tag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post3478711023583518371..comments2022-04-03T14:35:20.402+02:00Comments on Mina Vinare: Två duellanter och en bekännelse!Mina Vinarehttp://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-44090347210526281492009-04-14T23:36:00.000+02:002009-04-14T23:36:00.000+02:00Jag anade nästan att det var en tankevurpa. Trodde...Jag anade nästan att det var en tankevurpa. Trodde ett tag du tänkte på Jaboulet. / MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-82978560793694433142009-04-14T23:26:00.000+02:002009-04-14T23:26:00.000+02:00Jaha så går det när jag kollar för dåligt, spränge...Jaha så går det när jag kollar för dåligt, spränger ankor i glashus. Du har helt rätt: Det skall var J.L Chave och inte Jamet.<br />Chave 1996, vitt var ingen höjdare däremot var Jamets Cote Rotie från samma år och provning riktigt bra.CullenAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-14068928270658936222009-04-14T22:06:00.000+02:002009-04-14T22:06:00.000+02:00Hej igen!
Jo du, stressad var han nog. Inte bara ...Hej igen!<br /><br />Jo du, stressad var han nog. Inte bara utlandsflytt utan bostadsbyte på hemmaplan och nybliven tomtägare med villkor att starta bygget inom en viss tid gjorde knappast läget lugnare. Fast jag är ändå förundrad över hur det kunde bli så fel. Man kan ju tycka att han borde ha reflekterat över skalan på termostaten om inget annat. Jag har inte intervjuat honom i detalj. <br /><br />Beaucastel VV står på önskelistan och faktiskt är att den var tänkt att vara med i vår provning men frös ju som bekant inne… Den enda jag provat är standard vinet och som ung i årgång 1998. Minns den som god. Le Granits har jag heller inte provat, varken som vit eller röd. Har dock hört många som tyckt mycket om dem och framförallt hyllat mineralerna och friskheten i vinet. Jag är ju som du förstår lite skeptisk till Chapoutier så jag ifrågasätter inte det du upplevde. Däremot viste jag inte att Jamet gör vit Hermitage. Faktiskt inte att man gör vitt vin överhuvudtaget. <br /><br />Håller med dig i din slutledning om att dricka dem unga. Det är nog min känsla också. Åtminstone tills jag blir överbevisad om motsatsen. Tycker nog det gäller de flesta torra vita viner. Undantaget Alsace druvorna då och Riesling överlag. <br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-42381354715679404992009-04-14T20:40:00.000+02:002009-04-14T20:40:00.000+02:00Fy fan hela historien kring frysen är trist. Det l...Fy fan hela historien kring frysen är trist. Det låter som det var en stressad man som gav sig av?. Det sätter min eget missöde i ett annat perspektiv, några gamla viner hade blivit lite attackerade av fukt och etiketterna var inte i Mint avdelningen.<br /><br />Riktigt bra och mogen Hermitage skrev du. Jag har ju som du hört talas om den berömda vita Hermitage<br />"hålet" som enligt vissa kan vara i drygt 10 år och sedan skall vinet förvandlas till något gudomligt. Efter att ha kollat igenom (lite slarvigt) så kan jag bara konstatera att det enda vinet med "lite" ålder som jag verkligen tyckte om var Beaucastel(vielle vignes) 1995, (96 Parker points). För ca ½ år sedan. På samma provning var Chapoutiers Le Granits från 1998 en riktig besvikelse, "enkelt och ihåligt" men trots allt 92 poäng från Parker. Här ger jag bränsle till den biodynamiska debatten men du klarade av det rätt bra själv i din vita Rhone provning. Jag har provat Alloutte 1992 med samma resultat som ovan. Däremot på plats (2000, 2001) har jag har provat färsk och riktigt bra vit Hermitage av producenten Marc Sorell, Le Rocoules, ofta 100 % Marsanne men ibland kör han i 10 till 15 % Rousanne.(Sorell=höga Parker poäng men kanske framförallt för hans röda Hermitage, Le Greal) Riktigt bra men när jag provade hans 1999 Le Rocoules för en ½ år sedan så var jag inte imponerad. (Provningen var helblind, utan ledarhund). Tja den kanske var i "hålet". Samma sak med Chapoutiers vita prestige viner på plats(gratis är alltid bra)var goda men mycket dyrare i inköp än Sorells. Jamets vita har jag bara provat vid något enstaka tillfällen och den som kom från 1996, tja, återigen när skall den bli bättre om den blir bättre?. Vad vill jag egentligen säga? Jo jag tycker att vita Hermitage skall drickas unga (tills vidare) men visst jag vet att bland mina vinvänner finns det många som gillar, ylle, våta koftor och det får dom gärna göra. Jag vet också att vissa av dom sparar sina vita Hermitage i många år till och det skall bli mycket intressant och se vad som händer.<br /><br />Till alla er som inte tycker om det jag skriver, Det serveras sprängd anka och jag har den tejpad runt kroppen.( snott från Bob Hund, 2009)/CullenAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-8208585421802687902009-04-14T18:04:00.000+02:002009-04-14T18:04:00.000+02:00Hej Cullen!
Nej, det är nog ingen bra idé att sto...Hej Cullen!<br /><br />Nej, det är nog ingen bra idé att stoppa vinerna i frysen. Möjligtvis i rent experimentellt syfte. Man kanske skulle köpa två flaskor av ett lite enklare vin och stoppa den ena i frysen och sedan jämföra dem? <br /><br />Det är sannerligen en bedrövlig historia. Personen som drabbades har berättat att det enda märkliga han noterat är att det förekommer mycket vinsten i vissa av flaskorna. Om detta skulle bero på frysskada eller ej vet jag inte. Det var tydligen mest vita viner i frysen och kanske klarar de hanteringen bättre. Det tråkiga är att även om många viner tydligen visat sig vara klart drickbara så vet man ju inte när det dyker upp en flaska som inte mår så bra. Därför som vissa tänkta provningar fått planeras om. Det känns lite trist om chansningen inte går hem. Vi delar solidariskt på vinkostnaden vid våra provningar och därför vill väl vår vän inte att vi andra ska behöva chansa genom att betala för skadade viner. Renaissancen var dock väldigt bra och det gör ju en lite fundersam.<br /><br />Les Haut de Cristia doftar verkligen gott. Vinet är friskt och väldigt tillgängligt vilket ger en fin helhet. Däremot är prislappen helt fel och vinet känns inte som det har några likheter med varken 2003an eller 2004an så därför blir man lite besviken. Om det är åldern eller årgången som spökar vet jag inte. Min teori är dock att det rör sig om så pass mycket sämre druvor att det märks i slutprodukten. Det smakar som en ren och fin Côtes du Rhône men det doftar som en fullfjädrad Chateauneuf du Pape. Därav det kanske lite förvånande höga betyget från min sida. Hade det räckt med att dofta på vinet hade det varit succé. Hade det bara gällt att smaka på vinet hade det varit en besvikelse. Nu blev det lite mittemellan. Importören försökte sig vid något tillfälle på en egen poängbedömning och om jag minns rätt satte de runt 95 poäng. Kanske inte så förvånande.<br /><br />Vita Rhôneviner är ett dilemma. Ganska kul som provningsvin men i lagom mängd. Det kändes lite som om det blev för mycket. Minns en Viognierprovning som innehöll 10 torra och tre söta viner. Jag var nästan slut. I min värld mycket tuffare än att prova lika många röda viner. De är lite speciella och tunga i sin stil. Prisvärt är det knappast heller. Jag tror att detta är en utpräglad stilfråga. Vissa personer gillar vinerna mycket medan andra har svårare för dem. Jag tror inte det finns något riktigt mellanläge. Kvalitet är det säkert men personligen tycker jag att det finns vita viner jag njuter mer av även om de har en ”lägre” kvalitetskänsla. <br /><br />Sedan skulle det vara kul att få prova en riktigt bra och mogen vit Hermitage till en måltid och få mer innehåll i glaset av ett och samma vin. Kanske ger det då en helt annan upplevelse.<br /><br />Ha det bra!<br /><br />/ MVMina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9176382915601341530.post-61708710808836104042009-04-14T14:47:00.000+02:002009-04-14T14:47:00.000+02:00Jösses vilken historia !!Jag har ju en frys hemma ...Jösses vilken historia !!Jag har ju en frys hemma men jag tror att jag låter bli att "boosta" upp mina viner på detta viset. Intressant läsning om vinet som finns och inte var. Jodu danskarna kan slå mynt av det mesta. Men 91/92 poäng för Les Haut de Cristia låter lite mycket efter din beskrivning och priset som du nämnde verkar alldeles för dyrt, som sagt bättre att lägga på 75 spänn på en Renaissance och få the real thing. <br /><br />Läste med stort intresse din vita Rhone provning, en väl tilltagen provning. Lite sent att komma med kommentarer men jag gör det ändå. Jag kände igen mig i dina beskrivningar. Jag har lite svårt att riktigt förstå storheten i dessa viner, jovisst hantverket och kunnandet är det inget fel på och ibland tycker jag att ett vitt Rhone vin är riktigt bra men tyvärr har stolpskotten och halvmissarna varit för många. Detta kan bero min egen smak (lite mer syra tack). Håller fullständigt med Parker att Ch Grillet/Condrieu skall drickas ungt men jag har inte lust att betala dyra pengar för att Ch Grillet är en av Frankrikes minsta appelationer. Nåja det är ju förvisso exlusivt med begränsad produktion, etc men återigen priset./CullenAnonymousnoreply@blogger.com