lördag, september 14, 2013

Château Vadå?

Känns namnen Meinhard Görke och Zhen Wang Huang igen? Inte det – men kanske deras alias är mer bekanta i form av Hardy Rodenstock och Rudy Kurniawan?

Många vinintresserade har säkert hör talas om dem och känner även till att de bägge herrarna ägnat sig åt vinbedrägerier genom åren och mycket skickliga sådana dessutom.

Nu ska inte detta bli ett inlägg där jag återberättar vad som går att läsa på nätet. Med lite ensamtid vid datorn och sökningar på de bägges namn hittar man massor att läsa. Jag har dock infogat några länkar längre ned i texten för att underlätta för den intresserade att komma igång.


Själv har jag under åren hört talas om framförallt Rodenstock men aldrig riktigt satt mig in i historierna. Eftersom det handlar om både sjukligt dyra och gamla flaskor har det aldrig riktigt känts som om ämnet berört mig. Fast när jag för någon vecka sedan följde en tråd på eBobs medlemsforum angående det sannolika i att en provad flaska Chateau Petrus på dubbelmagnum från 1947 skulle vara äkta eller inte, gjorde att jag fastnade totalt och beslöt mig för att lära mig mer om framförallt Rodenstock men det ena gav det andra och historien om Rudy Kurniawan visade sig på sätt och vis vara ännu mera fascinerande.

Det kan ta emot att läsa långa texter på engelska och dessutom i ett ämne som kanske först känns som om det bara berör lurade miljardärer men jag kan lova att det är värt mödan. Det är både spännande och roande läsning i bästa kriminalroman anda och det delas ut kängor till många vincelebriteter i världen. Robert Parker, Clive Coates, Allen Meadows men framförallt Michael Broadbent borde kanske bära dumstrut efter vad man kan läsa sig till, inte bara mellan raderna, utan faktiskt ganska klart och tydligt framgår det att de spelat en roll i de bägge fallen.

Om man vill bli kittlad och motiverad att börja läsa kan det vara värt att se klippet med David Molyneux-Berry nedan som sannerligen har en del spännande och intressant att berätta:Bill Koch är väl den man som vinvärlden har att tacka för att de bägge bedragarna numera är ute ur scenen men deras lyckade falska viner lever alltjämnt kvar på marknaden.

Jag tycker att man ska börja läsa om Rodenstock och sedan Kurniawan. Det är liknande historier men i fallet Rodenstock finns det ett drag av ”gentlemannatjuv” som roar och sedan hör det till saken att han förnekar att han förfalskat något vin. Dessutom är han vad jag kan förstå aldrig dömd för något brott tillskillnad från Kurniawan som faktiskt sitter bakom lås och bom i väntan på rättegång. Även om han faktiskt ännu inte är dömd för något brott verkar det osannolikt att han skulle klara sig ut finkan.

Är det någon som inte bör läsa om detta? Ja, möjligen den som handlat mycket gammalt vin på auktioner runt om i världen och som nog kan få sin nattsömn störd. Speciellt Bourgogne-entusiasterna om man ska tro Laurent Ponsot som uttalar sig enligt följande:

“Laurent Ponsot recently claimed that 80 percent of pre-1980 Burgundies being sold at auction nowadays are fake.”
God läsning och ta nu tillfället i akt att skippa tv-tittandet och ägna några timmar framför datorn istället och njut av fascinerande historier om mångmiljonsvindel och ryggdunkande. Det finns massor att läsa på Parkers Bulletin Board men där måste man vara medlem så jag kan inte länka dit men för er som är medlemmar råder jag att söka i forumet på de bägge herrarnas namn. Troligen finns det massor på andra forum och framförallt då hos The Wine Berserkers men dit har jag ännu inte hunnit i mina efterforskningar.

Som utlovat följer här en snabbstart för den som vill komma igång fast tänk på att det tar många timmer att komma igenom bara dessa artiklar. Notera också att artiklarna i flera fall är skrivna över flera sidor och att man behöver ”klicka” sig vidare för att läsa hela innehållet.

Om Rodenstock på Wikipedia här.

Om Rodenstock och Thomas Jeffersonflaskorna i en artikel hos The New Yorker här. (10 sidor)

Om Rodenstock men också en tvivelaktig vinfirma i New York (och lite Parkerkritik) hos Slate här. (5 sidor)

Om Rudy Kurniawan på Wikipedia här.

En artikel i New York Magazine om Rudy Kurniawan här. (6 sidor)

En artikel i Vanity Fair om Rudy Kurniawan här. (4 sidor)

Ett inlägg från en i sfären av Rudy Kurniawan här.Inga kommentarer: