tag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post7915214203031109938..comments2022-04-03T14:35:20.402+02:00Comments on Mina Vinare: Förbannade berget och stora kullen!Mina Vinarehttp://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-20139564752562224382009-02-23T11:53:00.000+01:002009-02-23T11:53:00.000+01:00Hej Vinosapien!Nej, inte ska de drickas unga. Jag ...Hej Vinosapien!<BR/><BR/>Nej, inte ska de drickas unga. Jag håller med dig om att stilen inbjuder till lång lagring. Vi provade som sagt Francis Cotats 1990 “Cuvée Spéciale La Grande Côte” (Vendange Tardive) för något år sedan (tror det var för två år sedan). Det var utvecklat men inte det minsta åldrat utan i toppform. Det ljuvliga var just att mognaden hade gjort att den eventuella restsötma som funnits i vinet helt hade mognat ut. Doften var som ett sött vin men smaken i det närmaste torr. Helt makalöst gott. <BR/><BR/>Fick lite samma känsla i 1996an vi hade under denna provning. Kanske något sötare i smaken men inte mycket. Om fem/sex år är det säkert samma upplevelse som i 1990an. <BR/><BR/>Däremot tyckte jag att 2006 La Grande Côte och 2005 Les Monts Damnés inbjöd till tidig konsumtion. De kändes mycket tilltalande redan nu. <BR/><BR/>Lite osäkert är det väl dock om de båda kusinerna kommer att kunna göra lika bra och lika hållbara viner som sina fäder? Som jag förstått det var François tidigt involverad i produktionen (redan innan Paul och Francis slutade) men att Pascal egentligen inte alls var intresserad i början av att göra vin. Sedan antyds det dock att Pascal är den som har den naturliga talangen för att göra vin även om han fortfarande sägs prova sig fram.<BR/><BR/>François sent skördade (VT / Cuvée Speciale) har jag aldrig provat. Däremot har andra av hans viner varit med förut i diverse provningar. Han gör väl även VT/CS från Les Monts Damnés om jag minns rätt? Det där med att inte göra vin under appellationen tror jag inte bara gällde de sent skördade. Fick för mig att alla hans viner under en period inte fick använda appellationsbetäckningen utan att han fick sälja dem som VdT. Alltför atypiska och dessutom för höga sockernivåer ansågs det!<BR/><BR/>Själv har jag aldrig besökt någon av dem men flera som jag känner har varit där och handlat hos François. Just till fantastiskt låga priser. Vill minnas att jag också hört siffran € 12 från dem. Kanske till och med lägre. <BR/><BR/>Däremot vet jag ingen som varit hos Pascal och handlat. Vet du om hans priser på plats är lika attraktiva?<BR/><BR/>Funderar också på François viner i Sverige och Danmark. Vet du om de säljs här och i så fall av vem?<BR/><BR/>Ha det så bra!<BR/><BR/>/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-44148779652158003352009-02-23T08:47:00.000+01:002009-02-23T08:47:00.000+01:00Hej på digBesökte Francois Cotat för snart 2 år se...Hej på dig<BR/><BR/>Besökte Francois Cotat för snart 2 år sedan. Priset på plats är 12 (TOLV) euro. Vi snackar råfynd.<BR/>Vi plockade på oss så många 05:or han kunde undvara.<BR/><BR/>Efter att ha smakat igenom samtliga hans 05:or och 06:or gick han och hämtade en flaska som han med stor stolthet öppnade. Frågan ha ställde var simpel - vilken årgång. Vinet fullständigt osade klass...komplext som en STOR Riesling. Jag drog till med 1996 och han bara smilade en aning. 1989 var årgången och vinet hade bra många år framför sig. Dom här står sig bra många år och de ska absolut INTE drickas unga.<BR/><BR/>Han gör även lysande Pinot Noir till husbehov och även Vendanges Tardive på SB. Den senare varianten brukar hamna utanför appellationen.<BR/><BR/>Cotat-kusinerna är, precis som du säger, unika i dagens strömlinjeformade vinvärld.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-71785429295353189052009-02-22T13:45:00.000+01:002009-02-22T13:45:00.000+01:00Hej Kayaker!De är inköpta på lite olika ställen. N...Hej Kayaker!<BR/><BR/>De är inköpta på lite olika ställen. Något på plats, några hos Sörensen Vin i Danmark och något på Systembolaget. Senaste årgång som såldes på Systembolaget var 2005 men plockades undan från hyllorna eftersom man hade problem med efterjäsning. Vet att 2006orna funnits i Restaurangsortimentet hos Primewine.<BR/><BR/>Enligt mig är detta viner som är överlägsna Dagueneau och alla andra också för den delen. Helt unika och riktigt bra. <BR/><BR/>Vi får hoppas på nya årgångar via SB så småningom.<BR/><BR/>Ha det gott!<BR/><BR/>/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-88675713500560398612009-02-22T13:23:00.000+01:002009-02-22T13:23:00.000+01:00Var är vinerna inköpta? Är de köpta på plats eller...Var är vinerna inköpta? Är de köpta på plats eller privatimporterade? SS har ju inte haft så mycket Cotat på hyllorna de senaste åren...<BR/>I senaste RVF har de provat flera Cotatviner från 2007 med Francois Cotat La Grande Côte 2007 bland de absolut bästa på samma poäng (18,5) som Dagueneau Silex 2007. Cul de Beaujeu, Monts Damnés och Pascal Cotats La Grande Côte fick också fina omdömen.Kayakerhttps://www.blogger.com/profile/14620607873855611941noreply@blogger.com