Det handlar givetvis om den första skånska vinbloggarkonferensen som hölls
på Lagmark i Helsingborg.
Initiativtagare och sammankallande var Gôut
och jag tror att alla utom en kallad bloggare anslöt till provningen. Ett
lysande initiativ som jag redan i inledande texten vill tacka Gôut för men även övriga deltagare
som alla tog med sig viner som ligger dem varmt om hjärtat: Billigt Vin (Ingvar och Jörgen), Italienska Viner (Patrik), Vår(d) & Vin 2.0, Uppkorkat (Magnus Ericsson) samt Per
Warfvinge med sin fantastiska och Alsace-hängivna sida Warfvinge.
Hur gick det då? Ja, att prova så pass många viner är en utmaning i sig men
att dessutom sammanställa provningsnoteringar för samtliga blir för tufft för
mig. Därför blir det en kort sammanställning över de olika flighterna med fokus
på det vin som jag uppskattade mest i varje flight. Allra roligast och den
största behållningen var att träffa alla bloggarna i verkliga livet. En sak är
säker – det personliga mötet kan aldrig ersätta kontakten i cyberrymden. Vi
avslutade samstämmigt med att detta var så trevligt att vi vill göra om det igen
och förmodligen sker det redan till hösten.
För mer detaljerade beskrivningar av vinerna så rekommenderar jag att
besöka kollegornas bloggar och sammanställning av vinerna. I min beskrivning av
respektive flight, har jag i slutet av texten länkat till ansvarig
provningsledare.
För ovanlighetens skull lämnade jag kameran hemma denna dag och därför får
ni nöja er med mobilkamerans begränsade förmåga (eller kanske är det fotografens
förmåga det hänger på). Några fräcka bildstölder från kollegorna har jag också
tvingats göra.
Notera att samtliga viner provades helblint.
Flight 1
2008 Dr. Heger, Baden
"Achkarrer Schlossberg Riesling GG"
Efter en inledande starter i form av 2002Maurice Vesselle, Champagne "Brut Millésimé Grand Cru", serverades
vi fyra vita viner. Första tanken var Riesling men man är ju inte så tuff i nya
sällskap att man direkt utbrister det man tänker. Vin nummer två lurades dock
en aning och både Viognier samt Gewürztraminer poppade upp som en tanke. Det
fanns även en tanke på Chardonnay på något av vinerna men eftersom Gôut hade
informerat på förhand att alla viner var från samma druva så blev Riesling det
mest logiska alternativet. Goda var de alla fyra men väldigt olika. En riktigt kul
och jämförande provning mellan olika jordmåner och dessutom lite ovanligt att
få prova ett vin från Baden gentemot övriga tre från Alsace. Min favorit blev
dock vin nummer fyra, 2008 Guy Wach
"Riesling Kastelberg" som med sin gyllengula färg och lite
lätt rökiga doft med både dammighet och bokna äpplen ledde till ett komplext intryck.
Smaken mycket ren med inslag av citrus och en aning söt karaktär som gjorde
syran mer balanserad gentemot övriga tre viner (92p). Mer om vinerna och
producenterna finns hos Gôut.
Flight 2
Det här blev en upplevelse jag aldrig tidigare varit med om eller ens kunnat föreställa mig att få uppleva. Det är lätt att ta till ett utryck som ”mer intressant än gott” men jag ska ärligt säga att det är en aning kittlande att prova viner som gjorts med helt andra förutsättningar än vad vi normalt sett är vana vid men också som man kanske kan tänka sig att det en gång i tiden smakade. Publikfavoriter lär de dock aldrig bli bland vardagskonsumenter.
Att man kunde förvänta sig att vin från Georgien skulle vara en annan
upplevelse betyder ju inte att jag förväntade mig detta. Tänk er fyra
orangefärgade viner i glasen och ett rött så tätt och tjockt att det nästan
inte rinner ner från sidorna efter att ha snurrats runt i glaset. När man så
doftar på de vita/orangea vinerna kommer ett gemensamt intryck av örter, jord,
stallighet och plåster/gasbinda emot en. Redan där är man konfunderad. När så
vinet smakas är det tanniner som dominerar smakpaletten!
Jag trodde först att detta var ett skämt – att det var röda druvor som på
något vis vinifierats utan (eller med väldigt kort) skalkontakt men i övrigt
gjorts som ett traditionellt rödvin. Det första vinet var dessutom knastertorrt
eller snustorrt vilket man nu mest associerar till. Just den torra och råa
stilen var gemensam mellan tre av vinerna Det fjärde (vin nummer 2) 2006 Vinoterra "Kisi" var
däremot en annan typ med mycket mer balans och elegans. En doft av rök, mentol,
örter/kryddor samt kola möttes av en koncentrerad och rökig smak med inslag av
röda bär, så som smultron. Riktigt läckert och gott men i en stil som absolut
sticker ut. Kan man betygsätta alla viner? Nej, blir mitt svar efter detta
möte. Tre av de vita/orangea får ? i boken men det just beskrivna går faktiskt
att bedöma mot de referensramar jag har (89 p). Det röda vinet 2010 Pheasant's Tears "Saperavi"
är det minst kontroversiella och smakar mer som ett vin från kallare
breddgrader och rent kvalitativt upplever jag det som bättre än de vita/orangea
men aldrig lika spännande. Tack Jörgen för en oförglömlig vinupplevelse. Mer om
vinerna/producenterna finns hos BilligtVin.
Flight 3
2003 Koeberlé
Kreyer, Alsace - Pinot Noir
2009 Paul
Ginglinger, Alsace "Pinot Noir La Rocaille"
Från nu och framåt kom allt att kännas “main-stream”. Det var närmast
förlösande och uppfriskande att få fyra Pinot Noir-viner i glasen efter
föregående flight. Att gissa på just den druvan och Alsace var ingen svårighet
med tanke på att det var Per Warfvinge som ansvarade för flighten. Att ett av
viner däremot kom från Bourgogne var lite oväntat. Intressant var att
”originalet” inte på något vis stod ut som annorlunda eller väsentligt mycket
bättre. Fyra helt olika årgångar och min favorit blev det både äldsta och
billigaste vinet (ca: 6,50 € på plats) som serverades som nummer två. 2003 Koeberlé Kreyer framstod
med sin ljusröda färg och mycket druvtypiska doft av korv, rök, tjära och
blodighet som ett klassiskt vin. Smaken med en hög syra men mycket närvarande
fruktighet, gav ett intryck av hallon, jordgubbar, vanilj och lätt
medicinkaraktär (92p). Glöm allt tjafs om årgång 2003. Mer finns att läsa hos Patrik som fångat det mesta om dessa viner men självklart även hos
Per genom länken här.
Flight 4
Även om det först kändes lite galet att ge sig på de söta vinerna redan nu,
blev det lyckat tack vare att vi i nästa moment gjorde en mat-paus. Väldigt goda
(och välbehövliga) tappas. Tyvärr var V&V tvungen att lämna oss efter att
ha pressenterat sina viner. Som småbarnspappa med sjuk sambo går det inte att
ta annat än sitt ansvar – hur tungt det nog än var. Tre riktigt goda viner fick
vi dock ta del av före hans sorti. Söta viner är generellt inte min grej.
Dricka dem gör jag gärna men prova dem gör jag sällan. Just därför hade jag
inte många rätt i mina tankar om ursprung. Det första trodde jag kom från
Österrike, det andra funderade jag på samma land men en äldre variant och med
det tredje for jag ett tag åt Italien till. Goda var de allesammans men klart
bäst var vin nummer ett i form av 2007
Château Rieussec. Med sin ljusgula färg och smöriga koladoft,
balanserad av en frisk fruktighet av citrus/lime och kryddighet i form av
kanel, blev doftsinnet mer än belönat. En mycket söt och krämig gräddighet i
smaken, tillsammans med en enormt viskös struktur och inslag av lime samt kola,
gjorde upplevelsen total. Ett riktigt bra och gott vin (95+p). Trots sin mycket
söta karaktär balanseras allt av en fin bakomliggande syra – därav mina tankar
på Österrike. Tack V&V och kul så länge det varade. Mer att läsa finns på Vår(d) & Vin 2.0.
Flight 5
2007 Edi Kante,
Carso "Terrano"
Efter Tappas kom vi snabbt igång igen med en blandad vit och röd flight. För
dem som följt Ingvar på Billigt Vin
är det ingen överraskning att han har en fäbless för viner från Nordöstra
Italien. Därför blev jag inte helt överraskad när facit avslöjade att vi hade
fyra viner just därifrån i glasen. De två första vita var så lika varandra att
jag först trodde det var samma vin. Det tredje vita var väldigt olikt de två
föregående men med en del likheter med de Georgiska vinerna. Det röda påminde
även det om sin Georgiska motsvarighet, om än mer återhållsamt. Någon riktig
favorit hittade jag aldrig i denna flight utan istället blev det i Ingvars
andra flight som dessa serverades. Mer om vinerna och producenterna hos Billigt Vin.
Flight 6
2005 Azienda
Agricola Trinchero, Grignolino d’Asti
2007 Cascina
'Tavijn, Barbera d'Asti - Superiore
2004 Azienda
Agricola Trinchero, Monferrato Rosso "Le Taragne"
Inte kom det väl som en chock eller överraskning att Patrik även han skulle
bjuda på Italienska Viner. Här blev
det dock ganska stor variation och ett trendbrott mot tidigare flighter. Mer
klassiska rödvinstoner och mycket hög klass på samtliga viner. Alla med
koppling till Nordvästra Italien och Piemonte fast mer på ett alternativt sätt.
De första tre vinerna kändes mer fruktiga och tillgängliga i stilen medan de
två sista vinerna behövde massor med luft och tid i glasen för att komma igång.
I den här flighten hittade jag dessutom en av mina verkliga favoriter sett till
hela provningen. Tänk att det ska behövas en kvinnlig touche för att man ska haja
till. 2007 Cascina 'Tavijn, Barbera
d'Asti – Superiore görs enligt Patrik av en ung kvinnlig producent som
dessutom ägnar sig åt ekologiska/biodynamiska viner. Det är inte första gången
jag går igång på en Barbera men just den här tillhör det godaste jag provat i
sin stil. En ganska mörk och purpurröd färg följs av en något fatpräglad arom
av rök, tjära, knäck och mentol. Sedan lakrits och violer samt choklad. Smaken
är mycket fruktig av hallon och röda bär i allmänhet. Choklad, kola och lakrits
går igen från doften och sedan en rund gräddighet på slutet. Mycket gott!
Eftersom vi beslutar oss för att plundra bordet från resterna när vi beger oss
hemåt, tar jag med mig slatten av detta vin hem. Dag 2 är vinet precis lika
gott men ännu mera sammetslent och balanserat. Nästan för lättdrucket och
njutbart. Sagolikt gott och finns inte vinet i Sverige men någon vinimportör
läser detta, så är det bara att köra på. Jag har ingen aning om priset men bra
är vinet (94/95p). Mer om flighten finns naturligtvis hos Italienska Viner.
Flight 7
2009 Azienda
Agricola Marinig, Schioppettino di Prepotto
2009 Stanig,
Schioppettino di Prepotto
2009 Vigna
Traverso, Schioppettino di Prepotto
2008 La Buse dal
Lof, Schioppettino di Prepotto
2008 Vigna
Petrussa, Schioppettino di Prepotto
2006 La
Viarte, Colli Orientali del
Friuli – Schioppettino
Återigen ett Italienskt tema och en flight som visar på att vinvärlden bara
blir större och större. Ingvar som tycks ha järnkoll på Nordöstra Italien
presenterade en av kvällens snävaste men och mest tankeväckande flighter. Druvan
Schioppetino var i princip utrotad tills man återupptäckte den i sitt
ursprungsområde. Det lär ha varit så att man ansåg att druvan var ursprunget
för vinlusen som härjade på 1800-talet och man eliminerade därför i princip all
plantering av druvan. Något som man alltså nu börjat återgällda genom
nyplantering och återskapande av vinmarkerna. Sex olika viner, alla gjorda av
druvan under DOC Colli Orientali del Friuli - Schioppettino di
Prepotto, serverades oss. Delvis ganska lika varandra men med tillräckliga
nyansskillnader för att hitta sin favorit. Det genomgående draget i doften var
tjära, rök och animaliska aromer. I smaken var det mörk koncentrerad fruktighet
och lite rustika drag med tydlig syra som dominerade men även körsbär och
lakrits fanns att finna. Jag upplevde ett tydligt drag av Syrah i flera av
vinerna och tydligen ska det finnas likheter druvorna emellan. Alla vinerna var
bra men bäst var nog vin nummer fem i form av 2008 Vigna Petrussa som med sin lite mer fruktsöta stil tilltalade
mig mest. En mörkt purpurröd färg som följdes av en parfymerad doft av viol och
körsbär men även ett drag av backelit och bläckighet. Smaken ren och fruktig
med jordgubbar, hallon, körsbär och vanilj efterföljt av violpastill (91p). En
mycket upplysande flight som ni kan läsa mer om hos Ingvar på Billigt Vin.
Flight 8
2010 Die
Ouwingerdreeks (The Old Wine Series), Swartland "Pofadder"
Nu började tiden att tryta och hungern samt tröttheten började nog smyga sig på. Tur vad det då att vi fick tillgängliga och lite mer publika viner att kasta oss över. Magnus Ericsson som skriver professionellt för Helsingborgs Dagblad kom att servera oss fem röda viner från Sydafrika. Eftersom han nyligen varit i landet för ett reportage blev det med mycket bakgrundsinformation vi fick en genomgång av vinerna. Som övriga provare utryckte saken, var det en uppställning viner som på ett positivt sätt inte visade upp de typiska Sydafrikanska dragen. Alla viner utom ett föll mig i smaken. Det druvrena vinet på Cabernet Franc var inget för mig. Bland de övriga fyra var det jämt skägg men måste jag välja en favorit så var det nog det vin som alla gillade, vilket var 2010 Pofadder. Sällan har jag provat ett Sydafrikanskt vin som påmint så mycket om Sydfrankrike. Extremt välgjort från gamla stockar och ett kommande koncept signerat Eben Sadie. En klar och ganska ljus purpurröd färg. En doft av bränd jord, sten och värme med örtighet och nästan rökta charkuterier. Smaken mycket ren och fruktig med smörkola och jordgubbar. Markerade tanniner och en koncentrerad eftersmak med viss eldighet. Riktigt gott och även om de övriga tre var likartade i sin stil stod detta ändå ut som det bästa (94/95p). En härlig uppvisning av att vi inte ska räkna bort Sydafrika. Mer finns att läsa hos Magnus på Uppkorkat.
Flight 9
Så kom vi då till den avslutande flighten och tillika mitt bidrag för
kvällen. Nu blev det en aning oplanerat så att vi tog dessa viner till maten.
Inte så att det blev fel – tvärtom men det var nu en trött samling som nog mer
njöt av kombinationen mat och vin, istället för analys och provning. Kanske
därför blev temat en aning svårgissat. Min tanke på gemensamma nämnaren
Frankrike och Syrah blev inte helt uppenbar för gruppen. Det vin jag trodde
skulle framstå som urtypiskt för Norra Rhône och Syrah var plötsligt inte alls
så tydlig.
Först ut kom dock ett vitt vin och egentligen mest för att matcha
förrätten. Vinet tillhör fynden i källaren och producenten skrev jag kort om i ett
tidigare inlägg här. 2005 L'Oustal Blanc, Vin de Table"Naïck Blanc" är ett mycket personligt men gott vin som passar
till det mesta. Å ena sidan en mycket fruktsöt stil i både doft och smak (troligen
på grund av att druvan är Grenache Gris med en liten andel Macabeu) men också
en fenomenal minerallitet och rökighet som drar åt östra Loire till, samt då en
baconton som amerikansk Chardonnay brukar uppvisa. Jag gillar detta mycket och
det gör nästan alla som provat vinet genom åren (93p). Druvorna planterades i Minervoisregionen
1948, allt under överseende av Baron Leroy från Châteauneuf-du-Pape, som ett
led i att producera söta viner. Kul att man upptäckt vilka bra torra viner det
faktiskt går att göra på druvan.
Sedan då de fyra röda i kortform:
2003 M.Chapoutier, St. Joseph "Les Granits" har blommat ut
till ett mycket elegant och läckert moget vin (94+p). Ge det ytterliggare 5-10
år så tror jag på stordåd. Mer om vinet finns att läsa i tidigare inlägg här.
2005 Domaine duMas Blanc (Docteur Parcé), Collioure "Les Junquets" är ett högst
udda och lite avigt vin. Jag har alltid tyckt att det varit spännande men denna
flaska var för udda med en nästan stinkande cassis och pepparmint i kombination
med en havsvattenlik sälta och torrhet i smaken (?p). Mer om vinet i ett
tidigare inlägg och besök hos producenten här.
2009 Domaine duClos des Fées, Côtes du Roussillon Villages "De battre mon coeur s'estarrêté" är vinet jag ännu inte hunnit blogga om. Översatt från
franska betyder namnet något i stil med: ”Mitt hjärtas förlorade slag” och är
tillika titeln på en känd fransk film. Det sägs att Herve Bizeul utbrast detta
när han första gången såg planteringen av Syrahstockarna och bestämde sig
genast för att han ville göra ett vin från platsen. Ett ganska personligt vin
gjort av Syrah som endast lagras på ståltank i nio månader. Essensen av druvan
skulle man kunna säga. Själv hade jag tänkt använda översättningen till en
rubrik för ett inlägg men kom aldrig så långt. 2010 besökte jag Clos des Fées och först resan dit
(höjdrädd som jag är) sedan beskedet att jag visst kunde få prova 2007 La Petite Sibérie fick mitt hjärta
att slå oregelbundet. När jag sedan som avslutande smakprov fick detta vin och besked
om att priset var €16.- drabbades jag av nästa hjärtflimmer, i min iver att
planera hur mycket jag kunde få med mig hem.
Ett kalasgott och kul vin att dricka men också rejält tufft och stramt med
massor av druvtypisitet i en omaskerad stil. Mörk och tät blåröd färg med en
stor och kraftfull doft. Lakrits, tjära och rök med inslag av kaffe och bränd
jord. Smaken stor och ren med intensiva toner av lakrits, grillat kött och
violpastill med rejält tuffa men goda tanniner (94/95p). Avsaknaden av fat gör
nog att stramheten och tanninerna blir rejält tilltagna. Läs gärna mer om Roussillon
i tidigare inlägg här.
2007 Château dela Négly, Coteaux du Languedoc - La Clape "La Porte du Ciel" är precis min
kopp av te. Visst är det enormt fruktdrivet och kompakt i en still som känns
minst sagt modern och kanske nästan vulgär. Jag förstår att det inte går hem i
alla läger men själv tycker jag att det är grymt kul att man gör vin som detta
i Frankrike. Med mognad tror jag också att stilen blir mindre extrem och mer
tilltalande för en bredare publik (96+p). Mer om tidigare smakprov finns i ett
inlägg här.
Jag tror att det var det hela som man säger och skulle jag ha missat något får
ni förlåta mig. Trevligt och kul hade vi och mötet med människorna bakom
bloggarna blev som tidigare sagt den största behållningen med dagen/kvällen.
Roligaste och mest dråpliga kommentar stod Jörgen för. När hans vän och bloggkollega
Ingvar konstaterade att han allt kände sig en aning påverkad av vinerna, trotts
att han spottat hela tiden, tittade Jörgen på honom och sa: ”Har du spottat?”
7 kommentarer:
Tack för senast och tack för ett läsvärt inlägg! Välformulerat som vanligt. Perfekt morgonlektyr nu när lillfisen fått för sig att 05:45 är en bra tid att gå upp.
Trevlig helg!
Suverän genomgång som hjälper mig att rekonstruera lördagen den 21/4 till en någotsånär koherent helhet. Tack för den. La Port du Ciel skulle jag vansinnigt gärna prova igen. Under mer ordnade former.
Bara att hålla med, mycket bra sammanställning och fina noter.
Det enda som grämer mig är att jag inte hann med att ge dina fyra röda den tid och uppmärksamhet som de förtjänade. Men vi tar nya tag nästa gång!
Kul att du gillade Nadia Verruas barbera, en mycket sympatisk vinmakerska som gör viner med massor av karaktär. Hennes ruché är en upplevelse utöver det vanliga som jag tror att du hade uppskattat. Dessutom kostar vinerna inte särskilt mycket - 119DKK för barberan hos den likaledes sympatiske Fabio på Cibi e Vini (Torvegade, Christianshavn Kpnhm).
/Patrik
Hej på er!
Tack för senast och även de uppmuntrande orden.
Jag tror att jag fått med rätt viner och även i rätt ordning. Det krävdes en del detektivarbete för anteckningarna var inte lätta att tyda. Vi får ta nya tag och prova igen till hösten om inte förr. La Port du Ciel finns tyvärr inte i obegränsade mängder i källaren men någon gång i framtiden kan den väl få dyka upp igen.
Barberan var supergod och faktum är att min positiva upplevelse också beror på hur bra vinet var dag 2. På sitt vis nästan bättre. Till priset är det ju ett klockrent fynd. Verkar vara generellt sett bra priser på Cibi e Vini.
Ha en fin helg!
Johan
Johan ! Jag skrev fel upptäcker jag nu. Det var ju Clos des Fées som jag gick i gång på allra mest. Finns det någon svensk eller dansk importör?
@Johan: tack för senast och för en strålande genomgång! Ja, Cibi e vini håller bra priser i förhållande till det som levereras, och ibland finns även tilbud.
Även om icke-spottandet satte sina spår har jag tydliga minnen från din avslutande flight, inget kunde ha varit mer passande till maten. De battre mon couer s'est arrête var verkligen en trevlig bekantskap - jag sällar mig till Ingvars fråga om dansk eller svensk importör.
Hej Ingvar och Jörgen!
Extrakul att ni gillade just detta vin eftersom det var en av mina riktigt roliga upptäckter sommaren 2010. Jag visste ingenting i förväg men blev helt tagen av smakprovet. I en blindprovning för något år sedan blev den nästan vinnare gentemot tre/fyra gånger så dyra viner.
Från början var det Hoff Vinhandel i Göteborg som tog in Clos des Fées men sedan tog Vinunic över men nu tror jag att det återigen är Hoff som har agenturen (som för övrigt även tar in l’Oustal Blanc till Sverige). Jag vet inte säkert hur det ligger till. I Danmark är det Erik Sörensen Vin som tar in Clos des Fèes.
Nu tror jag inte att någon av dem har eller brukar få in just ”De battre mon coeur s'est arrêté” utan den stannar nog på hemmamarknaden i Frankrike. Som jag minns det var det ingen stor produktion och till och med vinhandlaren i Collioure (som representerade firman i området) hade svårt att få någon större tilldelning. Kanske går vinet på export men jag tror inte den är stor. Dessutom lär 2009an var slut sedan länge och nu är det nog 2011 som ska buteljeras (en superårgång i Roussillon om man ska tro på rapporterna).
Ha det fint!
Johan
Skicka en kommentar