade spekulanter. Lite märkligt upplägg kan tyckas men nu stod han ju där och tänkte både berätta om egendomen samt låta mig få prova lite vin – något som jag längtade mycket efter, även om klockan bara var förmiddag.
Vieille Julienne ligger i distriktets nordligaste del, som tillhör kommunen Orange. Denna del motsvarar ungefär 12% av arealen, av den totala del som omfattar AOC Chateauneuf du Pape. Egendomen ligger på ”fel” sida om D72an och hamnar därför precis norr om appellationsgränsen. Gårdens vinareal som ligger direkt i anslutning hamnar således utanför det som får kallas AOC Chateauneuf du Pape och skörden blir därför istället buteljerat som AOC Côtes du Rhône. Den mark som ger råmaterialet till firmans Chateauneuf du Pape ligger till största del på en norrslutning mitt emot egendomen på andra sidan landsvägen. Man har även parceller på andra platser men alla i norr. Marken är blandplanterad vilket betyder att de olika sorterna får samsas i vingårdarna.
Se bilderna nedan och gissa vad som är Grenache och vad som är Mourvedre (ståendes bredvid varandra i Côtes du Rhône marken):
I vissa bra år när det anses berättigat, buteljerar man även en prestigecuvée under namnet Réservé. Denna görs av druvor som kommer från egendomens äldsta parceller och som är planterade i ren sandjord. Åldern på rankorna är plus hundra år och består av ungefär 1ha planterade med Grenache (90%) och Syrah (10%) När högre makter och Jean Paul så vill, beslutas det om man ska göra en Réservé eller inte. Förvånansvärt nog avstod man just i årgång 2007 med att göra en Réservé. Detta eftersom Jean Paul ansåg skillnaden för liten gentemot standardvinet. Nu har jag läst att det nog finns ytterliggare orsaker till detta, att det delvis skulle bero på Jean Pauls principfasthet. Han arbetar strikt efter principen att varje tank som används vid skörd ska vara full av must till kvällen och innehålla minst 50% Grenache. Detta gäller bägge vinerna. Om inte detta kriterium uppfylls blir det helt enkelt inget. Just 2007 verkade bedömning vara att alla druvor inte skulle vara mogna samtidigt – därför ingen Réservé.
Andreas berättar senare när vi besöker källaren att den stora fördelen man har hos Vieille Julienne, gentemot många andra egendomar, är att markerna ligger i direkt närhet, vilket gör att druvorna efter skörd kommer oerhört snabbt i tank. Därför kan man minimera användandet av svavel och undviker oxidation genom snabbhet i processen (en liten dos svavel tillsätts även vid buteljering). Just detta problem är annars stort för många odlare som har ganska lång väg från plockning till tank. Norrläget samt den sandiga jorden gör att man avstjälkar alla druvor helt, eftersom man annars skulle få vänta på tok för länge på stjälkarna att mogna. Man använder ingen ny ek under lagring samt buteljerar helt utan filtrering och klarning. All jäsning och lagring sker på betongtankar och foudres.
Man producerar ett normalår ungefär 24 000 flaskor av standardvinet och 2 400 flaskor av Réservé när denna görs - annars går musten i standardcuvéen. Ingen vit Chateauneuf du Pape görs. Även vin under AOC Côtes du Rhône och Vin de Pays buteljeras men antalet vet jag inte. Eftersom arealen för dessa är större än för Chateauneuf du Pape och skördeuttaget borde vara högre, kan man gissa på att det är uppåt 40 000 till 50 000 flaskor per år. Stilen på vinerna får nog betraktas som mer traditionell än modern - även om de är ganska fruktdrivna. Fram till och med årgång 2001 gjordes även en Chateauneuf du Pape "Vieilles Vignes" men sedan dess går den musten till standardcuvéen.
Så till smakproven.
Vid mitt första besök fick jag prova 2007 och 2003 av Chateauneuf du Pape samt 2006 Réservé. En flaska 2007 Côtes du Rhône fick jag med mig för avnjutning i huset men noteringen från det smakprovet kommer även med i detta inlägg. Tre dagar efter mitt första besök var jag så tillbaks på egendomen och provade då som hastigast om 2007 Chateauneuf du Pape. Dessutom har faktiskt en flaska av den senare även slunkit ned på hemmaplan under sommaren och därför kommer mitt intryck av det vinet att baseras på helheten från tre separata provningstillfällen.
Så till smakproven.
Vid mitt första besök fick jag prova 2007 och 2003 av Chateauneuf du Pape samt 2006 Réservé. En flaska 2007 Côtes du Rhône fick jag med mig för avnjutning i huset men noteringen från det smakprovet kommer även med i detta inlägg. Tre dagar efter mitt första besök var jag så tillbaks på egendomen och provade då som hastigast om 2007 Chateauneuf du Pape. Dessutom har faktiskt en flaska av den senare även slunkit ned på hemmaplan under sommaren och därför kommer mitt intryck av det vinet att baseras på helheten från tre separata provningstillfällen.
2007 Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf-du-Pape har en djupt mörk purpurröd färg. Doften domineras först av lakrits, viol och salmiak med en mörk och kompakt fruktighet. Orientaliskt kaffe och mörk choklad med mentol och nötter samt en underbar minerallitet. Backelit, järn och peppar. Skog, våt grusväg och svett med en härlig tobakskaraktär mot slutet. Frukten associerar till fikon, jordgubbar och svartvinbär. Jag gillar detta enormt mycket. Speciellt den omprovade flaskan på hemmaplan övertygar stort i doften.
Smaken är ren och koncentrerad med en sval och frisk karaktär som leder mot massor av mineraler och närmast sälta. Lakrits och violpastill som en halstablett. Mörka körsbär, blåbär och ett köttigt animaliskt inslag med en lång eftersmak. Örter, svartvinbär och fikon kommer med luftning. En viss malörtsbeska med runda tanniner och hallonfruktigt med kirschkaraktär efterhand. Riktigt gott.
Ett imponerande vin i sin friskhet och mineraldrivna karaktär. Behöver rikligt med luft och bör njutas långsamt. På plats noterade Andreas först min förvåning över att fruktigheten var så pass dämpad. Han påpekade att många kommenterat just det faktum att man förväntat sig en sötare fruktkaraktär och istället möts av mycket mer minerallitet än man varit bered på. Det är inte utan att jag blir lite förvånad. Är det så här 2007 ska vara? Det ska senare visa sig att det varierar kraftigt beroende på producent. Just Vieille Julienne kom för mig att kännas som ett av de mer strukturerade vinerna och mindre inställsamt. Lite i samma stil som Clos des Papes. Första intrycket var mest svårbedömt, en flaska öppnad en dag före mitt besök och dessutom provad på förmiddagen. Andra smakprovet var på eftermiddagen och en helt nyöppnad butelj. Tredje gången hemma, blev det en hel flaska över två kvällar.
Allt detta tillsammans gör att poängintervallet kom att variera kraftigt. Från 94-97 poäng. Det intressanta är att alla tre gångerna var intrycket att vinet blev bättre och bättre vilket alltid är ett gott omen. Jag tror att vinet ska ligga i den övre delen av mitt betyg. 96/97 poäng är rimligt med tanke på hur väl det utvecklas i glaset. Robert Parker har från fat föregående år bedömt vinet till 93-95 poäng medan Neal Martin delade ut hela 97 poäng under sin turné i området. Wine Spectator lite försiktigare med 94 poäng och Jeb Dunnuck med sin The Rhône Report uppe på 97 poäng. "För vem ska jag tro på, tro på, tro på när allt är såhär?" Ett bra vin är det. Alla kommer inte att gilla det. Söker man söt jordgubbsfrukt kanske detta inte är rätt val. Vill man ha ett mer Burgundiskt vin och gillar komplexitet så är nog detta ett av årgångens mest spännande viner. Jag är en supporter och tror stenhårt på att detta är en vinnare i längden. Pris på plats € 44.-
2006 Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf-du-Pape "Reserve" har en mörk och intensiv röd färg. Det doftar mörk choklad, kafferost och söt blåbärsylt. Kola, Cassis och massor av bär. Parfymerat och blommigt med rosenvatten. En kompakt och svår doft att tränga igenom på kort tid och med det lilla innehåll jag har i glaset.
Smaken är intensiv med ren frukt och lakrits samt violpastill i en lång, lång eftersmak. Gummi och mineraler med Creme de Cassis samt tanniner som biter sig fast. En lätt beska mot slutet. Ett oerhört kompakt vin.
Kul att få prova det här. Ett av de bästa viner jag någonsin provat är samma vin i årgång 2000 - ett helt magiskt vin. Detta är mycket stramare och kompaktare vilket säkert släpper med mognad men just nu är det mycket kraft och potential. Smaken är förvisso god redan nu men det är ingen lättviktare. Det är betydligt lättare att poängbedöma det här. Det blir 97 poäng och jämfört med Bob så ligger de i linje med hans 96+ poäng. Samma som Neal Martin. Från fat var dock Parker inne på ett högre betyg än vad det blev tillslut (96-100). Enligt uppgift gjordes endast 1500 flaskor av denna årgång. Smakar det så kostar det. Hela € 240.- landar prislappen på. Jag avböjer bestämt erbjudandet att köpa några buteljer. Att prova kostar dock ingenting mer än sorgen att inse att jag troligen aldrig kommer att få prova vinet igen.
Vi börjar sedan diskutera den så omdebatterade årgången 2003. Jag är nyfiken på Andreas syn på saken och han menar som flera andra, att de som lyckades 2003, gjorde fantastiska viner. Han älskar själv årgången. Just 2003 Réservé sägs vara ett av de mest monumentala viner som gjorts. Han menar att de odlare som väntade ut septemberregnet och inte skördade för tidigt fick perfekta druvor. Att sedan skörden inte påminde om något man tidigare upplevt, är en annan femma. Redan från början insåg man att 2003 inte var som något man tidigare upplevt. Denna åsikt mötte jag hos fler producenter under min vecka. Andreas gick ned i källaren och kom upp med en flaska 2003 av standardvinet som han tycker att vi ska prova. Jag protesterade inte.
2003 Domaine de la Vieille Julienne, Châteauneuf-du-Pape har en svagt utvecklad tegelröd färg. Doften är stor med mognadstoner och klara inslag av fikon samt kokt sylt. Utvecklad med kaffe, choklad, läder och tobak. Gummi, kaffe, viol och en aning animalisk. En härlig och typisk doft som inte alls chockerar mig. Härligt.
Smaken är stor och ren med intensiv mineralkaraktär och lite eldig med peppar och kryddor i allmänhet. Bra längd och ganska tuff för sin ålder. En aning fikon och kanderade körsbär. Mörkfruktig med vingummikaraktär. En lita udda fågel jämfört med de två föregående vinerna. Gott hur som helst.
Jag gillar normalt 2003orna och så även denna. Kanske saknar den ändå all den minerallitet som för mig är Vieille Juliennes adelsmärke. Vinet känns också förvånansvärt utvecklat och kanske är det så att den extrema årgången kommer att spöka framöver i många viner. Absolut ett spännande vin och jag slutar på 94/95 poäng, vilket är högre än Parkers 92 poäng i februari 2006. Ett vin som nog inte går hem i alla läger. Jag är svag för 2003 och det gör att jag inte lider det minsta av att detta vin har en värme och söthet som är lite mer än vad det brukar vara. Det finns fortfarande flaskor kvar att köpa för € 46.- per styck.
2007 Domaine de la Vieille Julienne, Côtes du Rhône "Lieu-Dit Clavin" har en mörkt purpurröd färg. Det doftar sälta, mineraler och lakrits med viol. Elegant. Choklad och syrliga körsbär med en aning backelit och skokräm. Garrigue. Fin och korrekt doft. Helt i linje med de större vinerna.
Smaken är frisk och syrlig med lakrits, körsbär och en antydan till fikon. Aningen kort i eftersmaken med ett lite torrt avslut. Jordgubbar, hallon och friskhet. En lättare smak än vinerna från det mer prestigefulla distriktet.
Ett bra vin och med tanke på prislappens €12.- så är det ganska mycket vin för pengarna. Det här är en stil som ofta är njutbar till mat och “vardagsbehov” och i det syftet fyller det sin funktion mer än väl. Det blir 90 poäng som smakar gott. Parker från fat på 88-90 med tillägget. “one of the finest wines of the appellation”.
Så var då debuten lyckad och nästa anhalt blev ett canvasbesök hos en producent nästgårds och ytterliggare lite längre norrut. Lustigt nog hade Andreas aldrig provat den producentens vin men han var nyfiken på att få veta vad jag tyckte, om jag lyckades få ett smakprov. Det lyckades jag med. Bara ett vin att skriva om men vilket vin sedan – resans fynd! En “Dark horse” utan dess like.
Beträffande Domaine de la Vieille Julienne så stärkte de sin position på min topplista. Tidigare inlägg om egendomen finns här och här.
10 kommentarer:
Kul läsning MV och oj vad man har längtat efter de här posterna! Jag har aldrig fått spendera en hel kväll med en flaska från Vielle Julienne men jag har fått prova vinerna vid ett antal tillfällen. Det känns för mig som viner som kan klara 30-40 år i källaren med positiv utveckling.
Om jag ska ge mig på att gissa så tror jag att den övre bilden är Mourvedre, pga av de bruna stjälkarna och den lite högre och spretigare formen. Den undre ser väldigt Grenache-ig ut med sin knotiga, kraftiga, låga karaktär. Men det är faktiskt inte helt lätt att se på bilderna måste jag säga.
Hej Gabriel!
Tack för din uppmuntran. Jag tog beslutet att köra igång rapporteringen nu. Jag har så mycket annat vin att skriva om och skulle jag invänta dem, ja då blir det nog aldrig någon CndP rapportering. Jag ska försöka köra skoningslöst nu för att bli färdig så att jag med rent samvete kan skriva om allt annat i bagaget. Dessutom längtar jag efter att få återuppleva sommarens alla spännande besök. Det är lite terapi också.
VJ är nog som du skriver ett utpräglat lagringsvin. Jag har inte provat äldre än årgång 2000 så jag vet inte men det känns som om vinerna är gjorda för lagring. Jag har nästan alltid sparat vin till dagen efter när jag provat deras vin hemma och ofta tycker jag att de är bättre dag 2 än dag 1. Det är en indikation.
Visst är den mörkare rankan Mourvedre (den övre) och den ljusbladiga är Grenache. Priset får du hämta ur din egen portfölj. Annars kanske det kan bli en gemensam helkväll med VJ någon gång.
Ha det fint!
/ MV
Hej MV!
Spännande läsning och vi längtar redan efter nästa rapport. Samtidigt inser jag att jag måste fylla på i källaren med 2007 Vielle Julienne!
Producenten strax norrut som du säkert kommer att skriva ett inlägg om - känns som om det borde vara Domaine de Ferrand - om så en riktigt trevlig producent som verkar göra väldigt bra ifrån sig både 2006 och 2007. Har provat två årgångar varav årgång 2000 fortfarande finns i källaren i några flaskor.
Ha det bra,
/Johan S
Ännu en intressant CdP-post.
Jag blir ju onekligen mer och mer nyfiken på vinerna från Domaine de la Vieille Julienne som jag av någon outgrundlig anledning inte provat än.
Intressant att få kännedom om Andreas verksamhet också. Det är inte helt omöjligt att vi kontaktar honom om en pall "Gott&Blandat"... ;-)
Hej Johan S!
Du får allt hålla dig en eller två dagar till med svaret på din (i och för sig mycket kvalificerade) gissning! Måste hålla spänningen på topp. Du hade ju helt rätt beträffande vinet med ? på bilden.
Vieille Juliennes 2007a är absolut köpvärd. Lite mörkare, stramare och mineralrikare än många andra viner. Kanske kan man uppleva frukten som lite mindre inställsam men om man bara ger vinet tid i glaset så är det få viner från distriktet som är så spännande att följa. Jag tycker att de lever på sin komplexitet även om de har en rikedom i smaken. Kan kanske uppfattas som lite egna i sin stil men ger man dem chansen så tror jag att alla fantaster av CndP för eller senare trillar dit.
Ha det så bra!
/ MV
Hej Kayaker!
Är man några stycken och slår sig samman går det att få hem en pall till rimliga pengar. Frakten lär man ju tjäna in på det lägre inköpspriset. Nu tror jag att de flesta 2007or av värde börjat ta slut så det blir kanske att vänta tills nästa årgång. Om sedan Andreas verksamhet bär frukt vet jag inte. Det kan knappast handla om någon större förtjänst för honom. Fast man vet inte. Om du/ni provar att kontakta honom skulle det vara kul att få feedback.
Beträffande Vieille Julienne så tycker jag absolut att du ska prova. Som jag skrev i svaret till Johan så är stilen något stramare men inte utan att kännas fruktigt och modernt. Inte så traditionellt som Pegau eller Beaucastel men inte heller så progressivt och modernt som många av de nya producenterna. Njut en flaska långsamt och gärna över två kvällar.
Ha det gott!
/ MV
Jodå dom här vinerna skulle jag gärna ha i källaren eller åtminstone ha provat. Informativ läsning. Blir så klart avundsjuk på dina "eskapader" i Rhone men jag tror att denna resa krävde en hel del förberedelser. Finns där några Ch9 de P som är värda att köpa på bolaget? Jag börjar få upp ett visst intresse då det uppenbarligen händer mycket i regionen. Tidagare var det bara dom klassiska namnen som gällde men så är det tydligen inte längre.
Jag kan ju inte bra dricka Brx på längden och på tvären med enstaka inslag av Aussie viner och andra Toscanare, Tyskar, etc./Cullen
Hej Cullen!
Tror att årgång 2007 i södra Rhône kommer att intressera många. Även de som inte normalt sett följer distrikten så noga. Enligt uppgift från en välinformerad källa kommer Systembolaget att satsa lite extra på viner från just denna årgång i södra Rhône. Det finns redan en del kul tillgängligt i Beställningssortimentet. Även via Privatimport. Att namnge alla skulle bli fel men använd sökmotorn på Systembolagets hemsida med jämna mellanrum för att skanna av speciellt BS. Det kommer säkert något nytt varje månad framöver.
Vieille Julienne t.ex. brukar finnas i BS men kommer kanske i år på en vanlig lansering. Bristly släpper flera av sina producenters 2007 framöver och nu i oktober lanserades Cristia i BS. Även Clos Saint Jean kommer framöver (men lär bli eftersökta) fast deras standardvin finns redan i BS (tror jag) Mycket vin för pengarna och dessutom mycket 2007 typisk. Även satteliterna med framförallt Gigondas finns ju att tillgå.
Du som jag har ju även nära till Danmark där utbudet är ännu större. Det är bara att jaga på och försöka prova sig fram. Allt är inte bra men det är definitivt bättre än vad det brukar vara. Nu ser även 2009 ut att bli bra men liten i skörden så missar du 2007 finns hoppet åter om två år!
Lycka till!
/ MV
Tack för infon. Läste din tidigare artikel(heter det så på Bloggspråk?)om ert Pavie frosseri. Den provningen har valsat runt i Bloggvärlden rejält. Din kommentar till 2003 var bra och tänkvärd. Annars tycker jag att dom flesta viner var alldeles för unga att drickas men jag skall inte kasta för många stenar i glashuset. Jag tycker själv om ung Brx i måttliga doser men föredrar äldre dito. Vi provar alltid våra primör köp direkt efter hämtning oftast i Danmark. Senaste skörden var 2006. Cantemerle, riktigt bra, Conseilliante ännu bättre, Domaine de Chevalier bra +, Pichon Baron mycket bra Calon Segur kanska inte riktigt lika bra som övriga. Den enda Pavie jag har druckit är Pavie Macoin, den där slängen under o:et lämnar jag därhän. Minns 2004 som riktigt bra. För en tid sedan dracks Monbousqet 1998 och D´Angludet 1998. Vilken skillnad, M hade en klar mognadston och hade en enorm fyllnad/doft i glaset nästan direkt och var lika god som doften medans Angludeten var bläckfärgad med svart nyans och var synnerligen svårflörtad men när den kom loss efter några timmar i glaset var den superb.Jaha det blir väl att uppdatera sig på SB. Tack som sagt./Cullen
Hej Cullen!
Jag tror att den riktiga termen är post eller inlägg. Jag slänger mig med bägge termerna för att vara på säkra sidan…
Pavie var ett frosseri. Tycker att alla utom 2004 och 2006 var tillgängliga och goda. Just dessa två var lite för unga men fungerade bra att prova ändå. Förvånansvärt var 2005 riktigt god och förhållandevis öppen.
Bordeaux är för mig annars ett sällsynt vin i både källaren och glaset. Jag kan gilla dem när de är riktigt unga och fullpackade men annars vill jag gärna ha mognaden. Det är först då de lite bläckiga och besvärande gröna tonerna helt försvinner. Jag kan tycka att det blir lite mycket paprika mittemellan. (Nu får jag säkert ovänner!)
Ha det fint!
/ MV
Skicka en kommentar