torsdag, september 01, 2011

En Fylking!

Visst är det pinsamt när man står där och tittar på sina viner för att välja något att korka upp och man lite lamt konstaterar att man inte har något kul att dricka. Jag kan bli så arg på mig själv när det händer men inte desto mindre händer det förvånansvärt ofta. Troligen har det med vintrötthet att göra och man lyckas inte mobilisera kraft för ett rationellt val utan tar något som man från början inte haft en tanke på att öppna.

För min del handlar det ofta om att jag inte vill röra vissa viner för att jag har för få flaskor eller att jag fått för mig att de absolut ska sparas. Oftare beror det på att jag tror att det är fel tidpunkt att öppna vinet, därför att det skulle vara förhäxat av det så kallade ”tunnelspöket” (som jag nog egentligen inte tror på). Fast allra oftast beror det nog på att det känns som att det var igår jag drack vinet senast.

Därför blev det extra lyckat ikväll när jag, likt Gert Fylking inför beskedet från de Aderton om årets Nobelpristagare, fick utbrista – Äntligen!Det var fyra år sedan senast och då i en provning med en hel del stora och mer berömda pjäser från Down Under. En delad förstaplats i provningen knep den här outsidern och många hade aldrig hört talas om producenten. Ända sedan den kvällen har jag funderat över när nästa flaska skulle korkas upp och om upplevelsen då skulle upprepas. Att det dröjt nästan fyra år beror helt enkelt på att jag en gång i tiden endast fick tag på två stackars flaskor – faktiskt det enda problemet med det här vinet:

2004 De Lisio, McLaren Vale "Catalyst" har en tät och djupt blodröd färg. Doften är direkt och explosiv med tydliga inslag av rök, fat och tjära. Blodig biff, skinka och charkuterier med nyrostat kaffe samt mörk choklad. Tryffel, terpentin och vedspis samt blommor och parfym med örtighet av mynta och rosmarin. Solvarm frukt, mintchoklad och körsbärslikör. Fenomenalt inställsam men även komplex till tusen – full pott!

Smaken är otroligt fruktig och ren med massor av röda bär och vit choklad. Vanilj, aprikoser, drottningsylt med en urläcker kryddighet och inslag av rostade fat. Likörlik koncentration och fantastisk balans med bitter mörk choklad och en aning sötlakrits. Mot slutet en del portvinslika drag och inslag av espresso. Bra syra och aldrig sötkladdigt.

För dem som vill läsa mer om producenten går det bra i ett tidigare inlägg här. För dem som tycker att det inte går att sätta numeriska betyg på vin så blir utlåtandet – Skitgott!
Vill man ha en numerisk analys så anser jag att vinet är värt 97 poäng, vilket är en mer än vad Bob delade ut på den gamla goda tiden - då han stod för härliga bedömningar som den här:

“A blockbuster in the making, the 2004 Shiraz/Grenache The Catalyst (80% Shiraz and 20% Grenache aged in primarily neutral French wood) boasts fabulous aromas of flowers, lead pencil shavings, blackberries, cassis, and subtle wood. This full-bodied, intensely packed and stacked effort possesses huge fruit extract, wonderful, mouth-coating glycerin, and a purity as well as seamlessness that must be tasted to be believed. Drink this undeniably profound Australian red over the next 10-15 years.”

Som sagt – Äntligen - och tänk att det skulle behövas lite aussie i glaset för att få tillbaks lusten!

1 kommentar:

Guran i vinkällaren sa...

Vill kommentera dina initiala tankar och ge tips på ev. "bot". 1) "Vinnörd" bör alltid undvika kostnader som hindrar inköp av minst 6 till 12 buteljer av ett vin typ "dränerande" räkningar för bil, hus, resor samt div. sociala nöjen). 2) Investera med tanke på både lagring och direktkonsumtion t.ex. 24 but. in 6 but ut / månad. 3) När du har 800 - 1000 buteljer märks inte nåt du tar ut från vinkällaren (om du har någon)- du slipper problemet med - Vad ska jag ta, är det moget, fan - sista flaskan osv (låt aldrig mängden vin minska under denna summa). Jämför med "bloggarna" (kanske du själv) som ofta går på gemensamma provningar (delar med stor grupp) - får låg cl. utdelning och sällan får "njuta" av ett stort vin (i stora klunkar) men gärna berättar om investeringar på några buteljer/lådor - aldrig hört en blogpost med utrop - nu har vi investerat för 40-50 tusen (och är normalinkomsttagare). Skämt och sido samt nog med tips - det hela handlar och mental träning - vad är jag beredd att avstå ifrån för att få det jag vill ha - de flesta tvekar - speciellt i att investera och samtidigt kunna njuta - då menar jag i ren "hedonism" (njutning). PS. En som törs och uttrycker det - Michel Jamais (Café Rotsunda).