söndag, januari 01, 2012

2012 – En god start!

Det var längesedan jag låg utslagen på Nyårsdagen och först framåt eftermiddagen funderade på om det fanns några läsk och snacksrester kvar till frukost. Sedan hämtpizza och i bästa fall en film framåt kvällen. Nej, nuförtiden vaknar man ganska pigg och fräsch men möjligtvis lite senare än vanligt. Höjdpunkten brukar vara att efter fullbordad röjning och städning, duka fram resterna från gårdagen och unna sig att njuta den första dagen på nya året. Så även denna Nyårsdag – 2012.

Kvällens vinval var ganska enkelt och närmast givet, eftersom det var den butelj jag tänkte ha som back-up till 2007 Pure. Jag var så säker på att den flaskan skulle var lika udda och konstig som de tidigare och därför tänkte jag parera debaclet med en annan druvren Grenache från 2007. Nu blev det ju tack och lov inte så utan istället visade Pure ganska omgående upp hälsotecken och då var det liksom ingen vitts att dra korken ur reserv vinet, utan istället ta ett annat alsternativ – vilket ju blev ganska lyckat. Däremot var ju redan reservbuteljen i upprätt läge och klar för avnjutning.


2007 Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape "Cuvée Chaupin" har en ganska mörk men klarröd färg. Doften är stor och inställsam med påtaglig fruktsötma och inslag av ljus choklad. Vanilj, jordgubbspaj, lakritsremmar och kola. Hallon, körsbärslikör och lavendel med massor av allmän örtighet och minerallitet. Fast mest av allt ändå nyrostat kaffe. Rökighet och lite lätt köttiga inslag men framförallt en extremt inbjudande fruktighet i doften. Förförisk och läckert orientaliskt mystisk. Felfritt!

Smaken är otroligt len och mjuk med en närmast saftlik konsistens. Mosade hallon och jordgubbar med vanilj och lakritskola i en balanserad och ganska frisk eftersmak. Koncentrerad och lång men också slank med inslag av vitchoklad samt allmän bärighet. Kryddor och lavendelkulor med ett generellt gott och okomplicerat intryck.
Hur gott som helst och helt utan den i vissa fall förkommande klumpigheten och tyngden i en del andra 2007or. Ingen hetta och absolut ingen påträngande alkohol. Mjukt och bärigt men med en enorm fruktsötma. Ska jag klaga på något så är det kanske att detta slinker ned lite väl lätt och helt utan motstånd. Lite som Grenache från Australien kan göra. Kanske inte så värst komplext utan mer rakt upp och ned gott. Jag begär inte så mycket mer än så här och om detta är ett tecken på vad 2012 lovar, så är jag mer än nöjd. Inte helt i nivå med Bob men 96/97 poäng blir det definitivt - precis som förra gången. Hoppas nu att det blir ett riktigt spännande vinår och att vi nu helt slipper snön - nu när Julen ändå snart har passerat.

2 kommentarer:

Fabrice Delorme sa...

your blog is referenced in our blogs :
www.4truths-wine.com
www.4verites-vin.com

look for the German and nordic countries wine blogs

Have a good day

Fabrice

Mina Vinare sa...

Hi Fabrice,

I saw that my blog was on the list. I also followed your thread at ebob/Bulletin Board. It was a good initiative with interesting feedback from all over the world.

Unfortunately my blog activity has been extremely low but not because of uninspiring wines (actually more the opposite), instead it is the lack of time (and maybe energy). Hopefully it will improve in the coming months. Thanks for the reference!

Finally, I need to ask if your are the brother of Christophe Delorme and in that case part-owner of Domaine de la Mordorée?

Best regards,

Johan