tag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post4304011101278038810..comments2022-04-03T14:35:20.402+02:00Comments on Mina Vinare: A Vision without actions is a hallucination!Mina Vinarehttp://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-34705377345839763652009-06-27T11:44:22.977+02:002009-06-27T11:44:22.977+02:00Hej igen,
Vilken semester, låter kanon. Hoppas ni...Hej igen,<br /><br />Vilken semester, låter kanon. Hoppas ni inte är mer utarbetade än när ni åkte med det tempot. Ofta behöver man semester efter man haft semester, om du förstår vad ja menar. Hoppas ni inte haft det alldeles för varmt med tanke på att tempen har legat runt 30 strecket här hemma. Hoppas du kommer igång med bloggandet för detta är helt klart den bästa bloggen, fv:s blogg är hyffsad men mycket pga dom frekventa inlägg han gör. Din inlägg är mer djupgående samt det viktigaste, vinerna är i min smak! Trevlig sem, ha det<br />/johan(semestersabotören)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-47318750219064787272009-06-27T02:24:46.142+02:002009-06-27T02:24:46.142+02:00Hej Johan!
Förstår att du skickat flera kopior på...Hej Johan!<br /><br />Förstår att du skickat flera kopior på din kommentar eftersom jag har kommentarsgranskning som går in efter sex dagar. Då syns inte kommentaren förrän jag har godkänt den och därför har du inte sett dina kommentarer tidigare. Hoppas det var okej att jag tog bort dem som jag förmodar var dubbletter?<br /><br />Lustig timing. Synd däremot att du upplevde vinet som dåligt. Jag har beställt vinet men ännu inte provat om någon flaska. Däremot provade jag vinet igår hos Julien på plats. Anledningen till min låga inläggsfrekvens är delvis att jag har tidig semester i år. Är på hemresa med ungefär 100 viner att skriva om. Efter snart 2 ½ veckor i Frankrike så börjar faktiskt hemlängtan göra sig påmind. <br /><br />Jag träffade Julien igår och provade hans 2008or från fat samt hans 2007or från butelj. Märkligt nog reagerade jag på att 2008 Terroir från fat var rysligt god medan 2007an på butelj var mindre inställsam än på provningen i Malmö. 2007an kändes lite tamare men samtidigt mer komplex jämfört med provningen i Malmö. Betyget blev däremot ungefär det samma men kanske kändes vinet mindre inställsamt och mer återhållsamt denna gången. <br /><br />Att Julien skulle manipulera sina viner håller jag för mindre troligt. Hans källare och produktion är inte stor. Han verkar ha järnkoll på vad som händer i källaren och i vingården. Tillsätta syra lär han inte göra utan tvärtom är det en mycket naturlig produkt han producerar. <br /><br />Däremot minns jag från provningen i Malmö att han skakade flaskorna ihärdigt för att bli av med eventuell kolsyra som kunde finnas kvar i flaskorna. Julien (precis som många andra i distriktet) tillsätter syre till sitt vin för att eliminera användandet av svavel i processen. Detta är som jag förstått saken en ganska etablerad metod. Kanske har du drabbats av en dålig flaska eller i värsta falla ett dåligt parti. Kontakta Gabriel och fråga. Vill det sig riktigt illa har vinet efterjäst men det får vi verkligen inte hoppas. <br /><br />Jag tackar för dina vänliga ord och kommer att sätta fart på bloggandet igen.<br /><br />Håll ut!<br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-28060334074780271952009-06-26T19:05:51.841+02:002009-06-26T19:05:51.841+02:00Hej MV!
Provade nyss om Terroiren som sparades fr...Hej MV!<br /><br />Provade nyss om Terroiren som sparades från igår och måste säga att vinet idag(överhälld i ny glasflaska utan luft) var riktigt riktigt dåligt. Det enda man fick fram var en ordentligt stor eldighet samt lite beska, inte alls gott, har du provat om vinet? undra om Julien tillsatte alldeles för mycket syra, han kanske inte tillsatt så mycket syra under föregående år, förhoppningsvis inte någon alls. Detta vin kan kanske konkurera i 100kr klassen men mer klarar det inte. Kan tänka mig(mina egna spekulationer) att han aldrig behövt tillsätta syra förut och nu under denna årgång kände att vinerna tappat lite fräschör och ville tillsätta syra och något gick helt åt pipan, nä som sagt detta är en riktig besvikelse min fru tyckte bara det smakade alkohol med lite sura bär och det är inget gott betyg om man som jag gillar lite sötare viner med frukt. Du lär ju ha best en låda så tänkte bästa du korkar en flaska och provar. Jag brukar i stort sett alltid ligga nära dig i poäng samt köpt en del viner endast pga av din rek och poäng och aldrig blivit besviken hitills. Kan bara nämna Eclipse som ett ex. Hoppas nu bara swe kan fixa detta men det ser mörkt ut<br /><br />hälsningar JohanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-50580683799559456582009-06-25T22:24:08.806+02:002009-06-25T22:24:08.806+02:00Hej MV!
Öppnade just en Barroche Terroir och häll...Hej MV!<br /><br />Öppnade just en Barroche Terroir och hällde över halva flaskan till en mindre för att spara den hälften till i morgon och det var då jag började bli lite misstänksam. Vinet skummade en del och upp ur flaskan började små bubblor stiga, som små kolsyra bubblor. Tänkte att det kan ju skumma lite om man häller upp häftigt men det skummade tom över flaskan och bubblorna fortsatte sippra upp säkert 5-10 minuter efter upphällning och jag tänkte vad fan är det frågan om men sen kom jag på att julien(om det är han som är vinmakaren) måste ha tillsatt alldeles för mycket syra. Man kände även en porlande, stickande känsla på tunga från början när man drack vinet, Väldigt märkligt. Kan det vara så att det blev alldeles för låg syra i vinet så att han tänkte fixa till det men någonstans blev det galet? Vet ju att syra är ju b.la tillåtet i aus, vilket är mitt favoritland när det gäller vin och har inte någon aning om det är tillåtet i du pape? Tänkte fråga dig detta eftersom du provat vinet INNAN buteljering samt att du har nog best en låda eftersom du gav det så bra betyg, vill dock bara höra om du prövat om vinet sen provningen med Bristly? Som sagt något är tillsatt i vinet, tyckte även att det inte var så fylligt och faktiskt lite väl eldigt, inte alls så mycket frukt som jag förväntat. Har saknat din blogg väldigt mycket och hoppas verkligen inte du tänkt lägga ner för du skriver den bästa vinbloggen.<br />/johanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-26478405372481305812009-05-03T23:39:00.000+02:002009-05-03T23:39:00.000+02:00Hej Frankofilen!
Visst var 2007orna riktigt bra. ...Hej Frankofilen!<br /><br />Visst var 2007orna riktigt bra. Speciellt föll jag pladask för Terroir. Ett helt hämningslöst och inställsamt vin. Just den typen av vin älskar jag. <br /><br />Det fanns en härligt frisk känsla i alla 2007orna. Jag kallar det för bubbelgum och tänker mig nog då en känsla av ”fluffig” bärighet. Det är sällan man i så stora viner som ju CndP oftast är, får det intrycket. Jag tyckte inte ens att Pure var någon buse utan närmast välvårdad och tillrättalagd. Om detta är representativt för 2007 och CndP så är nog ekonomin körd i botten när man är färdig med jakten. <br /><br />2003an var nog en lyckoträff. Som vinupplevelse betraktat var den dock mer intressant ur ett mognadsperspektiv än som ett stort vin. Det doftade gott och smakade bra. Stilen påminde mycket om många mer traditionella producenter och det var inge ”Barrochekänsla” över vinet. Märkligt mogen dock.<br /><br />Det var intressant att höra Julien berätta om sina intryck gentemot provningen i Stockholm. Han sa till mig att han bara genomfört denna typ av provning en gång tidigare. I Danmark. Han tyckte det var riktigt kul att få prova så många av sina egna viner bredvid varandra på en och samma gång. Dessutom två kvällar efter varandra. Han var inte specifik men menade att flera viner skiljde sig åt gentemot kvällen i Stockholm.<br /><br />Ha det bra!<br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-31706430037015153722009-05-03T23:14:00.000+02:002009-05-03T23:14:00.000+02:00Hej FV!
Jo, det blev nog lössläppt. Det kändes li...Hej FV!<br /><br />Jo, det blev nog lössläppt. Det kändes liksom i luften när vi lämnade vid halvtolv att det nog var en stund kvar till slutet… Tur att förnuftet segrade denna gång.<br /><br />Tack för positiv kritik föresten. Jag roade mig med att (efter jag skrivit ner mina intryck och poäng) jämföra med era intryck. Vi är nog ganska överrens i stora drag.<br /><br />Kul att få kommentera vin som omväxling ; )<br /><br />Jag upplever generellt inte 2006or från CndP som slutna men i denna provning var de alla lite hårda och kärva. Som om de inte bjöd på sig själv. Det kan ha varit slumpen men både jag och kompisen reagerade på det. Kanske var lite av problemet att man jämförde dem med de superläckra 2007orna och då upplevde 2006orna som lite vrånga? Alla viner var bra men jag var lite fundersam över just 2006orna.<br /><br />Janasse och 2006 låter som en trevlig kombination. Jag har inte provat någon 2006a från dem ännu men däremot tog jag min första Janasse 2005a förra helgen. En VV som jag trodde skulle vara stentuff och stängd men den var raka motsatsen. Rena knockoutdropparna…<br /><br />Beträffande bloggandet så håller jag med er. Ni får ta del av svaret till Michel som svar även till er kommentar.<br /><br />Ha det fint!<br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-54412223436461167972009-05-03T22:56:00.000+02:002009-05-03T22:56:00.000+02:00Hej Michel!
Först av allt vill jag tacka dig för ...Hej Michel!<br /><br />Först av allt vill jag tacka dig för dina vänliga ord. Det är kul att just du med din bakgrund tycker så. Det gör att det känns kul att fortsätta.<br /><br />Sedan vill jag nog ge dig rätt i din argumentering om oberoendet. Jag har funderat en del på det. För att ta mig själv som exempel så har jag inga bekymmer med att dela ut ris och ros när det gäller våra vänner på andra sidan sundet. Jag har nog ofta hänvisat till Danska importörer utan att blinka men så snart det gäller våra Svenska importörer så händer något märkligt. Jag vågar liksom inte löpa linan fullt ut. Det är som det infinner sig något slags förbud bara för att vi som konsumenter är så vana vid att det är Monopolet som styr. Det är inte alltför längesedan man inte hos Systembolaget fick upplysning om vem som var importör när man sökte. Nu kan man ju lätt få tag i dessa uppgifter men jag minns den tid då man levde i villfarelsen att SB styrde och ställde över allt. Ska man vara krass är ju SB endast en distributionskanal till slutkonsument. De gör inget annat än förmedlar varan. <br /><br />Just därför borde det vara naturligt att som konsument se bortom detta och faktiskt ha en direktrelation med de importörer vars produkter man gillar. Precis som du skriver är vissa duktigare än andra och egentligen borde det vara naturligt att få ge utryck för detta utan att känna tveksamhet. Egentligen är läget delvis det samma som i Danmark med skillnaden att SB ligger emellan. Förmodligen har rädslan något med den ”statliga utövningen” att göra. Jag menar, SB är ju extremt neutrala (i stora drag) och då blir det någon slags ofrivillig känsla av att man som konsument också skall vara så. Neutral inför importören och producenten vill säga. Jag tror att det sitter i ryggmärgen och att vi blivit upplärda med att det ska vara så.<br /><br />Beträffande vinjournalister så tror inte jag heller på alla de konspirationsteorier som framförs. Säkert förekommer ett och annat vänskapsförhållande men i längden tror jag att det skulle bli enkelt att genomskåda. Värre är nog att flera journalister inte riktigt verkar bry sig eller är speciellt konsistenta heller. De ändrar lätt uppfattning och för egen del har jag nog mer tappat tilltron på grund av deras lathet att söka nya spännande viner än för att jag tror att de är köpta. <br /><br />Jag vill minnas att Munskänken brukade skriva om specifika sortimentsprovningar från olika importörers portföljer och det tycker jag var ett bra sätt att närma sig problematiken. Att helt öppet berätta att man provat vin hos importör si och så samt vad resultatet blev. Precis som ni för övrigt gör i Livets Goda. Den typen av provningsnoteringar är bland det mest intressanta jag vet. Då får man lite insyn i sortimentet bortom hyllorna. Dessutom vet jag som läsare hur förutsättningarna varit – det vill säga att den som skriver blivit inbjuden till provning. Inte märkligare än så. <br /><br />Precis som du skriver borde rimligtvis bloggarna kunna göra det samma. Framförallt om det sker med öppna kort. <br /><br />Jag tror att anledningen till min egen tveksamhet ligger i att jag inte var förberedd. Min ambition var att skriva om viner och producenter jag gillar men tänkte nog aldrig på att det skulle kopplas ihop med vinimportörer och deras sortiment. Min ambition har aldrig varit att ”marknadsföra” vissa viner utan snarast upplysa om alla dessa spännande viner som jag tycker svenska vinkonsumenter missat på grund av ointresse från många journalister och faktiskt även SBs ovilja att ta in världsklassviner bara för att de anses ”oborstade” eller kanske extrema. Tittar man återigen på danska marknaden så finns det en helt annan bredd i utbudet. Där kan en importör som tror på sin sak sälja ett vin direkt till sina kunder utan att behöva övertyga en mellanhand om varans förträfflighet. Lite av den tanken var min målsättning med bloggandet. Att försöka förmedla bilden av alternativa viner. Jag tänkte aldrig på att det kunde bli någon sorts konflikt om oberoende eller ej. <br /><br />Jag tror du har rätt i att vi ska försöka bli lite tuffare och ge både ris och ros till våra svenska importörer. Så länge det sker öppet och utan omsvep så är det inga problem. Dock kan det vara ett bekymmer att felaktig eller helt enkelt lögner färdas ruskigt fort på nätet och det skulle ju bli lite trist om någon blev lidande på grund av sådana faktorer. Det gäller att man är säker på vad man påstår. <br /><br />Tillsist. Visst har många importörer vinklubbar och liknande. Jag är med i många. Tanken är givetvis att importörerna vill marknadsföra sina produkter direkt till konsumenterna. Tyvärr missar många att sedan ta hand om oss när vi vill ha information eller handla varor. Inte alla men många är ganska ointresserade när det väl kommer till kritan och det känns som det sker på nåder.<br /><br />Jag får väl börja namnge dem i mina inlägg – bu…<br /><br />Ha det bra!<br /><br />MV<br /><br />PS. Jag ber vår ständige ordförande i Gomseglet att ta tag i Kalifornientemat. DSMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-31829339146760513252009-05-03T21:55:00.000+02:002009-05-03T21:55:00.000+02:00Hej Claes!
Det där med 2001 Fontalloro har jag dr...Hej Claes!<br /><br />Det där med 2001 Fontalloro har jag dragit lite till sin spets. Jag vet att man anser att detta är ett vin som mår bäst av lång lagring. Mitt bekymmer är att vinet alltid varit en grym besvikelse och som den är i sin stil nu, representerar den allt det jag inte gillar i vin. Jag har några flaskor kvar som jag sparar i hopp om mirakel…<br /><br />Jag hade en ganska intensiv period med Italienska viner och främst då från Toscana. Sällan har jag blivit så besviken som på dessa när de börjat mogna. En del har dock överraskat och med 10-15 års ålder antagit riktigt fina mognadstoner. <br /><br />Du har ju lite annat godis i portföljen från Italien som i så falla bättre representerar den vinstil jag gillar. Ta Piaggia som ett exempel. Nu är väl inte det ren Sangiovese så det är kanske ingen bra jämförelse men det är ett vin jag gillar.<br /><br />Intressant är att många idag hyllar Toscana och Sangiovese men ofta är det då den mycket modernare stilen med CS och Merlot iblandat. Dessa är enligt mitt tycke oftast direkt goda men tappar sedan sin charm. Däremot gillar jag ofta Brunello och det är en stil på Sangiovese som jag ofta tycker blir trevlig med ålder.<br /><br />Ta inte min kritik mot Fontalloro för hårt. Jag använder den som exempel på en stil som inte jag gillar för att försöka illustrerar att det finns viner som blir lika otäcka för mig som stora fullblods Aussies blir för andra. Dem är det många som skäller på utan att möta mothugg…<br /><br />Ha en bra vecka!<br /><br />/ MV<br /><br />PS. Jag läste ditt inlägg om olika smak. Riktigt intressant. DSMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-69974356613837981702009-05-03T21:27:00.000+02:002009-05-03T21:27:00.000+02:00Äntligen ;-)
Har sett fram mot att läsa dina intry...Äntligen ;-)<br />Har sett fram mot att läsa dina intryck. Vi verkar vara rörande eniga om att nollsjuorna blir något extra att se fram emot. Kul att nolltrean hade en så bra kväll. Flaskvariation, men det låter också som lite välgörande luft.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-22318884044954248192009-05-03T16:41:00.000+02:002009-05-03T16:41:00.000+02:00Simskola på förmiddagen och trädgårdsarbete däreft...Simskola på förmiddagen och trädgårdsarbete därefter (annars hade nog hustrun låst in datorn i minst en vecka). Därefter kafferep med modern och mina två mostrar. Klart att det kliar i fingrarna…<br /><br />Jag får besvara efterhand under resten av dagen men jag kan ju passa på att börja med att tacka Björn. Du har varit med från början så det känns kul med din uppmuntran.<br /><br />Jag återkommer.Mina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-46150164008893168102009-05-03T14:32:00.000+02:002009-05-03T14:32:00.000+02:00Så ska det låta:-)Så ska det låta:-)Björnhttps://www.blogger.com/profile/11223977102678906968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-89052557077889566932009-05-03T14:26:00.000+02:002009-05-03T14:26:00.000+02:00Strålande post! Vi har förstås väntat på den. En h...Strålande post! Vi har förstås väntat på den. En härlig kväll och lite mer lössläppt än i Stockholm, verkar det som...<br /><br />Intressant att nollsexorna visade sig som de gjorde.<br />Ska Barroche 06 redan stänga ner eller vad? Vi drack en 2006 Janasse Tradition i fredags och den var både vidöppen och helt vidunderlig :-)<br /><br />Vad gäller relationer mellan importörer, slutkunder och bloggare är det ju just en tätare kontakt vi önskar - precis som du skriver. Bara för att man djupdyker hos en viss importör eller producent innebär det ju inte att man är "köpt". Det är klart att intressanta, nytänkande importörer drar till sig mer intresse än ointressanta! Men vi är inte skyldiga någon någonting och tycker helt enkelt som vi tycker oavsett om vi blir bjudna eller inte. Men vi är förstås väldigt glada att vi blev bjudna...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-67999153449176907452009-05-03T11:07:00.000+02:002009-05-03T11:07:00.000+02:00Hejsan,
Mycket intressanta inlägg - på en för övr...Hejsan,<br /><br />Mycket intressanta inlägg - på en för övrigt riktigt bra och intressant blogg! (En av de allra bästa).<br /><br />Jag läser med stor nyfikenhet men är samtidigt lite oförstående att så många bloggare är livrädda för att ha VERKLIGA åsikter om viner eller importörer. För att man hyllar ett vin, eller till och med ett helt vinhus, eller en hel vinimportfirma betyder det INTE att man är partisk, köpt, tappar trovärdhet eller allt som nu skrivs på bloggarna. Det är helt enkelt så att vissa viner, vinhus, och (hemska tanke *ler*) enskilda vinimportfirmor är OTROLIGT MYCKET BÄTTRE än mycket omkring dem. En rimlig och förväntad effekt av det är att alla bloggare, vinskribenter och konsumenter uttrycker sina hyllningar till dessa.<br /><br />Samtidigt ser så många bloggare spöken så fort de hyllar ett vin för mycket, eller råkar delta i en provning som på ett eller annat sätt har en koppling till en importör (att de blir inbjudna, eller har en importör med). <br /><br />Och samtidigt sprids det (allt som oftast) grundlösa konspirationsteorier när vinskribenter hyllar de viner som de av någon anledning finner vara värda att hyllas. Jag håller i och för sig inte med svenska vinskribenter - deras ihärdiga slit med att bedöma skräpviner på Systembolaget har jag tröttnat på för många år sedan. Det tillför inget nytt till den allt mer växande skaran av verkliga vinälskare.<br /><br />Jag vet att bloggarna oro bottnar i att man INTE vill vara som landets vinskribenter, vilka många bloggare och än fler av de anonyma personer som lämnar sina kommentarer, anser vara dåliga, köpta, för involverade och ha för nära relationer med branschen etcetera. För mig är detta egentligen nonsens, och den bottnar oftast i ren okunskap om hur det verkligen ligger till. <br /><br />Det som oroar mig är att bloggarens rädsla att "vara köpt", eller åtminstone "inte fri", faktiskt påverkar sättet att bedöma vinet eller importörer på ett neutralt och fritt sätt till de negativa. <br />Det är ERA VERKLIGA åsikter om ett vin, vinhus eller importör som är viktiga. Risken att skrivandet blir tandlöst är stor om man inte vågar ta ut svängarna av rädsla för att anses "vara köpt" eller "partisk" eller liknande. <br /><br />Allt fler importörer, producenter och även vinorganisationer håller noga koll på vad som sker på bloggarna. Och bryr sig!<br /><br />Vad ni än har eller har haft för ambtioner med era bloggar, har ni nu nått till den punkt då ni har fått en viss maktfaktor. Var glada för det - det är ju trots allt ert djupa vinintresse som driver er, och era viktiga synpunkter och åsikter kommer ni kunna påverka utbudet och sortimentet i den riktning ni vill. <br />(Det är ju det bloggarna ville från början - eftersom utbudet och de tryckta vinorden inte passade er).<br /><br />Slutligen - det finns många importörer som satsar hårt och mycket tid och pengar på att nå slutkonsumenten. Många av den har tydliga program för detta i form av medlemstidningar, klubbar, provningar, utbildningar, middagar etcetera. <br /><br /><br />Mitt råd: Var inte så rädda! Var stolta - och fortsätt att göra allt det bra ni gör!CAFÉ ROTSUNDAhttps://www.blogger.com/profile/14260271232163310871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-8541520300417392822009-05-03T11:05:00.000+02:002009-05-03T11:05:00.000+02:00Hej MV,
Fontalloro 2001, ja den är nog inte ett vi...Hej MV,<br />Fontalloro 2001, ja den är nog inte ett vin i din smak, i alla fall inte när den är ung. Mitt tips är att spara den i minst 6-8 år. <br /><br />"The 2001 Fontalloro vies with the legendary 1985 of the house as the best in its distinguished history, packed and powerful with riper and sweeter fruit, rich sensations of dark chocolate, licorice, and road tar, and a dense, expanding finish which promises over a dozen years of high-class drinking ahead."<br /><br />Så skriver The Wine Advocate om Fontalloro 2001. <br /><br />Mina personliga Favoritfontalloro är 1990 och 1997 och 2004. 100% Sangiovese är ovanligt idag, då de flesta producenter i Chianti blandar i Merlot eller Cabernet Sauvignon i vinerna. Sangiovese är en druva som sällan ger viner med maffig frukt, de är rätt vresiga som unga, slanka och strama. med ålder blir de mer komplexa, koncentrerade och längre i eftersmaken. Men en ren Sangiovese från Italien kan aldrig konkurrera med viner från varma områden där man planterat druvor som mognar snabbare. Fontalloro är kanske det 100% Sangiovesevin från Chianti som fått högst betyg både av The Wine Advocate och Gambero Rossos guide Vini di Italia över tiden. Men max betyget hos The Wine Advocate har trots det aldrig varit högre än 94 poäng. <br /><br />Och smak är ju som sagt personlig som tur är, man kan inte gilla alla viner. Se även mitt inlägg om detta; http://vinunics.blogg.se/2009/april/vinprovning-med-varldsmastaren-en-misslyckad.html<br /><br />Bästa hälsningar<br />VinimportörenClaes Lindquisthttp://vinunics.blogg.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-13348925496367256832009-05-03T08:30:00.000+02:002009-05-03T08:30:00.000+02:00Jag ska fatta mig kort. Keep up the good work.Jag ska fatta mig kort. Keep up the good work.Björnhttps://www.blogger.com/profile/11223977102678906968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-32477484249079517272009-05-03T00:54:00.000+02:002009-05-03T00:54:00.000+02:00Hej igen Björn!
Visst är det en svår balansgång. ...Hej igen Björn!<br /><br />Visst är det en svår balansgång. Kanske var jag naiv när jag började blogga men inte kunde jag någonsin drömma om att man skulle ställas inför situationer som denna. För mig ligger fokus på vin och upplevelsen av att dricka vin. Jag bryr mig varken om prestige eller ”finviner”. För mig var bloggandet ett sätt att nå ut med min syn på vin och lite alternativa viner och producenter gentemot mycket av de ”mainstreamviner” som jag upplevde att alla skrev om – både bloggare, vinjournalister och folk i allmänhet på diverse forum. Jag behöver knappast namnge dem (vinerna alltså). Mina relationer med landets vinimportörer har inte förändrats ett dugg.<br /><br />För mig är vin något som aldrig upphör att fascinera och jag har ett behov av att konstant försöka utvärdera vad jag gillar i vin eller inte. Därav poängsättningen som många har så svårt för (det respekterar jag). Att däremot värdesätta ursprungstypisitet och sitta nöjd när en Chianti smakar som en Chianti är inget för mig. Därför är det helt orimligt för mig att jag skulle skriva upp ett vin bara för att jag tyckte någon importör eller producent är kul och trevlig som bjuder mig på vinprovning. Att den dagen skulle komma då jag skulle behöva fundera på min trovärdighet hade jag i min livligaste fantasi aldrig räknat med.<br /><br />Problem uppstår tyvärr lätt eftersom vissa importörer nischat sig i samma inriktning som min smak faller sig. Jag inser att jag ofta återkommer till samma importörers produkter när det gäller det svenska utbudet. Hur ska man tackla det? Antingen låtsas man som det regnar (vilket jag normalt gör när det gäller viner konsumerade hemma, inköpta för helt eget bruk). Ibland blir det oundvikligen svårt att bortse från att namnge importören i inlägg som detta. Det skulle kännas ganska fånigt att inte nämna Bristly eftersom de är så intimt förknippade med Barroche i bloggsfären. Sedan kan ju någon tycka att jag tar i för mycket med berömmet. Men jag står för det av de anledningar jag skriver om. Få svenska vinimportörer har lyckats med att etablera en så direkt kontakt med slutkonsumenterna som Bristly har gjort. Jag liknar det vid de många danska vinhandlare/importörer som jag handlar av i Danmark. Där är det närmast en självklarhet att handlaren känner sina kunder. <br /><br />Det höjs ofta röster i Sverige för ett skrotande av monopolet men få verkar förstå vad det skulle innebära. Jag ser både för och nackdelar med Systembolaget och vet ärligt talat inte om jag är för eller emot. Det finns massor att klaga på men mycket som är bra.<br /><br />Värre än bloggarnas trovärdighet är nog vårt Systembolag och dess inköpare. Har du aldrig funderat över det faktum att vissa importörer ofta har märkligt många produkter representerade på hyllorna? Varför dyker vissa viner upp, år ut och år in, i det tillfälliga sortimentet? Oavsett om det är skitårgångar eller ej. För mig borde nog misstänksamheten riktas åt annat håll. Märkligt ofta är det viner från de ”fina” och populära distrikten (läs Bordeaux, Bourgogne och även Toscana).<br /><br />Sedan är det nog så riktigt att det är lite besvärligt med lojaliteten ibland. Jag har faktiskt funderat en hel del på det den senaste tiden. Jag känner dock inte att jag har skrivit eller gjort något utan ett ärligt uppsåt. Faktiskt är att jag flera gånger velat berömma personer verksamma hos diverse svenska vinimportörer men valt att avstå. Får kanske ändra på det?<br /><br />Vet inte om du har noterat att en av Sveriges största importörer som privatperson varit delaktig i några av våra provningar i Gomseglet? Jag har försökt att vara så neutral som det går i mina beskrivningar om detta men samtidigt kan det bli fel eftersom någon skulle kunna misstänka att det var med flit för att verka mer ”oberoende”. Nu har jag i och för sig utsett ett av just den importörens viner till mitt hatobjekt nummer ett (2001 Fontalloro) så kanske det ökar min trovärdighet? Vet inte om han upptäckt detta ännu, annars kanske det är slut med bekantskapen nu…<br /><br />Jag uppskattar dina synpunkter och hoppas att du fortsätter att ifrågasätta. <br /><br />Ha det bra!<br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-21329806444913809942009-05-02T22:38:00.000+02:002009-05-02T22:38:00.000+02:00Vi har tidigare på annan plats i bloggosfären disk...Vi har tidigare på annan plats i bloggosfären diskuterat trovärdigheten hos olika skribenter inklusive vinbloggarna och man kan tycka både det ena och det andra. <br /><br />Själv tycker jag att samarbete mellan importörer och de mest framstående bloggarna är en självklarhet, vilket jag bland annat uttryckt för just Gabriel. Mer sånt gör att fler viner i "för små" volymer kan marknadsföras effektivt på den svenska reglerade marknaden. <br /><br />Exempel: Om en importör upptäcker, och har möjlighet att ta in, en fantastisk Chianti Riserva som betingar ca 25 € i Italien för att på chans försöka lansera i Sverige kan han mycket väl få behålla flaskorna om vinet inte är känt = inte skrivits upp av de stora drakarna eller godkänts av SB för lansering som tillfällig nyhet. Om vinet lanseras som tillfällig nyhet finns det en god chans för omsättning, eftersom sådana viner alltid provas av Kronstam, Röttorp & Co., men hur många viner är det inte som tynar bort i BS? Nä, fram för mer samarbete mellan oberoende bloggare och importörerna. Bloggare som sköter sig kommer inte att förlora sin trovärdighet och kan ändå vara en extremt bra marknadsföringskanal.<br /><br />Sedan håller jag med dig om att det tyvärr inte är ovanligt att vi får känna att vi är till besvär som konsumenter. Det verkar svårt att förstå att nöjda kunder är trogna kunder som genererar fler trogna kunder. Fler importörer borde vara lika tillmötesgående som Gabriel/Bristly.Björnhttps://www.blogger.com/profile/11223977102678906968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-34873548367954885452009-05-02T19:43:00.000+02:002009-05-02T19:43:00.000+02:00Hej Björn!
Det är bra att du reagerar. Jag kan fö...Hej Björn!<br /><br />Det är bra att du reagerar. Jag kan förstå den som känner en viss tveksamhet inför det här. Att det handlar om att smörja affärskontakter och marknadsföra sig är givet. På provningen i Malmö var jag enda bloggaren mig veterligen. Resten var sommelierer och vinhandlare från andra sidan sundet. Ingen press. Dessutom tog Gabriel initiativet till att låta mig bjuda med två vinvänner som skulle uppskatta provningen. Jag ser det inte mer komplicerat än så. Att man spenderar stora pengar för att ha en god relation med landets sommelierer är nog självklart. <br /><br />Vilka som deltog i Stockholm vet jag inte exakt men vet att det var bloggare och fackpress. <br /><br />Min relation till Gabriel är sannerligen hjärtlig. Tro mig, han brukar skoja om att jag var hans första Barrochekund. Jag jagade honom innan han ens hade en hemsida igång. Vi har dessutom haft en del kontakter under året som gått i andra syften och jag tycker han är en hyvens kille. Inte konstigare än så. Jag har inte köpt en enda Barolo från hans portfölj eller annat vin än hans CndP för den delen.<br /><br />Fler importörer borde inse värdet av slutkonsumenterna. Jag har ägnat mycket tid åt Privatimport och inte alla är lika intresserade. Det finns flera som är utmärkta. Jag återkommer till dem.<br /><br />Bra dock att tanken väcks.<br /><br />Ha en trevlig helg!<br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-53562682282848431042009-05-02T19:02:00.000+02:002009-05-02T19:02:00.000+02:00Bara för visat intresse? Ta du och fråga Gabriel o...Bara för visat intresse? Ta du och fråga Gabriel om det räcker med att visa intresse. Då hade det blivit djupa jack i hans plånbok för mitt intryck är att det är många som blivit "vänner" med Gabriel senaste året;-)Björnhttps://www.blogger.com/profile/11223977102678906968noreply@blogger.com